Ţăranii români sunt abandonaţi în favoarea marelui agro-business

Peter Hurley, un fermier irlandez stabilit în România de 22 de ani, i-a transmis lui Dacian Cioloş o scrisoare deschisă, scrie cuvantul-ortodox.ro.

Domnule Prim-ministru,

Numele meu este Peter Hurley. Sunt irlandez. Traiesc in Romania de 22 de ani. Sunt fondatorul Asociatiei Interculturale de Traditii din anul 2009. In ultimii sase ani am fost implicat in proiecte civice de promovare a Romaniei rurale pentru care in 2011 am fost decorat cu Ordinul National pentru Merit. In 2012 am fost Director de Promovare in cadrul Unitatii de Sprijin al Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala, fiind responsabil de incurajarea cooperativelor agricole, turism rural si produse traditionale. In ultimii ani am stat de vorba cu sute de sateni.

Va respect ca profesionist pentru ca ati dus un mandat ca si Comisar European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. Ati fost primul Comisar European roman si ati creat o impresia foarte pozitiva oriunde ati fost in Europa. Va felicit pentru asta!

Dar pentru rezultat, nu pot sa va felicit. Pentru taranii romani, consider mandatul dumneavoastra ca si comisar un esec. Ati plecat sa faceti reforma si v-ati intors cu aceeasi trusa, doar cu cateva unelte in plus.

Nu asta fusese sarcina.

Poate nu va fi niciodata o reforma in Politica Agricola Comuna, insa asta nu va scuteste pe dumneavoastra de responsabilitate in fata celor 9 milioane de romani care traiesc in 4 milioane de mici gospodarii taranesti, majoritatea in subzistenta, ci din contra va obliga la mai mult.

Uniunea Europeana, inainte de aderarea Romaniei, avea 8 milioane de fermieri, cu Romania inca 4 milioane. Atunci parca auzeam vocile fermierilor francezi:

“Oh, aoleou! Ce va fi daca taranii romani vor iesi in strada cerand drepturile lor precum si noi ni le am cerut pe ale noastre!?”

Adica, mai explicit, ce s-ar fi intamplat daca ar fi iesit in strada, scandand ceva de genul:

“Noi, fermierii romani si maghiari, urmasii parintilor si stramosilor nostri, care locuim in partea acesta a Europei de cel putin o mie de ani, am tinut prima linie a Europei in fiecare lupta a Occidentului, ultima fiind cea de 50 de ani impotriva comunismului si totalitarismului, asigurand prin sacrificul nostru stabilitate pentru milioane de fermieri europeni pe tot parcursul istoriei.

“Si acum, cand, in sfarsit, ne reunificam cu vechea familie a Europei, ne trezim cu pietele inchise, ne confruntam cu un sistem agro-industrial foarte bine pus la punct, care se intinde din Portugalia pana in Germania, din Danemarca pana in Italia, care timp de 50 de ani, a beneficiat de un ajutor de Stat prin Politica Agricola Comuna (PAC fiind 50% din intregul buget european), timp in care noi eram ori colectivizati fortat, ori eram lasati de izbeliste in zonele montane.

“Acest sistem agro-industrial pan-european ne depaseste din toate punctele de vedere: tehnologic, financiar, marketing, legislativ, logistic, educational, infrastructural, experiential, cultural.

“Culmea culmilor, mai recent, cei care ne reprezinta politic – deja complici de 25 de ani intr-un proces de destramare a tarii – acum ne-au pus in vinzare si la propriu, nu doar la figurat, si acum fratii nostri din marea familie de agricultori europeni pot cumpara cel mai fertil pamant din Europa cu un pret de nimic,pentru ca noi nu avem unde si cui sa mai vindem produsele noastre.

“E corect asa? Asta inseamna Europa?

“Noua nu ne trebuie doar subventii pe hectar comparabile cu subventiile celorlati fermieri europeni. Noua ne trebuie un plan concret de investitie masiva bazat pe nevoile reale din teren prin care ne dati o sansa sa recuperam timpul pierdut. “Timpul” inseamna 50 de ani, daca nu mai mult: drumuri, servicii sociale, infrastructura, educatie, cofinantare, cooperare.

“Negocierile nu trebuie incepute cu:

“Cat de putin la suta din PAC cedam Romaniei ca ultima intrata in club?”, ci mai degraba cu:

“Acceptam o datorie morala – care depaseste PAC-ul – sa sprijine reconstruirea Romaniei Rurale astfel incat cei care au rezistat sute de ani in ceea ce astazi este ultima civilizatie autentica rurala a Europei, sa se poata depasi saracia deseori crunta cu care se confrunta; sa se ridice cu demnitate dupa 75 de ani de comunism si o tranzitie inimaginabil de grea, incat sa poata merge mai departe, sa contribuie la randul lor in dezvoltarea Europei.

“Noua ne trebuie un “Plan Marshall” – nimic mai putin – pentru Romania Rurala. Un plan care o sa ne puna la lucru acasa si nu unul care ne obliga sa parasim campul.”

************

Lucrurile merg si mai rau pentru locuitorii Romaniei Rurale.

In noul PNDR, micii producatori, taranii, sunt aproape abandonati de orice sprijin, in favoarea “agri business-ului”, adica cei cu acces la bani, la consultanta, la cofinantare, la piata.

