Ţăranii fug de cadastrul gratis al Băncii Mondiale

Cu ajutorul Băncii Mondiale, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) derulează implementarea cadastrului general în 19 localități rurale. Cu toate că lucrările de cadastru sunt gratis, țăranii fug de realizarea cadastrului pe motiv că pământul se măsoară pentru a fi introduse noi taxe și impozite. „Nimeni nu ne-a dat gratis ceva în 21 de ani”, spun țăranii.

Pentru cetățenii din 19 localități, ANCPI realizează cadastrul general pe banii Băncii Mondiale. Este vorba despre localitățile Ighiu (Alba Iulia), Borod (Bihor), Orțișoara (Timiș), Crizbav, Șinca (Brașov), Saschiz (Mureș), Moara (Suceava), Mischii (Dolj), Valea Mărului (Galați), Iancu Jianu, Valea Mare (Olt), Saelele, Mârzănești (Teleorman), Albota, Ungheni (Argeș), Nana, Roseți (Călărași), Corbii Mari, Vulcana Băi (Dâmbovița). „Cadastrul general nu-l costă nimic pe cetățean. Beneficiile acestuia sunt următoarele: gratuitatea înregistrării proprietăţilor, înlesnirea tranzacționării imobilelor (vânzare-cumpărare, moștenire) sau scurtarea termenelor de procesare a cererilor privind eliberarea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire și actualizarea registrelor agricole”, spune prof.dr.ing. Cornel Păunescu, vicepreședintele Ordinului Geodezilor din România (OGR).

Cu toate că realizarea cadastrului nu-i costă nimic pe țărani, aceștia sunt reticienți vizavi de această activitate. „În zona Moldovei întâmpinăm probleme în realizarea lucrărilor de cadastrul. Țăranii nu vor să prezinte actele pentru intabularea proprietății pe motiv că sigur e ceva necurat. Ei spun că le măsurăm proprietățile pentru ca Executivul să le pună noi taxe și impozite. Susțin că nimeni nu le-a dat ceva gratis în ultimii 20 de ani, de ce le-ar da acum. În schimb în zona Ardealului, cel puțin la Saschiz, lucrurile merg bine, inclusiv primarul localității anunțând oamenii că intabularea proprietăților este un lucru bun”, zice Păunescu.

Potrivit prof.dr.ing. Cornel Păunescu, din cauza lipsei actelor de succesiune, în multe cazuri se apelează la intabularea mortului. „În 1991, în momentul în care s-a pus în practică legea împroprietăririi, multe actele de proprietate au fost eliberate pe numele unor persoane în vârstă. Azi, după 20 de ani, constatăm că acestea au decedat, iar moştenitorii lor nu şi-au făcut actele de succesiune. Aşa că noi nu putem intabula noii proprietari de terenuri, ci mortul”, mai zice Cornel Păunescu. El susţine că aproximativ 30% din proprietăţile intabulate gratis prin cadastrul Băncii Mondiale vor avea proprietarii decedaţi.

„Şi titurile de proprietate primite de cetăţeni sunt în mare lor majoritate greştite. De regulă suprafaţa trecută în titlul de proprietate nu este egală cu cea de pe teren, ori forma proprietăţii diferă. Cea mai întâlnită formă geometrică trecută pe titlul de proprietate este dreptunghiul. Or, în realitate lucrurile nu stau aşa”, ne-a mai declarat în finalul discuţiei vicepreședintele Ordinului Geodezilor din România (OGR).

Banii pentru realizarea cadastrului general vin prin proiectul „CAESAR-Completarea Sprijinului UE pentru Restructurarea Agriculturii”, proiect finanţat de Banca Mondială şi coordonat de Ministerul Administraţiei şi Internelor prin Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară(ANCPI) şi oficiile sale teritoriale, în colaborare cu Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Prefecturile şi Primăriile implicate. „Durata implementării activităţilor proiectului este de 2 ani, urmând ca, la finele acestuia, odată cu deschiderea noilor cărţi funciare, deținătorii imobilelor să primească prin poștă extrasele de carte funciară care vor prezenta imobilele, drepturile de proprietate și eventuale sarcini”, spune Mihai Busuioc, președintele ANCPI.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.