Tăriceanu vrea să mute din nou interceptările la parlament

Călin Popescu Tăriceanu reia o iniţiativă parlamentară mai veche referitoare la interceptările telefonice.

Preşedintele Senatului a reamintit, într-o intervenţie la Antena3, că va relua propunerea legislativă care vizează înfiinţarea unei Autorităţi Naţionale pentru Interceptarea Comunicaţiilor, sub controlul Parlamentului, care ar urma să fie unica autoritate din România abilitată să facă interceptări ale comunicaţiilor – telefonice sau electronice.

Astfel, DNA şi celelalte Parchete ar urma să îşi treacă serviciile tehnice de interceptări în subordinea acestei autorităţi.

Proiectul a fost depus de Tăriceanu în octombrie 2016.

„Astăzi (miercuri – n.r.) am luat hotărârea să depunem două proiecte legislative. De unul din ele precis ştiţi, este vorba de Autoritatea Independentă de Supraveghere a Comunicaţiilor. Este un proiect pe care l-am depus în legislatura trecută, dar simpaticele servicii ale Parlamentului clasează toate proiectele care nu au intrat în dezbatere. Din acest motiv, împreună cu colegii mei am discutat şi vom depune din nou acest proiect în procedură legislativă”, a afirmat Tăriceanu.

Liderul ALDE a susţinut că prin înfiinţarea acestei Autorităţi se doreşte scoaterea serviciilor de informaţii din activitatea de poliţie judiciară.

„Autoritatea Independentă de Interceptare a Comunicaţiilor. Vrem ca această activitate să o scoatem din zona serviciilor secrete pentru că, aşa cum ştiţi, CCR a dat o decizie în acest sens care trebuie, până la urmă, să se materializeze într-un fel. Tot ceea ce înseamnă activitatea de poliţie judiciară trebuie să fie făcută de poliţia judiciară, nu au treabă în această chestiune serviciile de informaţii. Serviciile de informaţii, de altfel, trebuie să fie extrem de atente cum îşi calibrează acţiunea, trebuie să fie în conformitate şi necesitatea este de a se conforma prevederilor constituţionale şi deciziilor Curţii Constituţionale. Cred că crearea acestei autorităţi va fi o soluţie care va uşura situaţia tuturor”, a explicat preşedintele Senatului.

De asemenea, Tăriceanu a vorbit despre o a doua iniţiativă care se referă la promovarea unei legi a lobby-ului, în condiţiile în care, din cauza unei lipse de reglementări în acest sens, DNA a deschis mai multe dosare sub acuzaţia de trafic de influenţă.

Astfel, proiectele preşedintelui Senatului ar lovi puternic în DNA în condiţiile în care ar rămâne fără o parte importantă a activităţii sale.

„Al doilea proiect pe care dorim să îl iniţiem, vom face mai întâi o dezbatere cu părţile interesate, este un proiect care cred că este binevenit, legea lobby-ului, pentru că în România, din păcate, avem tot felul de excese pe diferite subiecte, între care, după cum ştiţi, şi traficul de influenţă. Ca să reglementăm lobby-ul şi să nu mai avem procese, acuzaţii de trafic de influenţă trebuie să legiferăm în mod clar, transparent această activitate care există şi este reglementată în toate ţările UE”, a explicat liderul ALDE.

El a mai spus că va exista o dezbatere amplă cu toţi actorii instituţionali: „Vreau să facem o consultare cu actorii instituţionali din mediul privat, asociativ şi sigur că proiectele vor fi discutate împreună, cum se procedează conform legii. E nevoie să dăm un impuls proaspăt, să reluăm chestiunea aceasta. Sunt o serie de probleme care sunt reclamate fie de dumneavoastră, presa, fie de mediul economic şi nu numai. Trebuie să le rezolvăm. Am luat această iniţiativă, o prezint public şi colegii mei se vor angrena, este un grup de lucru care va supune acest proiect dezbaterii publice”, a mai susinut preşedintele Senatului.

În Parlament există deja două proiecte de lege pentru reglementarea lobby-ului, ambele la Camera Deputaţilor. Unul a fost respins de Senat, celălalt a fost adoptat, ambele având avize negative de la Guvern.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.