×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 22 noiembrie 2017, 05:50
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Scriitorul István Aranyosi face o dezvăluire uluitoare:
Patapievici a plagiat masiv în cartea "Ochii Beatricei"!

Horia-Roman Patapievici, directorul Institutului Cultural Român (ICR), este acuzat de plagiat în lucrarea sa „Ochii Beatricei”, apărută la Editura Humanitas, carte premiată de Uniunea Scriitorilor în anul 2005! Dezvăluirea este făcută de scriitorul István Aranyosi pe blogul Calculemus, unde sunt puse faţă în faţă fragmente din lucrarea lui Patapievici cu cele din textele filosofilor William Egginton şi Ioan Petru Culianu, referitoare la o interpretare specială a „Divinei comedii” a lui Dante.

Culmea este că, aşa cum precizează István Aranyosi, Patapievici se plânge în broşurica lui de 56 de pagini că îi pare rău că şi alţii au mai scris despre acest subiect, ca şi cum aceia l-ar fi plagiat pe el (!!!), cu toate că volumul lui Patapievici (de fapt, o conferinţă Microsoft pentru care a mai primit şi o sumă frumuşică) a apărut în urma textelor din care a plagiat.

Demonstraţia scriitorului István Aranyosi este cât se poate de clară şi demonstrează că Patapievici este un banal plagiator, care procedează exact ca Victor Ponta în teza lui de doctorat, adică, în locul citatelor şi a notelor de subsol, a trecut la sfârşitul cărţii, într-o bibliografie generală, lucrările din care a copiat!

Nu este prima oară când Patapievici a fost acuzat de plagiat. Şi scriitorul Constantin Barbu l-a acuzat de mai multe ori pe „filosoful” de la ICR că a plagiat... din Kant!

Reproducem mai jos textul lui István Aranyosi, care, în mod normal, pune capăt carierei filosofice a lui Horia-Roman Patapievici.

In urma cu doi ani am raspuns pe blogul Calculemus unui atac importiva mea, cauzat de publicarea capitolului meu din volumul Idolii Forului (redactori: Sorin Adam Matei si Mona Momescu, Editura Corint, 2010). Atacul venise din partea lui Andrei Cornea (“Idoli si idolatri (II)”, Revista 22, 22 Iunie, 2010), care scria la acea vreme:

“Cred că suprema aberaţie din acest volum se află în textul lui István Aranyosi, “Specializarea intelectual: cazul intelectualilor filosofi din România. Un exerciţiu de logică.”.

Ce il deranja atat de mult pe Andrei Cornea? Il deranja faptul ca am scos in evidenta absenta oricarei activitati publicistice recunoscut academice la nivel international al catorva intelectuali “superstar” din Romania numiti “filosofi” fara a avea opera filosofica de o calitate minim acceptabila. In rapsunsul meu de pe blog am dat ca exemplu o carte recenta a lui Horia-Roman Patapievici, care este total lipsita de originalitate.

Dat fiind ca problema plagiatului este fierbinte zilele acestea, reiau cateva idei aici, impreuna cu pasaje pe care Patapievici le-a “subtilizat” de la alti autori in volumul mai sus amintit.

Andrei Cornea sustinea sus si tare intr-o discutie online cu Sorin Adam Matei ca volumul Ochii Beatricei (Humanitas 2004, 2006), al lui H.R. Patapievici, este scris din perspectiva unui fizician, ca este despre spatii non-Euclidiene, si ca nimeni altul decat un fizician precum d-l Patapievici nu ar fi avut indrituirea si cunostintele sa aiba o asemenea abordare asupra lui Dante.

Problema este ca ideea d-lui Patapievici este preluata, inclusiv metaforele si analogiile, din articolul “On Dante, Hyperspheres, and the Curvature of the Medieval Cosmos”, Journal of the History of Ideas 60.2 (1999) 195-216, scris de William Egginton, acesta din urma preluand si dezvoltand ideea originala de interpretare a lui Dante de la R. Osserman, The Poetry of the Universe (New York, 1995), 112-13). Egginton este departe de a fi un fizician; se ocupa de teorie literara. Ideea insa apare pentru prima oara in Mark Peterson, “Dante and the 3-sphere”, American Journal of Physics — December 1979 — Volume 47, Issue 12, pp. 1031-1035:

“We describe three different methods of visualizing the ”closed universe” S3, and point out language in Dante’s Divine Comedy which suggests that he visualized his universe in the same ways, making his universe topologically S3.”

