×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Marţi, 17 octombrie 2017, 16:27
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Nemaipomenitele isprăvi ale lui Walter-Buşcă, patronul "U" Cluj (II)
Chiliman a pus sectorul 1 pe 25 de ani în puşculiţa lui Buşcă

La sfârşitul lunii iunie 2008, Consiliul Local Sector 1 şi compania Romprest semnează contractul nr. J077/S/30.06.2008 privind delegarea gestiunii prestării serviciilor de salubritate. Valoarea acestui contract este imensă, fiind vorba de 450 de milioane de euro, iar durata contractului este de 25 de ani! Conform prevederilor din contract, un audit al calităţii serviciilor prestate de Romprest pentru Primăria Sectorului 1 se va efectua în 15 ani de semnarea contractului, aşadar abia în iunie 2023! În spatele operaţiunii, tot Buşcă, devenit Walter.

Primarul penelist al sectorului 1, Andrei Chiliman, declara, în iunie 2008, la semnarea contractului cu Romprest, că locuitorii sectorului 1 vor fi singurii din Bucureşti care nu plătesc nimic pentru ridicarea gunoiului menajer. Însă beneficiile rapide şi directe pentru Romprest se ascund într-o altă zonă a contractului încheiat de Chiliman cu Buşcă, şi au venit rapid, dar din cu totul altă parte decât de la locuitorii sectorului 1. În noiembrie 2008, Primăria Sector 1 a început să trimită notificări agenţilor economici, prin care aceştia erau somaţi, sub ameninţarea unei amenzi de 2.500 lei, să rezilieze contractele cu alte firme de salubritate şi să încheie altele noi cu Romprest. Urmarea? Majoritatea firmelor din sectorul 1 s-au executat de urgenţă, iar afaceristul Buşcă a buşcat (n.red: buşcă = înghiţitură, îmbucătură, regionalism din zona Olteniei) sume importante de la agenţii economici strânşi cu uşa de primarul liberal Andrei Chiliman.

Florian Walter fost Buşcă şi Andrei Chiliman, edilul-şef al sectorului 1, nu s-au oprit doar la contractul de jumătate de miliard de euro. Primarul PNL al celui mai bogat sector al Capitalei l-a mai cadorisit pe Walter cu un alt contract-bombă: ridicarea maşinilor parcate ilegal în sectorul 1.

În urma verificărilor efectuate de cotidianul.ro, firma CFR Transauto SRL, cea care ridică maşinile parcate ilegal în sectorul 1, practică cel mai mare tarif din Bucureşti. Acesta este de 700 de lei pe zi şi reprezintă contravaloarea ridicării, transportului şi a depozitării maşinii ridicate. La această sumă se adaugă, bineînţeles, şi amenda percepută de Poliţia Rutieră pentru parcare neregulamentară.

Potrivit datelor din Registrul Comerţului, actualii acţionari ai societăţii CFR Transauto sunt fraţii Alexandru Cosmin şi Valentin Giorgian Buşcă (cei doi fii ai lui Florian Walter, fost Buşcă, din prima căsătorie), alături de firma Euro Grup SRL, care la rândul ei îi are ca asociaţi tot pe fraţii Buşcă. Cei doi au intrat, practic, în firma Euro Grup după ce tatăl lor, Florian Walter, s-a retras, în februarie 2008. Firma fiilor lui Florian Buşcă a fost singura participantă la licitaţia organizată de Primăria Sectorului 1 pentru serviciul de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar.

Firma lui Walter fost Buşcă, Romprest, şi-a diversificat activităţile, intrând şi pe piaţa construcţiilor. Romprest Service a ajuns astfel să obţină anul trecut, de la Primaria Sectorului 5, condusă de Marian Vanghelie, un contract în valoare de 35 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii stradale. Din gunoier şi paznic, din fin şi cumătru politic, Buşcă a devenit asfaltangiu.

Walter-Buşcă a trecut în armata "băieţilor deştepţi" ai PDL

Afilierea lui Florian Walter la cercul de interese al PDL a început încă din 2005, atunci când ministrul-dezastru al Transporturilor, pedistul Gheorghe Dobre, a revizuit chipurile contractul de 30 de milioane de euro pentru salubrizarea garniturilor de tren ale CFR - încheiat de firma lui Buşcă pe ultima sută de metri a guvernării Năstase, în 2004. Aşa-zisa revizuire făcută de Dobre a însemnat doar reducerea cu doi ani a duratei contractului, adică de la 10 la doar opt ani.

