Telenovela privind vacanţa lui Ponta în Emirate Arabe Unite

România TV a primit undă verde la informaţii privind sejurul lui Ponta. Prezenţa lui Sebastian Ghiţă alături de Ponta trecută sub tăcere la RoTV. Ce diversiune s-a încercat cu 24 de ore înainte ca să se afle unde este cu adevărat premierul.

O bombă de presă fără reacţie în primele 24 de ore

Bomba locului unde Victor Ponta a ales să se refacă după eşecul de la prezidenţiale a explodat, după cum se ştie sâmbătă la orele amiezii, la Realitatea TV. Conform postului amintit Ponta se afla în Emiratele Arabe Unite împreună cu foarte bunul său priezen Sebastian Ghiţă. Ştirea era însoţită şi de o poză cu premierul dansând într-o discotecă alături de o brunetă focoasă. Deşi mass-media de pe net precum şi foarte multe alte site-uri au prezentat ştirea, timp de 24 de ore nu a existat nicio confirmare: nici din partea premierului Ponta, a familiei sau din partea PSD. Dar în acelaşi timp, nu a existat nici vreo infirmare. Colac peste pupăză, tot sâmbătă, după câteva ore, ProSport publică un amplu articol privind implicarea lui Victor Ponta în teribil de controversata afacere Forza Rossa din lumea circuitelor auto de formula 1.

Cine sărit primul în apărarea premierului

Nu ar fi fost o mare nenorocire faptul că Victor Ponta şi-a luat o vacanţă de o săptămână. Dar, ţinând cont că este totuşi prim-ministru în exerciţiu, că bugetul pe 2015 nu ştim să existe nici măcar în draft, o vacanţă mai aproape de casă era preferabilă uneia la „capătul lumii”. „În acestă seară, zilele următoare, o să stau puţin cu familia mea, care suferă mai mult decât mine”, a declarat cu gura lui, Victor Ponta, acum o săptămână. Iată o nouă minciunică, pentru că Sebastian Ghiţă nu este „familia mea”. Pe linie politică, mini-vacanţa din Emirate dă foarte prost, locaţia aleasă, dezmăţul din cluburi (au fost de fapt două, ambele exclusiviste), absenţa familiei (Daciana se afla la Viena), reprezentând chiar opusul perceptelor morale promovate de PSD în ultimul timp.

Duminică, după ore multe discuţii ale şefilor social-democraţi, se dă liber, oficial, la informaţie, privind prezenţa lui Victor Ponta în Emirate. Primeşte această misiune site-ul ecou al Antenei 3, României TV şi altor instituţii care aruncă informaţii convenabile pe piaţă, DCNews, condus de tripleta Bogdan Chirieac, Val Vâlcu, Răzvan Dumitrescu. Dar atenţie, sub titlul „Marea Dezinformare cu Ponta în Dubai. Diversiune fără bază reală”, se dezminte orice implicare a premierului în afacerea Forza Rossa. De ce a fost nevoie de această dezminţire? Pentru că era infinit mai periculoasă pentru premier (şi poate şi pentru guvern) decât 100 de dezmăţuri în cluburi exclusiviste. Niciun cuvânt în rest despre sejurul lui Ponta în Emirate.

Liber şi la România TV, dar fără Sebastian Ghiţă

În fine, duminică seara, se dă, la România TV, liber şi la informaţia „de bază” privind sejurul din Emirate. Titlu pe site-ul postului: EXCLUSIV! Victor Ponta, IMAGINI de ULTIMĂ ORĂ din CONCEDIU. Cităm din ştire: „Victor Ponta s-a aflat în ultimele zile în Emiratele Arabe Unite. Victor Ponta s-a fotografia cu o româncă măritată cu un arab, dar şi cu o altă fată din România care lucrează la un restaurant, la care premierul a luat masa. Premierul se află în concediu, lucru anunţat cu mult timp înainte de alegerile prezidenţiale”. Sunt prezentate şi pozele anunţate în text. După cum este prezentată informaţia, un neavizat ar crede că de fapt ea reprezintă continuarea altor ştiri privind sejurul lui Ponta în Emirate. Două elemente sunt însă de reţinut: absenţa oricărei referiri la prezenţa alături de Ponta a lui Sebastian Ghiţă, şi absenţa oricărei referiri la familie. De regulă, România TV nu rata să o prezinte şi pe soţia premierului în astfel de situaţii. De asemenea, informaţia privind anunţarea concediului cu mult înainte de alegeri, este o minciunică. De zile mari. După două ore, acelaşi text este reluat şi de DCNews.

A aflat cumva Ponta că va fi deconspirat?

În Emiratele Arabe Unite există o comunitate de români care nu este chiar de neglijat. Avem şi un număr estimativ de români: cel puţin 2.328. Adică atâţia câţi au participat la vor pe 16 noiembrie. Nu este exclus ca Victor Ponta să fi fost reperat de români din zonă- Şi probabil şi-a dat seama că se va afla în ţară despre sejurul său. Drept urmare s-au luat măsuri „preventive”. Vineri, deci cu 24 de ore înainte ca Realitatea TV să detoneze „bomba”, pe un site, PS News, aparţinând grupului Tăriceanu, a apărut un mic articol cu următorul titlu: „EXCLUSIVUnde a plecat Ponta în vacanță/foto”. Cităm din text: „Încă după ce în Monitorul Oficial a apărut concediul pe care Ponta și l-a luat, presa a început să speculeze locația în care s-ar familia Ponta. Iată că soția premierului, Daciana Sârbu, ne face o surpriză și ne dă un indiciu cu privire la locul în care aceștia s-au refugiat. Iată fotografia postată de Daciana pe o rețea de socializare…”. Este redată o poză în care apare Daciana Sârbu (singură) într-o încăpere (cameră de hotel sau o cafenea) iar prin geam se vede o clădire impunătoare din Viena. Pentru a fi siguri că toţi cititorii o să priceapă, se mai plasează o poză, de această dată frontală a edificiului care se vede prin fereastră, şi pentru a se sugera că şi premierul este acolo, mai există o ilustraţie, Victor Ponta de mână cu Daciana fotografiaţi seara într-o zonă neidentificabilă. Suntem clar în faţa unui articol bine lucrat de „specialişti” în dezinformare şi care a fost livrat site-ului aliatului lui Ponta. Evident, „ştirea” a fost preluată de mai multe site-uri. Numai că după 24 de ore, strategia de mascare a sejurului din Emirate a fost spulberată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Cristescu 134 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.