Tăriceanu, pus la zid de cîrtiţa lui Băsescu

Pe Călin Popescu Tăriceanu au încercat fără succes să-l scoată din politică doi preşedinţi: Traian Băsescu şi Klaus Iohannis. Ce n-a reuşit nici unul încearcă acum pornografa Elenina Nicuţ, care scria în 2014, pe Facebook, un slogan rămas în analele politicii: „Vă f… în gură!” Aceasta avea să fie denumită de presă „Cîrtiţa lui Băsescu”.

Elenina a depus o plîngere la DNA împotriva lui Tăriceanu, acuzîndu-l că nu a stat la coadă la poliţie pentru a-şi preschimba permisul de conducere, ceea ce, în viziunea petiţionarei, ar însemna încălcarea prevederilor art. 13 din Legea 78/2000, care prevede că Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

Întrucît „dreptul la petiţie” este garantat de Constituţie, nu avem ce să comentăm în ceea ce priveşte plîngerea Eleninei Nicuţ. Ceea ce surprinde însă este felul în care această plîngere a fost prezentată în spaţiul public, mai exact modul serios în care s-a dezbătut pe la toate televiziunile, ca şi cînd ar fi fost vorba de o dezvăluire senzaţională.

Pe fond, Tăriceanu este acuzat că nu a stat la o coadă de cîteva sute de persoane care aşteptau la poliţie pentru rezolvarea problemelor personale. Nimeni nu a condamnat proasta organizare de la sediul poliţiei, care-i ţinea pe oameni în soare timp de cîteva ore, ca şi cînd această „coadă” ar fi fost cel mai normal lucru, ci s-au repezit la gîtul lui Tăriceanu, făcînd-o eroină pe Elenina Nicuţ pentru că l-a trimis pe preşedintele Senatului în faţa procurorilor DNA.

Sigur că, dacă ar fi vrut să speculeze politic „coada” de la poliţie, Tăriceanu ar fi putut să stea la rînd, după care să se năpustească pe conducerea Ministerului de Interne condus de tehnocratul Apud Tobă. Aşa, însă, pentru că legea precizează că, la preschimbarea permisului, prezenţa titularului este obligatorie, Tăriceanu a intrat pe uşa din spate, expunîndu-se acestei reacţii populiste, fiind obligat acum să dea cu subsemnatul în faţa procurorilor.

Personal, cred că legea nu acoperă comiterea vreunei infracţiuni de către Tăriceanu, problema ţinînd, mai degrabă, de moralitate. În astfel de chestiuni, scuzele publice sînt de ajuns, căci şi ridicolul are limitele lui. Ce ar fi însemnat, de pildă, ca Tăriceanu să vină cu SPP-iştii la poliţie, să stea toţi la coadă, iar aceştia să aplice acolo, în mulţime, protocolul de protecţie a demnitarului? Dar, pentru că nu a fost inspirat şi nu a profitat de ocazia de a reacţiona în orizontul de aşteptare al populismului, Tăriceanu merită acum să suporte consecinţele!

ÎN CAZUL COLOANEI OFICIALE PENTRU UNCHIUL GABRIEL OPREA, ELENINA SPUNEA CĂ NU E VORBA DE NICI UN ABUZ

Întrebarea care se pune în faţa acestei situaţii penibile este dacă Elenina Nicuţ, autoarea plîngerii penale, este consecventă atunci cînd vorbeşte despre „abuzul în serviciu” al unui demnitar.

Ne-am uitat pe presa din ultima vreme şi am descoperit că, în cazul coloanei oficiale cu care se deplasa Gabriel Oprea, în urma căreia şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Gigină, aceeaşi Elenina Nicuţ scria pe Facebook: „Oprea, în dosarul coloanei oficiale – curat şi uscat. Nu a încălcat nicio lege în sensul deciziei CCR, ci regulamentul de aplicare a codului rutier, aprobat prin HG”!

Explicaţia acestei duble măsuri se află în această fotografie publicată de ziarul „Naţional” în urmă cu doi ani:

Este vorba despre „arborele genealogic” al Eleninei Nicuţ, despre care presa a scris următoarele:

– 1. Elenina Nicuţ este fiica fostului primar din Curtea de Argeş, Gheorghe Nicuţ, condamnat la 3 ani şi 4 luni de închisoare în dosarul deturnării de fonduri PHARE, alături de Constantin Nicolescu, fostul preşedinte al CJ Argeş.

– 2. Elenina Nicuţ este, de asemenea, nepoata generalului în rezervă Valeriu Nicuţ, cumnatul lui Gabriel Oprea! Unchiul Eleninei fusese pensionat, însă Victor Ponta l-a reactivat, numindu-l secretar de stat la MApN, ca şef al Departamentului de Politică de Apărare şi Planificare!

Nu sînt adeptul politicii „dosarului de cadre” al cuiva, totuşi, uneori acest tip de relaţii de familie poate explica ascensiunea unora în spaţiul public şi chiar reacţia lor în faţa unor evenimente.

ELENINA – CÎRTIŢA LUI TRAIAN BĂSESCU ÎN „MIŞCAREA POPULARĂ

Supranumele „CÎRTIŢA LUI TRAIAN BĂSESCU”, nu ne aparţine, acesta fiind pus de jurnaliştii de la „Naţional”, cînd au remarcat-o pe Elenina Nicuţ alături de Traian Băsescu, pe atunci încă Preşedintele României, la lansarea oficială a „Mişcării Populare”:

Atunci, Elenina Nicuţ, membru fondator al MP, a fost numită chiar preşedinta organizaţiei Bucureşti a „Mişcării Populare”, din care, ulterior, avea să-şi dea demisia, nu înainte de a le transmite colegilor săi, pe Facebook, tradiţionala urare „Vă f… în gură!

