Tăriceanu: Guvernul să returneze raportul MCV Comisiei Europene

Copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu cere Guvernului să returneze Comisiei Europene raportul MCV, pentru refacere.

„Resping acest raport și cer Guvernului să-l returneze cu toate criticile care au fost deja formulate (…) pentru a fi refăcut ținând cont de observațiile pe care nu numai eu le-am făcut până în prezent, dar și alte persoane sau instituții. Raportul ar necesita un punct de vedere al Guvernului, care să analizeze în amănunțime și extrem de critic toate observațiile incluse în raport”, a afirmat, vineri, într-o conferință de presă, Tăriceanu.

De asemenea, copreședintele ALDE cere încetarea monitorizării.

„Propun și solicit Guvernului să înceapă procedurile diplomatice pe lângă Comisia Europeană pentru încetarea monitorizării în cadrul MCV aplicat României, pentru că acest mecanism nu are niciun fel de bază juridică în Tratatul de aderare. El începe să fie folosit mai degrabă ca un instrument politic, în loc de unul tehnic, așa cum a fost discuția la început”, a adăugat Tăriceanu.

Acesta spune că „foarte multe țări din Europa fac o legătură permanentă și absolut ilogică între aderarea la Schengen și MCV”.

„Nici aderarea la Schengen nu este o opțiune care se acordă României, este o obligație a țărilor membre înscrisă în Tratatul de aderare. Calitatea de membru Schengen se obține nu pe baza unor considerente politice cum sunt incluse mai mereu în Mecanismul de Cooperare și Verificare, ci pe baza unor realizări tehnice care să exprime capacitatea unor țări de a se înscrie în regulamentele și cerințele funcționării în spațiul Schengen”, a spus liderul ALDE.

Raportul MCV face referire, printre altele, la criticile politicienilor și ale media la adresa magistraților.

Raportul menționează o scrisoare deschisă a lui Călin Popescu Tăriceanu adresată președintelui României, în care cerea înlăturarea șefilor DNA și ÎCCJ, în contextul cazului Rarinca.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.