Tema votului prin corespondenţă l-a scos din sărite pe Ponta

Momentul cel mai fierbinte din cadrul confruntării de marţi seara a avut drept punct de plecare o întrebare legată de votul prin corespondeţă adresată lui Victor Ponta de către jurnalista Denise Rifai.

2 în 1 minciuni

Victor Ponta a fost întrebat (din studioul B) de una dintre ziaristele postului (Denise Rifai) de ce nu s-a luat, înainte de alegeri, măsura introducerii votului prin corespondenţă pentru alegătorii din diaspora. Premierul Ponta a explicat de ce, numai că afirmaţiile sale nu au avut nicio legătură cu adevărul. Întâi dialogul dintre jurnalistă şi premier

Victor Ponta: Votul prin corespondenţă se poate stabili prin lege, doamnă. Cu minim, conform deciziei Curţii Constituţionale, cu minim 6 luni înainte de data alegerilor.

Denise Rifai: Spre exemplu, posibilitatea transferului primarilor către ce partid îşi doresc, fără să-şi piardă mandatul, a fost o chestiune stabilită, de asemenea, prin lege, o ordonanţă de urgenţă care venea să suspende câteva articole dintr-o lege. În cazul acela s-a putut…

Victor Ponta: Conform Constituţiei României, da, alegerile electorale se fac doar prin lege, nu pot fi…

Denise Rifai: Mulţumesc frumos!

Realizator: Mulţumesc domnule…

Victor Ponta: Eu sunt convins că ştiţi ce spune în Constituţie pe această temă şi decizia Curţii Constituţionale

Deci, premierul Victor Ponta spune că legislaţia electorală nu poate fi modificată cu 6 luni înainte de alegeri. Dar în acest caz, premierul se face că uită de OUG nr. 45 din 26 iunie 2014 prin care s-a modificat Legea 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României. Între 26 iunie şi 2 noiembrie diferenţa este mult mai mică de 6 luni. Deci iată că s-a putut modifica legislaţia şi chiar sub semnătura lui Victor Ponta. Numai că judecătorii CCR în deciziile nr.51/2012 şi nr. 682/2012 în care instanţa constituţională sancţionează modificarea legislaţiei electorale în anul alegerilor (deci nu este vorba de 6 luni, ci de anul alegerilor), apelând şi la recomandrile Comisiei de la Venezia, pentru modificări de esenţă ale legii. Ori introducerea votului prin corespondenţă, pentru un segment limitat de alegători nu este o modificare de esenţă a legii.

Dar în acelaşi timp, tot în dispozitivul CCR se menţionează – şi tot raportat la recomandările (cu caracter consultativ) Comisiei de la Venezia că în anumite situaţii „pot fi acceptate excepţii de la regula de un an, de exemplu, dacă este necesar să fie remediate pe cale legislativă probleme neprevăzute, sau pentru a rectifica legislaţia electorală, acolo unde aceasta ar aduce atingere drepturilor recunoscute la nivel internaţional”. Acest paragraf permitea Guvernului să modifice, inclusiv în aceste zile, prin ordonanţă de urgenţă, art.12 din legea alegerilor prezidenţiale articol care se referă la obligaţia MAE de a stabili numărul de secţii de votare în diaspora.

O discuţie tensionată cu un Ponta foarte nervos

Tema votului prin corespondenţă a fost preluată şi de Klaus Iohannis, care a acuzat că PSD s-a opus luării acestei măsuri. Vizibil enervat, Victor Ponta a făcut tot posibilul ca subiectul să fie cât mai puţin discutat, Ce a ieşit, se poate vedea în cele ce urmează:

Klaus Iohannis: …În comisia care se ocupă de revizuirea Constituţiei s-a discutat despre chestiunea votului electronic şi votului prin corespondenţă, şi PSD-ul a fost ferm şi total împotriva introducerii acestui concept în proiectul de revizuire a Constituţiei.

Victor Ponta: Cine v-a spus lucrul ăsta? Că nu aţi făcut parte, nefiind parlamentar, n-aţi făcut parte din comisie.

Klaus Iohannis: Domnule Ponta, pot să vă rog să nu mă mai întrerupeţi?

Victor Ponta: Nu …să ridicaţi tonul la mine. Vroiam doar să vă întreb…

Klaus Iohannis: Este posibil să nu mai întrerupeţi? Vă rog mult!

Victor Ponta: Nu, dar dacă difuzaţi informaţii false…

Klaus Iohannis: Păi, văd că dacă vă rog frumos, nu vă lăsaţi nicicum.

Victor Ponta: Domnule Iohannis, noi suntem slugile dumneavoastră aici, prin România. Eu vă întreb de unde ştiţi ceea ce afirmaţi acolo. Dacă aveţi o sursă.

Klaus Iohannis: Domnule Ponta, eu vă rog să nu mă mai întrerupeţi, fiindcă aţi făcut din asta…

Victor Ponta: Atenţie! – dar nu sunteţi vreun stăpân de sclavi …. România, pe aici.

Klaus Iohannis: Aţi venit şi vă simţiţi ca în şedinţa de guvern…

Victor Ponta: V-am întrebat politicos de unde ştiţi.

