×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Joi, 19 octombrie 2017, 04:43
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Ca să înţelegem ce ni se întâmplă:
Secretele puterii politice după A.N. Chomsky

Preluare adaptată din mediul internet

Avram Noam Chomsky (n. 1924) este un reputat lingvist american, profesor emerit la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

În afara mediilor academice, Chomsky este mult mai cunoscut în lumea întreagă pentru activitatea sa politică, îndeosebi în ceea ce priveşte critica vitriolantă la adresa politicii externe a Statelor Unite, dar şi a guvernelor altor mari puteri. Drept care este considerat şi o personalitate marcantă a stângii politice din Statele Unite.

Noam Chomsky a identificat şi a explicat, într-o formulare pe înţelesul tuturor, regulile de bază ale manipulării pe care se bazează puterea politică în criza de legimitate şi pe care el le numeşte strategii ale diversiunii. Ele au fost sintetizate în ceea ce poate fi numit “Decalogul Chomsky”.

Decalogul Chomsky

1. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui adevărate

Pentru aceasta: Să distragi permanent atenţia de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte minore, dar cu mare impact emoţional.

2. Poporul trebuie să perceapă conducătorii drept salvatori ai naţiunii

Pentru aceasta: Inventează false ameninţări, ori creează probleme grave, care îngrijorează real şi angajează opinia publică, iar apoi oferă soluţiile.

Un exemplu: Favorizează insecuritatea cetăţenilor, apoi guvernarea providenţială salvează naţiunea în temeiul legilor represive cerute de popor, cu preţul limitării propriilor libertăţi democratice.

3. Poporul trebuie permanent pregătit pentru mai rău

Pentru aceasta: Mecanismele propagandei “albe” (oficială, integral asumată de guvern), “gri” (parţial asumată) şi “negre” (niciodată asumată) trebuie să promoveze imaginea unui guvern în permamenţă preocupat pentru ameliorarea condiţiilor tot mai sumbre ale viitorului. Politicile antipopulare dure se vor aplica gradual, pentru a se preveni ori atenua protestele sociale. În acest fel, cel mai mare rău devine suportabil dacă e administrat în porţii anuale, conform unui program anunţat.

4. Poporul trebuie să creadă că şi ceea ce guvernele îi pregătesc spre a trai mai rău este tot pentru binele său

Pentru aceasta: Să obţii acordul de moment al poporului pentru măsuri economice dure din viitor. Omul se obişnuieşte cu ideea şi înghite tot, dacă e prevenit şi amânat.

5. Poporul trebuie să aibă o gândire care să nu-i permită sesizarea legăturii dintre cauze şi efecte

Pentru aceasta: Să te adresezi oamenilor ca şi cum ar avea cu toţii o gândire infantilă. În felul acesta, îndrepţi mulţimile spre un tip de gândire superficială, naivă şi cu predispoziţie la intoxicări informaţionale.

6. Poporul trebuie dezobişnuit să problematizeze realitatea şi să acţioneze sub impulsul emoţiilor

Pentru aceasta: Să faci tot timpul apel la sentimente şi la reacţii glandulare, nu la raţiune. Să încurajezi reacţiile emoţionale, pentru că sunt cel mai uşor de manipulat.

7. Poporul trebuie obişnuit cu satisfacţii ieftine, care să-i ocupe timpul şi să-l demotiveze în atingerea unor idealuri superioare

Pentru aceasta: Un sistem de învăţământ corupt şi nefuncţional este instrumentul ideal de a tine cetăţenii în ignoranţă şi a manipula opiniile colective după bunul-plac.

8. Poporul nu trebuie să aiba acces la mijloace de informare completă, exactă, corectă şi obiectivă

Pentru aceasta: Să încurajezi financiar acele mijloace de comunicare în masă care îndobitocesc publicul şi îl ţin legat de emisiuni şi seriale vulgare, ce trag inteligenţa în jos.

