×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Luni, 23 octombrie 2017, 00:22
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Cât de mult ne îndatorează Băsescu pentru poza cu Obama?
Ambasadorul SUA: România ar putea achiziţiona avioane F16 noi
"Mike" Gitenstein îl dă de gol pe Băsescu: a promis că românii îşi vor lua de la gură pentru păsările de oţel americane

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, joi, că printre subiectele discutate de Traian  Băsescu în SUA s-a numărat şi cel referitor la achiziţionarea de avioane F16. Potrivit lui Gitenstein, există un plan care prevede o înţelegere regională, astfel că ar putea fi aparate noi, ceea ce ar ajuta linia de producţie Lockheed Martin.

Ambasadorul a spus că la această idee face referire şi prevederea din declaraţia comună cu privire la parteneriatul strategic potrivit căreia România şi SUA îşi propun să lucreze împreună la o abordare cu caracter regional care să poată ajuta ţările interesate să-şi modernizeze forţele aeriene.

"Este un plan care include şi Croaţia şi Bulgaria (...) Declaraţia se referă la acest lucru", a spus Gitenstein, citat de Mediafax.

Ambasadorul a susţinut că este vorba despre un "efort regional" care ar reduce costul acestor avioane prin faptul că ajută linia de producţie a companiei Lockheed Martin, dar şi pentru că ar presupune o diminuare a costurilor pentru antrenarea piloţilor.

Gitestein a spus că, potrivit acestei noi înţelegeri, s-ar putea ca avioanele F16 achiziţionate să fie unele noi.

Ambasadorul a adăugat însă că, deşi este vorba despre un efort regional, în cele din urmă înţelegerea la care se va ajunge va fi una bilaterală între România şi SUA.

CSAT a aprobat în martie 2010 achiziţionarea a 24 de avioane F16 în uz. Achiziţionarea avioanelor F16 aprobată de CSAT costa aproximativ 1,3 miliarde dolari, primele aparate, cu o resursă de zbor estimată la încă 10-15 ani, urmând să ajungă în România în 2013. Ministerul Apărării preciza la acel moment că cele 24 de avioane aprobate de CSAT sunt variantă Block 25, revitalizate şi complet echipate, iar pachetul cuprinde asistenţă tehnică pentru o perioadă de 3-5 ani şi pachet de suport logistic, simulatoare de zbor, pregătirea personalului navigant şi tehnic, transportul, adaptarea infrastructurii de la sol, muniţia, armamentul, costuri administrative.

În august anul trecut, premierul Emil Boc a declarat însă că Executivul nu are bani pentru achiziţionarea avioanelor multirol.

În primăvara acestui an, oficiali bulgari anunţau varianta unei negocieri între România, Bulgaria, Croaţia şi Turcia pentru un program comun de achiziţie de astfel de avioane. Informaţia nu a fost confirmată la Bucureşti, dar nici dezminţită.

