Tăriceanu o acuză pe Kovesi de „atac la Constituție”

Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a afirmat luni că declarațiile șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, conform cărora respingerea de către Parlament a cererilor de reținere și arestare a unor deputați și senatori este un fel de presiune asupra procurorilor, reprezintă „un atac la Constituție”.

„Declarațiile procurorului șef de la DNA, care a spus că ‘respingerea de către Parlament a cererilor de reținere și arestare a unor deputați și senatori reprezintă un fel de presiune asupra procurorilor’, nu sunt neapărat un atac la adresa Parlamentului, ci un atac la Constituție, pentru că dreptul de a aproba sau a respinge cererile de reținere și arestare este consfințit prin Constituție. Parlamentul nu face nimic altceva decât ceea ce îi dă dreptul Constituția. Dacă doamna Kovesi are probleme cu Constituția, atunci este dreptul ei (n.r. — să comenteze) ca persoană privată, dar nu în calitate de șef al DNA”, a susținut Tăriceanu, într-o conferință de presă.

El a adăugat că este rolul parlamentarilor, corpului legislativ să decidă dacă „schimbă” aceste prevederi.

„Eu cred că aceste prevederi trebuie să rămână în continuare, pentru că spiritul în care a fost creată imunitatea parlamentară este tocmai acela de a proteja cetățenii și nu parlamentarii de lipsa unei reprezentări prin abuzurile de putere și excesele de putere pe care pot să le facă anumite instituții la adresa unora dintre parlamentari”, a mai spus copreședintele ALDE.

Tăriceanu nu vede de asemenea nicio problemă în faptul că sunt comentate la TV dosare DNA.

„Doamna Kovesi se mai plângea încă de un lucru: că a văzut situații în care, după ce au ieșit din DNA s-au dus la tv și au comentat dosarul. Și ce dacă au comentat dosarul, care e problema? Noi, ca parlamentari, nu am comentat niciodată nicio decizie a Justiției. Și aici mă refer la instanțe. Este dreptul lor și e dreptul oricărui om în baza libertății la exprimare să spună ceea ce consideră. Ce ar vrea doamna Kovesi? Odată ce dosarul este făcut de DNA, DNA-ul are dreptul să scurgă informațiile pe care le dorește către anumite suporturi media, care creează bineînțeles asupra persoanei respective o anumită imagine, o imagine de vinovat, și nimeni să nu mai spună nimic. Vreau să-i transmit foarte direct că acest lucru nu se poate într-o țară liberă și democratică”, a afirmat Tăriceanu.

Reacția lui Tăriceanu vine după ce șefa DNA Laura Codruța Kovesi a invocat duminică într-un interviu acordat PRO TV mai multe presiuni care s-ar face asupra procurorilor, spunând printre altele: „Am văzut presiuni inclusiv prin încercarea de a modifica legea, chiar și respingerea cererilor de arestare în Parlament putem să o considerăm un fel de presiune. (…) Presiunile, pentru un procuror din DNA, sunt foarte multe, sunt presiuni externe sau interne. Externe ar fi și declarațiile publice care se fac – ați văzut, de foarte multe ori persoane pe care le cercetăm comentează și despre viața personală sau despre viața unui procuror care-i investighează, am văzut de foarte multe ori situații când persoane pe care le-am cercetat, după ce au ieșit din DNA s-au dus într-un studio TV, au comentat dosarul public, iar procurorii DNA nu pot să aibă o reacție, pentru că noi nu putem comenta public dosarele. Este și acesta un tip de presiune”.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8499 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.