×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Vineri, 20 octombrie 2017, 23:00
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Fără statut de minoritate, în cea mai săracă regiune a UE
Românii din Bulgaria, între uitare şi "asimilare benevolă"
Dr. Ivo Filipov Gheorghiev, preşedintele Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria
Dr. Ivo Filipov Gheorghiev, preşedintele Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria

În ciuda declarării loialităţii faţă de statul bulgar, românii care îşi revendică drepturile sunt consideraţi drept "distrugători ai statului", "vânzători ai neamului bulgar" şi chiar agenţi ai României, spun pentru Cotidianul.ro presedintele Uniunea Etnicilor Romani din Bulgaria "AVE", Ivo Filipov Gheorgheiv, şi preşedintele AVE din Kozlodui, Nicolai Marinov Pacev.

S-a ajuns astfel că de la cei 70.000 de etnici români declaraţi oficial în Bulgaria în perioada interbelică, să se ajungă, în 2001, la puţin peste 1.000 de locuitori, în condiţiile în care, din datele neoficiale ale Uniunea Etnicilor Români, în Bulgaria locuiesc circa 300.000 de români.

Aceasta şi pentru că politica autorităţilor de la Sofia este de a susţine că vlahii şi românii, dar şi aromânii sau meglenoromanii, sunt populaţii cu tradiţii, obiceiuri şi cultura diferite, după cum se arată în amintitul raport al AVE. Vorbind despre politica Sofiei, Preşedintele Asociatiei Aromânilor din Bulgaria declara, pentru Agerpres, că "nu poate fi vorba de asimilare, ci de integrare cu bună voinţă."

Uniunea Etnicilor Romani din Bulgaria "AVE" a prezentat un raport asupra populaţiei româneşti din ţara vecină, imediat după încheierea recensământului din februatrie 2011. La fel cum reclamau organizaţiile macedonene după recensământul din 2001, presedintele AVE, Ivo Filipov Gheorgheiv arată că în satele româneşti din sudul Dunării datele au fost completat cu creionul, pentru a putea fi uşor modificate, în detrimentul etnicilor români.

La sesizarea AVE, Ministerul român de Externe a răspuns indicând că va include această problemă pe agenda dialogului bilateral cu Sofia.

"Se ştie că, dacă o persoană vorbeşte româneşte, nu poate să evolueze în ierarhie sau să progreseze în societatea modernă. Acest fapt a făcut ca unii din neamul nostru care au ajuns să ocupe o funcţie să refuze să recunoască că sunt români, să vorbească româneşte sau să-şi înveţe copii să vorbească româneşte de teamă că îşi vor pierde funcţia. În privinţa asta s-a ajuns până la paradoxul ca bunicii care nu ştiau limba bulgară să nu se poată înţelege cu nepoţii care nu ştiau româneşte", se arată în raportul AVE.

În Bulgaria există o singura instituţie de învăţământ cu predare in limba română, un liceu din Sofia, într-o zonă în care prezenţa etnicilor români este minimă. Cei zece elevi care încheie cursurile în fiecare an sunt, preponderent, bulgari care apoi cumpără acte care le certifică apartenenţa la etnia română şi studiaza la Bucureşti, în virtutea unui acord privind schimbul de studenţi, spune Ivo Filipov Gheorghiev. Preşedintele Traian Băsescu a promis că va aborda tema înfiinţării unui liceu românesc la Vidin, zona în care se concentrează comunitatea românească, însă totul a rămas la stadiul de promisiune.

Cât despre fonduri, în timp ce statul român a odferit, în 2010, circa 600.000 de euro comunităţii bulgare din România, românii de la sud de Dunare au primit sub 10.000 de euro din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, iar statul bulgar nu participă deloc la susţinerea asociaţiilor româneşti, o dată ce minorităţile naţionale nu sunt recunoscute. Mai mult, Fiscul bulgar impozitează micile fonduri primite de la Bucureşti.

