×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 4 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Marţi, 17 octombrie 2017, 03:09
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Ce vreau să spun
Florian Coldea, generalul Securității în politica și presa română
Cornel Nistorescu
Cornel Nistorescu

Războiul politic generat de suspendarea lui Traian Băsescu evoluează halucinant. Dezvăluirile nebune se rostogolesc din oră în oră. Ce profețește suspendatul la portiță se întîmplă peste o oră sau peste o zi. Apar vinovați și stenograme de convorbiri telefonice de tip ras-tuns-freza (probează în trei fraze tot ce acuză T. Băsescu!), acuzațiile șocante sunt lansate de te miri unde, urmăririle penale vizează pe te miri cine, plouă cu mandate de ascultare, de percheziție și cu chemări la Parchet.

E mai limpede decît moartea că lucrurile nu vin nici de la Sfîntul Duh, nici de la hazard, nici de la actuala putere. În același timp, este la fel de limpede că Traian Băsescu împreună cu echipa sa de amatori entuziaști din garajul de pe strada Comănița, cu Bogdan Oprea, amărîtul de fost purtător de cuvînt al Elenei Udrea, cu Sebastian Lăzăroiu, cu Cotoi-Voinescu și cu bîjbîitul de Traian Ungureanu, nu pot mișca un asemenea mecanism infernal. Mai este cineva care lucrează în spatele lor. Cine să fie și de unde o asemenea forță?

De unde vin puterea și deșteptăciunea suspendatului Băsescu?

De săptămîni de zile am început o investigație jurnalistică discretă. Toate drumurile duc în aceeași direcție: Serviciile secrete ale statului român. Ele continuă să-l servească pe fostul președinte. Unele chiar mai intens decît înainte. Iar între cei mai zeloși se numără Florian Coldea și Silviu Predoiu. Din aproape în aproape, am izbutit să conturăm imaginea acestui centru suplimentar de putere ce operează în aceste zile în spatele lui Traian Băsescu. Două dintre sursele noastre ne-au confirmat același lucru. În interiorul SRI a fost constituită o celulă de criză. În orele premergătoare suspendării, Traian Băsescu s-a întîlnit cu generalul maior Florian Coldea și cu generalul de patru stele de la SIE, Silviu Predoiu și au stabilit modalitățile de lucru. Toți ofițerii au fost rechemați ca și în situație de alarmă. La funcționarea acestei celule de criză contribuie și Laura Codruța Kovesi. Si ea a primit sarcină de la Traian Băsescu ”să pună la dispoziția domnilor generali resursele specifice ale instituției”. Și, astfel, la Serviciul Român de Informații a fost constituită o celulă de criză condusă de prim- adjunctul directorului SRI, generalul maior Florian Coldea, general cu trei stele, umflat de Traian Băsescu după demisia lui Radu Timofte din fruntea SRI și după marele dosar ”Răpirea jurnaliștilor români în Irak”.

Am întrebat și noi cine face parte din această celulă de criză și cum operează ea? Iată cîteva amănunte:

-În afară de primul adjunct al dirctorului, activitatea este condusă de doamna general Elena Istode, șef al Departamentului Securității Economice și de doamna general de brigadă Emilia Cristina-Posaștiuc (vă rog să dictați pe litere ca să nu-i pocim numele! – n.r.). Dînsa este șefa Centrului de Monitorizare Media. Oficial se numește CSD, adică Centrul pentru Surse Deschise. Amîndouă doamnele au fost avansate în grad de Traian Băsescu în luna martie. Erau două colonelese extrem de devotate.

-Există și un centru de supraveghere media?

- Mamă, mamă, ce centru! E mult mai mult decît monitorizare, domnule! E penetrare, infiltrare, manipulare!

-Si ce face celula de criză?

-Celula de criză instituită de generalul Coldea împarte cetățenii României în buni, cei de partea lui Traian Băsescu, și în răi, toți cei care au contribuit în orice fel la demiterea acestuia sau se manifestă împotriva președintelui suspendat.

-Ei și?

-Categoria ”băieților răi” are parte de o minuțioasă investigare și fișare personală. Se scormonește trecutul și prezentul celor care sunt etichetați vehement anti-Băsescu, unii sunt trecuți pe liste speciale de potențiali atentatori, alții primesc ”eticheta VIP”, adică de agenți de legătură cu puteri străine. Și sunt ascultați, urmăriți, monitorizați. Stau cu lunile pe lista dușmanilor Constituției.

