Tăriceanu, despre înființarea autorității independente de interceptare a convorbirilor

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat, joi, trei priorități ale partidului pentru toamnă, printre acestea fiind înființarea autorității independente de interceptare a convorbirilor și proiectul legislativ de modificare a modalității de alegere a conducerilor ICCJ, Parchetului General, DIICOT și DNA.

„Sunt trei (acțiuni—n.r.) și ele sunt circumscrise aceluiași obiectiv și anume întărirea funcționării democratice a instituțiilor statutului și respectul pentru drepturile și libertățile cetățenilor. Este vorba de înființarea autorității independente de interceptare a convorbirilor și a comunicațiilor. Doi: este vorba de un proiect de lege care va reglementa modul în care funcționează comisiile parlamentare de anchetă, pentru a nu ne găsi în situațiile în care suntem acum, în care vedeți că Parchetul refuză să se prezinte la audierile comisiei, să dăm substanță acestui mecanism și acestei instituții, comisia parlamentară de anchetă care funcționează peste tot în lume”, a precizat Tăriceanu, într-un interviu la Antena 3, întrebat care este cea mai importantă acțiune pentru toamnă.

El a spus că o altă prioritate este propunerea legislativă privind schimbarea mecanismelor de alegere a președinților ICCJ, Parchetului general, DIICOT și DNA.

„Trei este propunerea legislativă care va intra în dezbatere, dacă nu cumva se va suprapune cu pachetul de legi de reformă a justiției, prin care am propus schimbarea mecanismelor actuale de alegere a președinților la Înalta Curte și la Parchetul General, DIICOT și DNA, prin scoaterea de sub influența politicului a acestor decizii”, a mai spus Tăriceanu.

El a menționat că acestea sunt trei elemente asupra cărora ALDE se va concentra la toamnă.

„Aceste trei elemente sunt pentru noi, pentru ALDE — și eu am avut o anumită contribuție la inițierea lor—trei probleme asupra cărora ne vom concentra eforturile în perioada care urmează”, a adăugat Tăriceanu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.