×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 22 noiembrie 2017, 06:02
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Hotărârea CCR reprezintă un abuz de drept şi este neconstituţională
Parlamentul este cel care poate decide ce face cu Băsescu

Hotărârea prin care CCR a invalidat referendumul de demitere a lui Traian Băsescu prezintă elemente clare de neconstituţionalitate. Un conflict legislativ dă posibilitatea Parlamentului să ia decizia finală în ceea cel priveşte pe Traian Băsescu.

„Abuz de drept”

Hotărârea nr. 6 din 21 august 2012 a CCR, referitoare la Referendumul din 29 iulie a.c. reprezintă un abuz de drept şi încalcă Constituţia. La această concluzie au ajuns trei jurişti cu experienţă în materie constituţională, care ne-au contactat şi ne-au prezentat detaliat argumente. Concret: CCR a emis o hotărâre (nr. 6 din 21 august 2012) în finalul căreia se precizează: Hotărârea este definitivă şi general obligatorie. „Această formulare este neconstituţională. În Legea fundamentală nu există vreo prevedere care să dea hotărârilor CCR această putere şi anume să fie definitive şi general obligatorii. Această formulare reprezintă un abuz de drept. Ţinând cont de acest aspect, Hotărârea nr. 6 a CCR nu este opozabilă Parlamentului”, susţin la unison juriştii consultaţi.

Ce spune legea CCR...

Art. 11 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR prevede la alin.1:

Curtea Constituţională pronunţă decizii, hotărâri şi emite avize, după cum urmează:

La acelaşi articol, la litera B prevede: Hotărâri, în cazurile în care:

c) veghează la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia;

La alin. 2 şi 3 din lege se precizează:

2) Deciziile şi hotărârile se pronunţă în numele legii.

3) Deciziile, hotărârile şi avizele Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Deciziile şi hotărârile Curţii Constituţionale sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.

...Şi ce spune Constituţia

La art. 146 sunt enumerate atribuţiile CCR, iar la articolul 147 alin. 4 prevede: Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.

În caz de conflict legislativ, Constituţia are prioritate

Juriştii consultaţi arată că, aparent, „suntem în faţa unui conflict legislativ. În legea CCR se spune că şi hotărârile sunt general obligatorii, iar în Constituţie nu există o astfel de prevedere. În acest caz, prevalează prevederile din Constituţie, pentru că o lege, fie ea ordinară sau organică, nu poate bate Constituţia”.

Tot juriştii cu care ne-am consultat au mai precizat: „În Hotărârea nr. 6 din 21 august a CCR se fac, aşa cum este normal într-un document de natură juridică, trimiteri la numeroase articole din legea de organizare a CCR, din Legea referendumului şi din Constituţie. Cine citeşte cu atenţie documentul va observa că nu există nicio trimitere la art. 147, alin. 4 din Constituţie, adică cel care întăreşte un document CCR, şi anume îi dă puterea de a fi general obligatoriu şi cu putere pentru viitor. Or, judecătorii CCR erau obligaţi să facă trimitere la acest articol, din moment ce au inserat în document că hotărîrea luată este general obligatorie. Nu au făcut-o pentru că ştiau că art. 147 alin. 4 nu are nicio legătură cu hotărârile emise de CCR. Aici suntem deci în faţa a ceea ce în termeni juridici se numeşte abuz de drept”.

Care este soluţia

Având în vedere faptul că Hotărârea CCR nr. 6 nu se încadrează în prevederile Constituţiei şi având în vedere că este calificată ca fiind un abuz de drept, se impune o întrebare: care este soluţia de urmat în acest caz extrem de complicat. Tot juriştii ne-au arătat care este calea de urmat: „În această situaţie, Parlamentul este cel care poate lua decizia finală. Parlamentul este acoperit prin art.3 al Hotărârii nr. 34 din 6 iulie 2012, care prevede: În situaţia în care Curtea Constituţională va stabili că nu au fost îndeplinite condiţiile de valabilitate stabilite de lege, Parlamentul României va lua act de hotărârea acesteia şi va decide asupra procedurii de urmat. Ţinând cond de prevedea finală a acestui articol Parlamentul poate decide dacă Traian Băsescu se întoarce sau nu la Palatul Cotroceni. Orice decizie a Parlamentului în această speţă este legală”.

Alte argumente privind abuzul de drept comis de CCR

Hotărîrea CCR nr. 6 din 21 august 2012 nu poate fi definitivă şi general obligatorie şi pe alte considerente. Şi acest lucru reiese chiar din Legea CCR. Faptul că legea prevede că CCR veghează la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia nu reprezintă o pronunţare asupra legalităţii referendumului, ci doar o acţiune în constatare. A veghea nu înseamnă verificarea legalităţii sau a constituţionalităţii, ci doar o constatare.

