×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 19 noiembrie 2017, 08:30
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Regimul Băsescu în campania de distrugere a presei libere din România
Poliţie politică la Jurnalul Naţional!

Tândăleam zâmbitor printre rafturile cu marfă expusă după reguli şi ochi de vânzător, prin acelaşi supermarket prin care trec aproape în fiecare zi. Uneori am sentimentul că aş putea să întind mâna şi să aleg ceva fără să privesc, aşa cum un academician îşi alege cărţile din biblioteca aflată în spatele său.

Întinde mâna şi ia fără să privească şi alege cartea pe care o caută.

- Nu folosiţi făina asta de Dobrogea la pachet de 2 kilograme ? E trei nula, merge şi la gătit şi la prăjituri. Mie îmi iese din ea o piţa de minune!

Lângă mine se afla o doamnă niţel trecută de 55 de ani, cu ochelari mai vechi, ca de pensionar, nemachiată, necoafată, îmbrăcată într-o rochie obişnuită şi încălţată cu o pereche de sandale romane de piele, dintre cele pe care le târăsc doamnele prin oraş atunci când pleacă la cumpărături. Erau mai vechi, chiar binişor scâlciate, semnul dumurilor lungi şi dese pe asfaltul fierbinte al oraşului. N-am apucat să o studiez cu adevărat că i-am simţit mâna pe braţ şi o discretă invitaţie spre cotitura raftului. Când ne-am oprit, era deja pe vârfuri şi îmi şoptea:

- Vă roagă să nu-i mai spuneţi ”sursa”! Nu-i place! (M-am gândit repede câţi turnători îşi zic sursă, câţi maimuţoi din politică folosesc acest cuvânt pentru a lansa informaţii pe care tot ei le folosesc, câţi români o dau anonimă pentru a nu avea necazuri).

- Totul este în ordine, doamnă? Este bine?

- Da cum să nu! Vă salută şi vă roagă dacă tot îl pomeniţi să-i ziceţi Gât Curat!

Ca trăznetul mi-a venit în minte Deep Trhroat din Afacerea Watergate. Şi am zâmbit din nou, bucuros că am un semn de la el cu mult mai devereme decât m-aş fi aşteptat. Prezenţa sa într-o maşină de pe stradă sau undeva departe prin provincie îmi provoca un sentiment de încredere, de linişte, de om care ştie ceva în plus.

 - Folosiţi făina asta că este spornică, domnule Nistorescu!

Şi cu o mână a scos din buzunarul rochiei un plic alb, l-a lipit de punga de 2 kilograme cu făină Dobrogea şi le-a pus împtreună în coşul meu de plastic aproape gol. A dat să plece dar s-a oprit şi, din jumătate întors, mi-a mai zis:

 - A spus să nu uitaţi de profesia dumneavoastră!

Eu, adică Ardeleanul şi serviciile secrete! Suna ca într-un banc. Mie îmi plac propoziţiile clare, scurte, răspicate, la obiect, nu vorbitul acesta în dodii, cu denumiri pe dos pentru fiecare lucru, cu aluzii, cu coduri, cu a propos-uri. Cum adică să nu uit de profesia mea?! Păi n-o încasez în fiecare zi pentru cum o fac, nu mă înjură destui ca să nu uit, nu mă ameninţă atîţia, nu rîd ca proştii? Nici făină nu pot să cumpăr fără să nu mă întîlnesc cu ea!

Doamna  dispăruse după  primul raft. Ca omul civilizat, m-am făcut că plouă şi că nu mă mai interesează unde se duce. Abia după ce am făcut doi paşi am zărit-o cum trece de casele de marcaj şi cum iese pe uşa marelui magazin.

Care va să zică să nu-l mai jignesc cu Sursă şi să nu uit de meseria mea?! De ce l-o fi deranjat atât de mult că i-am zis sursă? Jurnalistic vorbind, asta şi era. O sursă. Citeam în refuzul său de a purta acest nume comun de turnător un anume sentiment de protest, de revoltă şi chiar un pic de mândrie. Nu era unul din grămadă, nu turna, ci îşi asuma în felul său o decizie. La acelaşi lucru mă trimitea şi porecla pe care mi-o sugera. Gât curat. De ce? Cu siguranţă că şi el ştia destule despre Watergate, despre Gîtlej Adânc, cum l-au poreclit Bob Woodward şi Carl Bernstein pe directorul adjunct al FBI, Mark Felt. Coincidenţă sau nu, situaţia era hazoasă. Bătea şi el spre un Mark Felt deşi cred nu este nici un soi de adjunct. În schimb, îmi povestise o sumedenie de lucruri despre abuzurile nebune ale lui Florian Coldea, şi el ”Deputy  director of SRI”.

