Telekom: RCS&RDS îşi construieşte distribuţie de electricitate fără autorizaţii

Concurenţa acerbă de pe piaţa de comunicaţii a întins la maximum nervii competitorilor. Ultimii veniţi în România, nemţii de la Telekom, proprietarii fostelor Cosmote şi Romtelecom, s-au arătat foarte deranjaţi de practicile de business ale celor de la RCS&RDS, compania miliardarului Zoltan Teszari din Oradea. Şeful Telekom, Nikolai Beckers, a criticat în termeni neobişnuiţi pentru o persoană aflată într-o funcţie de conducere într-o multinaţională modul cum RCS&RDS doreşte să se impună pe piaţa de electricitate, în special pe cea de distribuţie. “RCS intră acum pe un nou segment – pe energie – şi vedem cum în Constanţa şi în alte oraşe compania îşi dezvoltă o reţea de electricitate. Au oare autorizaţie pentru aceste lucrări? Mă îndoiesc de acest lucru. Din nou, este cu totul uimitor de ce autorităţile nu fac absolut nimic“, a declarat Beckers într-un interviu acordat Ziarului Financiar. Conform acestuia, va fi o surpriză brutală pentru companiile de electricitate când RCS va începe activ să vândă. “Compania vinde deja electricitate, în pierdere după părerea mea, doar pentru a prinde tracţiune, pentru a câştiga clienţi. Compania nu instalează însă reţeaua în centre de business, ci în complexuri / zone rezidenţiale, deci are în plan să vândă către clienţii persoane fizice“, a mai spus Beckers în interviul de la ZF.

Oficialul Telekom a făcut remarcile de mai sus într-un context în care s-a plâns de birocraţia din România şi a explicat de ce nu merg lucrările de infrastructură din România, dând vina pe incompetenţă şi inerţie.

Compania lui Teszari, numit miliardarul fără chip, s-a lansat în ultimul timp într-o campanie media, dar şi nu numai prin care urmăreşte deschiderea pieţei de energie şi eliminarea monopolului din sectorul de distribuţie de electricitate. Principalele mesaje ale emisiunilor din ciclul „România cu încetinitorul”, derulate acum câteva luni, au fost acelea că factura românilor va fi mai mică cu 20% dacă investitorul RCS&RDS, proprietarul Digi24, este lăsat să îşi facă o reţea de distribuţie paralelă la Oradea, că reglementările actuale îngrădesc concurenţa liberă, că energia verde va fi benefică pentru consumator.

RCS&RDS a intrat pe piaţa de producţie a electricităţii din surse fotovoltaice, în 2012, fiind foarte atrasă de sistemul de sprijin, cel mai convenabil din toată Europa. În prezent, compania lui Teszari are şapte ferme fotovoltaice în Brăila şi Bihor şi a început să furnizeze curent către toate categoriile de clienţi, inclusiv către abonaţii proprii la serviciile de internet, cablu şi telefonie, prin serviciul Digi Energy.

Din nefericire pentru companie, reglementările actuale interzic înfiinţarea unei astfel de reţele pentru că acest sector este monopol regional. Singura şansă pentru RCS&RDS este aceea de a investi într-o reţea de iluminat stradal.

Dar RCS&RDS nu s-a lăsat şi a început campania mediatică în scopul schimbării regulilor de pe piaţă în interes propriu. Însă campania avea nevoie de oameni care să cunoască foarte exact sistemul şi pentru asta Digi24 a racolat doi dintre cei mai experimentaţi jurnalişti, Lucian Davidescu şi Mihai Nicuţ. Postul TV a repetat obsesiv ideea că ANRE îngrădeşte concurenţa, că facturile sunt foarte mari, că distribuţia are o pondere foarte mare în factura de energie, că sunt multe pene de curent şi că RCS doreşte să ieftinească electricitatea, dar nu este lăsată. Actualul distribuitor este statul român, prin compania Electrica Transilvania Nord, şi intenţiile RCS&RDS vor lovi serios în această societate. Şeful ANRE, Nicolae Havrileţ, a declarat recent că în România nu poate exista decât un singur concesionar al serviciului de distribuţie de energie pe regiuni, altfel nu ar mai putea exista piaţă reglementată şi s-ar produce şi dezechilibre majore pe piaţa de echilibrare. Ioan Roşca, directorul Electrica, proprietara Electrica Transilvania Nord, susţine că în distribuţie concurenţa este greu de implementat pentru că e monopol natural, însă viitorul ar putea veni cu soluţii pentru concurenţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.