×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Vineri, 20 octombrie 2017, 02:55
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
O colecţie de modă inspirată de artizanatul românesc face furori în presa străină
Un deux-pieces elegant confecţionat din stofă tradiţională românească. Costumul e finisat cu ornamente de cai pentru un look inedit
Un deux-pieces elegant confecţionat din stofă tradiţională românească. Costumul e finisat cu ornamente de cai pentru un look inedit

România nu se bucură de o imagine pozitivă în presa străină, un lucru ştiut de toată lumea. Guvernul României, care este, chipurile, preocupat de imaginea ţării în afara ei se confruntă aproape zilnic cu reportaje negative despre ţara noastră, care este în general tocată de ziariştii străini. Aceştia nu văd decât corupţie, servicii secrete, orfani şi alte subiecte nu tocmai roz la fiecare colţ.

Însă din când în când presa internaţională este inspirată să scrie ceva frumos despre România şi care deasupra are un mare succes peste hotare. Un asemenea caz a avut loc recent, cu o ştire despre o colecţie de modă ce a fost prezentată săptămâna trecută la Ambasada franceză la Bucureşti.

Presa americană a considerat ştirea despre colecţia "Prejudice" semnată de Philippe Guilet unul dintre cele mai importante subiecte ale zilei, fiind ceva inedit, frumos, dar şi necunoscut despre România. Denumit de ziarişti "Paysanne Chic", reportajul a apărut în ziarele „San Francisco Chronicle", „Washington Post", CBS, ABC News, Salon şi zeci de alte ziare cu mai multe poze.

Reportajul despre "Paysanne Chic" povesteşte despre un manechin care s-a îmbrăcat ca un acoperiş din Ardeal, în timp ce altul s-a unduit pe podium într-un costum menit să semene cu străzile Bucureştiului.

Bine aţi venit la parada modei cu specific românesc, scrie „San Francisco Chronicle".

Designerul francez Philippe Guilet, care a lucrat pe vremuri cu Jean Paul Gaultier şi Karl Lagerfeld, a creat o colecţie inspirată de tradiţiile româneşti şi jungla urbană modernă.

Compleu inspirat de un acoperiş tradiţional, tocurile "Brâncuşi"

Colecţia "Prejudice" va fi prezentată la începutul anului viitor la Paris.

Dincolo de modă, Guilet îşi propune să prezinte o Românie mai frumoasă, o ţară a cărei imagine este ştirbită în Franţa şi în alte părţi din cauza cerşetorilor agresivi, a celor care abuzează sistemul de asistenţă socială şi a hackerilor.

Colecţia care a avut premiera la Ambasada franceză săptămâna trecută i-a încântat pe români până la lacrimi, emoţionaţi de faptul că meşteşugurile lor au ajuns să fie folosite în haute-couture.

Din colecţie fac parte un compleu acoperit cu lemn, evocând un acoperiş din Transilvania, şi o rochie mulată, care avea designul unui ou de Paşte.

Rochia de mireasă a fost creată din 20 de feţe de masă de culoare alb pur din bumbac şi mătase. Un model a traversat podiumul într-o rochie din cabluri negre, menită să evoce încurcătura de cabluri de pe stâlpii din Bucureşti.
"Am produs ceva frumos... Este un paşaport pentru România", a spus Guilet, fost director de cercetare pentru Jean-Paul Gaultier, într-un interviu acordat The Associated Press.

Guilet a împărţit scena cu alţi designeri, uniţi prin tema de sărbători în cultura românească.

Portul românesc ajunge pe podium la Paris

Ţiganii defavorizaţi au creat brăţări din metal de jgheaburi, în timp ce creatorul de pantofi Mihaela Glăvan a confecţionat pantofi şi cizme cu tocuri, care sunt o sculptură în miniatură ce imită "Coloana Infinitului" a celebrului sculptor Constantin Brâncuşi.

"Obiectivul nostru este de a arăta că designerii şi trendsetterii (în Paris) pot lucra cu artizanii români", a declarat Oana Marinescu, care conduce proiectul RO 100%, ce promovează patrimoniul românesc şi a sprijinit colecţia. "Accentul este pus pe ceea ce are România frumos."

Unele dintre haine îţi taie pur şi simplu răsuflarea în complexitate lor, un element-cheie în activitatea de artizanat românească.

O rochie coloană în stil grecesc, care necesită săptămâni de lucru, este o viziune formată din 198 de panglici de culoare gri-verde din mătase Jersey, inspirată de Dunăre, care trece prin România.

Kilograme de mărgele, care necesită ore în şir pentru a fi asambla şi constituie o parte importantă a artelor româneşti din mediul rural, au fost utilizate ca o tapiserie în rochii de seară, jachete stil Matador şi chiar un tricou, pentru o nuanţă urbană modernă.

A existat un singur dezavantaj. Un reporter care a vrut să îmbrace unele haine a descoperit că acestea se găsesc numai în mărimea 36.

Alexandra CupolaPublicat Vineri, 18 noiembrie 2011
9314
 | 19
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Andrei Ivan
+2
Va rog preluati imaginile originale din dosarul de presa: *editat* *editat* .100-100 *editat* 2-9-Fotografii_tinute_100 *editat* .zi
Publicat Vineri, 18 noiembrie 2011
+Răspunde
Strainii ne vad altfel
+15
Stirea despre colectia a facut furori ieri in presa de peste ocean. A fost una dintre cele mai promovate stiri acolo, fara ''ajutor'' de la autoritatile de la Bucuresti Uneori strainii ne vad mai bine decat ne ne vedem pe noi. Ar fi timpul sa apreciem ce avem, adica traditiile noastre nu sa ne subestimam
Publicat Vineri, 18 noiembrie 2011
+Răspunde
Furori ??
+1
Frumoasa colectie, dar aparitia in presa straina nu poate fi confundata cu FURORILE de care vorbiti dvs. Nu exagerati, caci astfel tindeti spre dezinformare.
Publicat Vineri, 18 noiembrie 2011
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017