×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 24 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 20:46
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Țara gîfîie, economia crește

Am un prieten care îmi dă ora exactă în economia românească. La virgulă, nu alta. Zici că este profetul și doctorul. Și pune ochiul său ca un stetoscop pe toată nebunia care ne înconjoară, și pe care politicienii și televiziunile n-o pot citi de nici un fel.

- Cornele, țara merge prost. Și dacă o ține tot așa, mai scade cu o jumătate de milimetru.

Prietenul meu are un haz nebun. Vorbește în milimetri ca să mă lase cu gura căscată.

- Uite cum stau treburile. La fabrica mea de oțel beton nu mai sare nimeni de 12 milimetri!

- Cum adică?

- Tu nu știi ce-i aia fi f12?

- Știu, dar nu înțeleg.

- Litera grecească indică grosimea firului de oțel. Cînd firmele de construcții nu comandă decît f12 sau mai puțin, înseamnă că nu lucrează decît la case și la proiecte mici.

În ultimele luni, n-am avut nici o comandă pe f14 sau pe f18. Asta înseamnă că nu se lucrează la nici un pod, la nici o autostradă, la nici o mare construcție industrială. Numai la proiecte mici. Asta înseamnă că economia n-are viteză, că gîfîie.

- Și dacă iau de la alții?

- Nu iau, pentru că la mine este cel mai bun preț din țară!

Demonstrația lui este fără replică. Ce dacă exportăm autoturisme, grîu și importăm ca disperații produse alimentare. Hipermarket-urile nu înseamnă dezvoltare și nici creștere economică. Sunt doar niște colectoare harnice de TVA pentru care ANAF-ul nu face mare efort. Și omoară producția de la intern.

Un alt prieten de la Timișoara îmi spune că are o colaborare cu două mari firme străine. Nokia și Continental. Amîndouă caută 2.000 de angajați capabili să lucreze pe calculator. Nu-i găsesc.

Săptămîna trecută am bătut județul Hunedoara și-n lung, și-n lat. Orăștia rămîne stație de odihnă și livrare de pachete pentru toate cursele care fac drumurile spre Germania, Spania, Franța, Italia. Aproape la fiecare oră erau 8-10 autocare în parcare. Toate aveau direcția Vest.

M-am întîlnit cu o colegă. Lucrează în Spania. Studii medii, dar creier de om cu studii superioare.

- Cornele, trăim cu emisiunile de televiziune din România.

Dimineață și la amiază mă uit ca proasta la emisiunile agrare, că alea mai dau peisaje și cîte un cîntec de acasă. Și plîng ca proasta. Spune-le și tu la ăia de la București să facă dracului ceva.

- Măresc salariile!

- Nu mă interesează, că nu mi le dau ei. Noi nu le cerem bani, le cerem condiții și să nu ne jupoaie!

Am făcut o vizită de Sfânta Maria. Trebuia să fac oficiul de transmis urări. Fata, absolventă de Economie, avea o modestă crescătorie de animale mici și de păsări de ouă. Am găsit-o la o masă, sub nucul uriaș din fundul curții, înconjurată de cîțiva musafiri.

Între ei i-am cunoscut pe medicul veterinar și pe soția acestuia, veniți s-o felicite, și care țineau de un copan cu amîndouă mîinile și mușcau din el.

De la Orăștie la București am făcut șase ore. M-am declarat fericit, pentru că de Paști și de Crăciun am făcut cîte șapte.

Nu întîmplător, principala problemă a României în zilele în care se anunța creșterea spectaculoasă a economiei a reprezentat-o pașapoartele. La jumătatea lunii august, problema miilor de cetățeni români buluciți la pașapoarte nu s-a declanșat pentru cei care pleacă în vacanță, ci pentru că cei care se grăbesc să se întoarcă la muncă în străinătate pierd prea mult timp și riscă să plece fără ele.

Creștere economică sau creștere de consum? Conform unor rapoarte, scad și sumele trimise de compatrioții noștri care lucrează în străinătate. De impozitele pe profit plătite de bănci, ce să mai vorbim? De descătușarea unor proiecte blocate de și de frica de răspundere a funcționarilor, ce să mai vorbim?

