×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 19 noiembrie 2017, 14:07
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Chiar în scrisoarea către Andrei Marga,
Fosta directoare a ICR Paris confundă "proferarea" cu "proliferarea"
Katia Dănilă Vandenbrent, pozată de sus, astfel încât calitatea de bază - decolteul - să fie văzută şi de conducerea ICR de la Bucureşti
Katia Dănilă Vandenbrent, pozată de sus, astfel încât calitatea de bază - decolteul - să fie văzută şi de conducerea ICR de la Bucureşti

Pentru că a fost dată afară de la conducerea ICR Paris, anonima Katia Dănilă Vandenbrent a trimis o Scrisoare deschisă către Andrei Marga, în care nu face altceva decât să demonstreze că nu avea ce să caute într-o astfel de funcţie.

Întreaga scrisoare este o lamentaţie obraznică, menită să ascundă metodele după care ICR Paris a lucrat până acum, adică executarea fără crâcnire a politicii „culturale” promovate de H.-R. Patapievici, despre care s-au scris mii de pagini în presă, din care rezultă servilismul total al instituţiei faţă de Puterea politică.

Cum a ajuns Katia Vandenbrent să „prolifereze” la ICR Paris?

Scrisoarea aceasta a fost publicată integral în ediţia de duminică a cotidianului.ro, aşa încât nu insistăm pe conţinutul său, ci ne vom opri doar la ultimul pasaj:

„Vă rog aşadar, domnule Marga, să încetaţi să proliferaţi minciuni şi denigrări la adresa mea şi a echipei pe care o conduc. În loc de a face asemenea declaraţii ar fi poate mai eficient să începeţi să lucraţi efectiv asupra unui proiect care este mai mult decât urgent a Salonul Cărţii de la Paris din 2013”.

Nu ne-a venit să credem ochilor, am mai citit o dată, apoi am verificat pe site-ul revistei „22” şi pe cel al agenţiei HotNews, unde mai apăruse scrisoarea, şi am constatat că textul a fost reprodus exact de toate publicaţiile!

Aşadar, grava greşeală de limba română aparţine chiar directoarei ICR Paris, care-l somează pe Andrei Marga: „Să încetaţi să proliferaţi minciuni şi denigrări la adresa mea”!!! Şi un copil de clasa a şasea ştie că textul corect ar fi „să încetaţi să proferaţi minciuni şi denigrări la adresa mea”!

Preocupată mai mult de aroganţa sa, Katia Dănilă Vandenbrent, la fel ca oricare analfabet, confundă verbul „a profera” cu verbul „a prolifera”, deşi sensurile lor sunt total diferite! Pentru ştiinţa sa, iată ce spun dicţionarele despre aceste cuvinte năbădăioase.

Despre „a profera”:

- PROFERÁ, proferez, vb. I. Tranz. (Livr.) A rosti, a pronunţa (cu voce ridicată) blesteme, ameninţări etc. [Prez. ind. şi: profér] – Din fr. proférer. Sursa: DEX '98 (1998)

- A PROFERÁ ~éz tranz. (ameninţări, blesteme, injurii) A enunţa cu glas răstit. [Şi profer] /<fr. proférer . Sursa: NODEX (2002)

- PROFERÁ vb. I. tr. A spune, a rosti injurii, ameninţări etc. [< fr. proférer, cf. lat. proferre – a purta înainte]. Sursa: DN (1986) .

- PROFERÁ vb. tr. a spune, a rosti injurii, blesteme, ameninţări. (< fr. proférer). Sursa: MDN (2000).

Şi iată ce spun despre verbul „a prolifera”:

- PROLIFERÁ, pers. 3 proliferează, vb. I. Intranz. 1. (Biol.; despre celule sau, p. ext., despre ţesuturi celulare) A se înmulţi (în mod anormal) prin diviziune. 2. (Despre organisme) A se reproduce, a procrea. – Din fr. proliférer. Sursa: DEX '98 (1998)

- A PROLIFERÁ pers. 3 ~eáză intranz. 1) (despre celule sau ţesuturi celulare) A se înmulţi exagerat de repede. 2) A-şi mări excesiv şi repede numărul de exemplare ale speciei prin generare; a se perpetua prin generare; a se înmulţi; a se reproduce. /<fr. proliférer. Sursa: NODEX (2002)

- PROLIFERÁ vb. I. intr. (Biol.; despre celule, ţesuturi, organisme) A se înmulţi, a se reproduce, a procrea. ♦ (Fig.) A se înmulţi exagerat şi rapid. [< fr. proliférer, cf. lat. proles – copil, ferre – a purta]. Sursa: DN (1986).

