×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Sâmbătă, 21 octombrie 2017, 02:33
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Lerui, Doamne, Ler
Precum în cer, aşa şi pe pământ
Slujba de Anul Nou
Slujba de Anul Nou

„Am ajuns prima oară la mânăstirea Petru Vodă în seara de Crăciun. Luminau stelele, ninsese, totul era alb, iar maicile se pregăteau să meargă cu colindul. Iată-mă umblând împreună cu ele, de pe un deal pe altul, din chilie în chilie. «Lerui, Doamne, Ler/ Au pornit cu pluguşorul/ Îngerii prin cer.» Intrasem pe nesimţite în călătoria de poveste. La căsuţa cu cei mai mulţi pelerini, în noapte, uşa s-a deschis şi din chilie a ieşit chiar Moş Crăciun aşa cum îl ştiam dintotdeauna: un patriarh înalt, cu barbă albă, un zâmbet care-ţi încălzeşte inima şi o privire care ştie întreaga-ţi viaţă, dacă ai fost sau nu cuminte. Intrasem în rai. Am simţit că această întâlnire cu Părintele avea să-mi schimbe viaţa".

O incitantă călătorie foto prin lumea ortodoxă românească.

S-au aşezat în acest album peste 210 cadre ca să spună povestea unui fel de a fi din interiorul ortodoxiei româneşti, aşa cum arată ea în ultimii doi-trei ani (2008-2011). Cristina Nichituş Roncea şi-a deschis aici arhiva de mirean care fotografiază în biserici şi mânăstiri, Petru Vodă, Paltin, Sihăstria, Secu, Neamţ, Agapia, Văratec, Humor, Voroneţ, Moldoviţa, Suceviţa, Arbore, Putna, Trei Ierarhi, Catedrala Metropolitană din Iaşi şi Sfânta Maria din Techirghiol, dar şi Catedrala Patriarhală, în atelierele de broderii, de veşminte liturgice şi de pictat icoane, în bucătăriile lor, în chilii şi prin munţii în care călugării se duc „la pustie".

Copii la împărtăşanie, de Crăciun

„Albumul Cristinei Nichituş Roncea oferă o imagine a vieţii ortodoxe din România. De obicei, lucrările de acest fel stăruie asupra valorii artistice a ctitoriilor – mânăstiri sau biserici de mir din ţara noastră şi a comorilor de artă şi cultură – icoane, obiecte de cult, manuscrise, cărţi păstrate între zidurile lor. De astă dată, obiectivul fotografic a urmărit altceva: trăirea întru Domnul a celor care au căutat mântuirea prin desăvârşire, dar şi legătura lor cu lumea credincioşilor în mijlocul căreia continuă să trăiască. Pentru a înţelege mai bine crâmpeiele de viaţă bisericească, monastică, în primul rând, coborârea la obârşie e necesară. Una dintre caracteristicile creştinismului românesc este pătrunderea şi răspândirea lui Christos de-a lungul unei lungi perioade, de la timpurile apostolice la încheierea etnogenezei românilor. Imaginile Cristinei Nichituş Roncea ilustrează perfect aspectele caracteristice ale trăirii ortodoxe, cu precădere în lumea monastică, înfrăţirea atât de firească într-o religie a iubirii, între cleric şi mirean. Călugărul se roagă şi munceşte - ora et labora -, iar laicul beneficiar al ostenelilor celui dintâi îl priveşte cu iubire şi respect. Cartea de faţă este deopotrivă o sursă de inspiraţie şi o chemare la împărtăşirea unor valori de esenţă divină", notează acad. Florin Constantiniu.

Sfârşit de an şi început de An Nou

„Unul şi acelaşi fotograf poate face zeci de feluri de poze. Uneori, cu unul şi acelaşi aparat. Poate răspunde unei comenzi de reportaj; poate imortaliza cunoştinţe, situaţii, locuri; se poate mira, bucura, înduioşa pe cont propriu, acumulând poze «pentru sertar»; poate «fura» nostalgii, ezitări, aşteptări, înalţări şi uniri colective de care imaginea dă seamă mai bine decât propria lui judecată; poate declanşa ca să-şi asigure o amintire plată şi poate obţine... un miracol. Sentimente justificate din ceea ce se poate vedea în album: o priză directă a evenimentului, iar nu punerea lui în scenă; bucurii mari şi sărbători ale inimii, nu o antologie a fastului; momente de meditaţie autentică şi altele de muncă la fel de adevărată, care ţin laolaltă viaţa spirituală şi întruchiparea ei materială, cerul şi pământul existenţei", spunea despre acest album editoarea cărţii, Adina Kenereş.

La slujba de hram de la mânăstirea Petru Vodă

Acum, în pragul Crăciunului, sunetele din preajma slujbei, toaca şi clopotele se revarsă pretutindeni, aducând linişte, împăcare şi binecuvântare.

Magdalena Popa BulucPublicat Joi, 22 decembrie 2011
8669
 | 129
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
cel mai frumos
+109
Cel mai frumos si cel mai potrivit articol pentru aceasta perioada. In aceasta perioada ar trebui ca orice alte lucruri sa dispara si toti sa avem un singur gand, macar si pentru cateva zile. Doamne ajuta.
Publicat Sâmbătă, 24 decembrie 2011
+Răspunde
Cata
-107
tocmai s-au descoperit doua planete cu conditii similare Pamintului....
Publicat Vineri, 23 decembrie 2011
+Răspunde
Pace & securitate
0
Pe pamant ca in ceruri?? NU INCA - exista o diferenta enorma intre Paradis si iad. Deocamdata avem iadul.
Publicat Vineri, 23 decembrie 2011
+Răspunde
multumesc si multumim
+116
Multumesc si multumim pentru articol. Cei cu IQ scazut nu trebuie contratzi, lăsați-i să spună ce vor. Articolul și tot ce este legat de el este cel mai potrivit pentru acest moment, este cel mai potrivit pentru aceste zile.
Publicat Vineri, 23 decembrie 2011
+Răspunde
Ce frumos!
+121
Chiar nu îmi închi *editat* m că mai pot fi scrise articole atât de frumoase. Doamne ajută. Mulțumim.
Publicat Vineri, 23 decembrie 2011
+Răspunde
IQ cel de MINUS 200
+119
no other comment pentru un individ fara caracter, sau cu un caracter deplorabil precum acest tovaras ateu
Publicat Vineri, 23 decembrie 2011
+Răspunde
IQ100
-125
1)toti barbosi 2) mese imbelsugate, nu vad smerenia 3) copii la varste crude, indoctrinati 4) cat costa albumul, cat castiga editura, cat patriarhia, cat autoarea ? (macar o cazare , o masa)...multumesc, nu servesc...parca trebuie sa fiu bun numai in cadru bisericesc
Publicat Joi, 22 decembrie 2011
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017