Aceeaşi autoritate fiscală de la Sofia a lansat în acest an o campanie prin care le cere profesorilor de limba română listele cu numele copiilor înscrişi la cursuri, adeverinţele şi diplomele acestora. Şcolile sunt organizate de români şi plătite exclusiv din fonduri ale comunităţii şi ajutoarele de la Bucureşti.

Banii sunt esenţiali pentru românii din Bulgaria, pentru că marea masa a comunităţii trăieşte în nord-vestul ţării, cea mai săracă regiune din UE, potrivit unui recent studiu al Eurostat. "Sistemul represiv a folosit şi foloseste în continuare sărăcia ca cea mai puternică pârghie de asimilare a unui neam", arată raportul AVE. Acum, Uniunea Romanilor din Bulgaria are nevoie de circa 40.000 de euro pentru a cumpara un imobil in Vidin pentru a adaposti o biblioteca de 25.000 de volume, găzduită în condiţii improprii într-o cameră a primăriei.

Aderarea la UE nu pare a oferi perspective mai bune minorităţilor din Bulgaria. Bulgaria europeană a fost aspru admonestată într-un raport din 2009 al Consiliului Europei, care cerea adoptarea unui amendament constituţional "pentru o mai bună garantare a dreptului minorităţilor la asociere şi pentru deplina aliniere a practicilor la standardele Consiliului Europei." Motivul criticilor ţinea în special de situaţia minorităţii turce, cea care se bucură de cele mai mari drepturi-reprezentare parlamentară şi o emisiune zilnică de ştiri, de zece minute, la televiziunea publică. La presiunea naţionaliştilor, premierul Boiko Borisov a fost chiar pe punctul de a organiza un referendum pentru interzicerea acestei emisiuni.

Presa occidentală a relatat despre politica de asimilare a minorităţii turce în timpul regimului comunist din Bulgaria şi despre exodul a 300.000 de etnici turci, după căderea comunismului.

Statutul minorităţilor are o miză imensă în Bulgaria, având în vedere declinul demografic şi exodul în ţările vestice. Potrivit recensământului din 2011, populaţia Bulgariei s-a redus la 7,3 milioane de locuitori, iar din datele neoficiale ale asociaţiilor minorităţilor etnice, bulgarii nu depăşesc cu mult jumătate din această populaţie.