Klaus Iohannis: …şi pe timpul meu mă întrerupeţi.

Victor Ponta: Nu, dar nu sunteţi parlamentar. De unde ştiţi? Domnul Antonescu este cel care …

Klaus Iohannis: Domnule Ponta, pot să vă rog să şedeţi …, ca să-mi termin ideea.

Victor Ponta: Aş vrea totuşi un pic mai mult respect. Când aţi fost la mine în birou, eraţi foarte umil şi respectuos.

Klaus Iohannis: Pot să vă rog să aşteptaţi, până îmi termin eu timpul, aşa cum fac eu?

Victor Ponta: Da, dar să fiţi ăla de la mine din birou, cuminte, cuminte şi calm…

Klaus Iohannis: Domnule Ponta…

Victor Ponta: Vă ascult!

Klaus Iohannis: …dumneavoastră cine vă credeţi în această confruntare, cu biroul dumneavoastră?

Victor Ponta: Nu e nevoie să mă jigniţi. Eu v-am întrebat politicos.

Klaus Iohannis: Când sunteţi la Palatul Victoria, aveţi biroul dumneavoastră. Aici, biroul este ţara, aşa că, v-aş ruga, un minim respect, dacă cumva îl mai aveţi, nu ştiu poate nu-l mai aveţi…

Victor Ponta: Eu pentru dumneavoastră îl am, pentru toată lumea.

Klaus Iohannis: … Dacă îl aveţi, eu vă rog acum foarte frumos…

Victor Ponta: Am zis politicos, atât v-am rugat.

Klaus Iohannis: …să nu mă mai întrerupeţi, atunci când îmi expun eu partea mea de răspuns, dacă este posibil. Dacă nu este posibil, putem să facem altfel, ca şi aseară: eu plec, dumneavoastră vă spuneţi toată vorbăria pe care…

Victor Ponta: Domnule Iohannis, aţi plecat şi de la mine din birou foarte cuminte… cu coada între picioare. Vă rog doar un singur lucru: să fiţi, să ne trataţi cu respect, atât.

Klaus Iohannis: Deci, cu coada între picioare va pleca cel care pierde alegerile, domule Ponta.

Victor Ponta: Da, tocmai de asta, vreau să vă rog să ne trataţi cu respect. Aveţi o atitudine de moşier, cu toţi românii şi vreau să ne trataţi cu respect.

Klaus Iohannis: Dumneavoastră m-aţi întrerupt acum pentru aproximativ a cincea oară şi cred că …

Realizator: Nu vom putea nici măcar cronometra, dacă continuăm acest dialog.

Victor Ponta: Cu mare plăcere îl ascult.

Klaus Iohannis: …nu rezolvăm problema, fiindcă dumneavoastră vorbiţi şi pe timpul dumneavoastră, vorbiţi şi pe timpul meu. Ar fi foarte frumos, dacă am vorbi unul după altul şi domnul Rareş Bogdan ar putea atunci foarte bine să…

Realizator: Vă rog! Din momentul ăsta, vom tăia microfonul celui care intervine peste celălalt.

Klaus Iohannis: Ar fi aşa, o chestiune minimală.

Realizator: Vă rog, domnule Klaus Iohannis!

Klaus Iohannis: Domnule Ponta, sunteţi şi deputat sau numai prim-ministru, unde aveţi un birou şi cu coada între picioare pentru unii? Bănuiesc că sunteţi deputat. Există o iniţiativă legislativă pentru votul electronic şi votul prin corespondenţă?

Realizator: Dacă doriţi să răspundă acum domnul Ponta sau doriţi să adune aceste răspunsuri, să ne spuneţi, domnule Iohannis? Doriţi să răspundă acum sau să răspundă după cele două minute?

Klaus Iohannis: Ar fi foarte bine, uite, acum dacă ne-ar răspunde, ne-ar lămuri.

Victor Ponta: V-am spus, conform deciziei Curţii Constituţionale, orice modificare la legile electorale se face prin lege, cu minimum şase luni înainte de alegeri. Nu a fost o asemenea iniţiativă.

Klaus Iohannis: Şi când s-a discutat despre Constituţie – dvs sunteţi sigur, sigur că nu s-a vorbit despre asta.

Victor Ponta: Cu siguranţă, în Constiuţie nu se spune dacă punem vot electronic sau nu.

Klaus Iohannis: În Comisia de revizuire aţi spus că nu s-a vorbit despre asta.

Victor Ponta: Am discutat foarte mult cu preşedintele Comisiei, domnul Crin Antonescu, pe care cred că-l cunoaşteţi, şi am stabilit împreună ceea ce USL va susţine în Comisie. Da.

Klaus Iohannis: Domnule Ponta, aşa pentru corecta informare a telespectatorilor, am citit stenogramele Comisiei. S-a discutat această chestiune şi dvs şi colegii dvs din PSD…

Victor Ponta: Eu?

Klaus Iohannis: … aţi fost împotrivă.

Victor Ponta: Eu am fost?

Klaus Iohannis: PSD a fost împotriva introducerii acestei chestiuni în Constituţie

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.