×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 22 noiembrie 2017, 05:56
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Literatură comparată pentru sâmbătă seara:
Mihai Răzvan Ungueanu şi GabriGel Liiceanu

Cei care au citit romanul autobiografic al lui Gabriel Liiceanu şi au văzut listele de cumpărături făcute de MRU prin locurile pe unde acesta a dat până acum cu sapa probabil că au observat că aceşti „cărturari” sunt fraţi de... cremă, întrucât amândoi au pasiunea de a se unge bine!

Când era şef la SIE, Mihai Răzvan Ungureanu cumpăra din banii statului „unguent rectal” şi „comprimate vaginale”, în valoare de 250.000 euro! Abia instalat ca prim-ministru, acelaşi MRU a cumpărat de vreo 300.000 euro balsam de buze, apă de urechi, „plasturi mici pentru băşici” şi alte sulemeneli.

Prefăcut, maliţios, efeminat, cu o voce erectilă, fostul supleant al CC al UTC pare, mai degrabă, o femeie încarcerată în pielea unui bărbat. Preocupările sale din perioada când deţinea funcţii importante în stat demonstrează cu prisosinţă câteva slăbiciuni ale firii, ce trădează o mare pasiune pentru un tip de snobism pe care nu-l poate înţelege în toată dimenisunea lui decât unul care simte la fel.

GabriGel Liiceanu şi voluptăţile sale cremoase

Cel care-i seamănă perfect, din acest punct de vedere, şi care l-a inspirat în aceste excese cosmeticale ce frizează ridicolul este traducătorul Gabriel Liiceanu. Acesta, în - să-i zicem - romanul său autobiografic „Scrisori către fiul meu”, scrie cu feminină sensibilitate:

„Îţi mărturisesc că, la rându-mi, petrec în fiecare dimineaţă, în baia mea, minute de adevărată voluptate şi toate în preajma răsfăţurilor pe care mi le procură mai întâi duşul matinal – cu alegerea, după felul în care voi începe ziua, a gelului de duş cel mai potrivit (şovăi zilnic între mirosurile de ghimbir, ceai verde şi lavandă de la Roger&Gallet) -, apoi, odată duşul terminat, utilizarea cremelor de faţă de la Clinique, a cremelor de corp de la Molton Brown sau a gamei de thé vert de la Bvlgari, în sfârşit, alegerea parfumului din prima parte a zilei: Carolina Herrera sau Bois d’Argent de la Dior“ („Scrisori catre fiul meu”, de Gabriel Liiceanu, Ed. Humanitas, 2008, pag. 193).

Parcă am fi în faţa destăinuirilor unei gheişe, ale unei curtezane de la curtea nu ştiu cărui rege destrăbălat sau a unei cadâne din haremul vreunui sultan!

Ungueanu, între balsamul de buze şi unguentul rectal

Neavând talent de scriitor, „cărturarul” Mihai Răzvan Ungureanu îi dă replica lui Liiceanu pe lista de cumpărărturi de la SIE şi de la Guvern:

„50 de tuburi de unguent rectal, 10 tuburi de cremă vaginală, comprimate de ginkgo biloba ori granule homeopate, viagra (la SIE) şi Plasturi mici tratament pentru băşici, Deodorant stick sans alcool Armani Code by Giorgio Armani, Lip Care with propolis organic beeswax and olive oil, Deodorant roll-on Neo by Givenchy, Eau florale Petale de rose lotion naturelle, Antiperspirant deodorant roll-on - Clinique skin supplies for men, Cremă Apivita Men's care Antiwrinkle anti-fatigue, Givenchy pour homme blue label aftershave, Cremă de faţă Clinique skin supplies for men maximum hydrator, Cremă Bepanthene Plus, Baneocin unguent de la Sandoz, BioRepair Zahncreme, Spray Forest Essentials - Stress Reliever, Spray Forest Essentials - Sound Sleep, Apă de urechi Odol Extra Fresh, Deodorant Armani Code bz Giorgio Armani, Parfum Lolita Lempika, Deodorant - Neo - by Givency, Deodorant roll-on Neo by Givency, Voltaren Emulgel, Parfum Lalique White, Givenchy pour homme blue label, eau de toilette vaporisateur spray, Parfum Roadster by Cartier, Parfum Givenchy Play, Parfum Fahrenheit by Dior, Loţiune de corp L'Occitane Lait corporele Verveine, Gel de duş L'Occitane Gel douche Verveine, Cremă de mâini Apivita Hand Care, Cremă de mâini Clinique Stop sign Hand repair , Parfum Mont Blanc Hommo Exceptionnel eau de toilette” (pe lista de protocol a Guvernului).

