Tele-guvernarea Grindeanu scoate fum

– Acum să intrăm în ordinea de zi, zice premierul Grindeanu, mulțumind presei cu un gest discret, semn de încheiere a părții televizate a activității Guvernului. Înainte de asta a fost doar tele-guvernare pentru popor. Adică o listă de isprăvi și performanțe izbutite sau pe cale să se producă, toate prezentate în cel mai împiedicat mod cu putință de însuși domnul premier. Exact ca la guvernul Victor Ponta! Numai că Ponta avea un strop de talent, chiar vocație de lăudăros. Se umfla în pene cît ai zice pește, se lăuda cu bărbia în gît și cu o voce bine îngroșată pe nicovală. Grindeanu este sărac la speach și la lipici. Și dacă ar anunța salariul minim de 1.000 de dolari, tot ca pe o mare tristețe ne-ar anunța-o. Se vede că meseria lui nu este de purtător de cuvînt. Uneori ai impresia că nici de premier!

Sorin Grindeanu calchiază perfect ședințele de guvern de pe vremea lui Victor Ponta. În fiecare miercuri la prînz, preț de un sfert de oră, Victor Ponta juca rolul purtătorului de cuvînt al prim-ministrului Victor Ponta și anunța poporului român ultimele isprăvi ale şturlubaticului premier și ale disciplinatului său cabinet.
Totul se repetă ca la carte. Monoton, sec, fals, în cel mai pur stil comunist. Nu întîmplător PSD-ul este considerat succesorul PCR și nu întîmplător resentimentele celor de dreapta se varsă uneori în expresii gen „comunist împuțit“. Cît sunt la putere, zi și noapte, pesediștii o țin langa cu mărirea salariilor, cu majorarea punctului de pensie și cu marile lor realizări destul de greu de văzut cu ochiul liber. PSD-ul a învățat pe de rost o singură lecție. Cum să tele-guverneze!

Vă invit să rememorați ultimele zile. Grindeanu, Dragnea şi ministrul Turismului (numele îmi scapă și pentru că omul vorbește deja prea mult înainte să fi făcut ceva) ne-au sufocat la Antena 3, iar la România TV au defilat Dragnea, Rovana Plumb și aceiași care au făcut deja patru-cinci ture pe la Antena 3. Toți ies la tablă cu un marker și ne tratează ca pe nişte şcoleri şi explică programul și realizările Guvernului Grindeanu.

Guvernul Grindeanu are deja un program TV de guvernare conceput pe baza recapitulării pînă la aiureală a promisiunilor din programul de guvernare și a îndeplinirii lor. Ţara nu mai are alte evenimente și nici alte probleme. Guvernarea PSD înseamnă o ploaie de discursuri la televiziuni. De cînd Antena 3 a intrat într-o stare de tandrețuri cu Guvernul PSD – ALDE, în fiecare seară, cel puțin doi, dacă nu și trei membri ai Guvernului, cîntă performanțele actualei guvernări.

Între timp, premierul le mai drege și le rotunjește, în funcție de nevoi. El a participat intens la redactarea OUG 13/2017 și apoi, cînd a văzut dimensiunea scandalului, s-a speriat și s-a spălat pe mîini. Anonimul premier PSD-ist l-a adus la Justiție pe Tudorel Toader, dar nu în urma unei propuneri dezbătute și decise în PSD, ci în urma unei recomandări a președintelui Iohannis. De ce Tudorel Toader, cunoscut ca un fost procuror și ca o umbră „juridică“ a lui Relu Fenechiu, adică mult mai aproape de liberali, să devină o variantă „tehnocrată“ a PSD-ului? Culmea, pe filiera Iohannis!? Relația cu PSD-ul a premierului Grindeanu pare dublată de o alta, cel puțin la fel de puternică. PSD-ul fierbe de draci din cauza Raportului ministrului Tudorel Toader. În același timp, tot PSD-ul, adică președintele Liviu Dragnea și premierul Sorin Grindeanu, i-a dat frîu liber la întocmirea celebrului Raport despre Augustin Lazăr și Laura Codruța Kovesi. Pe de o parte, au fost de acord cu orice, numai „să fie cinstit“, pe de alta, tremură de mînie că Tudorel Toader s-a distrat cu concluziile.

Ce ne arată asta și celelalte incoerențe de pînă acum? Că Guvernul PSD nu este nici pe departe atît de abil și de coerent pe cît încearcă să se arate la emisiunile de la Antena 3 și de la România TV! Cea mai grăitoare dovadă o constituie numirile improvizate de la Transporturi, de la Educație, de la Sănătate, chiar și cea de la Apărare. Ca să nu mai vorbim despre anonimii de pe la celelalte ministere!

Insistența cu care miniștrii și prim-ministrul Sorin Grindeanu se arată pe la televiziuni cu aceleași cifre din programul de guvernare ne arată mai degrabă o echipă extrem de modestă, fără o viziune, fără elan, dar copleșită de sarcina de a face turul emisiunilor. În plus, măcinată de orientări și păreri diferite, de influențe și interese.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de joi versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.