Tăriceanu: Aş opta pentru monarhie la revizuirea Constituţiei

Liderul deputaţilor PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că ar opta pentru reintroducerea monarhiei ca regim constituţional, în contextul revizuirii Constituţiei în 2013, iar cea de-a doua opţiune pe care o sprijină este republica parlamentară, potrivit Mediafax.

Tăriceanu a apreciat, duminică, într-o emisiune a postului Realitatea TV, că în 2013 va trebui realizată o revizuire a Constituţiei, care să se bazeze pe un consens al celei mai mari părţi a Parlamentului.
El a fost întrebat pentru ce fel de regim statal ar opta în acest context.

„Eu aş opta pentru monarhie, pentru că eu cred că monarhia ne-ar aduce mari avantaje, în plan intern şi în plan extern, enorm de multe avantaje. În primul rând pentru că în plan intern am avea în monarh o persoană, o instituţie care nu are legături partinice cu cei de pe scena politică, deci este detaşat. (…) Anul trecut, văzându-l pe Regele Mihai în Parlament, cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani, nu a dat altceva decât impresia unui adevărat om de stat”, a susţinut Tăriceanu, completând că acesta a ţinut „un discurs al problemelor reale ale României”.

„A doua opţiune e o republică parlamentară”, şi-a mai declarat preferinţa fostul premier.

De asemenea, liderul deputaţilor PNL a afirmat că în 2013 revizuirea Constituţiei ar trebui să se realizeze printr-un „consens” şi nu prin impunerea unei formule de către majoritatea parlamentară. „Această Constituţie trebuie făcută să dureze, nu vreau să ne trezim peste 8, 4 sau 12 ani că venim cu alta”, a mai spus Tăriceanu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.