Doamne fereste, nu am nimic impotriva “business-ului”. Avem nevoie de el si el are nevoile lui. Oricine care investeste (cinstit) in Romania merita o medalie. Loc este pentru toti in “Gradina Maicii Domnului”. “Business-ul” in general – “agri-business-ul” la fel – este mai organizat si mai capabil sa dirijeze politici. Repet, nu am nimic impotriva, doar daca este in detrimentul celor mici, neorganizati, izolati, subechipati si neinformati.

Pe scurt, PNDR 2014-2020 va fi un “non-event” pentru marea majoritate a oamenilor care traiesc in Romania Rurala. Ei nu vor beneficia de el. Nu va avea un impact pozitiv in lupta cu saracia. Nu va avea un impact semnificativ asupra nivelului de servicii sociale sau al infrastructurii pentru 90% din cetatenii care traiesc in cele 12.000 de sate.

Tendintele negative se vor exacerba fara replica pentru ca PNDR 2014-2020 este o picatura intr-un ocean de nevoi ignorate de mai multe decenii.

De zece ani, marturisim exodul cataclismic al Romaniei Rurale, precum este cazul lui Burnar Tanase, ultimul olar in stil dacic din satul Sacel din Maramures, care acum pune “topping” pe pizza la un restaurant studentesc in Munich, care imi zicea: “Pentru prima data in viata mea sunt apreciat pentru ceea ce fac!”

************

Traim cu speranta ca nu totul este pierdut, ca in al treisprezecelea ceas se poate initia o evaluare a realitatii din teren si masuri corespunzatoare.

Si, cum Dumnezeu nu inchide o usa fara a deschide o fereastra, poate rolul dumneavoastra in acest moment prielnic este de a servi Romania Rurala ca Prim-ministru, cum nu i-ati putut servi ca si Comisar European.

Puteti fii patriotul perfect pentru Romania Rurala in momentul de fata!

Spre deosebire de toti predecesorii dumneavoastra nu sunteti intimidat in niciun fel de Bruxelles. Sunteti cu capul si cu umerii mai sus decat toti antemergatorii dumneavoastra. Sunteti primul Prim-ministru al Romaniei cu o credibilitate autentica, de la egal la egal, la cel mai inalt nivel european.

Nu imi imaginez ca aveti o bagheta magica, dar sunt sigur ca puteti sa binecuvantati o initiativa de schimbare pentru Romania Rurala care va avea impact.

Am fost intrebat: “Ne trebuie un irlandez sa ne spuna asta?”

Iertati-ma ca va spun un adevar: sunteti un popor abrutizat. Dupa 50 de ani de comunism si o decapitare a neamului, urmata de 25 de ani de faradelege salbatica incercati sa va cresteti un cap nou. Nu stiti ce drepturi va apartin.

Luna trecuta contabila mea s-a intors de la o inmormantare de la tara. Varul ei de 40 de ani a cazut intre caruta si cal. Calul s-a speriat si a luat-o la fuga. El era prins cu mana de capastru calului si nu a putut scapa. A fost tarat si calcat in picioare 200 de metri. Cel mai aproape spital este la 12 km distanta dar care nu are ambulanta. A zacut doua ore pe un drum national asteptand o ambulanta de la Craiova, la 72 de km sa il duca acei 12 km. Omul a murit lasand in urma sotia si cele patru fete intre 10 si 17 ani. O familie care deja traia la limita supravietuirii a pierdut tatal, sotul si sursa lor de subzistenta.

Poate murea oricum, dar poate nu. Nici el, nici sotia lui, nici copiii lui nu au avut drepturile fundamentale respectate nici in viata, nici in moarte, si cel mai trist, mai mult decat sigur, nici in dezastru cu care se va confrunta familia de acum incolo.

Victime ca ei, oameni abrutizati, sunt zilnic peste tot in tara.

Oamenii sunt asa de abrutizati incat nu se pot apara in fata unui Consiliul Local al unei comune, nicidecum in fata unui guvern, unui PAC, unei politici, unei institutii europene.

Raspunsul: “Da, ne trebuie un irlandez, … si un francez, … si un neamt, … si un roman!”

Datorita a 60 de astfel de victime in Clubul Colectiv ati ajuns Prim-ministru. In primul rand sunteti Prim-ministrul lor si al famililor lor, alaturi de toate victimele coruptiei, saraciei si nepasararii din ultimii ani.

Esenta Romaniei izvoreste din zona rurala!

Deschideti-ne drumul in Europa pentru un “Plan Marshall” pentru Romania Rurala!

Veti fi sprijinit din toate partile!

Daca va spun doar eu, ignorati-ma, dar cred ca scrisoarea mea catre succesorul dumneavoastra, Comisarul Phil Hogan, in martie2015 a fost citita de o suta de mii de romani, avand 70.000 de accesari si 34.000 de “Like”-uri doar pe un singur site:

De 1 Decembrie 2015 lansez cu acesta scrisoare un Grup Public pe Facebook.

Grup-ul se numeste RRR – Revolutia Rurala Romania.

Va asteptam aici!

https://www.facebook.com/groups/1677158169236483/?pnref=lhc

Cu respect

Peter Hurley

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.