Or, numai actele CCR legate de legalitatea unor acte normative, adică acolo unde se constată situaţii de neconstituţionalitate, sunt cele general obligatorii. Iar acestea sunt, repetăm, Deciziile CCR. Decizia CCR nu reprezintă acelaşi lucru cu o hotărâre sau cu un aviz al CCR. Iar Constituţia face o distincţie clară şi defineşte explicit situaţiile în care este vorba de Decizii ale CCR.

Un alt argument care vine şi arată că hotărârea CCR nu are caracter definitiv şi general obligatoriu îl reprezintă prevederile articolului 2 din Constituţie. Acesta la alin. 1 spune: Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum, iar la alin. 2, Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu. Cum se traduce în limbaj popular acest articol în speţa de faţă: referendumul reprezintă o formă de exercitare a suveranităţii poporului. Asupra legalităţii exercitării suveranităţii poporului nu se pot pronunţa 6 sau 9 persoane, fie ele şi judecători ai CCR. (Că şi aici suntem în faţa unui conflict de legislaţie nu contează, pentru că, aşa cum am arătat, prevederile Constituţiei au prioritate.)

CCR a încurcat borcanele în propriul document

În Hotărârea CCR nr. 6 din 21 august 2012, pe care juriştii o consideră ca fiind neconstituţională şi că reprezintă un abuz de drept, prin inserarea în dispozitiv a formulei definitivă şi general obligatorie, mai există un element care demonstrează ilegalitatea ei. În document se face referire la Hotărârea nr. 5 a CCR din 14 august 2012, prin care judecătorii Curţii au venit cu noi precizări referitoare la ce au solicitat guvernului referitor la actualizarea listelor electorale. Şi această Hotărâre nr. 5 este una ilegală. Pentru că este vorba de un act administrativ pur şi simplu, iar un astfel de act nu poate fi „îmbrăca” haina unei hotărâri. De exemplu, atât pe 2 august a.c., cât şi pe 6 august, solicitări similare au fost transmise guvernului prin adresele nr. 3.505, respectiv 3.506. O adresă reprezintă un act administrativ, în timp ce o hotărâre în niciun caz. Drept urmare, am mai avut un document ilegal, iar la acesta face expres trimitere Hotărârea nr. 6.