În 2006, Buşcă a continuat apropierea de PDL, intrând într-un consorţiu cu PA&CO, firma celebrului asfaltator pedelist Costel Căşuneanu, alături de care a şi obţinut de la ministrul Transporturilor de atunci, Radu Berceanu, contractul de 35 milioane de euro pentru întreţinerea şi deszăpezirea celor două aşa-zise autostrăzi din România.

Intrarea definitivă a lui Walter-Buşcă în cercul restrâns al norocoşilor oameni de casă ai regimului Băsescu-PDL s-a desăvârşit în iunie 2009, atunci când omul de afaceri a devenit principalul acţionar al echipei de fotbal "U" Cluj.

Anunţul vânzării echipei de fotbal a fost făcut în data de 28 iunie 2009, chiar de către urmaşul lui Boc, primarul Clujului, Sorin Apostu: "S-au concretizat discuţiile cu viitorul investitor care va prelua Universitatea Cluj. Este vorba de domnul Florian Walter. Dânsul şi-a manifestat intenţia de a face performanţă la Cluj şi mi-a enumerat trei motive care l-au determinat să facă această alegere: felul de a fi al oamenilor din Cluj, galeria Universităţii, pe care o consideră una dintre cele mai frumoase din ţară, şi faptul că în oraş se construieşte un stadion pe care se pot desfăşura jocuri de cupe europene".

Edilul Clujului a mai recunoscut cu acea ocazie faptul că vânzarea echipei de fotbal "U" Cluj s-a făcut la sfatul şi cu binecuvântarea directă a prim-ministrului Emil Boc: "Am discutat şi cu prim-ministrul Emil Boc pentru a alege cea mai bună opţiune pentru «U». Dânsul ştie cel mai bine ce înseamnă furtuna aceasta declanşată de criza financiară şi tocmai de aceea s-a bucurat că am găsit un investitor serios, aşa cum este domnul Florian Walter", a precizat Apostu.

Ultimul cadou făcut de guvernarea Băsescu-Boc afaceristului Florian Buşcă-Walter este un "mizilic" de 1.242.255 euro, fără TVA, pentru firma sa, Romprest Security, în schimbul asigurării timp de un an de zile a serviciilor de pază a obiectivelor, bunurilor şi valorilor, servicii de pază a transportului de bunuri şi valori importante din Aeroportul Băneasa. Contractul a fost atribuit în data de 28.12.2010, fiind avizat chiar de actualul ministru al Transporturilor, degeaba apreciata Anca Boagiu.

Acesta e lungul şi fructuosul drum al lui Florian Walter, fost Buşcă, mereu "băiat deştept", de la afacerist de curte al regimul Năstase-PSD la prieten de business al guvernării PNL-PD, la statutul de onorabil investitor, protejat şi favorizat al regimului Băsescu-PDL.

Principiul nimic nu se schimbă, totul se transformă funcţionează ireproşabil.