Am plătit, am pus conţinutul coşului într-o pungă, am urcat în maşină şi am luat-o pe străzi, în traficul cuminte al amiezii de vară, cu gîndul aiurea, cu un sentiment ciudat, tradus în palpitaţii, emoţie, bucurie şi nelinişte. Cînd am ajuns la Casa Presei Libere mi-a revenit în minte atenţionarea sa transmisă prin doamna în sandale, abia topită şi ea în căldura amiezii.

 - Să nu uitaţi de profesia Dumneavoastră!

Ardelean şi nimic mai mult! La sfârşitul întâlnirii noastre (aici ofiţerii SRI se întreabă unde, cu cine, când, de pe ce număr de telefon, la ce oră etc.) vorbise puţin despre oamenii din presă.

 - O nenorocire! Au băgat oameni peste tot. La televiziunile de ştiri, la jurnale, la ziare, la unele radiouri. Acoperiţi sau colaboratori. Sunt locuri în care două-trei, chiar patru servicii au informatori, acoperiţi, turnători şi oameni plătiţi într-o redacţie. Uitaţi-vă la Jurnalul Naţional. Ştiu ce urmează să apară, blochează, ştiu ce face Marius Tucă, ştiu toate mişcările. Cum vă explicaţi că televiziunile, ca la un semn, dau aceleaşi lucruri? Şi multe dintre ele, aceeaşi intoxicare în aceelaşi fel şi nimeni nu pune un semn de îndoială, o întrebare. E ca la ordin. Se vede comanda unică!

Presa română infiltrată de agenţi, de acoperiţi, de turnători ai tuturor servicilor de informaţii din România. Ăsta era mesajul şi acesta era apropos-ul, inclusiv cel privitor la redacţia Jurnalul Naţional.

Am oprit într-o parcare, am tras punga de plastic cu făina Dobrogea de pe scaunul din spate al maşinii şi am desfăcut plicul. Iată ce se afla înăuntru. Şi hotărăsc să public aceste trei pagini aşa cum le-am primit, cu ştersăturile de rigoare şi fără nici un fel de comentariu. O fac cu sentimentul datoriei şi cu convingerea că prevederile Legii 51/1991 privind siguranţa naţională mă apără. La articolul 3 al legii sunt prevăzute  ameninţările la adresa siguranţei naţionale, iar la articolul 4, lucrurile ce nu pot fi  considerate ameninţări. Adică cele care arată ”restrângerea sau interzicerea dreptului de apărare a unei cauze legitime, de manifestare a unui protest sau dezacord ideologic, politc, religios ori de altă natură, garantate prin Constituţie. Mai mult ca niciodată avem nevoie de  prevederile Constituţiei, cele care garantează libertatea presei. Aşa cum se arată la articolul 4, nu ne aflăm în faţa unei ameninţări la siguranţa naţională, ci a unor practici ilegale, nedemocratice, de tip totalitar, periculoase pentru toată presa din România.

Observaţi pe prima pagină a documentului, în stânga sus, semnătura şi stampila primului adjunct al directorului SRI, generalul maior Florian Coldea, pupila, omul de încredere, agentul şi sluga devotată a lui Traian Băsescu, persoana care coordonează celula de criză din SRI.

Restul, pe mâine !

