×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 18 noiembrie 2017, 17:36
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Cele 10 strategii de manipulare a maselor

A cunoaşte adversarul, a-i cunoaşte tehnicile de manipulare, este indispensabil pentru a ne elibera de robie!!!

Lingvistul nord-american Noam Chomsky a stabilit lista celor ''Zece strategii de Manipulare" prin mediile de informare în masă. Evreu şi de sensibilitate anarhistă, semnase o petiţie pentru a apăra libertatea de exprimare a lui Robert Faurisson. PentruChomsky, ''libertatea de exprimare este mai importantă decât orice versiune a faptelor susţinută de ordinea stabilită, oricare ar fi raportul pe care aceasta îl întreţine cu adevărul faptelor în sine." Chomsky evocă diferitele tehnici de manipulare şi, în primul rând, strategia diversiunii.

Strategia diversiunii consistă în deturnarea atenţiei publicului de la problemele importante şi de la schimbările hotărâte de elitele politice şi economice, printr-un potop continuu de distracţii şi de informaţii neînsemnate. Chomsky analizează diferitele tehnici de spălare a creierului, pe care o îndură poporul nostru.

Zece strategii de manipulare a poporului nostru

1. ''A distrage în permanenţă atenţia publicului, departe de adevăratele probleme sociale, captivată de subiecte fără importanţă adevarată. A ţine mereu publicul ocupat, ocupat, ocupat, fără nici "un timp pentru gândire" scrie Chomsky.

2. A cauza probleme şi apoi, a oferi soluţii.

Aceasta metodă se mai numeşte şi '' problema – reacţie – soluţie". La început, se creeaza problema, sau „situaţia", prevăzută pentru a suscita o anume reacţie a publicului, pentru ca tocmai acesta să ceară măsurile mai dinainte stabilite pentru a fi acceptate.De exemplu: dezvoltarea intenţionată a violentei urbane sau organizarea de atentate sângeroase, pretinse antisemite, pentru ca publicul să ceara legi represive, în detrimentrul libertăţii.

3. Strategia „în degradeu".

Pentru ca publicul să accepte o măsură inacceptabilă, este de ajuns să fie aplicată în mod progresiv, în ''degradeu", pe o durată de zece ani. În acest fel, au fost impuse condiţii sociale şi economice absolut noi din 1980 pâna în 1990. Şomaj masiv, imigraţie – invazie, precaritate, flexibilitate, delocalizări, salarii care nu mai asigură un venit decent, iata schimbările care ar fi provocat o revoluţie dacă ar fi fost aplicate în mod brutal.

4. Strategia acţiunii cu date diferite.

O altă manieră de a obliga publicul să accepte o hotărâre nepopulară este de a o prezenta ca "dureroasă, dar necesară'',obţinând acordul publicului în prezent, pentru aplicarea în viitor. Este mult mai uşoară acceptarea unui sacrificiu viitor decât al unuia apropiat. În primul rând, pentru că efortul nu trebuie făcut imediat, apoi, pentru că publicul are mereu tendinţa de a nădăjdui''totul va merge mai bine mâine" şi că sacrificiul cerut va putea fi evitat. În fine, această manieră lasă publicului timp pentru a se obişnui cu ideea schimbării, pe care o va accepta cu resemnare la momentul venit. Exemplu recent: trecerea la Euro şi pierderea suveranităţii monetare şi economice, acceptate de ţările europene între 1992 – 1995 şi aplicate în 2002.

5. A se adresa publicului ca unor copii mici.

Cea mai mare parte a publicităţilor destinate marelui public folosesc discursuri, argumente, personaje şi un ton absolut copilăreşti, aproape debile, ca şi cum spectatorul ar fi un copil mic sau un handicapat mental. De ce oare ? ''de 12 ani." Dacă ne adresăm unei persoane ca şi cum ar avea 12 ani, atunci aceasta, prin sugestibilitate şi cu o oarecare probabilitate, va avea un răspuns sau o reacţie tot atât de lipsita de simţ critic ca a unui copil de 12 ani" analizează Chomsky.

6. A face apel mai mult la partea emoţională decât la gândire.

Este o tehnică clasică pentru a opri analiza raţionala şi, deci, simţul critic al oamenilor. Ïn plus, folosirea emoţionalului deschide accesul la subconştient, pentru implantarea unor anumite idei, dorinţe, spaime, pulsiuni sau comportamente.

7. Menţinerea poporului în neştiinţă şi prostie.

A face în aşa fel ca poporul să nu înţeleagă tehnologiile şi metodele folosite pentru controlarea şi robirea lui. Calitatea educaţiei dată claselor inferioare trebuie să fie cât mai slabă, încât prăpastia de neştiinţă, care separă clasele de jos de cele de sus să fie şi să rămână de neînţeles de cele dintâi.

8. A încuraja publicul să se complacă în mediocritate.

A încuraja publicul să creada că e "bine" să fii prost, vulgar şi incult. A-l îndopa cu seriale americane şi emisiuni de tele-realitate, nişte dobitocenii monstruoase.

9. A înlocui revolta cu învinovăţirea.

A face omul să creadă că numai el singur este vinovat de propria-i nenorocire, din cauza unei inteligenţe insuficiente, sau a capacităţilor şi eforturilor necorespunzatoare. Astfel, în loc să se ridice împotriva sistemului, individul se subestimează şi se învinovăţeşte, ceea ce crează o stare depresivă, având ca efect abţinerea de la acţiune. Şi, fără acţiune, nu există revoluţie !

