Taximetriştii bucureşteni măresc tarifele

Compania OMV Petrom a majorat de marţi preţurile de referinţă la benzină şi motorină cu 9 bani/litru, potrivit datelor publicate pe site-ul companiei. Ca urmare a scumpirilor carburanţilor, firmele de taxi anunţă că traficul pe kilometru se va scumpi cu 20%.

„Am depus la Primăria Bucureşti fişele de calcul pentru membrii Asociaţiei Taximetriştilor Independenţi, din care reiese că în cel mai scurt timp trebuie mărit tariful pe kilometru. Suntem în discutii cu cei de la primărie ca să intrăm în legalitate. Tariful real ar fi la 2,3 – 2,4 lei ca să ne acoperim cheltuielile şi să ajungem la cota de profit rezonabilă, dar pentru că suntem într-o perioadă de criză, am acceptat un trafic de doi lei pe kilometru”, a declarat pentru Realitatea.net preşedintele Asociaţia Taximetriştilor Independenţi, Radu Viorel.

Scumpirile se vor face cel târziu până la 15 martie, a adăugat acesta. „Dacă primăria nu va intra în legalitate, vom începe o serie de proteste, după care vom intra în grevă generală”, a spus Radu Viorel.

Preşedintele Asociaţiei a completat că tariful actual, de 1,39 de lei, în medie, îi bagă pe patronii de taxi în faliment, tocmai de aceea, în 2010, au organizat mai multe proteste pentru mărirea tarifului pe kilometru.

Majoritatea firmelor de taxi au anunţat că vor mări tariful pe kilometru cu 20%

De altă parte, preşedintele Camerei de Taximetrişti Bucureşti, Şefanescu Vasile, a declarat că marea majoritate a firmelor de taxi au anunţat că vor mări tariful pe kilometru cu 20%. „Până să ajungem la această mărire au fost mai multe precedente, s-au mărit TVA de la 19 la 24%, s-au scumpit piesele de schimb şi noi nu am mărit tariful. Peste 60% dintre taximetrişti şi-au depus la primărie fişele de calcul în vederea majorării tarifelor şi aşteaptă aprobarea primăriei”, a precizat Ştefănescu Vasile.

Aceasta a avertizat că dacă urmează şi alte scumpiri ale carburanţilor, firmele de taxi vor fi forţate să ridice din nou preţurile. „Mai bine pierd clienţi din cauza scumpirii, dar măcar îmi acopăr cheltuielile. Ca să mergem pe stradă doar de dragul de a face taximetrie, nu cred că meseria asta a ajuns un hobby în România. Când o să ajungă o s-o facem gratis”, a conchis Ştefănescu Vasile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.