×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 24 noiembrie 2017, 15:06
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Transildania
Rosia Montana e doar varful iceberg-ului

30/08/2011

Ieri presedintele-jucator s-a dus la Rosia Montana, a afirmat ca e primul turist acolo, a promovat proiectul care face sa dispara aurul, patrimoniul si protectia mediului din Apuseni, a reiterat ca a sustinut din totdeauna proiectul, a spus ca ar fi fost bine daca el s-ar fi facut inca din 1997 si ca motivul pentru care nu s-a realizat.

Presedintele-jucator si-a incalcat inca odata prerogativele, a demonstrat inca odata in clar convingerile sale despre politica si politicieni: un politician adevarat si curajos, in opinia sa, este unul care minte, fura, se lasa cumparat pentru a gira furtul ultimelor bogatii nationale, si care incalca legile mediului si parimoniului fara sa clipeasca.

Partea buna a ofensivei prezidentiale pentru cadorisirea unei firme cu aur, argint si alte minerale pretioase in valoare de cel putin 6, daca nu 10 de miliarde de euro*, este ca in sfarsit se dezbate mai temeinic aceasta tema, atat cat este posibil intr-o zona media sponsorizata si cumparata cvasitotal de RMGC. In ultimele zile am vazut la Antena3 doua dezbateri adevarate pe acest subiect, ambele realizate de Gabriela Firea.

Partea inca nevazuta a iceberg-ului

Cu toate ca jurnalisti autentici dar solitari ca si Mihai Gotiu tematizeaza si atrag atentia de multa vreme, abia de ieri se vorbeste si in media bucuresteana despre celelate “Rosii Montane”.

In Muntii Metaliferi, in Apuseni, zacamintele de aur cunoscute si exploatate sustenabil timp de milenii, sunt mult mai numeroase: Certej, Baita, Criscior, Brad etc. Mine profitabile au fost falimentate intentionat (si cu complicitatea BNR), pentru ca baieti destepti din guvernele de la Bucuresti sa repartizeze licente de exploatare pentru firme. Pe gratis pentru bugetul national, mai putin pe gratis pentru buzunarul lor.

Opinia publica nu stie nimic despre aceste exploatari: nici modul de exploatare intentionat, nici cine sunt firmele respective, cine face parte din actionariat. Doar un singur lucru este sigur, contribuabilul roman, proprietarul de drept al acestor bogatii naturale, nu va vedea decat cel mult un 4% in redevente.

Informatiile sunt disponibile, tot ce putem face este sa le cautam si sa le citim.

De aceea va rog sa cititi articolul lui Mihai Gotiu de ieri, despre European Goldfields si Carpathian Gold, doua firme care opereaza ca submarine fara periscop. Si articolul lui Sorin Rosca Stanescu, despre firma Deva Gold SA, care se foloseste de un offshore din Insula Barbados pentru a nu-si dezvalui actionarii si participantii la profit, probabil cetateni romani care doresc sa-si pastreze anonimatul. 

P.S. Cum dezinformeaza armata de consultanti, politcieni, profesori si ziaristi cumparata de RMGC

Un exemplu, propagandistii platiti de RMGC vorbesc de minele open pit care folosesc tehnologia cu cianura in Finlanda si Suedia. Cei care aduc acest “argument” omit insa a spune doua informatii importante.

1. In urma votului din Parlamentul European care recomanda ilegalizarea tehnologiei cu cianura, firmele care opereaza minele s-au oferit sa renunte la aceasta tehnologie chiar daca, inca, din punct de vedere strict legal nu sunt obligate sa o faca.

2. Situatia din nordul Scandinaviei nu se poate compara deloc cu cea din Apuseni. Nu doar ca minele de acolo sunt mult mai mici in comparatie cu ce se intentioneaza in Metaliferi.

Minele din Suedia si Finlanda se afla in pustiul tundrei de la cercul polar. Nu ca ar fi asta un motiv de a otravi zona. Insa impactul nu se poate compara. Mina finlandeza se afla langa Kittilä, in provincia Laponia, unde traiesc si se antreneaza cel mult renii lui Mos Craciun.

Judetul Alba are o suprafata de 6.242 de km², si o populatie de 380.000 de locuitori (densitate de 61 de locuitori pe km²).

Laponia are o suprafata de 98.984km²  (de 16 ori mai mare decat Alba) si o populatie de 180.000 (jumatatea locuitorilor judetului Alba). Densitatea este de 2 locuitori pe km², de treizeci de ori mai mica.

In bazinele Ariesului, Muresului si Crisului Alb traiesc insa peste un milion de romani, dintre care multi fara apa potabila pentru ei insasi, ca sa nu mai vorbim de apa pe care o necesita pentru zootehnie si agricultura. Poluarea panzei freatice, a fantanilor si a apei potabile ar duce la un dezastru national.