Crește economia? Mă îndoiesc. Un alt prieten a izbutit să convingă pe cineva să investească în România. O făbricuță cu 300 de locuri de muncă plasată în Călan, în orașul fostului combinat siderurgic, dispărut de pe fața pămîntului. Cu o condiție. Să-i aducă o listă cu 300 de oameni disponibili și cu numerele lor de telefon.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de vineri versiunea tipărită - disponibilă la toate chioşcurile - sau varianta digitală.

Cornel NistorescuPublicat Joi, 17 august 2017
5948
 | 18
 | 39
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
lili
+3
De la cat "duduie" Economia Romaniei la Cursul Euro-Leu! Ieri Euro a urcat la 4,5816 lei,, iar azi BNR a anuntat 1 Euro= 4,5883Lei!!! Duduie Euro!!! La pamant Leul romanesc, in timp ce economia Romaniei "duduie"! Cum vine asta?! Simplu, Economia "dudie" artificial, din PIXul lui Dragnea prin Cresteri de salarii si pensii, NU din Cresterea Economiei Reale, a Competitivitatii Economiei Romaniei, ramasa la acelasi stadiu de Economie dependenta de cateva piete si sectoare economice! D-aia a vorbit Dragnea despre COLAPSul Romaniei, din Septembrie!!
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
c.g.
+4
Pt.Mitica. Domnule Mitica legat de gradul meu de intelegere dumneavoastra va cam infigeti precum Ieremia cu oistea in gard ! Eu spun clar in comentariul meu '' INVESTITIILE CU LOCURI DE MUNCA IN ACORD CU PRETURILE DE AZI nu este satisfacatoare dar treaba asta treneaza si multe alte socoteli in tara asta ... '' adica mai clar asa daca actuala Putere ar pune in opera INVESTITII care sa scorniceasca cam 1 -1,5 milioane de locuri de munca mai ales in zona industriei de varf adica si mai clar,spre exemplu- daca suntem chititi sa achizitionam rachete Patriot, avioane F -16, de multe miliarde de dolari TREBUIE CONTRAPARTIDA DE MINIMUM 80% DIN VALOAREA IMPORTURILOR ADICA INVESTITII IN INDUSTRIA DE APARARE ATA CAT MAI ESTE, s.a.m.d. ... ! Dar daca '' colegii americani '' si rusii si toti ceilalti nesatui se amesteca in treburile noastre interne sigur ca ramanem prosti, saraci, jefuiti, vai mama noastra, deoarece principalii oameni politici sunt niste muhaiele, niste gargaragii, NISTE marionete ale astora care se amesteca cu multa abnegatie in treburile tarii sa o farame ca stat national unitar, sa imprastie poporul roamn in Lumea asta cam prost facuta, sa ne jefuiasca bogatiile ( in dec.'89 Ceausescu a spus clar cu subiect si predicat ce se v-a intampla cu ROMANIA si a fost impuscat sa taca ! ) Clar domnule Mitica au ba ... ??? p.s. - eu ma uit si la postul mogulizat Antena 3: la Gadea, la Badea, la madame Grecu, la Ciuvica, la Chiriac, s.a.m.d., nu au cum sa ma spele pe creieri, cum aiurezi dumneata cu multa gratie in comentariul dumitale, daca citesti comentariile mele, aici la gazeta, poti sa constati ca ca am oarece opinii despre ce si cum cu ROMANIA si legat de poporul roman in ultimul secol, din pacate acum suntem cam pe farasul istoriei datorita lucraturilor dusmanilor nostrii, nu putini, din intern si extern ! Sanatate maxima !
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Concluzie
+2
Țara gîfîie, dar nu se preda!
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Nastratin @ Concluzie
+1
O fi gîfîind de placere de nu se preda ! Te poti astepta la orice !
Publicat Sâmbătă, 19 august 2017
+Răspunde
lili
+8
