×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 19 noiembrie 2017, 18:19
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
După dezvăluirile din cotidianul.ro
ActiveWatch și CRJI solicită Parlamentului un control asupra activităţii SRI în presa românească

Cotidianul.ro a publicat marți o serie de documente, care atestă infiltarea oamenilor Serviciului Român de Informații în presa românească. În urma publicării documentelor, două organizații cer Parlamentului să intervină.

Scrisoare a celor două organizații

"Cotidianul.ro a publicat azi (marți - nr.) o serie de documente purtând antetul şi ştampila Serviciului Român de Informaţii. În cazul în care documentele publicate de cotidianul.ro sunt veridice, acestea fac dovada existenţei unor acţiuni de poliţie politică desfăşurate de serviciile de informaţii din România", se arată într-o scrisoare deschisă a CRJI si ActiveWatch.

ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei şi Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI) condamnă ferm astfel de acţiuni ce ameninţă grav libertatea presei şi cer S.R.I. şi celorlalte servicii de informaţii să înceteze imediat orice activitate de poliţie politică în mass media şi în zona activismului social şi să respecte independenţa editorială a jurnaliştilor.

ActiveWatch şi CRJI solicită Parlamentului - Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI:
- să investigheze cu celeritate autenticitatea documentelor prezentate de cotidianul.ro;
- să solicite SRI o poziţie cu privire la autenticitatea faptelor (existenţa ofiţerilor menţionaţi, existenţa documentelor publicate, identitatea sursei din interiorul redacţiei Jurnalul Naţional);
- să solicite serviciilor de informaţii date cu privire la numărul de agenţi/informatori infiltraţi în redacţii (jurnalişti, personal auxiliar, management);
- să facă publice rezultatele anchetei;
- să exercite rolul de control al activităţii serviciilor secrete în sensul protejării drepturilor cetăţenilor români şi al respectării Constituţiei.

De asemenea, cerem Parlamentului modificarea cadrului legislativ care permite infiltrarea agenţilor de informaţii în interiorul redacţiilor, măsură cu impact devastator asupra credibilităţii presei. Documentele publicate de cotidianul.ro vin pe fundalul unei serii de măsuri şi decizii care au stârnit îngrijorare în ultimii ani şi care au făcut posibile acţiuni de poliţie politică. Printre acestea amintim:

- menţinerea în legislaţie a posibilităţii infiltrării în redacţii a unor agenţi ai serviciilor de informaţii;
- includerea presei printre vulnerabilităţile la adresa siguranţei naţionale de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării condus de Traian Băsescu în anul 2010;
- hărţuirea unui activist civic (Mihai Bumbeş, Miliţia Spirituală) şi a familiei acestuia de către salariaţi ai Ministerului de Interne în luna martie a acestui an;
- solicitarea adresată serviciilor de informaţii de către preşedintele interimar Crin Antonescu de a ancheta o presupusă acţiune de denigrare a imaginii României în străinătate (“ceea ce se vede este că împotriva imaginii României a existat o acţiune organizată, coordonată, finanţată şi că eu socotesc că este cazul ca SIE să analizeze şi să găsească prin mijloace specifice cum s-a petrecut
această operaţiune”).

Organizaţiile semnatare fac apel la conducerile şi angajaţii acestor servicii să rămână fideli mandatului instituţiilor pentru care activează şi să nu dea curs intervenţiilor din mediul politic care pun în pericol drepturile şi libertăţile garantate de Constituţie.

ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei
Centrul Român de Jurnalism de Investigaţie

Publicat Miercuri, 15 august 2012
8503
 | 57
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
@ Marie
-2
Total "disappointing", au fost cativa oameni la 6-6.30 pm, in jur de 10-20 si cam toti atatia jandarmi.
Publicat Joi, 16 august 2012
+Răspunde
Ovidiu
-14
Toata Romania sta cu sufletul la gura si asteapta decizia oficiala a intoarcerii lui Basescu la Cotroceni pentru a reface legaturile cu U.E. si SUA.. Pentru a avea garantia ca justitia este independenta.. Este imposibil sa fie validat un referendum in care manechinele sa fie aduse in grup de mazare la vot, in care procentajul in unele localitati si orase a fost de peste 100% si in care pana si copii de 16 ani au votat..... Romania va avea mult de suferit din cauza lui Antonescu si Ponta.... Gordon a venit in Romanai sa analizeze aceste fraude, sa vada daca constitutia este respectata si daca sunt respectate institutiile statului, dar a avut parte numai de surprize neplacute din partea celor care guverneaza tara.....
Publicat Joi, 16 august 2012
+Răspunde
marie
+19
ia ziceti si mie ca nu-s in tara acu, cum e cu actiunea voastra de a demonstra in tacere la garajul suspendatului? Imi zice si mie careva, va rog! Poopici si va tin pomnii, mental sunt cu voi.
Publicat Joi, 16 august 2012
+Răspunde
Cogito...
+17
Asta cu infiltrarea "oamenilor de bine" in redacții nu este ceva nou si nici specific romanesc !!! Se practica si la case "mai mari si mai bune " !!! Nu sunt de acord cu aceste metode si mi-e scârbă ! Dar asta e ... ce se poate face ? Demascați si dați afara cu șuturi in cur !
Publicat Joi, 16 august 2012
+Răspunde
gabi
-28
Daca pleaca gasca lui Basescu, vor veni cei de la USL care nu isi vor precupeti energia pentru binele meu sau al tau....Da, sa se faca anacheta la SRI si poate reusim sa schimbam niste securisti cu niste kaghebisti. Ce prosti suntem! ...dar nu stiu cati, 18 sau 15 milioane? Inclin sa cred ca 15 ca restul de 3 sau tirat la capsuni!
Publicat Miercuri, 15 august 2012
+Răspunde
sam fisher
+16
EURONEWS in spaniola stia din 28 iulie ca suntem 15 milioane. asa si incepe articolul : pe 29 ....... 15 milioane de romani...... dupa care urmeaza un interviu pe strada cu basescu. aici aveti linkul : *editat* *editat* .youtube *editat* /watch?v=qaNMK2YbcY0 daca mai conteaza la ceva....
Publicat Miercuri, 15 august 2012
+Răspunde
joni
+36
jos basescu jos curtea constitutionala lui base romania la adunarea generala in piata adunarea sa schimbam ciuma basista
Publicat Miercuri, 15 august 2012
+Răspunde
Ipocritus
+24
Normal ar fi ca presa sa fie a patra putere din stat prin faptul ca jurnalistii spun adevarul reiesit din investigatii specifice de presa ci nu prin faptul ca jurnalistii se aliniaza si spun adevarul unuia sau altuia dupa cum sint platiti.
Publicat Miercuri, 15 august 2012
+Răspunde
JOS BAsecu
+20
Ascultati pe you tube piesa incredibila a lui Pheonix MAI TATARE.
Publicat Miercuri, 15 august 2012
+Răspunde
JUSTITIE si DR OMULUI
+17
securistii din toate institutiile centrale??! si partidele politice, disperati ca pierd puterea, mecanismul de tortura psihologica, deciziile si privilegiile, isi agonizeaza public ultimele zvircoliri ale cozilor de topor. pina nu se adopta o LEGE A LUSTRATIEI, temeinica si pertinenta, clara, curata si coerenta, nu va fi PACE IN ROMÂNIA!imi anunt public demisia din functia demnitar ca urmare a incalcarii constitutiei, legislatiei române si europene de cei i..l...i..??!!MISCAREA PT JUSTITIE SI DREPTURILE OMULUI constata de 2 ani ca in ROMÂNIA, NU EXISTA STAT DE DREPT SI DOMNIA LEGII! SOLICITAM DE URGENTA > ALEGERI GENERALE ANTICIPATE!!!!
Publicat Miercuri, 15 august 2012
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017