(Traducere: “Descriem (in acest articol, NB) trei metode diferite de a vizualiza“universul inchis” S3 si scoatem in evidenta pasaje din Divina Comedie a lui Dante care sugereaza ca Dante isi vizualiza universul in acelasi fel, adica tratandu-l, topologic vorbind, drept un univers S3”.)

Desigur, Patapievici ii citeaza pe Egginton si pe ceilalti insa doar la bibliografie, fara sa-i mentioneze in text, sa indice clar parafrazele si sursa analogiilor si sa citeze ceea ce este de citat. Mai mult, se vaita (Ochii Beatricei, pp. 51-52) la sfarsitul cartuliei sale (aceasta avand doar 56 de pagini, adica in jur de 20 mii de cuvinte) cat de rau ii pare ca altii au mai spus exact ceea ce el a descoperit despre Dante. Desi este extrem de improbabil ca cineva sa descopere exact aceleasi idei extrem de ineresante si originale pe care altii le-au scris deja, nu este imposibil; dar este total neprofesional, diletant si ridicol sa insisti sa publici cartea, in special refuzand sa indici foarte exact sursele (cartea nu are note de subsol deloc, cu exceptia uneia care indica faptul ca volumul se bazeaza pe o conferinta sustinuta de catre Patapievici)

Ochii Beatricei a castigat in 2005 premiul Uniunii Scriitorilor din Romania. Nu s-a gasit nimeni sa citeasca volumul inainte ca el sa se publice, sa vada ca ideea principala este a altcuiva, ca ceea ce a adaugat autorul roman este aproape zero. Mai mult, textul publicitar la cartea d-lui Patapievici include exact un pasaj despre hipersfera lui Riemann si o imagine (cea cu atingerea propriei cefe prin intinderea mainii in fata, intr-un unvers cu spatiul extrem de curbat) care ii apartin lui Egginton. Cititorul autohton ramane, dupa obisnuita publicitate desantata acordata autorului roman genialoid, cu ideea ca Patapievici a avut originala idee de a intepreta imaginile descrise de Dante prin prisma notiunii hipersferei lui Riemann, ceea ce este complet fals.

O alta sursa a lui Patapievici, nementionata nici macar la bibliografie, este primul capitol din cartea lui Ioan Petru Culianu, Out of this World: Otherworldly Journeys from Gilgamesh to Albert Einstein (Boston: Shambala Publications Inc., 1991) — analogia lingurii (vezi citatele de mai jos). Culianu insusi il parafrazeaza pe Edward Abbott, autorul unei faimoase carti care discuta idea unei lumei bidimensionale si a lumilor multidimensionale, Flatland. A Romance of Many Dimensions (1884). Bineinteles, Culianu nu comite plagiatul de care se face vinovat Patapievici in Ochii Beatricei (il citeaza pe Abbott in text, iar analogia cu supa si lingura ii apartine, Abbott utilizand o alta analogie, cea a perceptiei unui triunghi ca o linie dreapta variind in lungime in lumea bidimensionala).

In cele ce urmeaza am sa dau cateva citate comparative din Patapievici, pe de o parte, si Egginton si Culianu, pe de alta, din care reiese foarte clar nivelul de “originalitate” al intelectualului amator autohton. Traducerile din engleza in romana imi apartin. Cartea Ochii Beatricei am cumparat-o online, sub forma de E-book, de pe site-ul commercial al editurii: http://www.libhumanitas.ro/horia-roman-patapievici-ochii-beatricei-humanitas-2010-ebook.html

In cazul in care cineva are dubii ca aceste pasaje indica plagiat, sugerez acesarea paginii Harvard University dedicata definirii si analizei tuturor tipurilor de plagiat.

