×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 22 noiembrie 2017, 05:44
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Cu frică sau cu iubire de Dumnezeu?

Motto: „Vai lumii din pricina smintelilor! Că smintelile trebuie să vină, dar vai omului prin care vine sminteala!” (Sfântul Evanghelist Matei).

„Vai omului prin care vine sminteala”, avertizează Sfântul Evanghelist Matei, căci „osânda este aceasta că lumina a venit în lume şi oamenii iubiră întunericul decât lumina pentru că faptele lor erau rele”, ne mai spune Sfântul Evanghelist Ioan.

Într-o ţară care nu oferă tinerilor orizonturi de aşteptare, este firesc să existe o foarte redusă speranţă de viaţă îndelungată. Şi nu avem nevoie aici neapărat de statistici pentru argumente. Putem vedea cu ochiul liber cum se topesc pe picioare demografiile cele mai vulnerabile, dar şi cele mai batjocorite de cei puternici: copiii şi bătrânii.

Şi faţă de mizeria socială în care se zbat milioane de români, deveniţi sclavi sociali pe exploatarea economică numită România, care este cuvântul bisericii? Este el alinare? Sau alienare? Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a oferit, cu un cinism greu de prevăzut pentru un decident responsabil, cea mai neaşteptată perspectivă asupra speranţei de viaţă a poporului român. Patriarhul nu cuantifică speranţa prin sufletele care se nasc şi vor lumină. Nu-l interesează dorinţele, idealurile, proiectele de viaţă ale poporului român. Acestea aparţin hazardului, şi nu eternului. Sunt sortite pieirii pământeşti şi nu au valoare pentru suflet. Probabil de aceea patriarhul nu se îngrijeşte defel de orfelinate, sanatorii, azile, şcoli, spitale, educaţie, de sănătatea sufletească a celor disperaţi.

Patriarhul oferă numai o imagine pentru ameţit proşti: trăiţi, munciţi, suferiţi, căci speranţa nu este în viaţa de aici, iar „viaţa este în altă parte”, pentru a-l parafraza pe Kundera.

Pentru Patriarhul BOR, viaţa mea nu este aici. Este insignifiantă pentru privirea lui. Pentru gestul lui. Speranţa mea nu trebuie să fie în ziua de mâine, în viitorul copilului meu, în alinarea suferinţelor bătrânilor mei părinţi sau a colegului de generaţie, nu! Pentru capul Bisericii, eu trebuie să am speranţă şi ideal numai pentru viaţa de apoi!

Dacă la speranţa de viaţă românii stau cel mai prost din Europa, ne-a mai rămas speranţa în viaţa de după moarte, unde suntem pe primul loc în Europa! Cât cinism! Şi ce aroganţă! Parcă ar fi un ofiţer de informaţii, un securist care te-a găsit unde nu trebuie şi te aştepţi să-ţi tragă un şut în dos, cu sete! Ce-ţi trebuie speranţă în viaţa asta, aşteapt-o pe cea de apoi! Şi în timp ce dă astfel de sfaturi, şefia BOR investeşte în propriile proiecte turistice, hanuri şi hoteluri cu restaurante prin curţile mănăstirilor; magazine cu suvenire până şi în Gara de Nord.

Iar ce este mai grav, BOR sprijină puterea politică în defavoarea interesului naţional şi în contradicţie cu aşteptările poporului român. Nu-i de mirare să-i ignore speranţa la o viaţă mai bună şi mai îndelungată pe acest pământ. Căci Patriarhul Daniel s-a mărturisit în felul următor: “La capitolul speranţă de viaţă după moarte, românii stau excelent, aceasta fiind de o eternitate pentru bărbaţi şi ceva mai mult pentru femei. E lucru ştiut că femeile trăiesc mai mult” (sic!), “Ce să zic, e foarte nasol să trăieşti într-o asemenea societate, pentru că n-ai nici o siguranţă. Azi eşti şi mâine-poimâine faci 90 de ani, mori de bătrâneţe şi nu mai eşti”, a spus cu tristeţe Daniel.

După cele spuse şi cele ce se văd prin opulenţa unor slujitori ai bisericii, este într-adevăr „foarte nasol să trăieşti într-o asemenea societate”, după cum este la fel de nasol să uiţi rugăciunea evreului Moise Maimonide: „Doamne, Dumnezeul meu! Îndepărtează de mine ideea că sunt atotputernic şi că pot orice!”.

Dar Evanghelia după Matei (27.64) ne avertizează că „va fi rătăcirea de pe urmă mai rea decât cea dintâi”. În consecinţă, este posibil ca în Rai să fie mai mulţi oameni cu frică de Dumnezeu decât oameni cu iubire de Dumnezeu. Ceea ce propovăduieşte BOR prin cuvintele patriarhului nu este iubirea, ci frica. Obligaţia. Impunerea.

