Teatrul Evreiesc de Stat, în festival

Prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș (TES FEST) se află în plină desfășurare, zilele acestea, la București. Ce reprezintă pentru comunitatea teatrală și pentru comunitatea idiș din România acest festival aflăm de la Maia Morgenstern, directorul TES FEST.

Atenția publicului bucureștean a fost captată în aceste zile (20-27 noiembrie) de cultura idiș, sub toate aspectele sale, trupe de teatru profesioniste de limbă idiș din Statele Unite, Israel, Franța și Polonia, dar și formații și interpreți de muzică klezmer de renume mondial fiind invitate la prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș (TES FEST). Evenimentul, care a găzduit o serie de evenimente conexe: workshop-uri de cultură idiș realizate de personalități de renume: David Esrig, cu Laborator de teatru existențial, a adunat în Capitală personalități de renume ale culturii idiș, prilejuind, de asemenea, lansări de carte și expoziții precum Barașeum – o istorie în imagini a activității Teatrului Evreiesc de Stat – sau cea permanentă intitulată Jana Gertler, în cadrul Club Tes Fest.

Maia Morgenstern: Avem cu ce să ne mândrim și ce să povestim…

Pentru a afla mai multe despre despre importanța și însemnătatea Festivalului, Cotidianul a stat de vorbă cu Maia Morgenstern: „Aș spune că este un moment foarte important și pentru cultura română. Acest festival vine să urmeze o tradiție a teatrului Idiș – serbăm 140 de ani de existență a teatrului Idiș profesionist, un teatru care s-a născut aici, în România, părinte fiindu-i Avram Goldfaden. De altfel, Teatrul Evreiesc de Stat e unic în Romania și unul dintre foarte foarte puținele teatre de expresie de limbă idiș din lume, teatre profesioniste, teatre susținute de stat, pe care cred că le putem număra pe degetele de la o singură mână. Prin urmare, chiar avem cu ce să ne mândrim și ce să povestim, mai ales că există o foarte importantă și interesantă tradiție a acestui teatru care provine din tradiția carnavalescă a spectacolului, a sărbătorii Purim (Sărbătoarea evreiască a veseliei), Sărbătoarea Carnavalului și a Măștii”.

Conservarea unui patrimoniu excepțional

Curioși să aflăm cum a fost posibil ca primul teatru profesionist de limbă idiș din lume, să ia ființă în România, la Iași, în anul 1876, ne-am adresat cu această întrebare Cameliei Crăciun, autoarea volumului “140 de ani de teatru idiș în România”: „A fost posibil pentru că Teatrul Idiș în Europa de Est a avut rădăcini apărute firesc, având în vedere că până la Holocaust comunitatea evreiască din Europa de Est era vorbitoare în mare parte de limbă idiș. E vorba de aproximativ 13 milioane de persoane, fapt ce justifică apariția unui teatru idiș și multor altor teatre, pentru că vorbim doar de teatrele de stat, care acum sunt puține – gândiți-vă că în perioada interbelică și la sfârșitul secolului XIX, trupe de teatru idiș private erau mult mai multe. Acum în schimb, mai există un teatru în Polonia, unul în Rusia, unul în Israel și unul Statele Unite. Ar mai fi și niște trupe în Franța și în Canada. Este vorba, așadar, de conservarea unui patrimoniu excepțional, în condițiile în care, să nu uităm, cultura idiș a făcut parte, să nu uităm, din cultura est europeană și din cea românească foarte mult timp”.

„Oamenii se bucură enorm pentru actul cultural. Pot spune că avem un public divers, atât ca vârstă, cât și ca preocupări. Publicul se arată foarte interesat și vine să vadă spectacolele, participă cu entuziasm la concert, la workshopuri…. E foarte plăcut să vezi că lumea se bucură din plin de acest eveniment”, mai spune actrița Maia Morgenstern.

Ce mai putem vedea la actuala ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș

Sâmbătă, 26 noiembrie, ora 18.00: spectacolul Reflecțiile unui poet rătăcit, de Miriam Hoffman, în regia lui Avi Hoffman, producţie a Teatrului Idiș Joseph Papp, din SUA, urmat de spectacolul muzical Stand-up Lechaim!, în interpretarea Maiei Morgenstern și a celor de la Bucharest Klezmer Band.

Duminică, 27 noiembrie, ora 19.00: spectacolul Astă seară: Lola Blau, de Georg Kreisler, semnat de regizorul Alexandru Dabija, producţie a Teatrului Evreiesc de Stat, având-o în rolul titular pe Maia Morgenstern, urmat de o nouă reprezentație a concertului Stand-up Lechaim!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Toma Bolozan 12 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.