×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Vineri, 20 octombrie 2017, 02:25
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Stratfor: premierul Filat este "pro-el"
WikiLeaks: Germania şi Rusia îşi împart Republica Moldova

Corespondenţa agenţiei Stratfor obţinută de hackerii de la Anonymous şi publicată de WikiLeaks relevă suspiciunile tot mai mari privind o înţelegere ruso-germană privind Transnistria, ale cărei victime vor fi Republica Moldova şi interesele României în regiune.

Este vorba, practic de aplicarea acordului de la Meseberg dintre Rusia şi Germania, semnat în 2010, care presupune o Republică Moldova federalizată şi un statut special pentru Transnistria, fără a menţiona retragerea trupelor ruse din regiune. Este o reluare a memorandumului Kozak, propus de Rusia Chişinăului în 2003, refuzat însă atunci de preşedintele Vladimir Voronin.

Lauren Goodrich, senior-analist pe Eurasia la Stratfor, autoarea mesajului, scrie că Angela Merkel și premierul rus Vladimir Putin s-au întâlnit anul trecut (2011) la ședința ONU, la Geneva, unde au decis că trebuie să ajungă la o înțelegere în ce privește R. Moldova și Transnistria. În urma acesteia, Moscova și-ar spori influența în zonă. "Propunerea a fost făcută de Germania, după ce a primit în scris solicitările Kremlinului. Propunerea constă în faptul că Transnistria va primi o reprezentare de 5-15% în Parlamentul R. Moldova. Asta ar duce la demiterea Guvernului, deoarece transnistrenii s-ar alia cu comuniștii, care vor depăși numeric așa zisa coaliție pro-europeană de la Chișinău.

Tot ce vine din Germania se mănâncă

Asta ar însemna că la Chișinău se va învesti un guvern pro-rus", se spune în e-mailurile Stratfor, publicate de Wikileaks.

"Motivul pentru care moldovenii iau în considerație această propunere este pentru că această soluție vine de la Germania. Moldoveni iubesc atenția germană, îi face să se simtă importanți. Mai mult, nemții oferă și niște "morcovi" - investiții economice și ale promisiuni. Cei care duc negocierile la Chisinau privind problema transnistreana sunt Filat și Leancă. Filat crede că dacă el va ajunge la un compromis pe problema transnistreană, aduce investiții germane, este persoana conectată cu Germania, popularitatea lui va crește considerabil. Coaliția de la Chișinău este fragedă, nu este exclus ca fiecare să o apuce pe drumul său dacă va fi necesar. Asta îl va ține pe Filat în joc indiferent de ce se va întâmpla. Filat nu este pro-european sau pro-rus, el este pro-el. El se gândește la viitorul său politic."

Acum, negocierile privind acest plan ar trebuie să înceapă de la propunerea formatului 5+2, semnată și coordonată de Bruxelles. Germanii și rușii, însă, cunosc că nimeni la Washington sau Bruxelles nu va semna pentru asta. Deci, ei își doresc să facă Moldova și Transnistria să semneze între ele un acord conform planului elaborat de Moscova și Berlin. Washingtonul și Bruxelles-ul vor face presiuni ca acordul să treacă prin ei, dar Berlinul și Moscova se vor arăta indiferente, nu vor susține această propunere."

SUA şi UE nu se pot baza pe România, ci pe Polonia

SUA nu este deloc fericită cu privire la ce se întâmplă, dar nu vrea o confruntare cu Rusia acum în Moldova, deoarece sunt alte probleme pe alte paliere, între Moscova - Washington. SUA le va cere Lituaniei, Poloniei, României și Marii Britanii să facă presiuni asupra celor 3 partide de la Chișinău, ca să nu accepte planul ruso-german. Pe România nu se pot baza, pentru ca romanilor nu le mai pasa de Moldova. Ei stiu ca SUA le asigura securitatea si nu le mai pasa ca Rusia este in apropierem, atat timp cat au SUA de partea lor. Deci, aceasta se va discuta la intalnirea de pe 21 septembrie de la Moscova. Nu se va ajunge atuncui la un acord inttre Rusia si Germania, insa este un inceput. Acum ramane in sarcina polonezilor, lituanienilor si britanicilor sa-l convinga pe Filat ca aceasta inseamna sinucidere", se mai spune în e-mailurile Goodrich publicate de Wikileaks.

Ce a urmat după această corespondenţă Stratfor?

În perioada 30 noiembrie - 1 decembrie 2011, la Vilnius, s-a desfăşurat prima rundă oficială de negocieri în formatul „5+2" privind reglementarea conflictului transnistrean. A fost prina reuniune dupa sase ani.