9. Poporului trebuie să-i fie indus spiritul turmei

Pentru aceasta: Să stimulezi sentimentul individual de culpă, de fatalitate, de neputinţă. Persoanele care nu mai au impulsul de a se revolta, devin o turmă şi sunt uşor de controlat.

10. Poporul nu trebuie să creadă în existenţa strategiilor şi mijloacelor oficiale de manipulare

Pentru aceasta: Să apelezi la toate cuceririle ştiinţelor pentru a cunoaşte punctele slabe din psihologia individului şi a mulţimilor. În acelaşi timp, să discreditezi aceste cunoştinţe prin mass-media, astfel ca poporul să nu creadă în mijloacele şi strategiile statale de manipulare.

Aurel I. RogojanPublicat Sâmbătă, 08 septembrie 2012
29637
 | 134
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
@ 41
+14
De acord cu dumneavoastră. "Pleiada de conştiinţe a UMANITĂŢII" trebuie neapărat discreditată de "aceşti bolnavi care ne guvernează" prin intermediul slugoilor lor, adică prin “prostituatele intelectuale”. “Neputând să te ajungă, crezi c-or vrea să te admire?/ ...vor căta vieţii tale/ Să-i găsească pete multe, răutăţi şi mici scandale – “. Eternul EMINESCU. Încă o dovadă a faptului că EMINESCU îi “deranjeză pe vremelnicii diriguitori” antinaţionali.luca d
Publicat Luni, 10 septembrie 2012
+Răspunde
luca d
+19
Cei care au citit "Visul lui Scipio - Istoria Romei ca poveste filosofica" de Sergiu Pavel Dan, îşi dau seama că "nimic nou sub soare". De- a lungul timpului s-a schimbat doar forma, fondul rămânând acelaşi. De fapt profesorul Chomski dezvoltă ceea ce s-a spus acum aproape 2000 de ani: "pâine şi circ".
Publicat Luni, 10 septembrie 2012
+Răspunde
Republican
-18
@rxctps: Iti las tie placerea sa-ti amintesti cu nostalgie de vremurile urate ale comunismului! Esti in situatia alora care vor sa-si amputeze un membru, fiindca "simt" ca il au in plus. In definitiv, daca vrei sa fii "nostalgic", n-o sa te impiedic io. O singura..."chestie": nu incerca sa-ti aplici "nostalgiile" pe altii; traieste-ti-le singur! PS Chomsky e ACUM comunist, desi, in general, drumul se face invers PPS Astept sa mi-o spui p-aia ca vremurile de acum chiar te fac sa te simti comunist... Comunist-comunist, da' n-ai renunta la forum, nu?!?
Publicat Duminică, 09 septembrie 2012
+Răspunde
politica externa
+18
N.Chomsky, facut aici comunist in necunostinta de cauza, critica prea marea obedineta a politicii americane fata de cea a statului Is ra el.
Publicat Duminică, 09 septembrie 2012
+Răspunde
Constiinte ale Lumii
+19
N.Chomsky e unul din cele mai luminate capete ale Lumii. Iar ca *editat* , a sustinut impotriva atacurilor necinstite o alta stralucita voce a Lumii, prof.N.Finkelstein (Univ. New-York), in disputa cu cei care faca afaceri in numele holocaustului. Prof.Finkelstein e nu numai foarte documentat, dar cunoaste batjocura la care a fost supusa iubita lui mama, supravietuitoarea a holocaustului. E o pleiada de constiinte ale Umanitatii, N.Chomsky, N.Finkelstein, N *editat* ubini si J.Stiegliz, demna de tot respectul Lumii. Cine cunoaste, stie ca nu exagerez.
Publicat Duminică, 09 septembrie 2012
+Răspunde
rxctps
+27
