×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 4 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Marţi, 17 octombrie 2017, 03:08
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
În România sunt 18.300 de biserici şi doar 425 de spitale

Panouri publicitare cu mesajul "Nu-ţi lasă banii în plata Domnului" au apărut în apropierea Palatului Parlamentului, dar şi a zonei unde va fi amplasată "Catedrala Mântuirii Neamului". Asociaţia Secular-Umanistă (ASUR) din România a amplasat aceste panouri în semn de protest faţă de scutirea bisericii de la impozitul pe venituri.

Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) protestează împotriva neimpozitării bisericii cu panouri publicitare. Românii care vor trece prin Piaţa Constituţiei pot afla de pe aceste panouri că în România sunt 18.300 de biserici şi doar 4.700 de şcoli generale şi 425 de spitale.

"În România, în ultimii 15 ani, s-a inaugurat câte o biserica nouă la fiecare două zile, nota de plată fiind achitată, într-o măsură semnificativă, de bugetul de stat sau de către bugetele locale. În România, în aceeaşi perioadă, din cauza unui buget insuficient alocat Ministerului Educaţiei, s-au desfiinţat peste 21.000 de unităţi de învăţămînt – echivalent cu dispariţia a patru şcoli în fiecare zi a fiecărui an!", se arată într-un comunicat la ASUR.

Reprezentaţii asociaţiei au trimis o scrisoare deschisă adresată autorităţilor prin care se solicită taxarea activităţilor economice ale cultelor şi restricţionarea finanţării acestora din banul public.
"În România se doreşte extinderea bazei de impozitare, drept urmare sunt taxate medicamentele, pensiile, tichetele de creşă şi de masă. În Romania, cu toate că se doreşte extinderea bazei de impozitare, cultele religioase, deşi oferă servicii numeroase şi diverse, depăşind cu mult oficierea regulată a slujbei, îşi desfăşoară în voie activităţile lucrative, iar sume importante scapă de fiscalizare şi alimentează economia subterană", susţin reprezentanţii ASUR.

Publicat Luni, 02 august 2010
50598
 | 30
 | 37
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
alin
-2
Nu sunt religios :)))) chiar mai mult, urasc religia si biserica, in special BOR. DAR ca ziar ar trebui totusi sa analizati un pic situatia, nu? Romania ratia e 43 biserici pentru fiecare spital In USA, is 51 de biserici pentru fiecare spital. In Londra numarul iar este undeva la 45 spitale pt fiecare spital. Se incadreaza in norme, problema e nu ca avem multe biserici. ci ca bani nu sunt alocati cum trebuie. Nr de spitale e decent, daca astea nu primesc resursele necesare si sunt ignorate, tot vina guvernului e :)
Publicat Joi, 03 martie 2016
+Răspunde
Paul @ alin
0
Nu stiu de unde ti-a luat datele, dar in America sunt peste 450,000 de biserici. Ai vazut insa cum arata un spital in America? Ia, de exemplu, fostul Municipal din Bucuresti, si inmulteste cu 10, plus technologia de ultima ora si asa mai departe. Ratiunea pentru care statul nu alocheaza resure spitalelor din Romania e pentru ca nu are bani, si pentru ca alocheaza in jur de 50 millioane de euro la biserici.
Publicat Sâmbătă, 30 iulie 2016
+Răspunde
Olga
-1
Nu sunt foarte credincioasa, sunt om cu temerile mele, cu indoielile mele. Dand in Biserica facem pe plac liftelor care nu ne iubesc si ne vor dezbinati, ca popor, dand noi intre noi, Romanii. BOR a tinut Romania intreaga secole. Atacata BOR cand tara este atat de dezbinata ? De ce? Daca nici Biserica nu e, chiar ne distrugem de tot. Si ateii trebuie sa sustina BOR, ca INSTITUTIE, f. importanta pentru noi, ca tara. Cunosc atei f. morali, fara sa aiba nevoia de Biserica, superiori unor „ crediciosi”. Parlamentarii nostri, toti sunt cu Dzeu in gura si ei mint, inseala, fura. Sa fii impotriva BOR? Atunci sa fim impotriva avocatilor pt. ca sunt hoti si apara pe bani multi. Si avocatii sunt necesari, ajuta. Cuvintele folosite de biserica nu sunt pentru ca „lumea ar vrea sa vada partea buna a vietii …” NU ! Este vorba ca biserica crestina este prima care propovaduieste IUBIREA aproapelui asa cum este fiecare. Fara Biserica oamenii ar fi si mai salbatici, si mai inversunati unii pe altii, ticalosiile ar fi si mai mari. Cati oameni sunt morali fara nevoia de Biserica? Foarte putini. Biserica ii mai imblanzeste pe unii, fie de frica, fie din ce aud la Biserica. Ce este rau? D. Staniloae: „iubirea uneste atat de mult persoanele, incat ele poarta ca persoane neconfundate un continut comun prin comuniune reciproca” Iubirea, atributul crestinatatii ii face pe oameni mai buni, mai intelepti. „VANATORILE DE … ”?! Nu sunt creatia Bisericii ortodoxe! NU sunt actiuni ale Bisericii ortodoxe! Biserica Ortodoxa este cea mai tolerantadintre toate religiile. „1)FOAMETE 2)BOALA 3) …” Este Biserica respunzatoare de acestea ?Biserica se roaga, propovaduieste, explica, sfatuieste, ajuta. De acord ajuta PREOTII si nu popii administrativi. Asa este, dar, Institutia Bisericii este una, oamenii Bisericii sunt alta. Am intalnit PREOTI minunati, dar nici nu i-am judecat pe POPI. Dzeu vede si unii devin mai buni numai in urma unor nenorociri. Foarte rau. Nenorocirile, insa, le aduc numai oamenii.