ELENINA NICUŢ: „TRAIAN BĂSESCU ESTE O CAPODOPERĂ”!

În aprilie 2013, imediat după constituirea „Mişcării Populare”, Elenina Nicuţ a acordat un interviu pentru revista „Kamikaze”. Autorul interviului, Alexandru Vărzaru, şi-a amintit că Elenina Nicuţ fusese înainte „observator independent” la Referendumul din 2012 pentru demiterea lui Traian Băsescu, atunci cînd a provocat un imens scandal în comuna Olteni, judeţul Teleorman!

Chair în debutul interviului, reporterul o întreabă pe Elenina: „Cum a fost experienţa de la Teleorman?” Merită să citiţi răspunsul acesteia:

Foarte neplăcută, evident. A fost cu pus băncile în ușă, cu baricadat de cameră. Incidente au fost pe tot parcursul zilei. În primele douăzeci de minute deja mă amenințau că mă dau afară, pentru că intrau cîte doi, soț-soție, în cabine și evident mă opuneam. OK, am înțeles o dată că nu vede, a doua oară că nu aude, a treia oară că nu știe să scrie. În cele din urmă, mi s-a pus în vedere că, dacă mai mîrîi, mă dau afară. Pe urmă veneau și votau cu cartea de alegător, ceea ce era interzis. Sau intrau mai multe persoane decît numărul de cabine, aveam și 50 de persoane deodată în secție. O bulibășeală de nu mai vedeai și era nevoie să vezi ce se întîmplă, pentru că la un moment dat unul dintre membrii secției de votare ștampila buletine pe sub masă, după care a venit un băiat și le-a băgat pe sub tricou. Eu l-am luat de tricou și i-am zis: „Ce faci aici? Lasă-le jos și sîntem în ordine!“ O altă doamnă din secția de vot dădea cîte două buletine în momentul în care se intra în cabină. Cea mai tare a fost cu votul dublu la un individ. Cînd l-am văzut că votează a doua oară, l-am luat de ceafă. Am strigat „Vot dublu, vot dublu!“ și atunci a început revoluția: mă scuipau, mă îmbrînceau…

Rep.: Cei din comisie?

E.N.: Da. Incidentul clar nu a fost întîmplător, pentru că la ora șapte dăduseră năvală, se dăduse semnalul. Intrau valuri-valuri. Eu țipam să iasă că sînt prea mulți, ei intrau cîte cinci-șase. Se umpluse sala. În nebunia asta, cînd am început să țip „Vot dublu!“, a ieșit cu bătaie.

Rep.: Cum a culminat?

E.N.: Pe scurt: m-am baricadat într-o sală de clasă, după ce făcusem proces-verbal de suspendare a votului la ora 19. Erau ca animalele, se auzeau urlete, dădeau cu picioarele în ușă, pumni în geam. M-am apucat să dau telefoane, cu Poliția a fost de groază, au venit abia după 45 de minute. Am sunat în disperare la 112, începuse cucoana aia să mă și repeadă. Într-un tîrziu, au venit polițiștii, vreo trei, și, pentru că erau de față, m-am dus cu tupeu în secția de vot, să fac suspendarea votării. Moment în care m-am trezit cu o mînă în gît, înjurături nu mai zic, și unul, pe la 60 de ani, parcă-l văd, cu o pălărie pe cap și cu un cuțit în mînă pe care-l flutura, mi-a zis că mi s-a urcat apendicita la cap și dacă vreau să mă opereze el. A apărut și dom’ primar, care mi-a promis diverse cu băieții mai deosebiți ai satului. Cu el m-am înjurat parte-n parte. Vorbisem cu polițiștii: „Veniți, măcar unul, și stați cu mine“, că voiam să stau pînă la ora 23. Aveam ambiții mari. Dar primarul mi-a zis: „Tu nu mai intri, îți fac și-ți dreg!“ Moment în care polițistul, plin de onoare, a făcut stînga-mprejur și a plecat. M-a lăsat acolo. Într-un tîrziu, a venit o mașină cu un alt observator și m-a luat, la 21,30. Deja atmosfera era mult mai tensionată, că apăruseră și niște căruțe, cu care transportau alegători”.

Probabil că „Apocalipsa” descrisă de Elenina Nicuţ a avut un rol important în dosarul penal în urma căruia Liviu Dragnea a fost condamnat pentru fraudarea Referendumului din 2012!

Dar, ceea ce trebuie musai să reţinem este răspunsul la întrebarea pusă de reporter: „Cum e Băsescu?. Iată răspunsul antologic al Eleninei Nicuţ: „Am spus-o și o mai spun. O capodoperă. Îmi recunosc simpatia pentru el, de altfel declarată în nenumărate rînduri. Mă uitam la el și întrebam cum pot unii oameni să-l urască atît de tare. E singurul care rîde cu gura pînă la urechi, mai mult decît îmi reușește mie”.

Sper că această reamintire a trecutului politic al avocatei Elenina Nicuţ explică mai bine acţiunea sa de acum, prin care l-a trimis în faţa procurorilor pe Călin Popescu Tăriceanu pentru că nu a stat la coadă pentru a-şi preschimba permisul! Cînd îl consideri pe Traian Băsescu „o capodoperă”, mi se pare normal să calci în picioare ridicolul şi să-i împlineşti „pohta”, mai ales dacă de aceasta s-a molipsit şi succesorul lui de la Cotroceni, Klaus Iohannis, care, la rîndul său, îl vrea pe Tăriceanu scos din viaţa politică!


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.