×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 24 noiembrie 2017, 09:29
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
7.000 de moldoveni au ieşit în stradă pentru a cere reunirea cu România

Împlinirea a 200 de ani de la raptul Basarabiei prin pacea ruso-turcă de la București a scos în stradă circa 7 000 de persoane la Chișinău. Manifestanți de toate vârstele au cerut reunirea teritoriului pruto-nistrean la România și plecarea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

Prima oprire a coloanei de unioniști a fost la ambasada Rusiei, unde s-a ținut un moment de reculegere și s-a scandat dur împotriva trupelor din Transnistria considerate de ocupație. “Toată istoria noastră au făcut așa, au spus că ne eliberează când de fapt ne-au subjugat. Vrem să plece de la Nistru” a spus Tatiana Miron, venită special din Italia pentru eveniment. Marșul a continuat pe strazile capitalei Republicii Moldova, spre ambasada Turciei, cealalăt semnatară a tratatului de la 16 mai 1812. Manifestația a luat sfârșit printr-un concert organizat la Teatrul de Vară, locație folosită deseori în timpul mișcării de eliberare națională de la sfrșitul anilor ’80 din Basarabia.

Cei mai vocali pe tot parcursul marșului au fost tinerii. Sergiu Grosu, din satul Chișcăreni, raionul Sîngerei a declarat: “Nu putem aștepta încă o generație pentru a înfăptui unirea. Trebuie să fim împreună în statul român, așa cum strămoșii noștri au decis.”. Manifestanți au venit de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, dar și din România, un autocar și multe alte mașini și delegații sosind sâmbătă și duminică.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Unirii și de Acțiunea 2012, două platforme care înglobează zeci de asociații și partide de pe ambele maluri ale Prutului. Platforma Civică ACȚIUNEA 2012 este formată din ONG-uri și persoane care susțin unirea Republicii Moldova cu România și militează pentru realizarea obiectivului generațiilor trecute, prezente și viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiași stat.

Dan ZavaleanuPublicat Luni, 14 mai 2012
2291
 | 23
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
ziare din R. Moldova
+2
ziarul timpul, jurnal.md, news.yam.md, unimedia, publika.md, ziarul de garda, union.md, ziarul moldova suverana.
Publicat Luni, 14 mai 2012
+Răspunde
Uniunea Europeana
+3
Godzilla chiar are dreptate....daca lor nu le-a pasat de noi si pt niste promisiuni de vize s-au repezit cu zecile de mii sa-l voteze pe Basescu facandu-ne cel mai mare rau pe care putea cineva sa-l faca de ce mi-ar pasa mie de ei acum ? Sa coabiteze cu sovieticii pana se vor invata minte sa nu se mai bage in oala altuia !
Publicat Luni, 14 mai 2012
+Răspunde
DIVERSIUNI!
+5
Sa fim seriosi! Pana acum de ce n-au dat niciun semn ca ar dori unirea? Brusc, dupa cadera guv. pdl si inainte de alegeri, mare agitatie "patrihoatza"!! Cu amaraciune o spun, asta este ultima lovitura/gaselnita pe care base & servicii o mai pot da ca sa-si perpetueze dictatura. Cu abila viclenie se folosesc de moldoveni intr-un moment critic in Romania. E o chestie reciproc avantajoasa pt cativa de la varful celor doua state. Tot cu "ajutorul" lor nepretuit la urne ne-au dat lovitura si la ultimele alegeri. Romani, fiti vigilenti! Vi se pregateste o noua lovitura de gratie, "baciul ungurean" MRU, coana Joitica nu si-au spus ultimul cuvant...
Publicat Luni, 14 mai 2012
+Răspunde
mihai
-10
godzilla , esti prost de putzi ....... sau proasta dupa caz ..... dar ai uitat sa si tu si familia ta l ati votat pe marinar ? , aa si inca ceva , sictir
Publicat Luni, 14 mai 2012
+Răspunde
DD
-5
Taci GODZILA ruseasca.
Publicat Luni, 14 mai 2012
+Răspunde
Costin Moldovan
+8
Esti prost, Godzilla. Moldovenii l-au votat pe Basescu, asemenea romanilor din tara. Nu fi prost. Unirea este altceva decit campania electorala.Tu esti ori prost, ori rusnac.
Publicat Luni, 14 mai 2012
+Răspunde
Godzilla
-5
Sictir cu reunirea ! Ati stat la coada cu miile sa ni-l bagati pe gat pe securistul de Basescu inca un mandat de 5 ani,v-am blestemat atunci si iata ca va vine randul ! Stati voi cu rusii acolo ca va sta bine :)))
Publicat Luni, 14 mai 2012
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017