Ion SpânuPublicat Luni, 16 iulie 2012
77020
 | 121
 | 119
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Ana
0
Draga Horia Mata: Toate suprafetele, indiferent ca sunt infinitezimal de mici sau mari, sunt bidimensionale. Discutia nu are loc pe caracterul informativ, informatiile fiind perfect corecte, ci numai pe atitudinea incorecta de-ati insusi idei pe care altcineva le-a emis cu multa vreme inainte, indiferent de forma acestora. Problema este sa plagiezi dupa un articol stiintific publicat de Egginton in 1999. Romanul s-a nascut hot :). Si chiar daca ar fi inclus "perle", cui ii pasa, atat timp cat lucrarea nu este una stiintifica ci literara?
Publicat Vineri, 31 martie 2017
+Răspunde
Horia Mata
+1
Lasand deoparte chestiunea plagiatului mi se pare extrem de ciudat ca un fizician sa sustina ideea de "sfera cu suprafata bidimensionala" stiut fiind ca sfera este un corp tridimensional, deci la fel si suprafata lui, bidimensionale putand fi considerate doar sectiunile plane ale sferei. Nu stiu daca nu cumva cartea in cauza mai contine si alte astfel de "perle" caci nu am intentia de a o citi.
Publicat Marţi, 30 august 2016
+Răspunde
vasile
+3
literatură şi filozofie de cumetrie, cum bine a spus primul revoluţionar al ţării., înainte mergătorul care a vestit sosirea lui miron cozma, traian băsescu, monica macovei, codruţa coldea şi alţii dintre care unul e pornit împotriva lui norman manea, mulţi împotriva lui manolescu şi toţi împotriva lui vadim. în ţara penisului triumfă vaginul!
Publicat Marţi, 05 iulie 2016
+Răspunde
Petru
-3
Plagiat....? Cand spus E=mc2 trebuie sa pui o nota cu Einstein, cand spui soteriologie sau eshatologie trebuie sa trimiti la Eliade, cand zici Big Bang unde nstein.......Hayek ar trebui sa zica peste tot Lord r cand scrii pe marginea acestor idei.....trebuie sa pui nota la orice idee, ee posibil din alta parte a civilizatiei umane!???.....Pai atunci ,Eminescu ar trebui sa aiba note peste tot cu e-Shakespeare-Kant -Fichte-Schopenhauer etc iar....... Florian Pittis sa fi zis mereu Bob Dylan, Bob Dylan)..........Ar trebui ca fiecare autor sa fie un curent de idei in sine nu parte a unei miscari intelectuale, a unui val, mode daca vreti? Ce este exprimarea intelectuala, cum se face schimbul de idei si discutia acestora......? Intelectualul poate ajunge pe caile sale proprii la aceleasi concluzii cu un altul, fara sa fie nevoie de unanimitate si uniformitate.
Publicat Marţi, 05 iulie 2016
+Răspunde
Groza
+1
Asemenea jeguri sunt peste tot.Ce este de facut?.O mizerie.Trebuie toate luate la puricat.Dupa ce Elena Ceausescu a ajuns doctor ,a devenit un obicei de a fi doctor.Intreprinderile comandau la Institute sau Facultati teme de cercetare.Lucrarea a fost apoi insusita de director care si-a luat doctoratul.Cca. jumatate din directorii de intreprinderi cu doctoratul ,nu au terminat specialitatea respectiva si nici nu au citit lucrarea.
Publicat Marţi, 05 iulie 2016
+Răspunde
Attila
+1
Mai intai citeste si dupa aceraa imprastie pe internet aceste minciuni ...Uite este gratis ....Doar arunci " o geana' si vei vedea ca peste tot sunt trimiteri .... : chii...
Publicat Luni, 04 iulie 2016
+Răspunde
Gică Geambașu
+1
Mă exprim în limbajul agreat de Patavievici:ești un căcat cu ochi ,bă,eroare genetică a evoluției umane!Javră băsistă!
Publicat Luni, 04 iulie 2016
+Răspunde
Barbu Brailoiu
+2
Dar cu celălalt plagiat, semnalat tot de Cotidianul, cum a rămas? Cel de care a fost acuzat celălalt enfant terrible, Mircea Cărtărescu. V-a dat în judecată? A câștigat? A pierdut? Căci ghilimelele cu pricina înțeleg că au ajuns, într-un târziu, la locul lor...
Publicat Luni, 04 iulie 2016
+Răspunde
Camelian Propinatiu
-7
Ochii Beatricei ne privesc dintr-o epopee inca medievala si atunci ce conteaza e lectura masiva din Dante si Patapievici, nu privatizarea truismelor, nici impotenta institutionala a fesenistilor, care inca n-au inventat o functie pe masura expertizei ex-directorului ICR, stupefiind pe observatorii occidentali, care vad ca si cum antrenorul Piturca ar dispune de un Hagi pentru proiectul de baraj cu grecii, dar nu-si poate imagina pe ce post sa-l bage!
Publicat Duminică, 10 noiembrie 2013
+Răspunde
mizeria spanulica
-18
mizeria si viermii pe tina spanulica ca cacica precum la irod nici nu meriti sa fi mentionat spanulica ca cacica
Publicat Luni, 31 decembrie 2012
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017