Tăriceanu, despre reducerea impozitului pe dividende

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat miercuri că reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% va constitui un impuls puternic pentru refacerea și creșterea capitalului românesc.

„Măsura de reducere a impozitului pe dividende va constitui un impuls puternic pentru refacerea și consolidarea sau creșterea capitalului și importanței capitalului românesc. O economie fără capital propriu nu poate să fie una performantă și stabilă pe termen lung. (…) Economia românească are nevoie de un impuls puternic pentru a-și consolida ritmul de creștere economică, dacă noi o să mergem cu un ritm de 1,5 — 2% cât au țările europene cu economii puternice nu o să putem recupera decalajele. România are nevoie ca de aer de un ritm de creștere cu mult peste media europeană, între 4 și 5% ritm de creștere economică anual”, a spus Tăriceanu, la Parlament.

El a adăugat că reducerea impozitului pe dividende nu ar putea să agraveze deficitul bugetar pe anul viitor.

„Pe lângă scăderea TVA, noi am pledat pentru o serie de măsuri de relaxare fiscală și am convenit și am discutat acest lucru și în cadrul Coaliției și cu primul-ministru ca, de îndată ce datele pe anul 2015 vor fi consolidate și vom avea și cifrele de creștere economică pe primul și al doilea trimestru din anul viitor, să putem devansa o serie de măsuri cum ar fi, de exemplu, reducerea impozitului pe dividende de la 16 la 5%. Mai ales că introducerea acestei măsuri de la 1 ianuarie 2016 nu va avea efecte decât în 2017. Nu va afecta sub nicio formă echilibrul, nu ar putea să agraveze deficitul bugetar pe anul viitor, care și așa este la un nivel foarte mic, nivel pe care eu îl consider insuficient — România are nevoie de deficite bugetare mai mari, bani care să fie folosiți cu precădere sau aproape în exclusivitate în investiții de infrastructură, altfel România va rămâne cu o economie slab performantă și cu un nivel de trai care va fi insuficient”, a explicat Tăriceanu.

Premierul Victor Ponta spunea miercuri, în ședința de Guvern, că măsurile de reducere a taxelor amânate prin noul Cod fiscal pentru 1 ianuarie 2017 pot fi puse în practică mai devreme de data respectivă dacă se demonstrează cu cifre că sunt sustenabile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.