Razvan CiubotaruPublicat Marţi, 12 aprilie 2011
9212
 | 13
 | 14
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
un român
0
„Miriam”, e clar că e plătită să dezinformeze cu tupeu... Rușine statului bulgar care nu este corect. Schimbă și bulgarizează numele ca și sîrbii, ungurii,grecii etc. Balcanici retrograzi și fanatici... Dar acum românii de peste tot se trezesc. Nu vor reuși să-i deznaționalizeze cu forța.
Publicat Marţi, 05 ianuarie 2016
+Răspunde
hefzii
0
Baa.... eu am fost la sofia in 89 cand sa dat drumu la granita. Eram intr-o librarie si in momentul in care am ramas siguri cu vamzatorul; acesta a inceput sa vorbeasca romaneste. L-am intrebat ce cauta un roman la sofia; si mi-a spus ca e bulgar. Avea aprope 60 de ani, si vorbea o romana impecabila. Jur... cand m-a inpoi inapoi cu trenul. A intrat o bulgaroaica de vreo 70 de ani in cuseta noastra; A borborosit ceva in Bulgarestei si noi nu am inteles nimic. Noi avem in jur de 25 de ani. Am spus ; doar una mai tanara nu intra la noi; a intrat mortaciunea asta. ...nu sunt mortaciune sunt doctor pensionara din Ruse. Si asta zicea ca e tot Bugaroaica; desi vorbea o romana absolut impecabila. A doua oara cand am fos, se tinea de capul meu o bulgaroaica tanara prin sofia care vorbea o romana inteligibila, se indragostise de mine si debea am scapat de ea ca eram proaspat insurat si nu ma intereseau alte femei. Nici asta nu era romanca. Am mai intalnit vorbitori de limba romana in bulgaria dar niciunul nu era roaman. Probabil avand capu mare unii bugari se nascdirecti prevazuti si cu limba romana...
Publicat Sâmbătă, 31 octombrie 2015
+Răspunde
miriam
-3
Eu am locuit 8 ani in Bulgaria si stiu aproape la perfectie limba lor. Bulgarilor nu le e frica de minoritati, nu le asupresc. Sunt chiar foarte deschisi si primitori. O fi fost o perioada grea datorita unor conflicte in trecut(stiu situatia, am discutat cu cei in varsta, copii din casatorii mixte), dar acum nu exista asa ceva. Discutati cu bulgarii si o sa vedeti care e atitudinea lor.Se iau cu mainile de cap cand vad ce scriem noi... Ei vor pace si daca putem face ceva pentru zona Vidinului(care mai mereu a fost saraca), ei s-ar bucura.. Daca sunt nelemuriri sa se faca intalniri la nivel de state. Domnule asparuh, mai usor cu obsesia agentilor. Sunt romanca si un om ca tot omul. Iubesc insa Bulgaria si bulgarii. Sunt mult mai seriosi si corecti ca noi. Nu sunt nationalisti, sunt poate mult prea indulgenti... pe mine ma primesc cu drag si apreciere ca sunt romanca, ...ar trebui sa fiu doar o straina saraca. Asa si foarte multi alti romani care au ajuns sa-i cunoasca cu adevarat... De unde scoateti cifrele astea? Eu cred ca dumneavoastra sunteti cel care are ceva interese. Mi le puteti explica putin ca sa va pot intelege? Ar trebui sa se inteleaga ca nationalizmul exista doar in capetele oamenilor si sa se traiasca in armonie.
Publicat Vineri, 22 aprilie 2011
+Răspunde
MosNae @ miriam
0
Miriam, de ce minti, ? / Ca albina n-are dinti... Nu mai spune povesti despre vreun sat bulgaresc pe unde ai poposit. In Bulgaria, mai ales in jumatatea de Est si pe malul Dunarii, sunt foarte multi romani, in vremea razboiului de independenta se vorbea numai romaneste in zona muntoasa Balkani (nume Vlahcani, Blachkani, pe timpul imp.Bizantin si Balkan de la otomani incoace). Vorbitorii de bulgara, care la origine nu sunt bulgarii aia de au venit din stepele Asiei Centrale, aceeia vorbeau o limba ungro -finica, marea majoritate fiind lichidati de basileul bizantin Vasile bulgaroctonul, taietorul de bulgari, care a ordonat uciderea populatiei cu ochi oblici, acesti bulgari ce ii vedem azi sunt urmasii amestecului de traci cu slavi