×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 14:15
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Guvern de tehnocraţi - soluţia pentru scoaterea României din criză

Vehiculat în presă ca posibil succesor al lui Boc, Călin Georgescu, director executiv al Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă (CNDD) şi secretar general al reprezentanţei României în Clubul de la Roma, crede că un mandat de un an ar fi rezonabil pentru repornirea economiei.

În ultima vreme capătă tot mai mult contur ideea unui guvern de tehnocraţi, care să preia frâiele economiei. Iar una din persoanele vehiculate pentru funcția de premier este Călin Georgescu. Într-un interviu acordat revistei Săptămâna Financiară acesta susține că schimbare guvernului Boc cu unul de tehnocrați ar fi benefică atât pentru clasa politică cât și pentru economie." Calculul este simplu: oricine îşi asumă responsabilitatea guvernării în condiţiile grele de acum - şi care se vor agrava la toamnă - va avea de plătit o poliţă electorală la următoarele alegeri, la termen sau anticipate. Este mai comod pentru toată lumea să transfere această povară a riscului politic unui guvern de tehnocraţi. Prin definiţie, aceştia nu au ambiţii politice şi n-au nimic de pierdut. Singura lor ambiţie este să-şi demonstreze competenţa" zice Călin Georgescu.

Potrivit lui Călin Georgescu un guvern de tehnocrați cu un mandat limitat chiar de un an ar fi benefic pentru repornirea economiei. Din viitorul guvern ar putea face parte și oameni politici numai că nu partidul îi nominalizează pentru funcţiile respective, ci sunt solicitaţi, ca experţi, să vină la guvernare prin detaşare, pe durata mandatului. "O formulă tehnocratică nu are mare lucru de negociat şi cu atât mai puţin cu fiecare dintre partide în mod separat. Ea îşi prezintă oferta pentru un termen limitat şi, în acest cadru, trebuie să conteze pe sprijinul parlamentar al întregului spectru politic - sau măcar al unei majorităţi consistente şi stabile - pe durata mandatului. Este, dacă vreţi, un fel de contract de management. Dacă se ajunge la concluzia că un guvern fără culoare politică poate fi o variantă acceptabilă, atunci cred că un mandat de un an ar fi rezonabil pentru a pune măcar în mişcare un program realist. Să ne înţelegem. Când vorbim de un guvern tehnocratic, asta nu înseamnă că sunt excluse persoanele care fac parte dintr-un partid politic sau altul. Numai că nu partidul îi nominalizează pentru funcţiile respective, ci sunt solicitaţi, ca experţi, să vină la guvernare prin detaşare, pe durata mandatului. " spune în revista Săptămâna Financiară Călin Georgescu.

Director executiv al Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă (CNDD) crede că "speranţa nu se poate clădi decât pe adevăr pentru că după atâtea experienţe dezamăgitoare, românii sunt acum vaccinaţi împotriva minciunii. O detectează rapid şi o vor sancţiona drastic. Promisiunile deşarte nu mai au priză la public".

Din păcate există puține șanse ca președintele Traian Băsescu să numească în toamnă un guvern de tehnocrați."Nu am fost contactat şi nici nu văd rostul vreunei agitaţii pe această temă, atâta timp cât problema unei alternative tehnocratice nu s-a pus încă în termeni concreţi" mai spune Georgescu.