Lucian GheorghiuPublicat Vineri, 24 august 2012
22409
 | 239
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
capitole negre in RO
+2
crima din 25 decembrie 1989 (ziua Craciunului) - eliminarea si repunerea pe tapet a PCR - distrugerea activitatii partidelor istorice - interzicerea intrarii in Romania a Regelui Mihai - alegerile din 20 mai 1990 - crimele de la Targu Mures din martie 1990 - crimele impotriva protestatarilor din Piata Universitatii (52 zile in 1990) - diferitele mineriade - distrugerea industriei romanesti - "privatizarea" petrolului, gazului, otzelului etc - distrugerea agriculturii romanesti - distrugerea turismului romanesc - promovarea unora ca Hrebenciuc, Cosmanca, Nastase, Roman, Basescu, Stolojan, Georgescu, Tanasescu, Isarescu, Teodorescu samd - aparenta independentza a justitiei circa 20 de ani - discriminari pozitive pentru maghiari, tzi ga n i, e vre i , avocati, alte "clase sociale" etc - - - si toate acestea sub bagheta lui Ilici Ion Iliescu (+ acolitii lui din Romania, Rusia si cine mai stie de pe unde) !
Publicat Marţi, 28 august 2012
+Răspunde
FRAUDA SECOLULUI
+13
FRAUDA SECOLULUI 6 INVING 8, 5 MILIOANE DE VOTANTI, DIN CARE 7, 4 MIL VOTANTI DA PT. SUSPENDARE!
Publicat Luni, 27 august 2012
+Răspunde
@urasc_idiotii
+4
Dar pe eba, idioata natiunii o iubesti, nu-i asa? Nu urasti tu chiar pe toti idiotii.
Publicat Luni, 27 august 2012
+Răspunde
@parlamentu hahaha
-2
1. Pandurii Târgu Jiu 6 5 1 0 15-5 16 puncte 2. Steaua Bucureşti 5 4 1 0 14-5 13 3. Dinamo Bucureşti 5 3 2 0 11-6 11 4. Astra Ploieşti 6 3 2 1 14-10 11 5. CFR Cluj 6 2 3 1 12-9 9 6. Rapid Bucureşti 5 2 3 0 7-5 9
Publicat Luni, 27 august 2012
+Răspunde
Max
+8
Domnilor USL-isti,ne-ati promis, la formarea acestei coalitii, ca veti milita pentru Romania bunului simt,ca veti face o politica total diferita de cea basisto-portocalie bazata pe aje,cedari nedemne in fata "partenerilor" euro-atlantici si desconsiderarea poporului.Cum credeti ca va puteti atinge obiectivele enuntate la lansarea coalitiei si care ne-au determinat sa va votam la locale,daca acceptati monstruozitatea CCR daca porniti la drum prin acceptarea desconsiderarii celor 7,4 mil. de voturi de la referendum care nu reprezinta simple stampile pe un petec de hartie,ci optiunea hotarata a 7,4 milioane de romani? Cum mai puteti afirma ca voi sunteti altfel ,ca sunteti i si patrioti daca recurgeti la batjocorirea poporului roman? Nu va lasati intimidati de basistii Merkel si Barroso,acestia vor accepta vointa poporului roman pentru a nu se compromite ca "democrati" in ochii propriilor cetateni.Daca acceptati ingenuncherea in fata lor acum,nu o sa va mai ridicati nicicand in picioare si nici pe noi nu o sa ne mai aveti drept sprijin. De ceea ce veti face domniile voastre azi, in Parlament,depinde viitorul cu adevarat democratic al Romaniei,imaginea ei de stat suveran si nu colonie germano-americana cumparata cu cativa banuti! Inspirati-va din atitudinea demna a patriotilor conducatori ai Ungariei si Poloniei,nu continuati ijnosirea basista a tarii noastre!
Publicat Luni, 27 august 2012
+Răspunde
1000%
-4
LI-SAU ZĂNGĂNIT AMENINȚĂRILE CU DOSARE, DOCTORATE, ȘI ALTE MATRAPAZLÂCURI. (""" nici o crimă nu e perfectă şi nici un adevăr nu rămâne ne descoperit""" !!!!!!!) """****AM MARE SEMN DE ÎNTREBARE, DE NE REGULI A SOCRULUI RĂSPOPIT O ÎNȚELEGERE CU PROBLEMA "DOCTORE" ........ ponta ești o dezamăgire o catastrofă ....=şi un notoriu blat = MARE RUȘINE MARE DEZAMĂGIRE DE RÂSUL UNiVERSULUI. Veți ajunge SUB 10%, mai rău ca pdl şi băsescu. Un votant PSD și cu "DA" la referendum. -
Publicat Luni, 27 august 2012
+Răspunde
A T E N T I E !!!
+1
dacă va fi cvorum pe 27. aug. a.c., în toamnă veți lua maxim 10% vă spune un votant p.s.d şi "DA" LA REFERENDUM. VA VENI PARTIDUL pp-dd a puradelului de la Caracal. Mare ruşine p.s.d. , cred că v-au arătat dosarele, doctoratele și furiciunile. A T E N T I E MARE. !!! """ nici o crimă nu e perfectă şi nici un adevăr nu rămâne ne descoperit""" !!!!!!!
Publicat Luni, 27 august 2012
+Răspunde
bmarinescu41
+2
Mâine vom vedea de ce e în stare Parlamentul!Soarta româniei şi a Românilor sunt în mâinile Parlamentului!!! Mâine vom vedea dacă a fost BLAT sau PROSTIE !!!Dacă Parlamentului îi va fi frică de merkel şi barosu şi nu va vota demiterea lui băse,înseamnă că România nu mai există,a murit fraţilor!!!
Publicat Duminică, 26 august 2012
+Răspunde
ionel
-5
sa antrebat cineva din partea carui partid sant acesti trei JURISTI,si mai lasatine fratilor cu acel cuvant de DICTATOR...stie cineva ce anseamna DICTATOR....si anca ceva,din cate stiu eu nici un post de televiziune sau vre-un ziar sau vre-un ziarist destept nu au calculat toti banii care sau cheltuit cu aceasta situatie,ptr.ce,ptr. a fi alti CIOLANOSI la putere.An vreme de criza asta ne trebuia noua,indiferent cine este la putere,cu acei bani se puteau face multe altele.Acum banii sai plateasca PONTA si cu ANTONESCU,caci ei siau dorit aceasta schimbare si prostimea a pus,,BOTU,,Si aducetiva aminte ca si PSD si PNL au mai fost la conducerea tarii,ceau facut,NIMIC.Si sa nu uitati un lucru,ff important,nu BASESCU conduce tara,tara a fost de mult vanduta MASONILOR *editat* .....Luati aminte si analizati,nu ca oile gramada.Si anca ceva,eu nu sant nici cu unul din clasa politica ptr.ca nici unul nu merita,sant cu CAPUL PE UMERI..........
Publicat Duminică, 26 august 2012
+Răspunde
urasc_idiotii
-7
e un biet boz.gor de cluj, unul de lb. romana, probabil, da' tot destarat se numeste. Hai la jug, 'roman' prost', si 'halgas', ca sluga ai fost si sluga vei ramane, ca-ti place, s e r v u s :(((
Publicat Duminică, 26 august 2012
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017