-Si ce face celula de criză cu ”datele” obținute?

-Livrează zilnic materie primă pentru aparițiile publice ale suspendatului și, concomitent, alimentează agenții acoperiți din mass-media cu material de denigrare, intoxicare, dezinformare și derutare, nu numai opiniei publice interne și internaționale, ci, mai cu seamă, cu țintă către autoritățile legitime ale statului român și către instituții ale Uniunii Europene.

-Ajung și pînă acolo?

-N-ați văzut? Mamă-mamă!

-Directorul SRI George Maior știe de celula de criză?

-Știu că a dat dispoziție să nu activăm în acest sens. În mod normal, ar trebui să bănuiască. S-ar putea chiar să știe ceva.

-Cum vă explicați această situație?

-Traian Băsescu s-a făcut negru de furie în timpul acelor zile nebune din Parlament, cînd au fost schimbați președinții celor două Camere și a fost decisă suspendarea. De ce n-au aflat din timp, de ce nu l-au informat, de ce nu au făcut ceva să-l prevină și să-l apere că el este șef de stat ales!? Sunt convins că se tem de întoarcerea lui Traian Băsescu și de aceea lucrează din greu. N-au mamă, n-au tată! Vor să-i dovedească faptul că nu i-au înșelat încrederea!

-Ce spun ceilalți ofițeri despre situația de acum?

-Să nu care cumva să vă imaginați că au aceeași atitudine ca și doamnele generălese care conduc celula de criză. Unii tac, alții înjură, alții se fac că plouă. Și unii încep să vorbească. Realizează că este o situație a unei persoane care amenință statul și stabilitatea României. Mulți își dau seama că lucrurile au luat-o razna! (Sursă anonimă)

Precedentele generalului Florian Coldea în materie de poliție politică

Numărul referințelor legate de activitatea de poliție politică a generalului Florian Coldea este deja semnificativ. Toate consemnează două lucruri. Devotamentul față de Traian Băsescu și lipsa de scrupule în acțiunile sale. Acestea conturează deja portretul funcționarului slugarnic, de tipul securistului habotnic de altădată, capabil de orice abuz pentru a executa ordinele superiorului. Misterios, plin de morgă, devotat orbește stăpînului, lipsit de orizont intelectual și de capacitate de comunicare, de discernămînt și de spirit critic, dar și de sentimente pentru cauze nobile, generalul maior Florian Coldea a devenit imaginea ofițerului superior supus orbește, loial pînă la abuz în apărarea celui care l-a promovat în funcție și grad. Cariera sa profesională este legată de mandatul lui Traian Băsescu. Și viitorul său. Relația sa deosebită cu Laura Codruța Kovesi a scăpat deja presei. Ofițerii din SRI îl consideră pe generalul Coldea capabil de orice. ”Este în stare să îngroape orice și pe oricine”, spunea cineva care l-a cunoscut mai bine.

Prim adjunctul directorului SRI Florian Coldea s-a lansat în slujba lui Traian Băsescu în timpul dosarului ”Răpirea jurnaliștilor” din Irak:

”În perioada răpirii celor trei jurnaliști români în Irak (2005), numele lui a fost vehiculat de presa centrală ca fiind unul dintre cei care conduceau operațiunile de recuperare a acestora, alături de generalul SIE Adrian Isac [1]. Potrivit informațiilor furnizate de presă, el s-a deplasat în timpul crizei la Ambasada României din Bagdad și a supervizat transportul și perioada de diebriefing la care au fost supuși jurnaliștii români la vila SRI-ului. De asemenea, a asistat și la audierea jurnaliștilor de către comisia de anchetă irakiană condusă de generalul Raad și locotenent-colonelul Moaed, deplasată la București imediat după eliberare. [2] După cum declara mai târziu, "într-adevăr, este adevărat, Serviciul Român de Informații a avut o implicare în ceea ce înseamnă operațiunea de salvare. Pe un anumit segment de acțiune am reprezentat instituția, ca specialist în cadrul SRI, mai precis, în cadrul Inspectoratului pentru prevenirea și combaterea terorismului, iar cu privire la interferența acțiunii serviciilor, a SRI, conform atribuțiilor noastre, nu am avut suprapuneri, cel puțin, atât cât eu am fost acolo, nu am fost toată perioada, cu o acțiune a așa-zisului doctor Yassin" [3].(Wikipedia)

Primul semn de poliție politică a fost semnalat în scandalul notiței despre judecătorii de la Curtea Constituținală:

”După avizul negativ al Curţii Constituţionale la propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a susţinut că şeful statului a cerut date de la SRI referitoare la judecătorii Curţii, liderul social-democrat spunând că aceştia au fost şantajaţi. Mircea Geoană a prezentat două note scrise de prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, despre situaţia dosarelor a trei judecători, Aspazia Cojocaru, Nicolae Cochinescu şi Ion Predescu”. (BBCromanien.com)

Hîrtia de pe biroul lui Florian Coldea trimisă presei de Mircea Geoană a generat și o anchetă parlamentară:

”Florian Coldea a făcut aceste afirmații la finalul audierilor din Comisia SRI, unde a fost chemat de urgență împreună cu directorul SRI, George Maior. Coldea a pretins că, după ce presa ar fi publicat articole conform cărora Serviciul ar șantaja judecători ai Curții Constituționale, SRI a dispus "verificări interne" și au fost făcute "notițe de birou", care, la rândul lor, au apărut în presă. El a precizat că "alegațiile" respective din presă se refereau la faptul că SRI "ar verifica sau ar șantaja" anumiți membri ai Curții Constituționale. "Alegațiile de presă s-au făcut începând cu luna a patra, în diferite publicații", a spus Coldea. Explicația sa a continuat: "S-au făcut asemenea verificări. Au fost făcute niște notițe de birou, care au ajuns, într-o formă care nu s-a putut stabili în mass-media". Adjunctul șefului SRI a mai spus că "notițele de birou" erau neclasificate. Potrivit lui Coldea, dosarele de Securitate aflate în arhivele SRI au fost predate CNSAS, "conform celor prezentate în aceste notițe de birou". (“România Liberă”, 19 aprilie, 2007)

Profilul de ofițer dur, fără scrupule a fost semnalat și în scandalul Valer Marian:

“Acum, pentru că s-a legat de SRI, o să-i rupem gâtul lui Valer Marian”. Consider că o asemenea afirmaţie la adresa unui parlamentar, a unui membru al puterii legiuitoare, ales al poporului şi reprezentant al naţiunii, constituie un atentat grav la adresa democraţiei şi a statului de drept, circumscriindu-se poliţiei politice pe care o practică tot mai frecvent SRI şi statului poliţienesc ce prinde iar contur în România. Menţionez că am prezentat toate aceste aspecte în cadrul unei declaraţii de presă susţinută în faţa sediului SRI din Satu Mare în data de 07 mai a.c., iar în data de 12 mai a.c. am prezentat la Senat o declaraţie politică intitulată “SRI reînvie practicile Securităţii”. (Valer Marian către Comisia de supraveghere a activității SRI)

Înclinațiile către poliția politică au fost semnalate și în urmărirea Noricăi Nicolai:

”Grupul de Investigații Politice (GIP) a publicat, în septembrie 2007, două documente oficiale, primul referitor la urmărirea de către SRI a senatorului liberal Norica Nicolai, iar celălalt, ștampilat, vizat și semnat de Coldea, având următorul conținut: "Domnule Director, Vă prezentăm un material referitor la intenția Partidului Național Liberal de a coagula un "pol de dreapta liberal" în Republica Moldova, precum și reacții după recenta declarație a președintelui Traian Băsescu referitoare la "aderarea Republicii Moldova la UE". (Mediafax, preluat de HotNews, la 23 martie 2012)

Nu mai rămîne decît să tragem o concluzie. Celula de criză care funcționează la Serviciul Român de Informații și felul în care lucrează și acordă sprijin suspendatului Traian Băsescu încalcă legea SRI, Constituția României, Legea partidelor politice și liberul acces al cetățeanului la informațiile de interes public. Despre libertatea presei, ce să mai vorbim! Pentru stoparea acestor activități este necesară o investigație a unei comisii parlamentare (alta decît cea de Control a activității SRI, aceasta fiind deja penetrată și ea în mare parte!) și de o intervenție publică a președintelui în exercițiu Crin Antonescu. Dacă nu chiar de o analiză specială în CSAT!

Și de o decizie de stopare imediată a practicilor invocate mai sus!

Post scriptum:

Folosesc acest prilej pentru a transmite generalul maior Florian Coldea și celor două generălese din fruntea celulei de criză, chiar și directorulu George Maior, că în următoarele săptămîni și luni nu mă voi întîlni și nu voi lua legătura cu ”sursa” . Drept pentru care degeaba mă ascultă sau mă urmăresc. Doar dacă nu cumva le face o mare plăcere și...