"Job la stat plătit cu mii de euro pentru protejații politici. Va avea o leafă de 6000 de euro! Cât de uşor se obţine un job la stat plătit cu 6000 Euro pe lună? Depinde cine te recomandă. Numirile politice la conducerea Companiilor de stat reprezintă o practică des întâlnită în toate guvernările, scrie Jurnalul Naţional. Nu putea face excepţie nici Nuclearelectrica, unde Cristian Romulus Anton, un tânăr de doar 26 de ani, are ca unică recomandare profesională un pedigree politic impresionant, de la 2 grei liberali - Daniel Chiţoiu şi Gelu Diaconu. Anton este unul din cei 7 candidaţi pentru Consiliul de Administraţie al Nuclearelectrica care urmează să fie aprobat la sfârşitul acestei luni. Mai multe informaţii găsiţi în Jurnalul Naţional de astăzi.
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
lili
+3
BNR, Azi: "În Sem 1 2017, Datoria externă a României a crescut cu 1,89 miliarde Euro, de la 92,37 miliarde Euro, la 94,26 miliarde de euro. Din noile datorii, Datoria publică este de 1,51 miliarde de euro. În plus, BNR a României a relevat o Scădere a Investiţiilor cu 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016. Laptele şi mierea întârzie să curgă, iar promisiunile electorale ale coaliţiei PSD-ALDE sunt momentan întârziate de creşterea Datoriilor externe, dar şi de împrumuturile din ce în ce mai dese pe care Ministerul de Finanţe le contractează. Conform datelor BNR, "în perioada Ianuarie - Iunie 2017, Datoria externă Totală a crescut cu 1,889 Miliarde Euro. Creşterea se datorează în special Datoriei publice, care s-a MARIT cu 1,517 miliarde euro. Datoriei Publice DIRECTE mai precis, adică Imprumuturilor externe contractate direct de Ministerul Finanţelor Publice şi Autoritățile administraţiei publice locale". Investiţiile, în picaj. BNR a oferit informaţii şi despre investiţiile străine directe, care au scăzut cu circa 13% în Sem 1 din 2017. Concret, Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 1,841 miliarde euro în perioada Ianuarie-Iunie 2017, cu 283 milioane euro mai PUTIN decât în aceeaşi perioadă a anului 2016. De altfel, la mijlocul lunii Aprilie, Guvernul României Imprumutase deja aproximativ 40% din Valoarea Totală a Imprumutului făcut de ţara noastră la FMI în 2009, adică în vreme de criză! La acea vreme fostul Premier Grindeanu a anunţat că "fiecare Guvern are propria strategie de finanţare", dar şi că împrumuturile au fost făcute la costuri reduse. Ultimul împrumut=consistent. Potrivit Raportului BNR, ultimul Imprumut a fost făcut în Data de 10 august, când MF a împrumutat 800 de Milioane de lei, pe 1 an. Pe 3 august, Ministrul Finanţelor Ionuţ Mişa mai contractase un Imprumut de 500 de milioane de lei pe 3 ani. Şi cu doar câteva săptămâni în urmă în luna iulie, România mai contractase un împrumut de 5,2 miliarde lei!
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Alex @ lili
+4
Off....ce bine mergea economia si ce a mai crescut nivelul de trai cand a fost PM dl Isarescu !... Desi, acum cateva zile, m-am declarat impotriva folosirii aritmeticii in analizele economice, ma vad nevoit sa efectuez o impartire (92,37 : 27 ) si sa constat o indatorare anuala de 3,421 mld EURO care transformata in indatorare semestriala inseamna 1,71 mld EURO ceea ce arata ca diriguitorii finantelor se mentin in "trend"...Este bine, este rau ?...de 27 ani se practica imprumutul de catre cei care au guvernat Romania, iar cea mai mare parte a romanilor platesc pt asta. Cat despre "picajul" de 13 % al IDS, ar putea fi un castig pt Romania daca el este generat de mai putine investitii in "super-hiper" ale retailerilor sau ale altor "investitori" care numai la productie nu le sta gandul ci la cat de multi bani sa "stoarca" din Romania. S-apoi, Romania nu este un sac fara fund, are resurse limitate, resurse care se refera, in special, la spatiu, la resursele naturale si la forta de munca; resurse pe care orice investitor le are in vedere cand vrea sa cheltuie niste bani spre folosul sau. Astept generatia copiilor de romani scoliti afara; Alde PSD si ceilalti, in frunte cu BNR, nu ne ofera decat perspectiva saraciei si un "colaps spectaculos" cum mai afirma cineva pe aici...