Publicat Marţi, 10 noiembrie 2015
+Răspunde
mon
+1
articole cu aberatii care sa distraga prostimea de la devarata problema. felicitari pt incompetenta
Publicat Vineri, 06 noiembrie 2015
+Răspunde
Olga
-1
NU dati „cu pietre” in Biserica Romana ! Sa nu confundam pe UNII PREOTI cu BISERICA ORTODOXA ROMANA ! Posibil ca multi tineri din spelunca mortii veneau si la Biserica si nu ar fi de acord ca in loc sa punem o lumanare, noi blamam Biserica ! Tinerii Romaniei nu mai stiu sa aleaga, sa discearna. Nu se stia de acest local ? Nu se stie de alte sute asemenea locuri din toata tara si care functioneaza la fel ? Ba da ! Stiu toti : si Politia si Primaria si Pompierii. Atacam Biserica Ortodoxa Romana ? Daca BOR ar fi atras atentia asupra acestor cluburi sau a unor anumite muzici/cantareti, cum ar fi fost ? In Biserica, in toate predicile preotilor se aud numai cuvinte frumoase, indemnuri spre Bine, Frumos, Dragoste pentru tara, patriotism, cuvinte pe care nu le mai gasim prin alte parti si mai presus de tot in Biserica se spune cel mai fumos cuvant care sta la baza credintei ortodoxe : IUBIREA ! Iubirea care ne da si Bunatatea si Intelepciunea si Judecata corecta. Nici un strain nu-si blameaza propria religie si propriile lacasuri de cult. Noi, Romanii de ce ne opunem in a avea Biserici ? Cati domnitori Romani au ridicat biserici ? Cati eram la anul 700, dar la 1300 si cati suntem astazi ? Cati turisti vin in Romania pentru manastirile din Nordul Moldovei ? Daca nu le aveam ? Era critici ! Foarte bine ca se construieste Catedrala Neamului. Romanii de ce nu ar avea, macar, o Catedrala ? Fata de catedralele impunatoare, superbe din Franta, Anglia, Spania, Italia, etc. ? Va scrie toate acestea o persoana care a cerut ajutorul Bisericii si nu l-a primit. Am avut de suferit, de nepasarea, indiferenta UNOR preoti. Dar, preotii sunt una, Biserica este altceva. Preotii sunt oameni si sigur vor fi pedepsiti mai rau decat noi, mirenii. Niciodata nu am lovit Biserica Ortodoxa Romana care secole intregi a fost scut si veghe pentru Romani. De asta si dorinta unora de a o ataca. Nu este bine. Sa ne ocrotim Biserica. S-o aparam. Daca nici BISERICA nu e, NIMIC nu e !
