„Telurul, bogăţia reală a zonei miniere Roşia Montană”

„În ultima perioadă, în România, unul dintre cele mai mediatizate subiecte, tratate de la grupurile de presă și televiziune până la diverse categorii sociale, este acela al exploatării de la Roșia Montană. Cea mai mare parte a persoanelor care tratează prezentul subiect discută despre ce ar trebui să facă România, dacă este corectă exploatarea celor aproximativ 300 de tone de aur și cele aproximativ 1600 de tone de argint împreună cu firma canadiană sau ar fi mai potrivit ca țara noastră să încerce singură o exploatare a propriilor resurse.

Însă, datorită atenției sporite față de acest subiect special, apar elemente noi care pot schimba miza exploatării și care prezintă aspecte inedite ale acestui subiect. Ca urmare a studiului diverselor materiale și a discuțiilor purtate cu specialiști în domeniu, părerea personală, stimați colegi parlamentari, este că nici aurul și nici argintul (metale valoroase de altfel, dar care se găsesc în zăcăminte aflate în mai multe părți ale lumii) nu constituie adevărata valoare a zonei care se află în discuție în vederea exploatării resurselor. Pe lângă metalele de valoare amintite mai sus, conform studiilor specializate, în zona Roșia Montană se află minereuri de arseniu, titan, molibden, cobalt, galiu, crom, nichel, și germaniu. Dar, poate cea mai importantă resursă a zonei, este constituită de prezența unui semimetal rar de o valoare deosebită, denumit telur, folosit în tehnologia de vârf, de la bombe atomice la celulele fotovoltaice care alimentează navele spațiale. Din informațiile pe care mass-media le aduce în atenția publicului, fizicianul Robert Jaffe de la Institutul Tehnologiei din Massachusetts, citat de publicația New Scientist, a afirmat că telurul are o importanță mai mare decât a aurului, fiind privit în ultimul timp ca fiind mai prețios decât acesta.

Pentru a înțelege rolul acestei resurse, este necesar a aduce în fața dumneavoastră câteva explicații în ceea ce privește semimetalul de care am făcut vorbire, precum și oportunitatea de a-l exploata. Telurul, ca resursă, a intrat în atenția oamenilor de știință încă de acum 10 ani, dar în ultimii ani importanța acestuia a luat un avânt deosebit. După unele studii științifice, ar fi fost descoperit în zona Sibiului în urmă cu 231 de ani, mai precis în anul 1782 la Zlatna, de către Franz Joseph Muller, baron von Reichenstein. Conform profesorului dr. geolog Gheorghe Popescu, care a studiat acest semimetal rar, telurul este prețuit în lume mai mult decât metalele prețioase comune, România având al doilea zăcământ din lume ca volum, după China. Avantajul nostru, însă, este dat de faptul că putem beneficia de respectiva resursă foarte ușor, aflându-se la suprafața pământului în toate zonele în care a fost exploatat aurul, zăcămintele de telur însoțind aurul și argintul în stare brută. În China în schimb, telurul se află la adâncimi importante, punând astfel pe locul doi în lume importanța respectivelor zăcăminte.

Tratând subiectul și din punct de vedere economic, inginerul Neagu Florea, fostul director al IPROMIN, societatea care a proiectat minele de aur din România începând cu anii 60, a afirmat că valoarea celor 300 de tone de aur din zăcământ este de 9,5 miliarde de Euro, cele 1600 de tone de argint valorează 800 de milioane de Euro, iar zăcămintele de metale rare valorează de aproximativ patru ori mai mult decât valoarea aurului și argintului la un loc, aproximativ 41 de miliarde de Euro. După calculele inginerului Florea, din exploatarea totală ar rezulta o valoare de peste 51 de miliarde de euro, pe când datoria publică a României ar fi de 37 de miliarde de Euro.

Față de aspectul prezentat mai sus, consider că orice comentariu ar fi de prisos, luând în calcul faptul că doar din exploatarea zonei Roșia Montană, conform studiilor elaborate, ar putea rezulta plata totală a datoriilor publice și ar exista și un profit de aproximativ 14 miliarde de Euro, sumă care ar putea contribui într-o anumită măsură la relansarea economiei naționale. Pentru acest lucru, se impune o prospectare actualizată, prin forare, a zonei Roșia Montană, sub atenta supraveghere a statului prin comisiile și institutele de specialitate, pentru a cunoaște cantitățile reale de rezerve de telur prezente, în vederea unor calcule de eficiență în exploatare. Totodată, o prospectare actualizată ar ajuta și în vederea elaborării unor proiecte viitoare, deoarece în ultimul timp au apărut în presă o serie de articole care aduc în discuție discrepanțe între hărțile de prospecțiuni prezentate de Roșia Montană Gold Corporation și hărțile întocmite și informațiile deținute de către reprezentanții Institutului Geologic Român. De asemenea, este absolut necesar să fie studiate și celelalte resurse prezente, fie ele metale sau semimetale, în stare nativă sau sub formă de compuși, materiale care până nu demult erau considerate deșeuri miniere la fel ca și telurul, în vederea identificării soluțiilor de exploatare și a valorii acestora, pentru o mai bună fructificare a bogățiilor solului românesc.

Putem afirma așadar că noi, românii, avem o țară cu bogății deosebite, o zestre de o valoare incontestabilă lăsată moștenire de către înaintașii noștri, care au păzit-o în anumite momente chiar cu prețul vieții și consider că nu trebuie să ne lăsăm pradă fricii, neștiinței, poate în anumite cazuri și naivității, pentru a vinde străinilor zăcăminte deosebit de valoroase, pe sume derizorii.

Vă solicit așadar, stimați colegi, să vă îndreptați atenția în mod obiectiv asupra temei și a materialului prezentat, pentru a putea găsi o soluție viabilă de exploatare a acestor incontestabile bogății în mod eficient, pentru a putea asigura generațiilor viitoare posibilitatea de a trăi într-o țară prosperă și pentru a putea realiza, împreună, dezideratul pentru care ne aflăm aici, în Parlamentul României”.

5 Noiembrie 2013

Declaraţie politică în Parlamentul României

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.