si turci crestini (gagauzi). Acesti bulgari poarta in ei o ura si o invidie impotriva romanilor, asmutita mai ales de interesele Imperiului Tzarist si apoi cel Sovietic, care viseaza la desfiintarea natiunii romane, care sta in calea expansiunii rusesti catre stramtori si Marea Mediterana, marele vis al rusilor inca de la aparitia lor pe harta Europei, foamea de porturi, de iesirea la marile din Sud fiind foamea principala a rusilor, nu aia de chiftele si carnati, mananca casha fara probleme, lor superputere le trebuie, asta ii hraneste. Ceeace reprezinta Ungaria si Austria pentru nemti, sunt cateii lor de atac pentru interese imperialiste, tot asa Bulgaria si Sarbii sunt pentru Rusia si vor fi mereu. Aiuritii politicieni romani din zilele noastre trebuie sa orienteze puternic soarta Romaniei inspre FRANTA si SUA, alta cale nu e, doar daca, cumva romanii nu au dorinta sa ajunga taietori de lemne, tzapinari prin taigaua siberiana. Nu uitati de Nicolae Iorga, Marele IORGA, care a spus: dusmanii romanilor sunt rusii si nemtii, sa ne fereasca Dumnezeu de infratirea astora. Ei, uite ca acum se intampla asta. Tot el a mai zis: cel mai bun vecin al nostru este Marea Neagra. Romanii din Bulgaria sunt asupriti, de aia se feresc de bulgari.
Publicat Sâmbătă, 23 ianuarie 2016
+Răspunde
Getu @ miriam
0
Miriam, Asparuh te-a citit, nu stiu cat de romanca esti, dar la bulgari nu te pricepi, adica nu le ai cu chestia asta. Da, e frumos sa traim in armonie si sa ne respectam reciproc, dar mi se pare ca asta se cere numai romanilor. Ungurii cu romanii la Ip si Traznea, traiau in armonie, dar cand au ocupat ungurii Ardealul de Nord, ungurii aia de treaba, vecinii romanilor, unii erau neamuri erau cumnati, au intrat in casele romanilor si i-au macelarit, ba conform placerilor sadice unguresti le macelareau romanilor cu predilectie organele sexuale si pantecele femeilor gravide. Stramosii nostri ziceau: cu cainele sa te imprietenesti, dar batzul din mana sa nu-l arunci. Da sa traim in armonie, da sa sa fim vigilenti, ca suntem fripti. Cine se frige cu ciorba,... In Dobrogea este armonie interetnica, dar un taximetrist tatar, om aparent normal, fiind cu un prieten vaporean si facand-o pe turistii straini (vorbeam stricat romaneste, eram dupa o bere), soferul tatar ne-a zis, ca romanii trebuiesc nimiciti si ne-a aratat la gat cum trebuie facut. Ati auzi cum fac emigrantii musulmani in occident de violeaza femeile? Asa fac si tiganii nostri pe litoral, ziua amiaza mare: pun ochii pe victima, o inconjoara mai multi, fac galagie ca la distractie, iar in mijlocul gastii violeaza victima pe rand. Nimeni nu-si da seama ce se intampla, multi cred ca sunt strainii care se joaca intre ei. Nu sunt in masa aceste intamplari, dar sunt, se intampla. La toti romanii din Bulgaria li s-au pus nume bulgaresti: Zamfirov, Deleanov, Baietov, Fratzilov, etc. Vin in vizita la neamuri in Romania si cand vor sa vorbeasca romaneste se uita mai intai cu frica in jurul lor, asa de tare le-a intrat frica in oase. Asa erau si basarabenii sub rusi. Cum aparea un rus in preajma, le inghetau vorbele romanesti (moldovenesti) pe limba. Sa iubesti pe cine te iubeste, sa respecti pe cine te respecta. Sa nu fii rau, dar daca esti bun si ti se zice de la obraz ca esti prost, atunci ?!.....
Publicat Sâmbătă, 23 ianuarie 2016
+Răspunde
asparuh marinov vlasov
+5