Cornel NistorescuPublicat Marţi, 14 august 2012
28604
 | 106
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Max
-5
F.F.F. IMPORTANT : STIMATA DIASPORA, CERETI RADIEREA DE PE LISTELE PERMANENTE! Basescu va anuleaza voturile : daca la o ambasada, 50 cetateni romani au votat DA(pe lista suplimentara) si aceiasi cetateni apar si pe listele permanente din tara, rezulta ca aceiasi 50 cetateni au boicotat referendumul in Romania.Fiind numarati de 2 ori (pe listele suplim.+pe listele perm.), cei 50 cetateni reali devin in scripte 100, din care 50 au votat DA, iar 50 au boicotat.Cu 50% voturi DA si 50% "boicoturi", cvorumul de 50%+1 nu e realizat!
Publicat Miercuri, 15 august 2012
+Răspunde
pro ANTENA 3
+59
...ma repet....ceea ce se intampla ACUM e cu adevarat LOVITURA DE STAT....trebuie sa ne hotaram daca otravim fantanile si dam foc granelor..... NU SE MAI POATE SA INDURAM ATATA SCUIPAT IN FATA DIN PARTEA MAFIEI LUI BASESCU....
Publicat Marţi, 14 august 2012
+Răspunde
Edmund Burke 1729 – 1797
+42
„Pentru ca răul să triumfe, este suficient ca cei buni să nu facă nimic”. ȘI DACĂ TU NU FACI NIMIC ȘI VINE IAR BĂȘESCU, DEGEABA L-AU MAI ÎMPUȘCAT PE BIETUL CEAUȘESCU!
Publicat Marţi, 14 august 2012
+Răspunde
vasile
-33
Nu cred ca cei de la Parchet au cum sa ancheteze 8 milioane de romani, cei care au fost la vot. Este absolut logic si toata lumea stie acest lucru, dar interesul lui Ponta si Antonescu este sa creeze piste false pentru po *editat* tie. Justitia este si trebuie sa ramana independenta. Cei vinovati trebuie sa plateasca, iar treaba organelor de ancheta este tocmai acela de a descoperi pe cei care au incalcat legea.
Publicat Marţi, 14 august 2012
+Răspunde
Stodinetchi Marius
+52
Stau si urmaresc de ani si ani de zile ce se intampla cu aceasta tara. De 22 de ani se distruge sistematic invatamantul,cu un singur scop:o natie de tampiti,semianalfabeti si inculti,poate fi manevrata si mani *editat* ta in orice mod de stimabilii ei conducatori si de persoanele din umbra acestora. De 22 de ani se saraceste sistematic po *editat* tia Romaniei,cu scopul clar de a o depo *editat* si de a stabili si a reduce prioritatile zilinice ale oamenilor strict la subzistenta. In acest scop au fost inventate si sprijinite jocurile tip Caritas,au fost devalizate bancile,au fost distruse si rase de pe fata Romaniei fabrici si intregi ramuri industriale,au fost facute disparute in neant Fondul Libertatea,fondul de pensii,banii din conturile lui Ceausescu,banii Romaniei in general. In aceeasi idee de a depo *editat* aceasta tara s-a distrus la fel de sistematic sistemul de sanatate,pentru a nu da nicio sansa celor cu venituri mici sa traiasca iar pensionarilor garantandu-le iesirea rapida pe cale naturala din sistem,acestora oricum refuzandu-li-se prin nivelul mizer de retribuire dreptul la un sfarsit de viata decent si lipsit de griji. Prin legi care mai de care mai inteligente,au determinat femeile,mai ales pe cele de "calitate" sa mai faca copii. Prin desfintarea Armatei Romane,prin vanzarea pe nimic a resurselor cu care am fost binecuvantati,prin politicile constante antiromanesti duse de politicieni in ultimii 22 de ani si mai ales in ultimele cateva luni,se doreste ca Romania sa fie declarata ca o tara neguvernata si neguvernabila. Amestecul acestor "mari democrati" europeni si americani in treburile interne ale Romaniei nu fac decat sa-mi confirme,mie personal cel putin,ca se doreste ca Romania sa fie o noua Iugoslavie. Romania,trezeste-te !!!
Publicat Marţi, 14 august 2012
+Răspunde
stan
+21
cine este de fapt Teodorescu Sofia ?
Publicat Marţi, 14 august 2012
+Răspunde
Ipocritus
+15
Normal ar fi ca presa sa fie a patra putere din stat prin faptul ca jurnalistii spun adevarul aflat din investigatii specifice de presa ci nu prin faptul ca jurnalistii se aliniaza si spun adevarul unuia sau altuia dupa cum sint platiti.
Publicat Marţi, 14 august 2012
+Răspunde
Andrei Muresan pseudonim
+11
Pseudonim cunoscut de SRI. Acum daca in SRI nu a fi niste panarame de animale de *editat* i romani nu ar fi nimic, dar aceste loaze ale comunismului american, localizate la blocul tarom, nu fac decat rau, chiar si lor, caci daca esti prost nu poti culege roade nici macar pentru tine si familia ta. Cine poate sa-l apere pe Base, niste *editat* i de sri-isti si bineinteles la comanda boului de la CIPRU. hai ca mi se face greata cefel de SRI aveti.
Publicat Marţi, 14 august 2012
+Răspunde
pro ANTENA 3
+23
...ma repet....ceea ce se intampla ACUM e cu adevarat LOVITURA DE STAT....trebuie sa ne hotaram daca otravim fantanile si dam foc granelor..... NU SE MAI POATE SA INDURAM ATATA SCUIPAT IN FATA DIN PARTEA MAFIEI LUI BASESCU....
Publicat Marţi, 14 august 2012
+Răspunde
Atamild
+22
De doua ori am postat, de doua ori nu mi-a aparut postarea. Acum o voi face pe scurt: JOS BASESCU! Matilda
Publicat Marţi, 14 august 2012
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017