×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Joi, 19 octombrie 2017, 13:56
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
O analiza a cazului de spionaj rusesc

"Un scandal de spionaj economic a izbucnit la Ipromin Moldova Noua. Un cetatean rus a fost retinut pe Aeroportul Henri Coanda, cu documentatie secreta legata de zacamintele de cupru si metale rare din zona aceea. Cetateanul ar fi obtinut documentele de la conducatorii romani ai Impromin Moldova Noua, societate aflata in stare de faliment nedeclarat, dar rentabila pina in urma cu 2-3 ani. Procurorii de la DIICOT coordoneaza cazul.

Societate strategica pentru extragerea resurselor de acest tip, Ipromin Moldova Noua a fost bagata in stare de faliment in 2009-2010, prin masuri premeditate ale statului roman, actionar 100% la companie.

Nu este prima data cind spionajul rusesc este dovedit cu interese majore in zona economica si industriala in Romania. In ultimii 20 de ani, au fost instrumentate mai multe dosare de catre serviciile secrete romanesti in legatura cu activitatea intensa a rusilor in preajma sau in interiorul companiilor romanesti din zona resurselor naturale sau a industriei ce sprijina aceasta ramura. O partea dintre dosare s-au soldat chiar si cu decizii de condamnare definitiva in justitie.

La mijlocul anilor ‘ 90, exact pe acelasi mecanism ca si azi, pe Aeroportul Otopeni au fost retinute persoane care duceau in Rusia documente secrete de la Upetrom 1 Mai Ploiesti, un producator de tevi speciale de foraj pentru exploatarile de petrol si gaz din Federatia Rusa.

Tehnologia romaneasca este interesanta si extrem de ofertanta pentru Federatia Rusa intrucit in anii ’70-’80, Romania a investit masiv si a transferat tehnologie occidentala performanta pentru exploatarea resurselor naturale. O parte dintre utilaje au fost cumparate, altele fabricate in uzine romanesti. Desi pot parea depasite moral, o parte din acestea sunt inca de mare interes pentru Rusia, care inca are destule zone industriale si extractive nedezvoltate, bazate pe tehnologia sovietica, energofaga si destul de putin eficienta.

In privinta resurselor naturale, se observa in ultimii ani un abandon suspect din partea autoritatilor statului roman asupra companiilor ce gestioneaza zacaminte de cupru, aur, argint si alte metale rare, in valoare de zeci de miliarde de Euro. In mod evident, companii straine profita de acest haos si incearca sa preia zacamintele, data fiind si redeventa medie de 5-10% pe care o capata statul roman din exploatarea respectiva.

In toata istoria sa recenta, Moscova a preferat sa fure documente prin spionaj economic si industrial decit sa cumpere legal ori sa faca asocieri cu firme din Occident. De peste 10 ani, sun conducerea lui Vladimir Putin, Rusia a revenit puternic la practicile de tip sovietic, mai ales in activitatea serviciilor secrete mostenitoare ale KGB : FSB (intern), SVR (extern), GRU (militar)".

http://radu-tudor.ro/

Publicat Sâmbătă, 27 octombrie 2012
2857
 | 9
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Pt autorul articolului
+3
Ceva pute a miroase in acest caz. De ce in epoca noastra, cineva ar risca sa fie prins chiar pe aeroport ? Ca sa fie mai spectaculos? Pai nu era mai usor sa fotografiezi sau sa scanezi documentele si-apoi sa le trimiti prin internet ? Eu cred ca e altceva in spatele actiunii, altceva mult mai adinc si mai important, nu documente.
Publicat Sâmbătă, 27 octombrie 2012
+Răspunde
MYSEBI
+2
@ Marine - Prostirea mediatica a popu latiei si arajamentele de culise contra comisioane si spaga au nenorocit Romania .// Sunt ONG-uri create special pentru asa ceva .... Degeaba Imnul Romaniei spune : Dest....... !!
Publicat Sâmbătă, 27 octombrie 2012
+Răspunde
marin
+2
majoritatea minelor ar fi rentabile in prezent, insa Statul Roman nu mai exista ca sa exploateze EL aceste zacaminte. Ne-a dat Dumnezeu aproape toate bogatiile pamantului, insa nu se vrea ca acestea sa revina romanilor. Suntem bombardati cu "tara nu are, tara nu poate". Ba si are si poate, insa este condusa de interese straine iar cine trebuie sa mature ograda, ori doarme, ori nu are curaj. Vreti sa iesim din saracie?, romani, redeschideti minele!
Publicat Sâmbătă, 27 octombrie 2012
+Răspunde
@ MYSEBI
+1
Portocaliul in obraji MYSEBI ( de draci ca pedeleprele lui trag matza de coada in opozitie ) bate ca de obicei campii pe aici laudandu-si stapanii pedelepre , care 3 ani jumate s-au dat cu kurul de pamant pt. binele patriei ...Si al poporenilor , evident . Oare de ce nu s-o trata intr-o clinica de glumeti si pierde timpul pe aici ?
Publicat Sâmbătă, 27 octombrie 2012
+Răspunde
MYSEBI
-4
Ce kestie .............. ! Imbujoratul patriotard Radu , ipocrit cum il stim , face un istoric al activitatii prietenilor muscali ai USL pe teritoriul roman . Auzi ce spune iresponsabilul : cica s-a creat un haos in industria extractiva ( !!! ) .................. Opinia publica isi aminteste , desigur , cum sareau ca arsi tonomatele felixiene si acuzau guvernul Boc atunci cand s-a intentionat deschiderea unor lucrari in interes national .Ba au scos si oameni in strada ..... Alo !!! Voua , acestor cozi de topor anti-romanesti , NU VA ESTE RUSINE ???
Publicat Sâmbătă, 27 octombrie 2012
+Răspunde
lunetistu
+3
Radule , nu FSB. ul este de vina (asta-i meseria lui ) , ci romanii din conducerea Ipromin . Ce mai stii de cazul de acum citiva ani ,in care , la un obiectiv in munti seful garzii i-a inpuscat pe toti si s-a inpuscat si el ? Acolo parca mirosea tot a documente ce continea cartografierea subsolului nostru .Tradarea de tara , sau `subminarea intereselor nationale ` mai sint delicte in codul penal ?Procurorii au terminat cu alergarea batrinilor votanti la referendum ? Serviciile sint tot in slujba tarii?
Publicat Sâmbătă, 27 octombrie 2012
+Răspunde
Moscova
+5
nu fura infor *editat* si secrete - le cumpara...Daca are de la cine...Mai ales din Romania , unde e stiut ca oamenii sunt cinstiti si incoruptibili de cade cioara din pom...Asta-i viata , mai Radule...Astia suntem , astia defilam...
Publicat Sâmbătă, 27 octombrie 2012
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017