Oricine poate să observe că aceste două personaje au gusturi comune în privinţa unor creme de corp sau parfumuri, astfel încât este uşor să ne imaginăm întâlnirea dintre Liiceanu şi MRU:

„- Oh, excelenţă, ce frumos îţi miroase mânuţa a cremă Clinique, şi urechiuşa a Odol fresh!

– Da, şi ţie, maestre, cum îţi pute hoitul a lavandă Roger&Gallet!

– Dar nu ai simţit aroma mea Molton Brown?

– Ei, cum să nu, dragul meu, dar era s-o confund cu parfumul meu Lalique White!

– Vai, cum ai putut să comiţi o asemena impietate, doar ştii că această cremă nu merge decât cu damful lui Bois d’Argent de la Dior!

- Scuze. Dar, ia spune-mi, de ce mergi aşa crăcănat?

- A, o nimica toată, am o micuţă fisură anală de care nu mai scap.

- Şi nu ai încercat noul unguent rectal?

- Ba da, dar am auzit că e mai bună crema vaginală din gama Armani Code.

- Bine, pa, te sărut, dragul meu!

- O nu, să nu faceţi asta, că abia ce am dat pe buze cu Lip Care with propolis organic beeswax and olive oil!”

Indicaţii de regie: dacă vreţi să lecturaţi cu voce tare acest dialog imaginar, trebuie, musai, să începeţi de la nota „si”, astfel încât persoanjele să fie recunoscute mai uşor!

Cărtărescu: „Mi-am băgat botul în sexul ei blond”

Dincolo de glumă, aceste două - pardon! - aceşti doi închipuiţi au şi modele livreşti, ca orice snob din galeria lui Molière. Înaintaşul lor este tot un maestru al limbajului piţigăiat: aspirantul la Premiul Nobel - nota „si”, vă rog! - Mircea Cărtărescu! Şi el descrie într-un volum de poezie (scris împreună cu soţia sa, poeta Ioana Nicolaie, pe vremea când aceasta era doar nevasta prietenului său) tot un fel de ungere, numai că, pe vremea aceea, crema era luată direct de la sursă. Iată-i şi pe cei doi în plină desfătare, aşa cum se descriu singuri:

Ioana Nicolaie scrie: „Coastele zdrăngăneau ca sticlele de bere/ sub ţâţele ei nehrănite/ iar ea mânca, din el mânca/ îi sorbea ochii, îi sugea creierul/ îi lingea scrotul sărat/ îi înghiţea miliardele de seminţe”.

Mircea Cărtărescu îi răspunde: „Numai când mi-am băgat botul în sexul ei blond, un tip mustăcios, cu ochi negri şi cu nasul drept s-a iţit dintre cârlionţi şi mi-a băgat limba drept în gură” „iar ea mânca, din el mânca/ îi sorbea ochii, îi sugea creierul/ îi lingea scrotul sărat/ îi înghiţea miliardele de seminţe” (din vol. „40238 TESCANI”).

În faţa unor asemenea valori, cum să nu simţim noi, muritorii de rând, ca nişte bieţi locuitori ai vreunui muşuroi de furnici? Dă-i dracului, că sunt intelectuali de rasă, unşi bine înainte de a se devora între ei, la fel ca nişte câini comunitari care se caută de ouă!