Ioana RaduPublicat Joi, 15 septembrie 2011
2617
 | 15
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
667
+1
Flota a fost furata de basescu. Vacaroiu si basescu nu au fost niciodata in acelasi guvern. Hotia s-a facut cu basescu la transporturi. Flota a fost furata de basescu in doua etape. Exista si un dosar penal pe numele basescu in speta in cauza. Acum fura si aurul Romaniei. Si romanii stau ca oile si se uita cum isi bate nemernicul joc de o tara intreaga.
Publicat Duminică, 18 septembrie 2011
+Răspunde
louis
+1
ramanem indatorati pe vecie, toate guvernele perindate pe la palatul Victoria nu au stiut cum sa ne vanda americanilor si altora....ce bine ar fi fost sa ramanem o tara neutra si sa nu mai cheltum toti bani astia pentru aderarile la NATO, UE si pt razboaiele duse de americani " in scopul pacii mondiale" si "luptei antiteroriste" ( ce nu fac americanii pt petrol ieftin)...neutri fratilor, neutri...si toti banii aia ramaneau in romanica. ce ne trebuie noua avioane? oricum suntem nimic pe plan militar si cu si fara F-16 astea.. *editat* mani de *editat* , tara de *editat* ....nimic demn...suntem lipsiti de orgoliu
Publicat Sâmbătă, 17 septembrie 2011
+Răspunde
666
-1
Flota a fost înstrainata de Vacaroiu, semnatura betivului-Vacaroiu este pe actele de vanzare-cumparare a peste 70 de nave. Oare acest lucru de ce nu e po *editat* rizat de televiziunile RTV si Antene? In marele dosar de coruptie "Flota" e vorba de vanzarea a 16 nave si trimiterea in judecata , printre alti 80 de inculpati si a trei ministri de transport. Ministrul transporturilor care a fost inaintea lui Basescu, e vorba de Paul Teodoru, Basescu la mijloc si ministrul transporturilor de dupa Basescu, Aurel Novac membru PSD si ministru in guvernul Vacaroiu. Propriu-zis marinarului basescu ii sunt imputate doar trei nave, dar semnatura lui nu apare pe niciunul din actele de vanzare-cumparera. Decizia retrimiterii dosarului la PNA a fost primita cu bucurie de Aurel Novac, fost ministru al transporturilor din perioada guvernului Vacaroiu, inculpat in acest dosar. "As vrea ca ancheta sa fie facuta de procurorii Vasile Draghici si Ioan Otel, aceiasi care au intocmit si rechizitoriul, ca sa vedem la comanda cui au raspuns. Si sa vina si Amarie (n.r. - procurorul general al PNA), care n-a semnat actul de trimitere in instanta. A fost o comanda sa-l infunde pe Basescu. Si mie, in timpul anchetei, mi-au cerut date despre activitatea acestuia. Ma intreb de ce s-a facut dosar doar pentru vinzarea a 16 nave, cind flota Romaniei numara, in 1990, 88 de nave. De ce nu s-au intrebat cum au fost vindute si celelalte nave?", a declarat Novac Citiţi mai mult: Vîntu: Băsescu, reprezentantul binelui din eterna luptă cu răul - Justiţie > EVZ *editat* *editat* *editat* .evz *editat* Nz EVZ *editat*
Publicat Vineri, 16 septembrie 2011
+Răspunde
@dorel
+3
Niciodată sa nu te bazezi pe USA. Decît dacă ești de valoarea (militara si financiara) lor. Altfel... Vrei exemple? Cred ca le știi si singur. Daca ai un lapsus, da un semn și-ți dau eu exemple...
Publicat Vineri, 16 septembrie 2011
+Răspunde
@mistrut
0
ABIA ACUMA IMI DAU SEAMA CA ESTI INTR-ADEVAR UNIC
Publicat Vineri, 16 septembrie 2011
+Răspunde
dorel
-2
trebuie sa recunoaste ca USA este singura natiune pe care ne mai putem baza in moentul de fata. Europa occidentala ne dispretuieste si nu da doi bani pe noi iar Rusia ..fereasca sfantu ...
Publicat Vineri, 16 septembrie 2011
+Răspunde
Radu
+5
Este un plan foarte bun, pentru a FALIMENTA Romania. Este exact ceea ce s-a intamplat cu Grecia: francezii le-au dat un credit mare stiti pentru ce? Ca sa CUMPERE de la francezi nave maritime. Un parlamentar francez nu a mai rezistat si a izbucnit in Parlament: "chiar atat de ipocriti suntem?" La noi nu va spune nimeni nimic.. nici macar cetatenii.. care intorc si celalalt obraz, desi este deja insangerat de cate ori a fost intors...
Publicat Vineri, 16 septembrie 2011
+Răspunde
vox populi
+12
dac-ar avea onoare ,demisia excelenta. nu doar pt telegrame, nu doar pt ingerinte in politica interna a rominiei, nu pt al 2 lea mandat al licuriciului mic, nu doar pt. tolerarea coruptiei, mafiei, incompetentei ce doar acum 3 secole pe timpul fanariotilor mai are asemanare.atunci americanii nu prea erau stat independent, unitar si democrat.
Publicat Joi, 15 septembrie 2011
+Răspunde
mihai 53
+12
Mai intai o corectura: avionul este construit de General Dynamics, ce apartine grupului Lockheed Martin. F16 a fost un avion bun dar, in ciuda modernizarilor, s-a invechit. Productia lui este sistata de multi ani deci, de unde avioane noi ? O fi naftalina americanilor mai buna ? Vorba lui nea Iancu: "-Tradare sa fie! Dar s-o stim si noi!"
Publicat Joi, 15 septembrie 2011
+Răspunde
Auziti-l fratilor si pe
+17
YANKEUL asta, ca basHescu va ajuta linia de productie Lockheed Martin !?! Chiorul nu are nimic cu prosperitatea Poporului roman ci cu distrugerea lui. RUSHINE basHina Voda !!!
Publicat Joi, 15 septembrie 2011
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017