×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 22 noiembrie 2017, 05:58
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Alt membru CNATDCU are probleme:
Rectorul Mircea Dumitru a tradus din germana pe care n-o cunoaşte!
Sursa foto: http://www.unibuc.ro
Sursa foto: http://www.unibuc.ro

Unul dintre membrii marcanţi ai deja celebrei comisii CNATDCU, cea care a dat un verdict în privinţa plagiatului comis de premierul Victor Ponta, este Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti. Puţini ştiu că şi Mircea Dumitru are mari probleme de etică în privinţa lucrărilor semnate de domnia sa!

În CV-ul său, depus la registratura UB, Mircea Dumitru precizează că nu cunoaşte limba germană: „citit – slab, vorbit – nu, scris – nu”. Cu toate acestea, numele său figurează pe traducerea din germană a lucrării „Cercetări filosofice” a lui Wittgenstein, apărută în 2004, chiar înaintea filosofului Mircea Flonta! Într-o convorbire telefonică de acum câţiva ani, Mircea Dumitru a recunoscut că nu a avut vreo contribuţie la această traducere, iar prezenţa numelui său ca traducător din germană pe pagina de gardă a cărţii s-a datorat... rugăminţii lui Mircea Flonta!

Pagina de gardă a lucrării Cercetări filosofice

Şi aceasta nu e singura boacănă germană a rectorului. Numele său figurează şi pe traducerea lucrării „Tractatus Logico-Philosophicus” a aceluiaşi Wittgenstein, tot alături de Mircea Flonta, carte apărută în 2001. Ciudat este faptul că actualul rector al Universităţii Bucureşti ştia de o traducere anterioară a acestei cărţi, traducere realizată de acad. Alexandru Surdu, întrucât, în 1991, chiar el era redactorul cărţii apărute la Humanitas!

CV-ul lui Mircea Dumitru

Orice s-ar spune, cineva care nu ştie limba germană nu poate avea nicio contribuţie la traducerea din germană a unor lucrări atât de dificile precum cele ale lui Wittgenstein! Ele figurează însă în CV-ul lui Mircea Dumitru şi au avut o oarecare importanţă la conturarea carierei sale, dacă nu cumva i-au adus şi beneficii financiare.

În aceste condiţii, prezenţa sa în CNATDCU naşte serioase semne de întrebare, cu atât mai mult cu cât, aşa cum declară Mircea Dumitru pentru Hotnews, dumnealui a dispus şi convocarea pentru miercuri a Comisiei de etică din cadrul Universităţii Bucureşti pentru a analiza plagiatul lui Victor Ponta.