Publicat Luni, 02 noiembrie 2015
+Răspunde
Andrei @ Olga
+3
Permite-mi, te rog, sa iti impartasesc punctul meu de vedere. Daca iti aduci aminte din Biblie, exista un pasaj in legatura cu felul in care preotii ar trebui sa se imbrace. Acolo spunea in felul urmator: "sa fie fir din aur si colier....". Inteleg ca esti o persoana FOARTE credincioasa, dar asta nu inseamna ca trebuie sa spui ca biserica romana si preotii, ii luam impreuna, nu sunt cu un interes. Voi spune direct ca eu sunt ateu, asa ca, te rog, nu stramba din nas cand citesti asta, ci reflecta la orice informatie, exact cum faci cu orice inafara de religie. In primul rand, se vorbeste de iubire, folosind cuvinte frumoase in biserica dintr-un singur motiv: lumea are nevoie sa vada partea buna a vietii dupa o saptamana lunga si grea. Daca biserica ar schimba strategia si deodata ar fi mult mai directa in vorbire, spunand tot ceea ce trebuie spus, bisericile ar fi goale. Nu mai mentionez diferitele scandaluri cu pamant furat de BISERICA, spre exemplu, 2-3 terenuri sunt chiar in Iasi, unde s-au construit biserici fara acordul proprietarului terenului, dupa care, fix inainte ca lucrarile sa fie gata, proprietarul a cerut evacuarea bisericii de pe terenul lui(lucru care mie imi pare normal... nu te las sa iti faci casa pe terenul meu). Biserica, sarpe infect, a cerut ca un teren de aproape 1 milion de euro sa fie DONAT, "daca tot s-au apropiat de sfarsit lucrarile". Daca vrei, pot sa continui cu vanatorile de vrajitoare, cruciadele( oh, da ,cata iubire acolo.....). O sa te las cu o singura intrebare (care sper sa ajunga la tine si sa nu o ignori) : Considerand urmatoarele aspecte: 1)Foamete 2)Boala 3)Suprapopulare 4)Razboaie 5)Moarte inclusiv in cluburi. Poti sa imi spui ca Zeul tau (pentru ca nu ai de unde sti CARE e religia buna) e in continuare viu, sau ii pasa de voi, sau poate face ceva? Considerand situatia lumii, Dumnezeu e: a)nepasator b)neajutorat c)mort de mult timp Astept sa reflectezi la ce ti-am spus si sa imi raspunzi, cu mintea deschisa.
Publicat Sâmbătă, 07 noiembrie 2015
+Răspunde
D.
-2
Bine. Atuncia trebuie sa facem o calculare, sa vedem cate biserici erau construie de can exista invatamant modern in Romania. Sunt sigur ca mai multe decat scoli....si spitale
Publicat Luni, 02 noiembrie 2015
+Răspunde
nico..
0
Mergem la biserica sa ne tratam de boli infectioase si cancere ca popa face miracole presupu.....Locuiam intrun orasel din Alba Iulia si acolo mereu vedeam cate un popa cersind pentru ai ajuta sa construiasca biserica...orasel in care existau deja 2 biserici si alta in contructie si poate mai era alta dar nu stiam de ea....in schimb doar un spital un liceu si o generala iar pe clasa mea ne trimiteau in alt loc ca nu era loc in aceiasi generala si muream de frig iarna....si daca vroiam caldura trebuia sa ne aprindem focul...Si la biserica am fost o data de pasti si am fost doar calcat pe picioare pentru ca lumea se impingea de paraca era sfarsitul lumii....nu inteleg unde doreste lumea sa ajunga asa???vor o viata eterna ruganduse??
Publicat Sâmbătă, 31 octombrie 2015
+Răspunde
smith @ nico..
+1
Si ai contribuit cu ceva? sunt sigur ca nu...la spital ai fost vreodata sa fi voluntar? E nevoie in oraselul tau de mai mult de o scoala generala? Te trezesti si tu vorbind din spatele monitorului...halal cetatean.
Publicat Luni, 02 noiembrie 2015
+Răspunde
Andrei C
-2
Rog sa aflu si cate scoli exista in Romania. atch?t=119&v=ZLdcVG9aUYQ
Publicat Vineri, 28 august 2015
+Răspunde
ioan
+1
Un stil de informatie defaimatoare cominternista la care multi ignoranti "pun botul". In Romania sunt 18300 de cladiri (biserici): 13500 BOR iar restul celor 11% alte culte, adica 4.800. Unui preot de tara ii revine o medie de 1000 credinciosi iar celui de la oras 6000. Unui medic de familie 1000-1500 de pacienti (intamplator pe langa cele 425 de spitale sunt aproximativ 14000 cabinete-medic de familie (asa ca pentru stiinta celor care nu vor sa vada dincolo de Cernea). BOR avea pe langa biserici si manastiri aproximativ 2500 asezaminte sociale, 140 de scoli (infiintate de biserica si aflate in subordinea statului, si 6 spitale. Mai vorbim de tabere pentru copii (in jur de 180 in toata tara- nu are Ministerul invatamantului atatea), in care 20 % participa gratuit, din banii bisericii, iar alti 40% dintre copii gratuit prin finantare europeana in parteneriat cu World Visions. Nu strica putina informare si nu dezinformare.Oricum mi-ar fi rusine sa fiu un adept al lui Remus Cernea, un individ care a avut primul job -deputat (prin lingusire la PSD si Ponta).