Nota bene: Iisus a zis: „Vă dau vouă poruncă nouă, să vă iubiţi unii pe alţii, cum v-am iubit eu aşa să vă iubiţi şi voi unii pe alţii. Prin aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii mei, dacă veţi avea dragoste unii pentru alţii” (Sfântul Evanghelist Ioan: 13, 34-35). Într-adevăr, este cu mult prea nouă pentru societatea noastră patriarhală, dar şi pentru viziunea BOR.

Adrian MajuruPublicat Vineri, 27 aprilie 2012
2451
 | 19
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
rxctps
+2
Indiferent de cine o conduce rolul bisericii nu este de a se ocupa de trupul pamantesc ci de sufletul omului.De bunastarea trupului trebuie sa se ocupe organizatia care se numeste Stat.Indiferent de regim,statul roman a fost un stat laic iar pretentiile intelectualilor de a se amesteca in problemele bisericii sunt de cele mai multe ori fara obiect,indiferent daca este vorba despre doctrina sau ,chiar si cei ale caror pretentii de a fi considerati intelectuali o tin zor nevoie "modernizarea"si cu nevoia de "implicare" a bisericii.Pentru pravoslavnici credinta in Dumnezeu este o problema personala,actele de milostenie sunt individuale si inseamna ca respectivul credincios,prin actul lui de milostenie ii multumeste Domnului pentru ceea ce are.Circul ala cu gramezile deschise la impartirea aghiasmei nu au nimic de-a face cu crestinismul iar indopatul cu "produse de post"iar nu are nimic de-a face cu credinta.La occidentali credinciosul este supus maretiei Domnului,iar cine nu a vazut o liturghie tinuta de un inalt prelat nu are habar de fastul unei slujbe romano-catolice,pe langa fastul romano-catolic cel grec ortodox pare nimica toata.Pentru protestant credinta este un soi de contract intre om si Dumnezeu,Dumnezu se angajeaza sa-l faca fericit pe credicios iar credinciosul isi aduce obolul,de obicei 10 procente din toate veniturile. De altminteri nu degeaba protestantismul a avut primii adepti in Imperiul German,bogatii negustori constituiti in Liga Hanseatica doreau sa nu mai plateasca dari papei iar principii nu aveau nimic impotriva.Probabil de aici se trage extraordinara masinarie de convertire religioasa tipica protestantismului!
Publicat Duminică, 29 aprilie 2012
+Răspunde
alex Platon
+6
BOR srl !!!!! In mod evidednt cind au ales patriarhul BOR membrii sinodului a gindit ca niste manageri ,si anume, sa aleaga un BARBAT STRINGATOR cu pofta de averi , intru imbogatirea popimii !!! Urmatoarea rrevolutie in Romania va fi "alungarea boaitelor imbogatite "si punerea in fruntea bisericii a unui OM cu spiriotul cuprinzator pentru toata suferinta oamenilor!!!!!Eu nu sunt credincios fervent dar, milos sunt, cea ce BOR nu prea dovedeste ca are !!
Publicat Duminică, 29 aprilie 2012
+Răspunde
(Ipocrizia absolută
+6
a Şefului BOR). Constantin Pintilie (m. Iaşi)· 75 years old "... Să-ţi fie ruşine, boaită (, cu sofismele tale) ! Arăţi, tu, după faţă, ceea ce propovăduieşti la zişii proşti ?" Reply · 4 · Like· Unfollow Post · April 21 at 9:12pm. [Comentariul personal la articolul de presă din "Caţavencii", preluat de ziarul ADEVARUL / 21 apr 2012]. Referitor la articolul prezent, este necesar să fie subliniat faptul că Doctrina creştinismului constă în "Viaţa de apoi", deci nu în prezenta, Doctrină satanistă şi nu zisă divină. Referitor la coabitarea Religiei cu Statul, acesta este un truism cunoscut, mai puţin cunoscută fiind etimologia cuvântului Religie (latinism): «religio, "teamă, scrupul, mai ales scrupul religios; Cicero: Dreptatea către zei (faţă cu zeii) se numeşte religie" [Conf. I. Nădejde, DICŢIONAR LATIN-ROMÂN].». Prin urmare, în cadrul Religiei este necesar să lăsaţi orice speranţă de dreptate faţă de oameni, dacă vreţi să trăiţi pe lumea aceasta şi nu "pe cealaltă" ! De altfel, sofismele din cadrul religiei creştine sunt explicabile dacă se ia în seamă Filosofia care îi stă la bază, anume Filozofia lui Aristotel (Iubirea de întuneric: Ζόφος, întuneric, şi nu σοφία, înţelepciune). Dacă Religia creştină ar fi fost constituită pe Filosofia lui Platon ("Platon, divinul"), altfel ar fi arătat civilizaţia actuală a omenirii !
Publicat Sâmbătă, 28 aprilie 2012
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017