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
CETATEANUL
+8
Cifrele vehiculate despre cresterea economica a Ro sunt FACATURI ale slujitorilor MAFIEI CE A CAPTURAT RO DUPA 1990. Faptul ca suntem pe ultimile locuri in lume la transportul feroviar, aeronautic, naval , infrastuctura rutiera si speranta de viata sau pe primele locuri in lume la mortalitate din cauza cancerului, la mortalitate infantila si saracie DEMONSTREAZA CA RO SE SE AFLA IN CADERE LIBERA IREVERSIBILA SI FARA OPRIRE.
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Salvatore Della Patria
+19
Da taticu', e adevarat ca patroneii nu mai gasesc forta de munca. La 1500 de lei brut pe luna lulea spataru se mai duce la carca, in multe cazuri angajatii fiind obligati sa lucreze 6 zile pe saptamana cate 10-12 ore/zi si sa mai suporte si toate nazurile si abuzurile "investitorilor" sau ale managerilor de doi bani pe care-i au. Ia incercati cu macar 3000 de lei pe luna brut pentru 8 ore si-o sa vedeti ca mai gasiti cate ceva. E valabil si pentru sclifositii aia de la Cimisoara care nu gasesc 2000 de oameni capabili sa lucreze pe calculator. SVF
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Cc
+17
Cine a plecat dincolo si a reusit sa treaca de bariera limbii,nu se mai intoarce.De ce ? Pentru simplul motiv,ca acolo din 1000 euro reusesti sa traiesti,pe cand la noi din 1000 lei nu.Ce e la noi nu e trai, e supravietuire.Cum sa te intorci intr-un loc,unde bugetarii sunt super- extra dimensionati cat pentru doua trei tari la un loc ? Si care trebuie platiti regeste si cu pensii speciale din n-espe mii de taxe si impozite ?Cand ai vazut in ce fel si cat de rapid ,de punctualitate numai zic se circula dincolo cu mijloacele de transport de orice fel,nu-ti mai arde sa te intorci la ale noastre nici macar din nostalgie.Cat despre viata la tara,fara apa curenta,canalizare, gaz,asistenta medicala doar un nebun se poate intoarce.Nostalgia si dorul de tara nu tine de foame.Ceea ce traim astazi cei care inca mai suntem pe aici se datoreaza 100 % clasei politice de toate culorile ,corupta pana-n maduva oaselor si care culmea,nici acum cand "becul" rosu de alarma arde si palpaie ingrijorator privind falsa crestere economica,ca gradul de indatorare externa e la cote ce nu a cunoscut Romania moderna,ei,decidentii,ce fac, se plimba prin locuri exotice,ca si cum toate lucrurile ar fi mai perfecte ca-n Germania de exemplu.Bravos natiune !
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Santa Klaus
+3
Se știe din lecțiile de la grădiniță, cum că o minciună naște alte zece, iar finalul va fi un colaps spectaculos,.. Și mai intersant ,.. că toți vinovații vor fi in locuri ca ghiță sau popoviciu. ia-le urma,..
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Ghita Bizonu'
+6
Economie pa "consum" da? Deci s n u s mareasca ca creste imporcu.; Da de ce creste imporcu? Ca nu e productie!! De ce nu este productie ?? Pai de lefuri mici d'aia! Ca lefuri mici = conusm mic = piata mica nu se merita investitii! A da si intr timp telemeau Dorn se fbric in Polonia...
Publicat Vineri, 18 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Băluţă se înfurie şi mai ia un chioşc
Publicat acum 7 ore şi un minut
Procurorul general: Este fără precedent
Publicat acum 8 ore şi 42 minute
UNJR şi AMR cer  CSM-ului să intervină
Publicat acum 8 ore şi 23 minute
Discursul lui Trump, un lătrat de câine
Publicat acum 11 ore şi 15 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum o oră şi 3 minute