×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Joi, 19 octombrie 2017, 19:10
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Liderul Miliţiei Spirituale, Mihai Bumbeş, despre revolta studenţească:
Reluăm protestele!

Interviu cu Mihai Bumbeş, activist civic în cadrul organizaţiei nonguvernamentale Miliţia Spirituală şi cercetător în cadrul Institutului Român de Istorie Recentă.

Cum a pornit protestul de la Facultatea de Istorie?

Acum o lună ne-am tot gândit ce am putea face pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu soarta învăţământului românesc, în condiţiile în care sindicatele şi asociaţiile studenţeşti s-au dovedit a fi foarte fragile şi ineficiente. Universităţile de asemenea tac complice de foarte mult timp. Mai mulţi studenţi, profesori şi cercetători am considerat că cea mai bună metodă este preluarea modelului britanic. Studenţii englezi când au probleme ocupă bibliotecile. Este o practică des întâlnită acolo. Primul lucru a fost să organizăm dezbaterea cu tema "Universitatea şi rolul ei civic". Studenţii au considerat că Universitatea, tocmai instituţia afectată de atâţia ani de proasta gestionare a sistemului de învăţământ, dar şi parţial vinovată de eşecul societăţii, este datoare să facă ceva.

Universitatea produce idioţi sau cetăţeni, plecând de la termenul antic al cetăţeanului, dar şi al idiotului. În Grecia, spre deosebire de cetăţean, care era implicat în viaţa cetăţii, idiotului nu-i păsa. Principala problemă o reprezintă banii alocaţi sistemului de învăţământ. Până nu se revine la un procent de minimum şase la sută din PIB pentru învăţământ, ne batem joc de noi. Cercul de Film al Facultăţii de Istorie a organizat dezbaterile, studenţii care sunt şi voluntari la noi în ONG au invitat elevi, profesori şi cercetători. Au fost mulţi profesori, de la Istorie, de la SNSPA, de la Litere...

Câte persoane au participat în total?

Eu cred că au fost peste cinci sute. Seară de seară erau cam 250-300, care ne rulam.

De ce tocmai un protest de "o sută de ore"?

E o poveste mai veche, e vorba de un activist civic din Italia, Pepino Impassatto, care în anii '70 a fost ucis de Mafie. S-a făcut şi un film după această poveste, "O sută de paşi".

Ce urmează în "agora" de la Universitate, mai ales că şi în alte facultăţi din Bucureşti şi din ţară au început protestele?

De 21 de ani învăţământul este pus la colţ. Se fac experimente pe seama noastră. Fiecare ministru, fiecare guvern care vine mai dă o lege a educaţiei. Şi de aici se bulversează tot sistemul educaţional. Calitatea învăţământului românesc a scăzut foarte mult.

Se poate vorbi de un prim succes al acestor dezbateri?

Indiscutabil. Au participat foarte mulţi studenţi de la foarte multe facultăţi. Este un fapt de o importanţă excepţională. Este un eveniment unic în istoria postdecembristă. Dacă, în trecut, la revoltele studenţeşti exista o anumită uniformizare, acum au participat studenţi şi de la Medicină, de la Construcţii, ba au venit chiar şi de la Suceava. S-a făcut şi o listă de revendicări. Printre ele aş enumera; respectarea procentului de şase la sută din PIB pentru educaţie, reintroducerea examenului de admitere în învăţământul superior, aprobarea Statutului studentului şi cursuri deschise. Adică oricine să poată participa la cursurile care se predau în facultăţi. Pe vremea lui Nicolae Iorga, amfiteatrele erau arhipline. Veneau cetăţeni care nu aveau nici o legătură cu Universitatea. De asemenea, Biblioteca Centrală Universitară să funcţioneze în regim non-stop. Sunt mulţi studenţi care muncesc ziua şi învaţă noaptea.

Astăzi au fost ocupate deja mai multe facultăţi. E un semnal clar că oamenilor din educaţie le pasă. E o formă de civism nemaiîntâlnită în România ultimilor ani. Multe organizaţii studenţeşti au fost politizate. Miliţia Spirituală a apărut ca mişcare studenţească tocmai pentru a contracara această tăcere, această complicitate cu puterea politică.

Ce urmează?

Vom continua acest tip de protest-dezbatere sub titulatura de "Universitatea se ocupă şi se dezbate", deoarece de la Istorie s-a extins în mai multe universităţi. După experienţa acestor zile, vom merge doar pe câte o singură temă de discuţie. Un protest, o temă!

Ce veţi face dacă vor năvăli iarăşi "musculoşii" din jandarmerie sau de la firmele de pază?

Toţi sunt hotărâţi să nu părăsească amfiteatrele, indiferent de ce se va întâmpla. Se revendică acel spaţiu de dialog, spaţiu în care tot timpul trebuie să se dezbată astfel de lucruri. Mi se pare foarte important faptul că la aceste manifestări şi-au exprimat opinia studenţi ce au acoperit tot spectrul de simpatii politice, de la extrema stângă, comunişti, anarhişti, până la extrema dreaptă. Nimeni nu s-a bătut, nu s-a înjurat. A fost un dialog civilizat, spre binele comun, un demers spre normalitate în învăţământ.

Rectorul universităţii a fost cel care a produs busculada. Jandarmii sau bodyguarzii nu au ce să caute într-un spaţiu universitar. Doar prin autorizarea dată de rector se poate întâmpla acest lucru. Prin intermediul unei firme de pază, accesul în universitate a fost restricţionat.

