Ţara lui Papură Vodă are prim-ministru

Premierul României nu este un oarecare funcţionar. Şi acesta din urmă este obligat să anunţe unde îşi petrece concediul, cu atât mai mult, activităţile de reprezentare a firmei unde îşi face veacul. Cum a ajuns premierul României la Baku, spectator al regalului sportiv de acolo, ca un fel de gardă de corp a preşedintelui Putin, e o întrebare pentru viitorul lui imediat.

Oamenii politici ai României excelează în tot ce se poate: automobilism, comerţ de artă, navigaţie de lux. Interesant, ei par la prima vedere vii, amintind de odraslele foştilor nomenclaturişti. Fără gustul aventurii, al experienţelor, chiar al paradoxurilor, personalitatea umană ar fi lipsită de sens. Politicienii noştri par, în aceeaşi ordine a aparenţelor, descendenţii unor nobile familii, care de secole au fost un exemplu al onoarei şi liberalismului. Însă prostiile pe care aceştia le spun concurează cu ale vedetelor de pe centură, contrapunându-se oricărei demnităţi publice. Averile la fel. Libertatea de mişcare în care îi vedem nu este libertate, ci manifestarea aroganţei pe care o presupune un status financiar uriaş. Majoritatea întâmplărilor din viaţa acestor oameni au legătură cu altceva. Ei se află într-un fel de serviciu comandat. Suportul care îi menţine în atenţia publică sunt funcţia, demnitatea, responsabilitatea dobândite prin vot sau numire, rareori concurs. Aceste staruri se menţin într-o condiţie specială pentru că au ţara sub degetul lor, ajustând bugetul şi legile conform interesului personal. Dacă le atrage cineva atenţia că încalcă orice conduită, invocă democraţia. Democraţia la care nu se gândesc o secundă altminteri.

Sunt mulţi care folosesc instituţiile statului, şi nu numai la vârf, ca un fel de firmă de protocol personal. Oamenii aceştia au nevoie de o publicitate bombastică, permanentă, spre a controla totul în defavoarea climatului general. A ajuns o specialitate, preluată de la aparatul superior comunist, tratamentul ofensator aplicat celorlalţi. Impozitele românilor merg la aceste personaje, spre a le menţine în poziţiile de forţă.

E o mare mirare cum serviciile secrete nu monitorizează aceste umbre ale dezastrului. Nu este deloc în regulă că fiecare mişcare importantă a oamenilor politici cu responsabilităţi nu este cunoscută. Funcţiile publice, democraţia au ajuns paravanul unor impostori absoluţi. România nu mai este condusă de nimeni, fiecare demnitar face ce doreşte, sfidează legile. Funcţionează numai o ordine subterană, în absenţa căreia pseudo-statul român s-ar prăbuşi. Cât va mai dura aceasta, când se va aprinde lumina în societate? Nici arestarea lor, în masă, nu poate ameliora de la sine sistemul.

Prezenţa premierului României peste graniţă, agravată de condiţiile politice ale momentului, fără anunţarea preşedintelui ţării nu este doar o gafă. Reprezintă o sfidare căreia trebuie să i se pună capăt. Libertatea lui Victor Ponta arată lipsa oricărei viziuni asupra statului actual, şi multe alte elemente alarmante.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.