Cifra de 300.ooo romanofoni e reala,dar sunt grupe diferite,pe care statul roman nu le-a putut suda intr-unul..blestemul nostru al romanilor...bulgarii sunt brutali,ii bateau in trecut daca vorbeau romaneste...ce spune mai sus miriam nu e deloc adevarat;cred ca e un agent bulgar platit sa desinformeze...sunt cam 60.000 romani doar in zona Vidin,un cartier din Vidin,CUMBAIR,e numit cartierul vlah,sau romanesc...oamenii aia sunt bulgarizati cu forta.Si e o mare diferenta fata de bulgarii de la noi,pe langa faptul ca acestia primesc peste 600.000 euro de la statul roman:romanii-vlahi de acolo sunt autohtoni,locuiesc acolo din negura timpului,pe cand bulgarii la noi au venit fugind din fata urgiei turcesti,iar noi,ca buni crestini,i-am primit.Si bine am facut,sunt o imbogatire a tarii...Dar nu inteleg de ce cred ca acesti romani nu pot fi buni cetateni bulgari,romani fiind...bulgarilor le e frica de minoritati,pe cand noi,in general,nu avem problema asta.Fiinu-le frica,asupresc minoritarii,lucru care la noi nu se intampla..
Publicat Joi, 21 aprilie 2011
+Răspunde
miriam
-3
Oameni buni, mergeti in zona sa vedeti cati romani sunt acolo... Sunt 2-3 sate de romani. Seful meu, care este bulgar se mira si nu intelege ce se intampla, caci si el are casa si pamant acolo si zice ca daca ii spui cuiva "vlah" o primeste ca pe o mare jignire si nici nu-ti mai vorbeste apoi... Se spune in articol ca s-a dat comunitatii bulgare ... atatia bani... O sa ma interesez, dar eu stiu situatia comunitatii bulgare de la noi si stiu ca e jalnica.. Ei au construit biserici in multe orase de la noi si le-au fost luate rand pe rand, toate.(probabil pentru ca au fost asimilati in timp). Momentan nu au unde sa se roage. Acum 50 de ani li s-a dat in Bucuresti o biserica de folosinta, dar care le-a fost luata acum 2 ani si li s-a reprosat ca nu au platit chirie... Asta e atitudine de biserica sora ortodoxa(vedeti cum catolicii din Europa ne dau bisericile lor fara bani ca sa slujim). Deci, asimilare se face de catre noi asupra bulgarilor si a multor imobile scumpe din Bucuresti si tara. Au fost oricum deja asimilati in mare parte. Vreau doar sa se inteleaga ca situatia lor la noi este asemanatoare si mult mai grava, dar ei nu fac probleme pentru asta... Romanii de la sud, daca nu se mai considera romani este libertatea lor de a alege... Nu inteleg ce se urmareste prin toata aceasta campanie... Suntem doua popoare cu origine comuna(limba dacilor si a tracilor era una, cu romanii am trait 167 de ani, iar cu slavii secole la rand...; nici italienii nu sunt atat de mandrii ca sunt urmasii romanilor, atat cat suntem noi pe care ne-au invins,umilit si violat femeile), suntem la fel ortodoxi... Inteleg ca sunt saraci, dar daca trec in baragan nu cred ca le va fi mai bine... Oare de ce avem probleme cu toti vecinii? Ne-am indepartat de rusi, un imperiu, care este langa noi. Oare nu trebuie sa te ai cel mai bine cu vecinul, decat sa-i pupam in fund pe americani si UE?
Publicat Sâmbătă, 16 aprilie 2011
+Răspunde
Getu @ miriam
0
Si bisericile romanilor din Bulgaria? Toate au fost declarate bulgaresti. Primele tzarate bulgare au fost conduse de tzari de origine romaneasca, pe tronurile lor au domnit multe printese din neamul Basarabilor.Pana la instaurarea comunizmului, romanii din Bulgaria erau cei mai bogati in tara vecina, dar parjolul comunist i-a fript in special pe romani. Si monumentele militarilor romani din Bulgaria, de la Plevna, dela Vidin, Smardan, Nicopole? Toate in ruina, bulgarii respecta numai monumentele rusilor, iar pe ale romanilor nici macar nu-i lasa pe romani sa le repare si sa le ingrijeasca. La bulgari cuvantul Vlah este echivalent cu tigan. Face parte din tactica deznationalizarii. La fel la rusi, romanii sunt tigani. Romanii sunt oameni moi, se uita prea mult la straini, iar acestia ii umilesc.
Publicat Sâmbătă, 23 ianuarie 2016
+Răspunde
gogu
+4
