Țara noastră, penultimul loc la competențe digitale

Conform Indexului Economiei și Societății Digitale, România ocupă penultimul loc din Uniunea Europeană la capitolul competențe digitale, se arată în studiul celor de la Ipsos Mori, realizat la nivel european pentru Microsoft.

Numărul mare de IT-iști din economie este unul dintre motivele pentru care țara noastră nu ocupă ultima poziție din UE în domeniul competențelor digitale. Însă când vine vorba despre integrarea tehnologiei în mediul de afaceri, România se plasează pe locul 27 din 28, potrivit studiului Ipsos Mori. 84% din lucrătorii români din companii mici și mijlocii au declarat că se simt pregătiți să folosească aplicațiile pe care le au la dispoziție în companie, comparativ cu doar 59% în Europa Occidentală. În același timp, foarte puține dintre firmele românești au website (55%), față de media occidentală (69%).

În cadrul studiului este relevat și un aspect referitor la atitudinea pozitivă cu care afacerile românești privesc epoca digitală, raportat la cele din vestul Europei – respondenții consideră că tehnologia le va ajuta și omogeniza deciziile strategice și operaționale (79% în România, versus 59% în vest) sau le va aduce mai multe date concludente despre clienți (66%, față de 53%). La capitolul protecția datelor, 80% din angajații români intervievați susțin că informațiile proprii sunt protejate oriunde s-ar afla, comparativ cu 67%, în vestul Europei. Dintre funcțiile de conducere, 79% sunt de aceeași părere când vine vorba despre datele firmei, față de 58% în Europa Occidentală. Dintre acești manageri, 72% au spus că afacerea lor dispune de protecție avansată a datelor față de media vestică de 54%. Un raport Microsoft Security arată că România are rate de apariție a riscurilor de securitate consistent superioare mediei mondiale (31,3%, versus 20,8% pentru trimestrul al patrulea din 2015) și o medie mai mare de calculatoare detectate ca fiind virusate (36,4 din 1.000, față de 16,9, media mondială).

Ipsos Mori a realizat, în anul 2016, pentru Microsoft, un studiu la nivel european pentru companiile mici și mijlocii, categorie care formează aproape 99% din totalul companiilor de pe continent. Studiul a abordat teme legate de folosirea datelor și a tehnologiilor de ultimă oră, pentru a atrage noi clienți și pentru a crește productivitatea din domeniu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.