Cristina HorvatPublicat Marţi, 25 ianuarie 2011
6239
 | 11
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
cuibus
+1
Si unde e problema d-soara Cristina Horvat?
Publicat Marţi, 13 martie 2012
+Răspunde
vecinii terorizati
0
Domnule Chiliman va rugam sa rezolvati o problema veche care ne aduce mari probleme in strada Vorniceni din sectoril 1.Domnul Ranete se incapatineaza sa creasca vaci si porci in ciuda faptului ca locuieste in Bucuresti .De 15 ani trebuie sa traim acest supliciu si sa-i mirosim mirosul de balega si urina de la grajdul pe care al detine linga curtile noastre.Va rugam sa luati masurile ce se impun.
Publicat Miercuri, 11 mai 2011
+Răspunde
BARBU FLOREA
-2
MAI POATE SALVA ROMANIA ... Simbolic, daca RIDICATI ORICE FRUNZA CAZUTA IN ROMANIA NATURAL === SUB EA GASITI , mizerie politica, sociala, economica, financiara , tradare, subminarea economiei nationale, trafic de influienta, injustitie, mita si mita politica, coruptie la varf .... pentru amanunte si eventuale comentarii == DACA MAI AVE-TI PATRIOTISM SI SANGE ROMANESC IN VOI == * DUMNEZEU SA NE LUMINEZE ... AMIN .... !!!!
Publicat Marţi, 25 ianuarie 2011
+Răspunde
Stefanescu Ana
+3
Vad ca oamenii se pricep mult ca criticat dar in rest nu fac altceva...Andrei Chiliman a facut o alegere foarte buna!!!(dovada ca sectorului 1 ii merge foarte bine).Walter poate avea n afaceri atata timp cat se tine de treaba...deviati grav de la idee!
Publicat Marţi, 25 ianuarie 2011
+Răspunde
Stefanescu Ana
+6
Vad ca oamenii se pricep mult ca criticat dar in rest nu fac altceva...Andrei Chiliman a facut o alegere foarte buna!!!(dovada ca sectorului 1 ii merge foarte bine).Walter poate avea n afaceri atata timp cat se tine de treaba...deviati grav de la idee!
Publicat Marţi, 25 ianuarie 2011
+Răspunde
Catalin-Andrei
+6
Nu inteleg care e ideea Cristinei Horvat cu articolul asta?Care e probblema unui contract pe 25 de ani atata timp cat lucrurile merge foarte bine in Sectorul 1 si Andrei Chiliman stie sa isi faca treaba foarte bine?Daca Walter onoreaza contractul asa cum a facut si pana acum, Chil;iman a facut o alegere foarte buna.Mai bine un contract bun si eficient decat sa sa ne incurcam in 5000* de contracte nerespectate....
Publicat Marţi, 25 ianuarie 2011
+Răspunde
Florin
0
In zona unde stau, Bucurestii Noi, cam la 5-6 zile trec si matura, odata pe saptamana trec si ridica crengile si resturi de la plantele pe care le tai, aceeasi zi de gunoi de 2 ani de zile, au livrat cate 2 tomberoane noi la fiecare casa, la fiecare zapada care a dat am vazut plug trecand pe strada. Am vazut angajati ai romprestului lucrand pe 1 ianuarie, noaptea la 3, la zapada pe bulevard in paralel cu utilajele... singurul punct mai slab e curatatul cosurilor de gunoi publice. Obligatia agentilor economici sa ai contract cu o societate de salubrizare parca e veche... daca iti impun sa alegi Romprestul nu mi se pare ok. Ridicatul masinilor ar trebui sa fie dispus de Politia Rutiera, sunt sosele de 3 benzi unde peste noapte au aparut semne de parcarea interzisa, in conditiile in care nici macar nu sunt circulate intens.
Publicat Marţi, 25 ianuarie 2011
+Răspunde
Elena Udrea
+6
PDL e disperat sa puna mana pe toate sectoarele Bucurestiului , clientela mafiei portocalii ataca la baioneta orice sursa de ciordeala. Bravo Cristina Horvath, esti o luptatoare pentru adevarul familiei Prigoana ;-)
Publicat Marţi, 25 ianuarie 2011
+Răspunde
Ioana Ghinda
+4
Decat multe firme care sa isi bata joc de sectorul 1 in fiecare an, mai bine una singura care isi face treaba pe o periada lunga de timp.
Publicat Marţi, 25 ianuarie 2011
+Răspunde
sandman
+4
Sint de acord cu curatenia in sect. 1, chiar se face bine. Oamenii Romprest sint toata ziua pe strada si muncesc, nu mai vin gunoierii pe la poarta cu mina intinsa. Insa nu sint de acord cu jaful facut de hingherii care ridica masinile. pentru ca le pindesc pe alea scumpe. Si daca opreste vreun tigan gipul in loc nepermis, pe ala nu-l ridica.
Publicat Marţi, 25 ianuarie 2011
+Răspunde
Recomandate
Paul Stănescu, o nouă vulnerabilitate pentru PSD
Publicat acum 23 ore şi 32 minute
Un fost electrician, la șefia ANRE
Publicat acum 23 ore şi 47 minute
Primării cu lampa mică
Publicat acum 21 ore şi 13 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 20 ore şi 36 minute