@Republican!Chomski NU a fost niciodata comunist,dimpotriva alaturi de Fukuyama a fost unul dintre tartorii neoconservatorismului amrelocesc.Numai ca i-a trecut.Cat despre comunism,la ceea ce ne asteapta,o dictatura a "dreptei"cum nu s-a mai pomenit pana acum si cum nu ne-am fi inchipuit sa existe in mintea omeneasca bazata pe principiul "scapa cine poate",o sa ne amintim despre vremurile urate ale comunismului cu nostalgie...
Publicat Sâmbătă, 08 septembrie 2012
+Răspunde
Marinaru
+27
Asta precis a trait si sa specializat la noi pentru ca cele 10 puncte se pliaza PERFECT pentru NOI.Punctul 11 cred ca a uitat sa-l defineasca: cind devii VIERME sau RIMA !!!!!!!!!!! SRI,DNA,CSM,PG,ICCJ ar trebui sa-l arestati pe individul asta care da din casa.Monica Macovei ai grija si bagal in vizorul PPE si a CDU-ului german ca nu mai merge sa-i tolerati asemenea iesiri din front.Hai la treaba acum ca nu mai e timp........
Publicat Sâmbătă, 08 septembrie 2012
+Răspunde
Secretele besinismului
+23
Nu-s complicate ! In principal este necesar sa dai de doi dobitoci ca Ponta si Crin ,pe care sa-i poti duce de nas cum iti place . Ceri prag de 50%+1 si ei sa accepte ! Da Curtea de KKT a Rromaniei cu seful Zegrean de la CAP o ,,erata'' semnata in fals de paznicul de la sch. III , tu sa zici ca e legala .Daca se mai stramba la tine si tov Barrosu , tu sa zici ,,Sa traiti''. Eto vsio ,dorogie tovarisci kus]
Publicat Sâmbătă, 08 septembrie 2012
+Răspunde
Republican
-18
@Idle. a) Ia cele 10 puncte la analiza si adu-ti aminte (daca e cazul) ce facea propaganda in Romania inainte de '89; b) Poti lejer sa fii comunist, cu sufletul, cu mintea, ca Chomsky, fara sa traiesti intr-o tara comunista; c) SUA nu e o tara comunista, dar are partid comunist. De Gus Hall ai auzit?; d) Comunism pur exista in Coreea de Nord (a incercat si Cuba, dar a dat inapoi) - se vede cu ce efecte asupra po *editat* tiei. Noi "fauream" comunismul, tindeam catre. "Circurile foamei" = mancatul la comun iti spun ceva?; e) N-m fost comunist in cuget si-n simtiri, ca sa fiu acum un virus si sa pot face "intoxicari"; f) Pe Noam Chomsky l-am studiat la scoala - Gramatica Transformationala Generativa. Fii sigur ca propaganda comunista din Romania selecta cu maaare grija "ganditorii capitalisti progresisti" despre care era voie sa sa faca vorbire! Nici vorba de neo- liberal; neo-liberal e Barack Obama; g) Chomsky e comunist sadea. Nu te urmareste FBI-ul in SUA daca esti neo-liberal...
Publicat Sâmbătă, 08 septembrie 2012
+Răspunde
Vigilanti
+26
Nelegitimu', vizită la CCR să plângă acestora că îi iau mandatu' la jumate', să îl ajute, imediat cvorum, discreditare internaţională, măsuri la secret CSM, vrăjală cu amânarea şi datele de la guvern, PRESIEUNE pe CCR, ERATĂ( iar aici e grav, că n-au avut aprobare de la ceilalţi şi nu-i în practica uzuală, nicăieri) pe altă lege, ignorare de date oficiale, boicot, presiune americană, germană, U.E., cedare, mistificare, ilegalităţi, DECIZIE falsă, judecători incompatibili, ŢIPETE isterice şi antinaţionale, antiromâneşti, diviziide agenţi corupţi şi neloiali statului român, proteste, Ghişe şi demers, Barosso şi mândria etc. Eii, eii, eiii!
Publicat Sâmbătă, 08 septembrie 2012
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017