În aceste discuţii, OSCE, UE şi SUA par din nou trecute în planul secund al negocierilor. Aceasta pentru că, deşi nu are un rol oficial în reglementarea conflictului din Transnistria, Germania este un actor foarte activ în acest proces, un proiect al Berlinului putând stabili cursul reglementării conflictului. Este vorba despre deschiderea căii către federalizarea Republicii Moldova şi a acordarii pentru Transnistria a unui cuvânt greu de spus în politica statului, un principiu susţinut şi de Moscova. Este practic o reluare a memorandumului Kozak. Germania a propus eliminarea de pe agenda convorbirilor a problemei retragerii trupelor ruse din Transnistria, stabilirea unui statut autonom pentru Transnistria în cadrul statului reunificat şi acordarea unei perspective de aderare a Moldovei la UE, pentru un mai uşor proces de reunificare. Acestea sunt obiective majoare ale Chişinăului, pe care Berlinul le omite, adoptând o poziţie apropiată de interesele Moscovei în regiune.

Schimbarea de gardă de la Tiraspol, în serviciul planului ruso-german

Analistul Vlad Cubreacov scria pe blogul sau, dupa alegerea in fruntrea Transnistriei a actualului lider Evgheni Sevciuk: "Linia de gândire strategică a lui Şevciuk e clară şi cuprinde câteva puncte: 1. statutul special al Transnistriei în cadrul unei Republici Moldova federalizate, cu posibilitatea garantată a ieşirii din cadrul ei; 2. ieşirea Transnistriei din componenţa Republicii Moldova; 3. recunoaşterea independenţei Transnistriei de către comunitatea internaţională (întâi de toate, Rusia, Ucraina şi Germania); 4. intrarea Transnistriei într-o alianţă cu Rusia (şi, eventual, cu Ucraina)."

Călin MarchieviciPublicat Luni, 05 martie 2012
11186
 | 42
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
adevarul
+27
UN NOU PACT RIBBENTROP-MOLOTOV SEMNAT DE AL PATRULEA REICH..
Publicat Luni, 10 septembrie 2012
+Răspunde
dictachioru bashila assad
+10
Avem trei mari dusmani,la primii doi ordinea se poate schimba: Rusia.Germania si Turcia.ailalti nu conteaza.
Publicat Luni, 10 septembrie 2012
+Răspunde
adolf porku nazist
+17
bashila assadescu e un fel de carol 2,dar cher,perfid si coorva de port...un bordelist
Publicat Luni, 10 septembrie 2012
+Răspunde
allawistan
+19
Nemtii au ramas aceeasi..imperialisti si colonialist fara suflet..rusnacii la fel! Suntem iar sub vremi,oentru ca caricaturile care domnesc in Romania nu sunt nici Mihai,nici Vlad,nici Mircea,nici macar Brancoveanu....
Publicat Luni, 10 septembrie 2012
+Răspunde
Adolf
+16
Daca moldovenii merg pe mana prietenilor lui basexu in curand o sa-si suga p* ca viezurele !!!Exemplu elocvent:Romania mtii vor fi tot nemti,indiferent daca zicem 1940 sau 2012...Daca nu belim ochii vom beli altceva...
Publicat Duminică, 09 septembrie 2012
+Răspunde
oana
+16
Buna ziua! Draga, Mos Ion Roata, americanii stiu foarte bine ca dupa ''89 cu o mica exceptie(fii linistit nu e vorba de T.B )Romania a fost condusa de niste carpe extrem de corupte si TRADATOARE de NEAM si TARA . De aceea suntem azi o COLONIE si in consecinta suntem insultati si umiliti de Baroso,Viviane Reding si altii si carora T. B le multumeste pentru amestec in treburile interne ale Romaniei. Dar istoria noastra e plina de tradari la Inalta Poarta Otomana. Sa ne pierdem traditia si obiceiurile tocmai acum?Suntem tratati ca rudele sarace si proaste de la periferia Europei.
Publicat Duminică, 09 septembrie 2012
+Răspunde
aura
+22
MADAM MERKEL= HITLERUL SECOLULUI 21,PUTIN =STALINUL SECOLULUI 21...BASESCU =TARATOAREA SUPREMA A ROMANIEI - CEA MAI ABJECTA FIINTA ,UN DEMN URMAS AL FANARIOTILOR TRADATORI INFECTI DE TARA !
Publicat Sâmbătă, 08 septembrie 2012
+Răspunde
solutia
+81
este UNIREA CU MOLDOVA!Stati linistiti ca se va realiza!aici suntem tari toti prin ziare,dar la fapte???!!!
Publicat Sâmbătă, 21 aprilie 2012
+Răspunde
raul
+57
Nemtia si Rusia sunt dusmanii Europei de Est...ei vor sa ne inghita pe toti.....asa a fost,asa este..
Publicat Joi, 08 martie 2012
+Răspunde
gagea
+13
Germania se serveste de Europa....neamtul este perfid,daca e in interesul lor,vor incerca chiar sa sparga Romania...nu va tine,dar trebuie sa ne aoaram interesele.Iar cei care ne vor mai puternici si mai activi sunt americanii,nu nemtii,nu rusii,nu turcii...
Publicat Joi, 08 martie 2012
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017