10. Şi, ultimul punct, a cunoaşte oamenii mai bine decât se cunosc ei înşişi.

În ultimii 50 de ani, progresele fulgerătoare ale ştiinţei au săpat o prăpastie crescândă între cunoştinţele publicului şi acelea deţinute şi folosite de elitele conducătoare. Mulţumită biologiei, neurobiologiei ăi psihologiei aplicate, "sistemul" a ajuns la cunoaşterea avansată a făpturii omeneşti, fizic şi psihic. Sistemul cunoaşte individul mediu mai bine decât el însuşi. Aceasta înseamnă că, în majoritea cazurilor, sistemul deţine un control mai mare şi o putere mai importantă asupra oamenilor decât ei înşişi.

Dan ZavaleanuPublicat Vineri, 01 iulie 2011
33557
 | 30
 | 10
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Mihaela
0
Ia uite ce tehnici folosea seful impotriva mea! Protejeaza-te si tu informandu-te! Merita fiecare pagina. -a-maselor/
Publicat Marţi, 18 aprilie 2017
+Răspunde
The Great White
0
Matrixu va detine,prostituati va in continuare.
Publicat Luni, 25 aprilie 2016
+Răspunde
FaraSecuristi
0
Andrei Partos de la Radio Romania Actualitati apeleaza la astfel de metode. Pe bani publici.
Publicat Vineri, 06 noiembrie 2015
+Răspunde
ilie pintilie
+4
BA,TEMBELULE. E VICEVERCEA..pdl,ungurii si minoritarii si soldatii chelnerului de popota SUNT ADEVARATII MANGLITORI.SI,TU,AI FURAT SI FURI TIMPUL.STI CUM SE NUMESC PARADEI CA TINE ;OAMENI DEGEABA..BRAVO TEMBELULU IDI AMIN
Publicat Vineri, 01 iulie 2011
+Răspunde
georgiana
0
Ei, uite ca va apucati si voi sa scriti ceea ce se stie de mult! E veche povestea! Dar incursiuni in teza de doctorat a defunctului Radu Timofte, fost sef SIE cand o sa faceti pt a arata concret ce se poate executa dintr-un om si duce clientelei politice neam de straita sau bulangii gen nenea I.I. si cum apoi e nenea ala capabil sa faca doar rau, rau si, ....iaR RAU CU TOATE ENERGIILE CAPATATE PRIN STRMBATATE.Uite ungurii au canalizare si la tara si vine REBU lor sa ia gunoiul saptamanal si recicleaza si deseurile in curand si la sate. Dar cu nenea I.I. prezidel ce are Romanaica? Vai si amar, e real proverbul:"din coada de caine nu faci sita de matase" Degeaba "schimburi inter energetice intre structurile vii" tot nu a fost capabil pt tara sa faca nimic nenea "jaf", nenea "aiurea imbogatit"
Publicat Vineri, 01 iulie 2011
+Răspunde
AMIN
-8
ASA CEVA FACE BANDA DE HOTI DIN --usl---PT ASI APARA HOTIILE SI A ARUNCA PISICA MOARTA LA PNL=BANDA DE HOTI CARE AU JEFUIT TARA
Publicat Vineri, 01 iulie 2011
+Răspunde
Cata
+2
o intrebare: de ce sint ziarele pline cu comentarii pe subiecte capcana, care nu duc nicaieri, precum declaratiile lui basescu din ultima saptamina? de ce presa se arunca avida si devoreaza aceste subiecte capcana?
Publicat Vineri, 01 iulie 2011
+Răspunde
antikul
+3
Daca ne intoarcem la zei, vom intelege mai bine complexitatea lumii care ne inconjoara. Ce poate sa ne spuna niste popi burtosi despre distrugerea mediului, cand religia lor zice: "cresteti, inmultiti-va si stapaniti Pamantul!" O urmati de 2000 de ani, aceasta religie, si, sunteti fericiti, stapaniti Pamantul? Nu vedeti ca sunteti voi cei stapaniti, prin tot felul de metode? Daca ignorati sensul profund al lumii zeilor, al naturii, al credintei in fortele ei, e ca si cand ati privi viata din spatiul cosmic, insa piciorele voastre raman tot aici pe pamant... Nu veti fi impacati, in felul acesta!
Publicat Vineri, 01 iulie 2011
+Răspunde
Qwerty
+12
Le aplica Băşină cu succes, şi prind la vitele oligofrene. Daca mai pica si o o galeata, o sticla de ulei ...
Publicat Vineri, 01 iulie 2011
+Răspunde
Luana
+14
Din pacazte si oamenii de rand au un spirit de turma, o inclinatie spre idolatrie si chiar o tendinta spre masochism, si se lasa cu usurinta calcati in picioare ! Inainte poate ca diversiunile mergeau mai usor, dar astazi cand este atata informatie, numai prostii se lasa dusi de nas si nu se informeaza ! Omul de azi nu gandeste cu propriul creier, ci capteaza fara nicio reflectie ceea ce i se pune sub nas. este rusinos ca rasa umana, odata cu evolutia tehnologica a involuat de fapt intelectual. Azi intr-adevar majoritatea se comporta ca niste copiii, le dai o jucarie (Ipad, computer, telefon mobil, moda, "dive", reviste porno) si gata i-ai ocupat cu un lucru inutil in timp ce poti face ce vrei cu viata lor. Ne meritam soarta ! Prostia, ca si luxul, se plateste !!!!
Publicat Vineri, 01 iulie 2011
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017