Temă de reflecție pentru Trump: Israelul nu poate avea totul

În ultimul interviu acordat presei israeliene în calitate de președinte al SUA, Barack Obama insistă că nu a trădat Israelul atunci când a decis ca Washingtonul să nu se opună unei rezoluții ONU care condamnă extinderea coloniilor israeliene în teritoriile palestiniene ocupate.

Președintele Obama a sugerat riscurile mari la care va fi supus Israelul în timpul administrației Trump, în ciuda faptului că noul președinte este considerat mult mai apropiat de statul evreu. „Acest gen de hiperbolă a trădării, asemenea declarații nu au o bază reală“, a spus Obama în interviul ce urmează să fie difuzat joi de televiziunea israeliană. „Cred că întrebarea interesantă este dacă Benjamin Netanyahu va putea să doarmă liniștit după 20 ianuarie“, a spus Obama, cu referire la situația din Israel în timpul mandatului lui Trump la Casa Albă.

Loviți pe la spate de aliații americani

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost prins cu garda jos de adoptarea la finalul lunii decembrie a unei rezoluții a Consiliului de Securitate ONU care stabilește practic o graniță între Israel și Palestina, condamnând extinderea coloniilor israeliene în teritoriile ocupate și deschizând calea aducerii Israelului în fața Tribunalului Penal Internațional, în cazul extinderii pe mai departe a coloniilor. Rezoluția 2334 a fost adoptată cu concursul Statelor Unite, care nu au folosit dreptul de veto pentru prima dată după decenii, fapt care l-a făcut pe premierul de la Tel Aviv să acuze administrația Obama că a lovit Israelul pe la spate.

Prețul stabilității

Vecin cu Siria aflată într-un sângeros război care se internaționalizează, cu Egiptul destabilizat de „primăvara arabă“ și cu Iordania sufocată de milioane de refugiați sirieni, Israelul este polul de stabilitate al regiunii, iar deteriorarea relațiilor cu aliații americani este extrem de riscantă. Însă această stabilitate percepută pe plan internațional a fost obținută cu un preț mare pe plan intern.

Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, a declarat că actualul guvern Netanyahu este cel mai de dreapta executiv din istoria Israelului, atrăgând atenția asupra unei evoluții îngrijorătoare. Este un lucru observat și de premierul Netanyahu. „Este preocupat nu de stânga și centru-stânga, ci de politicienii de extremă dreapta din interiorul și din afara partidului său, Likud, care sunt împotriva oricărui acord pentru partiția teritoriului cu palestinienii“, spune Gilead Sher, fost negociator pentru pace. Iar prețul plătit de premier pentru menținerea stabilității politice a fost controlarea derapajelor de dreapta prin susținerea extinderii coloniilor, riscând însă aducerea țării sale în fața TPI.

Tot mai puțini israelieni doresc două state

Israelul a avut doar două cabinete de centru-stânga în ultimii 40 de ani: cel condus de Yitzhak Rabin (asasinat de un extremist de dreapta) și cel condus de Ehud Barak, în 1999. Motivul acestei alunecări puternice spre dreapta a electoratului ține de conflictul cu palestinienii, de recenta „intifadă a cuțitelor“ și de conflictele din proximitate. Un sondaj al Pew Research Centre arată că doar 8% din israelieni mai sunt membri ai partidelor de stânga, față de 37% care se identifică cu dreapta, iar procentajul celor care mai cred în soluția creării unui stat palestinian ca soluție ce va aduce pacea a scăzut sub 50%.

Israelul nu poate avea totul

În acest moment, Netanyahu conduce un guvern de coaliție care grupează partide ultraortodoxe, în care ministrul Educației, Naftali Bennett (născut în SUA), dorește anexarea a nu mai puțin de 60% din Cis–iordania, în care ministrul adjunct de Externe dorește anexarea integrală a teritoriilor palestiniene. Retragerea din colonii și stoparea apariției altora noi, așa cum cere Rezoluția 2334, pare imposibilă, la fel și procesul de pace cu palestinienii.

„Nu putem avea totul și nici nu trebuie să avem totul. Sionismul nu și-a propus în ultimii 50 de ani să guverneze un alt popor. Ar trebui, în schimb, să ne pregătim pentru apărarea valorilor statului evreu“, susține Sher. Însă linia politică a noii administrații Trump pare să îndepărteze această perspectivă. În viziunea viitorului ambasador al SUA în Israel, David Friedman, soluția creării unui stat palestinian va duce la „o pace sinucigașă cu islamiștii radicali și la distrugerea Israelului“. Oficializarea unei asemenea politici, după 20 ianuarie, este lucrul asupra căruia atrage atenția președintele Barack Obama: va face ca guvernul Netanyahu să fie supus nu numai presiunilor venite dinspre extrema dreaptă israeliană, ci și din partea diplomatului american, iar calea către escaladarea conflictului cu palestinienii se va deschide mult mai larg.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.