Dan OdagiuPublicat Luni, 16 august 2010
14645
 | 9
 | 10
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
antonio1
0
Desigur ca un mandat de 1 an nu este suficient pentru repornirea economiei, mai ales ca pana azi nu s-a miscat inca un deget. Pentru ceea ce a fost ales acest guvern de tehnocrati, zilnic ar trebui sa vad la stiri noi actiuni privind curatenia in ministere. Ar fii minunat daca s-ar incepe cu ministerul sanatatii, unde gratuitatea analizelor si medicamentelor alocate copiilor cu varsta pana in 18 ani este aproape istorie din vremea comunismului. Ar trebui fara nici o birocratie, ca accesul la serviciile medicale pentru copii sa fie ultra rapid, indiferent daca se consulta direct un medic specialist, sau medic de familie sau urgente. Un copil consultat la urgente ar trebui sa primeasca reteta gratuita si compensata chiar daca nu este doctorul de familie, urgenta nu poate fii tratata tot timpul la doctorul de familie. Ce face acest guvern de tehnocrati? Ce a facut pana acum? Se misca prea lent, la fel ca presedintele de la care nu mai pot avea nici o pretentie, nu poate mai mult. Presedintele face doar vizite diplomatice si isi da cu parerea uneori cand este intrebat, tot diplomatic, in schimb nu pretinde nimic de la parlament si guvern, nu cere nimic, doar asteapta sa-i treca mandatul precum i-a trecut lui Constantinescu. Presedinti identici cu pierdere de vreme, neactivi! Eu unul vreau alt guvern de tenhocrati, vreau un prim ministru energic, cu initiative zilnice, nu putem sa asteptam, sa stam si sa sustinem ca guvern, ca mandatele nu sunt suficiente, actiune zilnica domnilor asta cer.
Publicat Vineri, 25 decembrie 2015
+Răspunde
adi seles
0
Stim deja ca decizia pentru rezolvarea crizei politice actuale este cea a numirii unui guvern technocrat, o solutie pe care o sustinut-o de foarte mult timp. Iar argumentul contra cum ca un guvern de tehnocrati nu poate avea sustinere politica mi s-a parut in general mai curand un pretext al politicienilor de a se agata de scaunele deja dobandite. http://teletrade-dj.ro/ sustine proiectul
Publicat Joi, 26 noiembrie 2015
+Răspunde
Catalin @ adi seles
0
Ma bucur ca si cei de la Teletrade sustin acest proiect bazat pe un guvern tehnocrat
Publicat Luni, 18 ianuarie 2016
+Răspunde
Vladimir
+2
Solutia este sa functioneze legile si justitia pentru toti in mod egal.sa se taxeze toate veniturile inclusiv retroactiv . obligativitatea corporatiilor de a efectua numai plati /incasari cu cecuri sau trtansfer bancar. obligativitatea raportarii miscarii banilor in efectiv( cash) pt a evita spalarea banilor sau evaziunea fiscala..Schimbarea intregului guvern cu elemente tinere fara leghatura cu fostul sistem etc Vai de tine Romanie
Publicat Marţi, 17 august 2010
+Răspunde
ROBERT HORVATH
+1
MOGULULE ECOMOMIC REPET TOATE PROPUNERILE DUMNEAVOASTRA DE NATURA ECONOMICA TREBUE IMPLIMENTATE DE UN OM COMPETENT. OPINIA EXPERTILOR AMERICANI SI JAPONEZI CU CARE AM AVUT SANSA SA DISCUT CONVERG IN ACEASTA DIRECTIE. Unchiul sotiei mele Kiyoko a fost rectorul facultatii economice din Osaka. El a pus bazele teoretice “miracolul economic japonez. Asfel se explica dece in familia mea sunt multi diplomati si economisti de prestigiu. Unul din ei varul sotiei mele este KIYOSI KODERA probabil a doua persoana ca importanta la Banca Mondiala. Acesta cunoaste perfect situatia economica a Romaniei. “Kiyoshi Kodera to lead World Bank/IMF Development Commit man called Japan’s ”Mr. Development,” who is known for his expertise in the field, is set to take up a key World Bank post in mid-February, working with finance ministers across the globe to tackle pressing issues such as the spread of avian influenza and energy efficiency, reports Kyodo News (Japan).Kiyoshi Kodera will become the first Japanese to serve as executive secretary of the Development Committee, a joint ministerial panel of the World Bank and the International Monetary Fund that addresses development issues. The job requires close coordination with World Bank DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE VALIDATA DE CEI MAI IMPORTANTI EXPERTI ACTULA COMDUCERE A ROMANIEI ESTE ABSOLUT INCOMPETENA DUCAND ECONOMIA ROMANIASCA IN FUNDUL PRAPASTIEI. UNICA SOLUTIE ESTE UN OM CARE COMBINA COMPETENTA ECONOMICA CU CEA POLITICA. PROBABIL CA SINGURA SANSA CARE SA SCOATA ROMANIA DIN CRIZA ESTE UN GUVERN “MOGULIAN” CONDUS DE DAN VOICULESCU. Robert Horvath DEVA ziarist New York -Tokyo at**editat*/
Publicat Marţi, 17 august 2010
+Răspunde
Lelea Parascheva din deal
+1
Nu dom'le, n-ati inteles. Eu vroiam sa zic ca domnii, care or fi ei, se baga in seama nechemati, neintrebati, dupa cum ei insisi declara, ca nu s-a pus problema, dar ei se ofera.
Publicat Luni, 16 august 2010
+Răspunde
lelea Parascheva din deal
0
Aha, deci sa intelegem ca Presedintele nu-i cauta, ci il cauta domnii pe Presedinte. Acum erau la faza de depus C.V-u'. Mua-ha-ha-ha-ha....asa ceva...Eh, adevaru' e ca tot timpu' m-am intrebat cum sunt "gasiti" cei care lucreaza in diverse structuri, da' nu mi-am inchipuit ca se lanseaza prin presa...
Publicat Luni, 16 august 2010
+Răspunde
amicu
+3
Deci s-a gasit solutia! Ce bine, acum putem sa ne culcam linistiti. Ati vazut domnilor ce simplu era: guvern de tehnocrati. Asta ca la alegerile din 2012 sa stim pe cine dam vina, pe guvern evident.
Publicat Luni, 16 august 2010
+Răspunde
ANTIBORFIME RUSA SI FILORUSA @ amicu
0
Terminati cu conservul asta filorus ANTRENAT PRIN AUSTRIA .....
Publicat Joi, 22 iunie 2017
+Răspunde
Votantul oligrofen
+7
...De parca ne-ar interesa problemele din PSD, PDL, discutiile lor aiurea despre teme care nu fac nimic pt. iesirea din criza.Tara de cretini pana la capat!!!!
Publicat Luni, 16 august 2010
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017