*Numai la rosia Montana este vorba de zacamant in valoare de 15 miliarde de euro. In Metaliferii Apusenilor, geologi citati de cotidianul canadian The Globe and Mail estimau valoarea zacamintelor (de aur doar) la circa 40 de miliarde de euro, si asta inaintea ultimei crsteri a pretului aurului. Trebuie insa constientizat si faptul ca pe langa aur in pamant se afla alte metale si minerale pretioase, argintul fiind doar unul dintre ele.

http://transildania.wordpress.com/2011/08/30/rosia-montana-e-doar-varful-iceberg-ului/

Publicat Marţi, 30 august 2011
2399
 | 12
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Iorgu
+6
E suficient sa facem un calcul aritmetic elementar pentru a vedea care vor fi castigurile Romaniei din sarlatania numita RMGC. Cantitatea de aur estimata este 300 tone. Redeventa pentru Romania este 4%. Pretul mediu al aurului pentru ultimele 365 de zile este 130 lei. Exploatarea se face in 16 ani iar sumele pentru Romania vor veni cu taraita tot in 16 ani. Po *editat* tia Romaniei este de 23 milioane de locuitori. Cursul euro este 4.2lei pentru un euro. Deci anual, pentru fiecare roman revine 1euro castig din aceasta "minunata afacere" in care isi pun mari sperante fel de fel de neispraviti care fac lobby pentru exploatarea asta. In 16 ani fiecare roman va fi teoretic mai bogat cu 16 euro, cu conditia sa nu-i cheltuie intre timp. Astea sunt avantajele pentru Romania. Daca se mai adauga si ceva impozite ar mai putea ajunge la 2-3 euro. In schimb, dezavantajele sunt mult mai mari, de fapt dezastruoase. Po *editat* tia de la Rosia Montana va fi stramutata. Atunci nu se va mai vorbi de somajul locuitorilor din zona, pentru ca nu vor mai fi locuitori in zona. Zona va fi distrusa total si inlocuita cu uriase lacuri cu reziduri de cianuri. RMGC nu va avea nici o raspundere in caz de catastrofa, nici nu vor mai fi prin Romania, raspunderea reveni exclusiv Romaniei, pentru doar 1 euro primit de fiecare cetatean. Plus cheltuielile uriase pentru intretinerea vesnica a acestor lacuri cu otrava. Cine va castiga de fapt? Va castiga RMGC cam 290 tone de aur si politicienii lobisti de la varf cate o spaga grasa. Practic Ardealul va fi distrus, pentru ca un sol carstic, ciuruit tot ca un burete cum sunt muntii Apuseni, nu poate fi practic impregnat, cianurile se vor infiltra in toata panza freatica. Totul pentru bunul plac si spaga unui presedinte cu actiuni criminale pentru propria sa tara.
Publicat Duminică, 04 septembrie 2011
+Răspunde
laura
-4
dar de ce cand s-a votat daca sa se interzica folosirea cianurii in exploatarea aurului, aceasta lege nu a trecut? daca era moarte in persoana eu cred ca trecea de foarte mult timp aceasta lege. standardele europene zic ca pana in 2018 tarile sa scada pana la 10 parti pe milion de cianura concentratie. iar la noi se discuta de 5 sau mai putin. ceea ce e bine, nu credeti?
Publicat Miercuri, 31 august 2011
+Răspunde
Moarte tradatorilor
+12
Intr-o tara civilizata, vinovatii pentru jaful tarii ar fi spanzurati, in cel mai bun caz. Valabil si pentru sclavii lor, acele trompete ieftine si fomiste cumparate cu o flegma si cativa euro.
Publicat Miercuri, 31 august 2011
+Răspunde
iar acel 4%?
-21
nu va mai saturati sa tipati sus si tare ca redeventa e 4%? da de ce nu scrieti ca asta nu e din vina politicienilor, ci din vina legii, care e asa de atatia ani? ce va mai place sa atacati acest proiect, chiar daca argumentele voastre sunt idioate! slava domnului ca se trezesc tot mai multi la realitate si realizeaza importanta proiectului.
Publicat Marţi, 30 august 2011
+Răspunde
loredana
-18
este trist ca se face reclama unuia ca mihai gotiu. domnul gotiu e direct implicat in acest proiect el nu e obiectiv si nu o data s-a demonstrat ca zice doar adevaruri pe jumtate. scoate fraze sau evenimente de context si le prezinta ca sa puna in lumina proasta rmgc-ul. imi pare rau sa vad ca ati ajuns si voi in aceeasi oala cu un asemenea personaj.
Publicat Marţi, 30 august 2011
+Răspunde
Florin
-20
Ma intreb daca cel care a scris acest articol a fost vreodata la Rosia Montana. Oare stie el situatia de la fata locului? A vazut el raul ala poluat si saracia lucie de acolo? Cred ca nu....
Publicat Marţi, 30 august 2011
+Răspunde
tradatorii de neam
+27
Tradatorii de neam si tara,vor infunda puscaria pe viata.Presimt acest lucru.Stiti doar "cand nu vom mai putea rabda...... Hristosi sa fiti nu veti scapa nici in mormant".Cred ca marele carmaci nu a auzit pana acum asa ceva,avand in vedere ca le stie pe toate si a dovedit educatia iesita din comun pe care o are.Ar putea sa mai reflecteze impreuna cu sinistra Udrea la faptul ca nu vor mai conduce mult timp Romania (acest lucru bineinteles dupa ce ""analizeaza"" rapoartele la orele 22).
Publicat Marţi, 30 august 2011
+Răspunde
Mihai
-25
Nu mai stiu sincer cine dezinformeaza. Am vazut aseara pe tvr ca in SUedia de exemplu, se foloseste tehnologia pe baza de cianuri. Se pare ca ati uitat de obiectivitatea pe care un jurnalist trebuia sa o aiba. Pacat!
Publicat Marţi, 30 august 2011
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017