Cornel NistorescuPublicat Duminică, 12 august 2012
29508
 | 248
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
LA MULTI ANI !!!!
+8
Toate Mariile si toti Mariani si romanii adevarati le doresc un sincer La Multi Ani cu sanatate si nervi de otel !!! Va intreb pe toti de as urla in primul rand : ca ne meritam soarta unde noi cu manutza noastra 2004,2007.2009 si insuficient in 2012 ne-am facut-o insasi si ne-am lasat prostiti de un golan shmecher de Rahova sau sa urlu de haosul din USL , de luptele interne, de care se bucura si Basescu, dintre Dragnea si Ponta, sa urlu de planurile diabolice ale Kiorului care se mandreste ca pana in parlamentare a dezbinat USL-ul si lipeshte PDL cu PNL, sa urlu ca nu vom avea un viitor linistit nicidecum, sa urlu ca postam dar nici un ONG nu se mobilizeaza sa organizeze demonstratia demonstratiei anti Suspendatul ????? Ce facem, timpul fuge, iarna nu e ca vara sau "afara ploua ".....
Publicat Miercuri, 15 august 2012
+Răspunde
toate institutiile
+9
sunt intesate daca nu chiar conduse de oamenii serviciilor. problema e ca striperii, grefierii, dactiilografele, liceenii de branesti si ciorogirla, cu rang de secretar de stat, sefi de institutii centrale sunt de o incompetenta, aroganta, ticalosie, nesimtire si parsivenie comuna cu paranoia, tirania, absurdul prin gindire, actiune, aberatii, santaj, amenintari, in lipsa concursurilor si locurilor de munca, ce au facut din institutii europene, feude cu rubedenii, vecini, slugoi si nemernici prin care blocheaza reforma, gindirea actiunile de eficienta, valoare, performanta.cind scapam de acesti pitifelnici, yesmeni, cretinoizi?????platiti din banii publici ce n-au zile de munca cite au de plimbari in tara si in afara cu neamurile, gigolo, purtatori de cuvint si traducatori.
Publicat Marţi, 14 august 2012
+Răspunde
separatia puterilor ??
+7
cine se aseamana, se aduna, .kovesi si procurorii sai sau ofiteri acoperiti si poltisti slugoi(ce face ministrul de interne, doarme??), incalca principiul separatiei puterilor in stat si SE ANTEPRONUNTA inaintea Deciziei CCR, caz flagrant penal l ce trebuie analizat si cercetat de catre parlament, avocatul poporului, protectia datelor, organisme abilitate prin olege si ce trebuie convocate in regim de urgenta in sesiune extraordinara si audiate FETELE MARI , la divortul 1-2-3, CE CONDUC ACESTE INSTITUITII, KOVESI, MACOVEI, BASARABESCU, ANASTASE. NIMENI NU E DEASUPRA LEGII, NICI BASESCU SI GASCA SA DE SECURISTI CE-I FAC VOIA, JOCURILE, propria lege a incalcarii constitutiei si drepturile omului.
Publicat Marţi, 14 august 2012
+Răspunde
STAT MAFIOT TIP BASESCU
+13
UCM Reşiţa (UCM), compania care i-ar fi vândut sirianului Said Baaklini echipamente evaluate la 250 mil. euro, pe baza cărora acesta ar fi cerut o restituire ilegală de TVA de 60 mil. Euro. Potrivit DNA, în 31 august 2010, în urma unei înţelegeri anterioare, UCM Reşiţa a emis o factură în valoare de 250 milioane euro plus TVA către SC Libarom Agri SRL Bucureşti, controlată de Said Baaklini, care a cumpărat de la uzina din Reşiţa patru motoare vechi, nefuncţionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani. În realitate, cele patru motoare vechi valorau aproximativ cinci milioane euro plus TVA, adică de 50 de ori mai puţin. Pentru a da o aparenţă de legalitate operaţiunii de vânzare la preţ supraevaluat, UCM Reşiţa a mai încheiat cu SC Libarom Agri SRL Bucureşti trei contracte, în valoare totală de 245 milioane euro plus TVA, care nu au la bază operaţiuni reale. Din evaziune de genul acesta de tip mafiot statal, Basescu finanteaza B1, Realitatea TV, EVZ, Adevarul etc.
Publicat Marţi, 14 august 2012
+Răspunde
danut
+9
