Tăriceanu 2014 copiază modelul Stolojan 2007

Ce porumbel a scăpat Tăriceanu la Antena3. Asemănări între „platformiştii” lui Stolojan şi gruparea lui Tăriceanu. Cum îi cataloga în 2006 preşedintele PNL pe rebelii din partid. Discursul lui Stolojan din 2007, identic cu discursul lui Tăriceanu din iulie 2014.

PRL 2014 = PLD 2007

Lucrurile sunt clare (şi nu de azi de ieri). Victor Ponta îşi oficializează candidatura pentru Cotroceni. În această situaţie se clarifică – de fapt şi în acest caz lucrurile erau ştiute – şi rolul pe care îl vor juca în această toamnă Călin Popescu Tăriceanu şi „UNPR”-ul său: noua grupare care se va constitui oficial la sfârşitul săptămânii are misiunea de a canibaliza în turul I al prezidenţialelor voturile candidatului construcţiei de dreapta PNL+PDL. Evident, cine a comandat misiunea (se ştie, demisia lui Tăriceanu din PNL şi ideea înfiinţării unui partid cu parlamentari şi activişti extraşi din PNL s-au decis într-un birou al Palatului Parlamentului în urma unei întrevederi Ponta – Tăriceanu). Strategii PSD au un program prin care şi Tăriceanu, şi gruparea lui vor fi promovaţi la televiziunile favorabile (Antena3 şi RomâniaTV), dar numai împotriva candidatului alianţei PNL+PDL.

  1. Într-un fel, noua grupare a lui Tăriceanu va juca în campania prezidenţială rolul PLD-ului (Partidul Liberal Democrat) din 2007 condus de Theodor Stolojan, în timp ce în Parlament va juca rolul UNPR-ului din perioada 2010- iunie 2012;
  2. Şi PLD, şi gruparea lui Tăriceanu iniţial au reprezentat o platformă de „reformare” a PNL;
  3. Şi PDL, şi gruparea lui Tăriceanu au fost conduse de către un foşti preşedinţi ai PNL;
  4. Şi PLD, şi gruparea lui Tăriceanu au fost sprijinite şi promovate de principalul partid de guvernământ al perioadei: PLD de PD, gruparea Tăriceanu de către PSD.
  5. Se ştie, PLD a ieşit din scenă prin fuziunea (de fapt o absorbţie atipică – pentru că s-a modificat numele partidului mare, recte PD în PDL – n.a.). Nu este exclus ca şi gruparea lui Tăriceanu să iasă similar din scenă, adică să fie „înghiţită” de PSD. De altfel, duminică seara, la Antena 3, Tăriceanu a afirmat cu subiect şi predicat că, după oficializarea grupării pe care a extras-o din PNL, doreşte o „reconstituire” a USL, într-o formă nouă. Un prim pas spre o posibilă „înghiţire” de către PSD.

„Securişti cu trecut de stânga”

Ţinând cont de asemănările din PDL şi gruparea lui Tăriceanu, este foarte interesant de revăzut ce declara în perioada desprinderii „platformiştilor” lui Stolojan „păgubitul”, adică… Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele PNL de atunci:

Platformiştii nu propun nimic, decât o criză politică în partid şi, mai mult, în România (20 noiembrie 2006)

Platforma liberală, toate astea, sunt numai poveşti şi mişcările politice ulterioare vor dovedi că de fapt sunt dirijate şi din afară şi că n-au niciun fel de legătură cu liberalismul sau PNL (7 decembrie 2006)

PLD este un partid cu trecut de stânga, securist, PLD este de fapt un partid al veleitarilor, cu trecut de stânga, securist, dispuşi să trădeze. (17 decembrie 2006)

Aceeaşi placă: Tăriceanu 2014 = Stolojan 2007

Foarte interesant este să revedem şi o declaraţie din „epocă” a lui Theodor Stolojan: „Tăriceanu a făcut ceea ce noi, PLD, am spus de mult, a trădat Alianţa D.A. pe toţi susţinătorii Alianţei, care au votat-o în 2004, şi a trădat membrii PNL (…) Categoric, PLD va relua contactele cu PD pentru că nu se poate ca oamenii să fie astfel înşelaţi în aşteptările lor şi vom recrea Alianţa aşa cum o doresc oamenii în România” (Theodor Stolojan – 1 aprilie 2007 pentru „România Liberă”). Dacă înlocuim PLD cu PRL (aşa se va numi se pare gruparea lui Tăriceanu), Alianţa D.A. cu USL şi PD cu PSD, vom avea 100% discursul de acum al lui C.P. Tăriceanu. Mai există o asemănare: acum unul dintre mesajele grupării Tăriceanu acuză că PNL s-a pus la dispoziţia lui Traian Băsescu, în 2007, mesajul PLD suna astfel: PNL a pus guvernarea la dispoziţia PSD. Atunci, „bau-bau”-ul erau PSD şi Adrian Năstase, acum este Traian Băsescu. După cum se vede, avem acum în 2014 aceeaşi placă din 2007.

O declaraţie mai mult decât „ciudată”

Călin Popescu Tăriceanu a făcut (duminică seara la Antena3) o declaraţie care se pare că trasează traiectoria viitoare a grupării desprinse din PNL. O declaraţie mai mult decât ciudată şi care nu poate fi considerată ca fiind o eroare, ci mai degrabă un „porumbel” scăpat din neatenţie: „Prin urmare, revenind la ideea de bază, de la care am pornit, spuneam că Partidul Liberal Reformator şi liberalii nu trebuie să fie nici de centru, nici de dreapta şi eu ca atare, pentru că discutam despre cursa prezidenţială, mă adresez întregului electorat al acestei ţări care doreşte o Românie modernă”. Dacă PRL nu vor să fie nici de centru şi nici de dreapta, atunci, oare, ce culoare politică mai este disponibilă? Un răspuns foarte uşor de dat: stânga sau centru-stânga.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Cristescu 134 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.