Publicat Sâmbătă, 07 februarie 2015
+Răspunde
CRISENI @ ioan
+1
bine punctat IOAN - ASUR = IMORALII VIN SA FACA MORALITATE 1. Bisericile, constructia lor a inceput cu mult inaintea scolilor si a spritaleleor, si pe langa Biserici au aparut aceste institutii. 2. pe langa partea spirituala, din Biserica, BOR-ul are si o activitate sociala puternica - pe care ignorantii nu o vad, si arunca cu pietre. 3. multe din aceste Bisericii, fac parte din patrimoniul national si chiar unesco - aducand la bugetul statului o multime de bani, mai ales prin turism 4 daca vreo data s-ar scrie ceva despre evrei, chiar daca ar fi adevarat, ar sari in sus toata comunitatea internationala, "antisemitism"- dar daca se scriu "adevaruri spuse dar nu pana la capat" = tot o miciuna o manipulare, in stilul pur defaimator si nu numai (cum ii sta bine la o buna parte din presa) doar de gragul de a scrie, nimeni nu spune nimic RUSINE!!!
Publicat Luni, 09 februarie 2015
+Răspunde
MOSU @ ioan
+1
Incep de la coada: 1. Si BOR pe cine a lingusit inainte de alegerile prezidentiale, si pe cine a spus poporului sa voteze "...pe al nostru ca e ortodox si isi face Sfanta Cruce..."; 2. Da, dar World Vision sustine cu peste 70%, chiar 90% din bani toata activitatea, BOR isi pune doar emblema ca face si ea ceva; 3. Asezaminte sociale si mini spitale, scoli si gradinite sunt sustinute de parohiile (preotii) locale, iar BOR nu trimite bani de la centru. 4. Firmele private care finanteaza (daca le finanteaza) ce am precizat la pct. 3 sunt obligate de BOR prin interpusi ai statului ori sa opreasca finantarea ori sa doneze si la BOR minim 50% din ce da acolo. 5. Du-te la un cabinet medical PRIVAT si du-te la un spital si fa diferenta la pret. Crezi ca oricine isipermite, pensionarii nostri isi permit? In plus, eu nu am vazut pana acum nici un cabinet medical privat finantat de stat. TU ai vazut??? NU COMPARA FIRME PRIVATE CU BOR !!! FIRMELE PRIVATE (CABINETELE) NU PRIMESC BANI DE LA STAT PENTRU INFINTARE SI ACTIVITATE !!!! 6. Prea tampitul Daniel a spus in 2012 ca doreste o biserica la 2.000 de oameni, poate ca a reusit mai mult. 7. Am fost la Muntele Athos si acolo am vazut credinta (NU religie) dar si MARETIE afisata de UNII preoti ce viziteaza Sfantul Munte. Nu le pot scrie comportamentul, trebuie gesticulate. De exemplu cicocnesc paharele cu bautura ciocnind mainele (mai precis degetele care cuprind paharul) intre ei sa nu se auda clinchetul sticlei si sa-i auda staretul, iau banii pe pomelnice dar pomenesc doar cateva (pe cine vreau ei, la intamplare sau ciine plateste mai mult). Sa nu uitati, majoritatea preotilor merg la Sfantul Munte Athos pe banii enoriasilor (special adunati pt aceasta ocazie) sau pe sponsorizari, niciodata pe banii BOR sau ai lor. Am fost printre ei si am prieteni printeni ei. UNII sunt au HAR si sunt painea lui Dumnezeu, dar majoritatea nu merita titlul de popa/parinte spiritual.
Publicat Duminică, 15 martie 2015
+Răspunde
Emanuel @ ioan
0
amice , imi poti spune de unde ai informatiile te rog?
Publicat Duminică, 09 august 2015
+Răspunde
ceausescu
+1
Baga trtionarii dfin anii 50 in manastiri si biserici, ca sa li se pierde urma. Mienunu nu am nevoie de un "intermediar=popa", ca sa ma rog celui care nu starpeste diavolii din asa zisele case ale sale.
Publicat Sâmbătă, 16 noiembrie 2013
+Răspunde
rabi
+2
pentruIONESCU11; SICTIR esti din B.O.R.se vede
Publicat Luni, 28 ianuarie 2013
+Răspunde
Recomandate
Protestul lui Tăriceanu la adresa lui Iohannis
Publicat acum 11 ore şi 6 minute
Demisie din USR: Adio, dar rămân cu tine
Publicat acum 11 ore şi 51 minute
Primării cu lampa mică
Publicat acum 7 ore şi 54 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 7 ore şi 17 minute