Ion SpânuPublicat Sâmbătă, 29 septembrie 2012
20171
 | 85
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
chris kay
+3
haha...dialogul ala imaginar parca e din little britain: "oh, i'm a lady"..."i am also a lady" ..."yes, we are both ladies"
Publicat Joi, 13 decembrie 2012
+Răspunde
Cremosu'
+5
Voltaren Emulgel nu e ceea ce se crede :) voltaren se da pentru dureri musculare sau osoase si in nici un caz la interior, ca produce iritatii grozave :) eeee alte creme sunt pentru ce ganditi voi, alea 50 de tuburi si 10 - la ce naiba are nevoie SIE de unguent vaginal ?????? asa ca sa-i lasam sa-si vada de treaba in continuare ...
Publicat Joi, 11 octombrie 2012
+Răspunde
aliss
-4
Spinu , nu era personajul ala simpatic , din Harap Alb ?! ah , ce om ! inteligent minca l ar mama...foc foc foc ...
Publicat Luni, 08 octombrie 2012
+Răspunde
@Dinu 70
+11
nu stii cati nu se spala de nesimtiti, si cati, de sartacie. Plus ca multe camine n-au apa cu.renta. Pa, ma duc la dus : sapun solid Turcia, miros *editat* o, 1,7Ron , crema de ras Ro, 3 (D'amaris) , balsam, afeter shave, marca interna de Supermarket-8 lei, deo-12 lei (EU).Astea sunt preturile si cantitatile pt un om normal, nu ale Unguentuilui sau Liicheanului.IQ100
Publicat Luni, 01 octombrie 2012
+Răspunde
71,Cum sa fii prieten
+8
cu DD?si sa mai si marturisesti public?
Publicat Luni, 01 octombrie 2012
+Răspunde
Dinu, bei odicolon?
+8
un afetershave entrylevel sau main stream din banii mei pt mine, e ceva, 10 aftershave-uri high end pt tine tot din banii mei e altceva; si un barbat batran si burtos ca Liicheanu sa se cea cu atate creme dar sa nu mearga la sala e o homaleala.
Publicat Luni, 01 octombrie 2012
+Răspunde
@costica 68
-4
Mai vagabondule, eu nu am fost angajat niciodata la OTV si deci nu aveam ce sa caut la reclame. Am fost si sint prieten cu DD, dar nu am legatura cu partidul pt ca am ramas ziarist, sa-ti dau tie mura-n gura ca sa stii in ce lume traiesti, fraiere!
Publicat Duminică, 30 septembrie 2012
+Răspunde
Dinu
-10
In tara cu cel mai scazut consum de sapun pe cap de locuitor din Europa sa folosesti un aftershave e o perversiune. In tara in care, daca urci intr-un autobuz, experimentezi un cocteil pestilential de duhori sa folosesti o crema de maini sau, doamne fereste ! vreun deodorant, devii un "dusman al poporului". Liberalii adevarati put. USL pute. Sa putim cu totii, tovarasi !
Publicat Duminică, 30 septembrie 2012
+Răspunde
un cetatean
+11
Cand esti SLUGA ai nevoie de muuuulta crema ca de si frecusul e mare, muuulte suptcesuri telectualilor!
Publicat Duminică, 30 septembrie 2012
+Răspunde
Costică
-3
Nea Spânule, da' ia zi cum era cand te angajase DD Diaconescu la televiziunea lui, şi-l pupai pe boaşe, iar în spate îi furai banii încasaţi pe reclame. Ce viaţă... Te-ai lipit la Cotodianul ca te-au data afară toţi. Mai povesteşte ceva amănunte de la moartea lui Eminescu, că doar ai fost de faţă... Hă, hă.
Publicat Duminică, 30 septembrie 2012
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017