Ion SpânuPublicat Luni, 02 iulie 2012
26144
 | 69
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
luca d
+7
In EvZ din 05 iulie a apărut articolul „ Filozoful Mircea Flonta, victimă colaterală în scandalul plagiatului lui Ponta” Cum, mai mult se acuză decât se scuză “împricinatul” Mircea Dumitru: ”Cartea lui Wittgenstein a apărut în engleză și germană, iar unele dintre manuscrise au fost doar în limba engleză. A fost o traducere făcută în paralel: domnul Flonta traducea din limba germană, eu din limba engleză, iar apoi confruntam cele două traduceri și o stabileam pe cea finală” .Mi se pare o explicaţie penibilă. Pe copertă scrie clar “traducere din LIMBA GERMANĂ”. Dacă ar fi cum ne “abureşte “ domnul în cauză, ar fi trebuit ca pe copertă să scrie ca lucrarea este o traducere din germană şi engleză sau într-un “Cuvânt înainte să se dea explicaţiile necesare”. Aşa că domnul care “nu cunoaşte germana” rămâne un mincinos, beneficiar al unor “foloase necuvenite” şi ar trebui să demisioneze din poziţia de rector, pentru că nu e DREPT. Iar la capitolul etică domnul profesor Flonta rămâne REPETENT. “RUŞINICĂ”! Parcă ar fi nişte copii “prinşi la borcanul cu dulceaţă”.Asemenea indivizi vorbesc studenţilor de etică şi morală?
Publicat Duminică, 08 iulie 2012
+Răspunde
Dan
+22
Telectualu' impostor e cirac de-al lui Patapievici, Funeriu , Andruh et Comp.
Publicat Marţi, 03 iulie 2012
+Răspunde
Vespasian
+20
Comentariul meu de mai jos era ironic. Cred ca sunt multe de spus depre legaturile PDL cu consiliu' "apolitic". Pentru inceput 1. oare de ce consiliul nu a mai cercetat nici un plagiat inainte? 2. oare de ce unii din consiliu nu s-au prezentat si altii au votat prin email? 3. nici unul nu era specialist in drept 4. oare de ce a fost asa graba de a lua decizia? 5. de ce unii sunt membrii PDL? Cotidianul prezinta argumente din ambele puncte de vedere in timp ce in alte ziare jurnalistii devin isterizati si repeta papagaliceste "plagiat". E interesant cum unii devin cu noaptea in cap specialisti in doctorate si in drept. Ce intelectuali si morali se simt toate Udrele cand iau atitudine. Ce mandru se simte chiriasul de la Cotroceni cand spune ca nu are doctorat.
Publicat Marţi, 03 iulie 2012
+Răspunde
Vespasian
+23
Pai a invatat germana intr-o saptamana tot asa precum catografo-jurnalistul german de la Nature a invatat romana intr-o saptamana. Se poate.
Publicat Marţi, 03 iulie 2012
+Răspunde
Asta-i tare !
+27
Vad ca apare pe coperta el primul ,deci el ar fi fost cel principal in traducerea lucrarii . Inseamna ca a fost trecut exact cum o treceau din burta pe Ceauseasca drept autoare a unui studiu de cercetari in domeniul cauciucului izoprenic ,dar ea nu stia nici ce-i ala ,,codoiul'' . Limba germana e data dracului : eu am avut situatii cu sas de-al nostru care apela la mine sa-i fac traduceri tehnice . Daca nu esti pe domeniul respectiv ,la traducerea din germana ies alte minuni .
Publicat Marţi, 03 iulie 2012
+Răspunde
Hooooooooo
+29
Ati utat cu totii de HOATA ANASTASE?"
Publicat Marţi, 03 iulie 2012
+Răspunde
@Coyote la #15
+20
Asa e. Nu toti suntem PM. Unii suntem judecatori de PM. Platiti de Funebriu & Chiorete :))
Publicat Marţi, 03 iulie 2012
+Răspunde
Hoooooo
+21
ASTIA sunt fiii comunistilor de ieri, "exemplul" societatii de azi...............
Publicat Marţi, 03 iulie 2012
+Răspunde
Hoooooooo
+23
Mi-e scarba de acesti "intelectuali" fara obraz si morala. Si ne mai vaicarim ca "Uite ce face tineretul........" De la asemene exemple au invatat ce e libidinos in viata. Voi sunteti putregaiul care a infectat toata societatea si mai aveti curajul sa criticati pe tineri. Au urmat E X E M P L U L vostru nenorocit. Pe timpuri puteai sa te inchini in fata unui PROFESOR universitar, iar acum doar sa-l dispretuiesti
Publicat Marţi, 03 iulie 2012
+Răspunde
luca d
+19
@29. Stimate fost..., e vorba de ETICA! Daca "fost de mare ajutor profesorului Flonta (un bun cunoscator de limba germana filosofica) in clarificarea si expunerea in limba romana a textului lui Wittgenstein", era normal ca M. Flonta sa mentioneze ceva de genul: "multumesc domnului M.D. pentru contributia deosebitta la..." Altfel, e cum zicea Lucian Blaga (citez din memorie): "cu aripile altuia te poti impodobi, dar nu poti zbura". Domnul M.D. poate este GENIAL, dar ramane cu "ONOAREA NEREPERATA". Seamana cu "lupul moralist". Sa intelegem ca M. Flonta "un bun cunoscator de limba germana filozofica" era, la vremea respectiva, mai putin "bun cunoscator" de limba romana?
Publicat Marţi, 03 iulie 2012
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017