dar de aromanii din macedonia istorica, cum o mai fi ea impartita acum, nu aveti nimic de zis? de zeci de ani sunt asimilati fortat in toate tarile- grecia, bulgaria, iugoslavia si urmasele ei.din cateva milioane acum un secol, cand romania mama era o putere(reala) regionala daca au mai ramas cateva zeci de mii in statistici. dupa ce au creat statul bulgar(asanestii), au initiat si sustinut miscarea de eliberare a greciei ce au primit ca rasplata? moarte. ce face statul roman pentru copiii lui care au dat mari nume si sange in istoria neamului? in conditiile in care se gasesc bani pentru sustinerea a tot felul de refugiati din tunisia, somalia etc.
Publicat Joi, 14 aprilie 2011
+Răspunde
BG
-2
Cum se râs. :D Oricine poate determina ce naţionalitate este. În cazul în care sunt aceşti români?! Întotdeauna înainte de vara Jurnalişti români pune articolele plătite. Păcat că oamenii cred. Ceea ce dă România de compatriotii nostri? Românii din Bulgaria sunt extrem de puţin. Vino cu sănătate! :)
Publicat Joi, 14 aprilie 2011
+Răspunde
Getu @ BG
0
D-le BG, ce ati facut cu ei, unde sunt? La 1878, dupa razboiul Ruso-Romano-Turc, la care ati participat cu niste voluntari bulgari, Tzarul Rusiei, care vroia toata Basarabia in Imperiul Rus, i-a spus Domnitorului Carol sa ia din Bulgaria partea dinspre Marea Neagra si pe Valea Dunarii, unde traiesc romani, cat pofteste, numai Basarabia, returnata Romaniei dupa razboiul Crimeei (1856), sa-i fie lasata Rusiei. Poetul M.Eminescu, care era si un mare publicist, s-a ridicat impotriva luarii de teritoriu care nu a apartinut niciodata voevozilor. Bulgaria nu exista inca, s-a creiat mai tarziu. Poetul bulgar Hristo Botev, care traia la Bucuresti, era de acord ca Romania sa-si alipeasca pamanturi bulgaresti, zicea: mai bine cu romanii decat cu turcii. Acum romanii sunt putini in Bulgaria pentruca i-ati deznationalizat fortat, la fel ca pe tatari, turci si greci. Uitativa la fetele bulgarilor, mai are vreunul ochii oblici? Toti au mutre europene, iar in Pen. Balcanica europeni sedentari si neaosi sunt grecii, romanii si albanezii restul sunt veniti calari, erau nomazi din Asia. Bulgarii din Romania sunt intacti, nu i-a deznationalizat nimeni pentruca romanii nu practica asa ceva. Ministrii romani Cancicov, Varnov, bogatasii Rackovski (dr.Racovski bulgar constantean, putred de bogat, a deveni cel mai inrait dusman al Romaniei) si multi altii, au prosperat in Romania, sa nu mai vorbim de numarul mare de mosieri si arendasi bulgari din Muntenia si Oltenia, conducatorii comunisti Vasile Valcu, Petre Borila, etc. Satele bulgaresti Ceacu, Cuza Voda din Ialomita si Calarasi sunt intacte. Dar romanii din Bulgaria unde sunt? Sunt putini? Le este frica sa se declare romani, pentruca bulgarii au comportamente asiatice. Comitagii bulgari intrau in casele romanilor si omorau tot ce misca, om, copil, batran, pisica, radeau tot. Acum d-l BG face pe niznaiul. In 1916, au intrat bulgarii in satul meu si au impuscat toti bulgarii, care erau gradinari si o familie de invatatori. Astia sunteti
Publicat Sâmbătă, 23 ianuarie 2016
+Răspunde
ion
+6
este vina noastra ca aceeasi asimilare masiva o fac si sarbii si ungurii si ucrainienii si buclgarii. nu am fopst in stare sa ne impunem cu demnitate in afta lor si sa le impunem respect pt minoritatea romanesca din tarile respective
Publicat Joi, 14 aprilie 2011
+Răspunde
raul
+6
asa am fost de cand ne stim !prostii europei!sa nu-i suparam pe sarbi ,sa nu-i suparam pe bulgari ,sa nu-i suparam ,mai nou,pe unguri samd si pe noi ne calaresc toti ca sa le fie conducatorilor bine !neam de prosti!
Publicat Miercuri, 13 aprilie 2011
+Răspunde
ce le pasa de noi
+14
Asta lucru nu vede Europu !
Publicat Marţi, 12 aprilie 2011
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017