Si ce conteaza daca ar fi/a fost domnul Nistorescu "acoperit"?Cat timp isi face treaba in interesul poporului nu vad care i baiul.Felicitari pt editorial,domnule. CRED ca tot ce ati prezentat este adevarat...n am vazut nicio replica din partea SRI.....chiar au nevoie de un Ulieru.....sa le dreaga imaginea institutiei,daca mai ar avea ce.Si uite cum SMINTITUL DE BASESCU cu slugile lui a facut de c a c a t toate institutiile: ...in fine TARA..cu limbistii de la ICR.......MOORI BASESCULE...arde te ar gazul sa te arda!!!
Publicat Marţi, 14 august 2012
+Răspunde
ELENA ISTADE
+9
Dupa cele citite in articol dar si din cauza rezonantei negativa ce am sesizat legat de acest articol, va informez ca demisionez in cinci minute daca Basescu pierde la CCR referendumul, daca e invalidat raman in functie si imi voi slujii tara pana in decembrie 2014 .
Publicat Marţi, 14 august 2012
+Răspunde
MAFIOTUL BASESCU :
+10
Toate fraudele economice, fie evaziune prin importuri nedeclarate ( legume-fructe, carne, ulei , produse petroliere, contrabanda de tigari, materiale constructii, imort China , etnobotanice ) fie prin recuperare de TVA prin facturare fictiva, fie prin acordarea de contracte din bani publici pe baza clientelara la preturi supraevaluate si multe alte infractiuin, S.R.I . cunostea si nu a luat masuri de combatere. Ca atare S.R.I. nu este institutia statului ci una anexata si "cumparata" de Basescu ! Iar daca nu a stiut, atunci trebuie imediat restructurata si dizolvata , nu isi are sensul !
Publicat Marţi, 14 august 2012
+Răspunde
Crimea
+10
Domnule Nistorescu, dezvăluirile dumneavoastră sunt demne a fi considerate, păstrând proporţiile, similare scandalului Watergate din SUA. Din păcate, instituţiile statului nu acţionează corect pentru încheierea acestui nou scandal al regimului Băsescu. Iar despre onoarea preşedintelui nici nu are rost să discutăm. Post scriptum-ul articolului dumneavoastră este uşor naiv. Avertizarea dumneavostră adresată „urechiştilor” este tardivă. Sunt înclinat să cred, având în vedere atitudinea „timpanului naţional”, că „sursa” dezvăluirilor este deja cunoscută. Securitatea de odinoară este reactivată, ca nărav, sub alt chip. Păcat!
Publicat Marţi, 14 august 2012
+Răspunde
Pe banii mei
+12
imi fura votul meu si isi plateste slugile lui; de fapt denumirea SRI e improprie, ca si CSM; ar trebui Serviciul Basist ce infor *editat* , Consiliul Basist al magistraturii iar in loc de Procuratura, Militia basista.Cica democratie si stat de drept. AiureaPlatim impozite ca sa isi plateasca el organew de supravegfhere si represiune. Intrebarea e, in acest sistem, este logic sa fii cetatean onest?daca esti saracit , mintit, furat , ce faci, te lasi omorat cu zile, fugi (emigrezi), sau , sau ce? ca in veacurile trecute se intamplau multe si violenta era la ea acasa de ambele parti....IQ100
Publicat Marţi, 14 august 2012
+Răspunde
ORBUL DIN SRI
+11
Bai Coldea ! 06:38:12, 13 Aug 2012 78 Cum de nu ati descoperit voi evaziunea fiscala a clanului Butoane ???? Cum nu ati descoperit voi returnarea fictiva de TVA cu motoarele de la Resita via Said Baaklini ? Cum de nu ati descoperit voi ca trustul B 2 finanteaza din evaziune B1, Realitatea TV, EVZ ????? Cum nu ati descoperit voi ca Blejnar este liderul mafiei de motorina din Constanta ? Cum nu dezvaluiti organelor abilitate cine este Regina si recomandati arestarea mafiotului no 1 al Romaniei ! Va luati salariul degeaba, situatia se schimba insa cat de curand !!!! RUSINE VOUA !
Publicat Marţi, 14 august 2012
+Răspunde
Recomandate
Paul Stănescu, o nouă vulnerabilitate pentru PSD
Publicat acum 10 ore şi 14 minute
Primării cu lampa mică
Publicat acum 7 ore şi 55 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 7 ore şi 18 minute