Televiziuni şi proşti în vacanţă

A venit vremea să ne trezim şi să o luăm de la capăt. Dar nu de-a valma, ca înainte, ci mai adunaţi, cu un strop de minte în plus.

S-a schimbat un regim, am scăpat de un apucat şi de o parte din bandă de afacerişti strecuraţi în politică, avem un alt preşedinte şi, de la Preşedinţie, ni se propune un alt mod de a fi. A venit vremea să temperăm dacă nu chiar să stopăm această aiureală ce domină viaţa publică. Şi chiar am fi avut de unde începe. De exemplu, de la demenţa traficului pe Valea Prahovei! Acesta ilustrează cu vârf şi îndesat politica iresponsabilă din cei 25 de ani. Cum am putut risipi atâţia bani fără nici un folos? Cine a fost de vină? Ce se poate face pentru a lega Capitala de Carpaţi şi Muntenia de Transilvania fără să pierdem ore şi ore de chin în convoaie interminabile? Din păcate, ne-am limitat la curiozităţi de traseu, la ştiri mărunte despre dezastrul rutier, minimalizând totul în glume şi în comentarii cretine. În ciuda mâniei nestăpânite a turiştilor şi a evidenţei unui eşec înregistrat în materie de infrastructură, am trecut şi peste acest subiect ca umbra păsării peste pălăria prostului.

Dar cel mai straniu lucru a venit abia după ce, pentru a suta oară, ne-am minunat de aglomeraţia de pe Valea Prahovei. România a fost ameţită de ştirile şi comentariile legate de mersul preşedintelui Iohannis la biserică. Două-trei zile am fost tocaţi cu o fotografie luată în timpul unei rugăciuni şi cu vestea participării lui Klaus Iohannis la o slujbă de duminică dimineaţa în Catedrala Mitropolitană Ortodoxă din Sibiu. Acest lucru firesc, de viaţă publică şi religioasă, a fost transformat într-un tărăboi fără margini. Sfertodocţii şi tutele de prin televiziuni au învârtit mersul preşedintelui la biserică până când au ameţit şi sfinţii de pe pereţi. Multă lume n-a mai înţeles dacă preşedintele României a făcut o gafă, s-a rugat sau pur şi simplu sau a dat un mesaj de spirit ecumenic.

Cred că aceste două subiecte abordate stupid, plus încă două-trei despre Nicolae Ceauşescu, Sexy Brăileanca şi zodiile politicienilor au bătut în cuie o imagine despre decăderea agendei publice. Televiziunile de ştiri din România, scăpate nepermis de sub controlul CNA-ului, au transformat talk show-urile într-o flecăreală nesfârşită, jalnică, revoltătoare, vulgară şi cu putoarea şi puterea trenurilor de gunoaie răsturnate peste biblioteci şi monumente istorice. Tot felul de impostori, cretini, guguştiuci şi paparude, fufe şi neşcolite (decât pe la IMA) au năvălit în studiouri şi s-au dat în stambă pe orice chestiune, socotind că asta reprezintă dreptul lor la exprimare liberă. Pe înţelesul tarabagiilor, aşa şi este! În mintea lor, ţara nu-i decât o tarabă cu program non-stop. Orice chestiune importantă pentru economie, pentru politică sau pentru istorie este terfelită până la ridicol. Televiziunile de ştiri nu mai au reguli, nici obligaţia documentarelor sau a emisiunilor culturale, necum a investigaţiilor sau a producţiilor serioase. Mai toate programele se reduc la o masă, trei scaune şi un microfon, cu un neica nimeni la pupitru şi cu doi ciumeţi pe post de părerişti. Şi pe acest mobilier minimal România este întinsă ca un animal într-o măcelărie de cartier. Dar sfârtecată şi hărtănită de proştii-proştilor cu tupeu şi de analfabeţii nehaliţi de glorie. Cu o Laura Georgescu de toată ruşinea (reprezentând chiar ideea şi visele lui Victor Ponta despre televiziuni, funcţionari şi independenţa mass-media) şi cu un CNA devenit departament politic pentru audio-vizual al partidelor, România se scufundă în subiecte minore ca într-o mocirlă a nimicului. Nu se încheagă nici un proiect, nimic nu intră sub zodia legilor şi a regulilor. Un soi de tărăboi public se întinde peste ţară de dimineaţa până seara, cu mesaje din puşcărie, cu apeluri de eroi martirizaţi în celule, cu vagaboande zburând prin lume şi transmiţând naţiei pe Facebook vederi din vacanţelor lor. Ce să facă Iohannis cu astea? Ce să aleagă Parlamentul dominat şi el tot de o asemenea adunătură? La ce foloseşte mass-media atât de prost înţeleasă şi de decăzută? Într-o şatră a vorbelor fără rost nu pot prinde contur nici un ideal, nici o construcţie mai de dai, Doamne.

Vrem să continuăm în acest aiuritor bazar dâmboviţean sau începem schimbarea de undeva? Votul din decembrie pare a fi fost un semnal pentru altceva. Iar acest altceva, simbolizat de victoria lui Iohannis, ar trebui urmat de o reformă a CNA-ului. Poate de la CNA şi de la câteva reguli minime în mass-media ar putea începe şi drumul spre o schimbare de limbaj, de abordare, de stopare a şuvoaielor verbale de canal subteran. Şi abia apoi să ne apucăm de capul peştelui. Zic românii că ”peştele de la cap se împute”. Nu ne rămâne decât să purcedem la continua sa curăţare. Mai jos, mai jos, mai la vale, până la coadă, până la norodul care s-a nărăvit şi el după modelul politicienilor. Asta ar putea face noul preşedinte. Dacă are cu cine, dacă ştie cum şi dacă este hotărât să înfrunte slăbiciunile ţării sale. Dacă nu, am terminat cu sărbătorile, cu elanul stârnit de alegerea noului preşedinte şi o luăm de la capăt cu mediocritatea noastră balcanică devenită mod de viaţă şi ţâfnă de discurs european numai pentru export.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.