×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Marţi, 17 octombrie 2017, 04:51
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Poliţia Comunitară se transformă în poliţie locală cu puteri extinse
Atribuţiile de control ale primăriilor, preluate de foştii gardieni publici

Ministerul Administraţiei şi Internelor a decis să transforme radical instituţia Poliţiei Comunitare, formată din foştii gardieni publici, care devine, de la 1 ianuarie 2011, poliţie locală. Cea mai importantă schimbare nu este cea a denumirii, ci a rolului jucat de noua instituţie. Conform proiectului de act normativ al MAI, directorul general al poliţiei locale va avea în subordine toate compartimentele de control din primărie.

Astfel, directorul noii poliţii va fi şef peste compartimentul disciplina în construcţii şi afişajul stradal, protecţia mediului, compartimentul activitate comercială, structura de evidenţă a persoanelor, structura de ordine publică şi pază bunuri, precum şi peste domeniul circulaţiei pe drumurile publice. Practic, toate instrumentele de control ale primarului sunt confiscate de directorul poliţiei locale. Şi, chiar dacă, teoretic, şeful poliţiei locale este în subordinea primarului, statutul noii instituţii îl apropie de Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Personalul poliţiei locale va fi format din cel al Poliţiei Comunitare, însă acesta va fi obligat să meargă din nou la cursurile MAI.

După ce poliţiştii comunitari au fost obligaţi să urmeze un curs de formare în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, aceştia vor fi nevoiţi, în noua calitate de poliţişti locali, să urmeze un alt curs de formare iniţială, tot pe o perioadă de trei luni şi tot în instituţii de specialitate ale MAI. Cursurile vor fi plătite din banii primăriilor.

Totodată, bugetele primăriilor vor trebui să suporte şi costurile noului echipament al poliţiei locale, în care vor predomina culorile negru, gri şi bleu.

Controlul asupra activităţii poliţiei locale poate fi dispus prin ordinul Ministrului Administraţiei şi Internelor, la iniţiativa acestuia, sau, după caz, a prefectului, directorului general al Direcţiei de Poliţie a Municipiului Bucureşti ori inspectorului-şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean.

De asemenea, personalul poliţiei locale va beneficia de un spor de 25% din salariul de bază pentru desfăşurarea activităţii în condiţii deosebite, de normă de hrană în cuantumul stabilit pentru salariaţii din structurile de ordine publică din cadrul MAI, precum şi de vârstă de pensionare similară cu cea a celor de la MAI. Poliţiştii locali pot primi şi recompense, cu caracter moral sau material.

Claudia MarcuPublicat Joi, 30 septembrie 2010
6925
 | 4
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
florin
+3
BAI FRATILOR MATI DISPERAT CU STIREA ASTA DE DOI LEI PRECUM CA POLITISTI COMUNITARI SUNT FOSTI GARDIENI PUBLICI DAR A VERIVICAT CINEVA CITI FOSTI GARDIENI PUBLICI SUN LA JANDARMII,PONPIERII SI CHIAR LA POLITIA NATIONALA SUN MAI MULTI DECIT CEI CARE AU RAMAS LA POLITILE COMUNITARE VA ROG DIN SUFLET FACETI VERIFICARI SI DUPA AIA SCRIETI LA POLITIA COMUNITARA A RAMAS DECIT UNIFORMA SI SALARILE DE MIZERIE ASTA E NIMENEA NARE CINE SAI APERE CUM II APARA PE CEI DIN M.A.I
Publicat Marţi, 05 octombrie 2010
+Răspunde
wsx
0
sa ma lingi in cur,toti comunitarii au diploma de bacalaureat.belimeai penisul
Publicat Duminică, 03 octombrie 2010
+Răspunde
politist?
-1
cum pot sa fie politisti daca nu au un liceu cu examenul de bacalaureat luat?asa sint cei mai multi in maramures
Publicat Sâmbătă, 02 octombrie 2010
+Răspunde
B.Vasile
+1
Si primarul, alesul cetatenilor si principalul edil al localitatii devine o figura decorativa , Daca nu-i convine de seful politiei sau de metodele sau rezultatele acestuia nici nu-l poate trage la raspundere pentru ca noua politie raspunde direct doar in fata ministrului de interne. Daca tot sintem pe cale sa devenim stat politienesc ,de ce sa mai cheltuim o gramada de bani cu alegerile locale ? Seful politiei sa fie si primar subordonat ombilical de Bucuresti iar seful de la interne sa fie eventual si prim ministru si presedinte . Nu de alta dar sa facem economie. Ne mai incurca putin parlamentul dar il facem noi unicameral si il restructuram din temelii astfel incit cei ce-l pazesc, din doua in doua zile sa treaca in sala de sedinte si sa ridice miinile ca legile vor veni aranjate deja de la organul superior. . Statul politienesc astfel creionat pentru a avea o imagine democratica va avea si regulamente, o prevedere importanta fiind aceea ca in salile de vot nu are nimeni voie sa intre in uniforma ,astfel incit putinii clevetitori ramasi prin presa si televiziuni sa nu aiba motive de comentarii . .
Publicat Vineri, 01 octombrie 2010
+Răspunde
Viki
+2
Dupa parerea mea politia comunitara [ locala ] trebuie desfiintata.Dupa infiintarea politiei comunitare politia nationala nu prea a mai avut autoritate. Oare de ca ? Cine are urechi sa auda cine are creier sa gandeasca.
Publicat Vineri, 01 octombrie 2010
+Răspunde
Recomandate
Un fost electrician, la șefia ANRE
Publicat acum 12 ore şi 11 minute
Primării cu lampa mică
Publicat acum 9 ore şi 37 minute
Demisie din USR: Adio, dar rămân cu tine
Publicat acum 13 ore şi 34 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 9 ore