Rectorul ştia foarte bine ce tip de discuţie vom purta în cadrul dezbaterii, însă probabil s-a speriat văzând afişul "Istoria se ocupă, istoria se dezbate". N-a înţeles nimic, probabil suferă de o lipsă acută de cultură a spaţiului de dezbatere. Oricum i s-a cerut demisia. Dacă era om de onoare şi-o dădea simbolic, pe loc, căci urmează să iasă la pensie. Dar putea să plece cu fruntea sus. El ar fi trebuit să fie alături de studenţi, căci ceea ce se întâmplă acum în sistem afectează grav şi Universitatea. Din păcate, mulţi rectori şi decani sunt obedienţi faţă de puterea politică.

Marcel BărbăteiPublicat Marţi, 29 noiembrie 2011
5134
 | 35
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
sanki
+8
STUDENTII nu pot fi sprijiniti doar cu vorba - va tin pumnii !? Ci si cu fapta. Fizic. Alaturi de ei. Atragerea efectiva a oamenilor catre miscarea lor se poate realiza doar daca studentimea nu se limiteaza numai la problemele lor stricte. maka-kul funebriu poate fi skimbat cu un individ la fel de mirsav ca si el. Poate si mai rau. Trebuie skimbata toata conducerea, tot sistemul controlat de stivul hidos, basHHHinesku !!!!!!!! De acolo trebuie inceput. El este tartorul, capul rautatilor. El, lacomul, pentru bani, indeplineste ordinele celor care il platesc - sa distruga Romania !!! Tot ceea ce face este evident numai si numai impotriva cetatenilor tarii. Si sa fiii cel mai timpit om de pe lume, tot. din cind in cind mai iti scapa si cite o masura mai buna. Dar nu, kiombul betiv ia NUMAI masuri negative !!! Este batator la oki !!! Tradarea de tara este evidenta !!! Distruge Romania pe toate caile - incepind cu jaful masiv infaptuit de famiGGGlia lui si piranda neprihanita. Totul este PREMEDITAT. HotZZZul national nu are nici-o scuza !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Publicat Miercuri, 30 noiembrie 2011
+Răspunde
Biruinta
+11
Tineretul, viitorul tarii! De cum si-l cladeste, asa-l va avea. E puternic, e determinat, si poate. E ca o tornada: nimeni nu-i poate sta in cale. A dovedit-o si alta data!
Publicat Miercuri, 30 noiembrie 2011
+Răspunde
dorim mai multe amanunte
+19
Cum putem sprijini protestul?
Publicat Miercuri, 30 noiembrie 2011
+Răspunde
Mircea
+19
Studentii si tinerii sunt / raman SPERANTZA!
Publicat Miercuri, 30 noiembrie 2011
+Răspunde
@pistruiat de la SEKU
+9
ai pistrui de pe gradele de pe umar???
Publicat Miercuri, 30 noiembrie 2011
+Răspunde
Cristu
+19
Bag seama ca tot studentimea o sa rezolve problemele. Mi e frica de un singur lucru, sa nu se intample ca in 13 - 14 iunie '91, nu cu mineri, ci cu jandarmi. Studentii merita respectul si sustinerea noastra caci si noi am fost ca ei
Publicat Miercuri, 30 noiembrie 2011
+Răspunde
Nastratin
+13
@pistruiatul : L-am intrebat . Zice ca nu are nici-o legatura cu organizatiile teroristo-anarhiste . Acum trebuie sa arati ce dovezi ai si sa-l dai in gat .Daca nu , esti o jigodie de securist imputit care te crezi mare smecher lansand diversiuni de 2 bani .
Publicat Marţi, 29 noiembrie 2011
+Răspunde
patriot.
+18
In acest stat "comunisto-securist" lupta pentru revendicari este foarte grea! Va doresc mult, mult succes, si va voi sprijini, adevarat, doar prin mesaje! Din pacate varsta si sanatatea nu-mi permite mai mult. Nimic fara Dumnezeu !
Publicat Marţi, 29 noiembrie 2011
+Răspunde
NADEJDEA ESTE-N VOI .!!!
+17
IN TOATE TARILE VOI SUNTETI BAZA .! NU SECURISTI CARE EI SE INFILTREAZA PRINTRE VOI SI CAUTA SA FACA DIVERSIUNI PTR A DEZBINA si CONDUCE MAI DEPARTE IN MOD FRAUDUROS AVEM LA GUVERNARE TRADATORI SI MAFIE CARE AU DEVALIZAT ROMANIA DE FOARTE MULTE BUNURI CARE NU SE VAD ACUM PTR CA SI OPOZITIA ESTE DE PAIE PARCA MERGE MANA-N MAMA CU ACESTI MAFIOTI PORTOCALII . !!
Publicat Marţi, 29 noiembrie 2011
+Răspunde
pistruiatul
-23
O adunatura de anarhisti care si-au batut joc de studentii de la istorie. Intrebati-l pe bumbes ce legatura are cu organizatiile teroristo-anarhiste din Europa si ce ONG-uri din Romania au sprijinit infiltrarea unei manifestatii studentesti oneste de catre extrema stanga. Sa explice de ce studentii de la istorie s-au desolidarizat de aceasta miscare extremista care a vrut sa se foloseasca de protestul lor.
Publicat Marţi, 29 noiembrie 2011
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017