Tehnologie de top made in Romania

selfie

FotoNation este compania care deține 90% din piața echipamentelor folosite de camerele foto și telefoanele inteligente pentru detecția și corecția ochilor roșii. Treizeci de tineri din Brașov creează o parte din această tehnologie, folosită de producătorii internaționali de telefonie mobilă.

Cornel Zaharia, manager general la FotoNation Brașov, spune că unitatea pe care o conduce livrează algoritmi de detecție și corecție a ochilor roșii pentru 90% din piața de camere foto și acoperă 60% din algoritmii folosiți de dispozitivele foto și telefoane mobile pentru detecția fețelor.

„Suntem printre puținii oameni din industria IT care facem hardware design, proiectăm circuite integrate. Este o activitate specifică, iar finalitatea acesteia este un circuit integrat, care nu se mai produce de mult în Europa, ci mai mult în Orientul Extrem, Taiwan, Europa sau chiar China. Practic, creăm algoritmi de procesare a imaginilor, iar cel mai cunoscut algoritm este de detecție și corecție a ochilor roșii, urmat de cel de detecție a fețelor“, a declarat Cornel Zaharia pentru Mediafax. Conform spuselor sale, nu toate contractele FotoNation cu producătorii de device-uri sunt publice, fiindcă mulți dintre aceștia nu își dezvăluie parteneriatele, însă pentru cei mai importanți clienți ai companiei care și-au făcut publice colaborările se numără Huawei și Fujitsu.

Device-uri proiectate cu simț de răspundere

„Ca să ai 60% din piață, trebuie să lucrezi cu cei mai buni. Sunt producători de telefoane mobile din ce în ce mai importanți, cu care avem relații pe mai multe domenii de activitate. Dacă ai un telefon mobil mai nou, care detectează fețele, cu siguranță suntem și noi acolo. Rata cu care noi livrăm circuite integrate este de 450 de milioane de unități pe an. Reușim să vindem o asemenea cifră deoarece aceste device-uri sunt bine protejate din punct de vedere al proprietății intelectuale. Noi inventăm lucruri, iar acestea se transformă în patente“, mai spune managerul FotoNation.

Compania are 150 de persoane angajate în filialele din întreaga lume, dintre care 30 sunt la Brașov. Angajații lucrează la o parte din tehnologia de top care este integrată anual în sute de milioane de telefoane inteligente sau de camere video care se vând în toată lumea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.