Este foarte clar că madam Katia Dănilă Vandenbrent habar nu are de limba română, deşi a avut tupeul să accepte să conducă un institut cultural (!), căci numai un agramat poate să facă astfel de confuzii! Cum să crezi că „a rosti injurii şi ameninţări” înseamnă acelaşi lucru cu „a procrea, a se înmulţi”! Numai pentru astfel de confuzii, Katia trebuia trimisă la plimbare, căci de-aia venise la Paris pe când era doar o trufanda.

Conducerea ICR Paris - o gaşcă de gagici puse pe căpătuială

Despre cele patru femei care au condus până acum ICR Paris, cotidianul.ro a mai scris. Reluăm câteva pasaje din articolul nostru „Agentura ICR, sub conducerea lui Patapievici şi Mihăieş”, publicat în 18 iunie a.c.:

ICR Paris este doamna VANDENBRENT DĂNILĂ KATIA ANA. Cum a ajuns la Paris, ne spune chiar dumneaei într-un interviu:

„Prima dată am venit într-o excursie, prin 1999, aveam 19-20 de ani. E foarte personal, fiindcă mi se părea un oraş foarte romantic şi-mi imaginam cât de frumos ar fi să te plimbi cu cineva de braţ pe străzile Parisului, ceea ce zece ani mai târziu s-a şi întâmplat, soţul meu fiind francez”.

Întorcându-se în ţară, puştoaica a terminat Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice şi, brusc, ca un adevărat superstar anonim, a fost trimisă la Centrul roman de Informare din Bruxelles! Dar, cum fata voia să se mărite la Paris şi nu putea fi lăsată pe drumuri, a fost numită... director al ICR Paris, deşi, cum singură spune:

„Nu sunt o persoană din mediul public intelectual, sunt un manager... În momentul în care am venit la ICR Paris a existat o anumită presiune, poate o prejudecată. Aveam 30 de ani, nu mă cunoştea nimeni şi nici nu sunt sigură că mă cunoaşte cineva mai mult acum”.

Scoasă din anonimatul unei vieţi banale, nu era normal ca vedeta ICR Paris să fie recunoscătoare cuiva? Singură spune: „Îi mulţumesc lui Horia-Roman Patapievici că mi-a acordat această şansă”. Căci ce altceva este ICR-ul prezidenţial decât o rampă de lansare pentru fătucile plecate din ţară pentru măritiş?

Şi mai spectaculoasă este biografia directorului adjunct al ICR Paris, doamna SIMONA RĂDULESCU EDWARDS. La 21 de ani avea deja un copil, Matei Lupu, dar asta n-a împiedicat-o să ajungă la Paris, unde devine librăreasă la toneta unui anume Richard Edwards, căruia îi preia numele prin căsătorie! Cei care o cunosc spun că femeia murea de foame pe la Paris, până în momentul în care l-a cunoscut pe ambasadorul Baconski, care a jacuzzit pe acolo în vremea furtului masiv de la alegerile din 2008.

Şi, uite-aşa, fără vreo competenţă, doamna Edwards, librăreasa, devine director adjunct al ICR Paris! Curriculum vitae al doamnei poate fi găsit uşor pe Google.

Din echipa pariziană mai fac parte doi referenţi: OLIVIA HORVATH, recrutată direct din cadrele MAE, dar şi MĂDĂLINA TUREATCĂ, traducătoarea unei cărţi utile pentru colegele şi şefele ei: „Ghid de maritiş pentru fete moderne”, carte apărută la Humanitas, din care cităm un pasaj semnificativ ce poate explica întreaga carieră a duduilor citate mai sus:

„Aşadar iubitul şi-a luat inima-n dinţi şi ţi-a pus marea întrebare? Uau! Ce urmează? Ei bine, haos total. Te trezeşti într-o clipită din iubită logodnică şi, dupa vreo câteva luni -- ta-daa! --, viitoarea mireasă cu o misiune de îndeplinit: aceea de a-ţi organiza nunta visurilor şi de a o scoate la capăt fără să faci o cădere nervoasă, să-ţi omori părinţii ori să fugi mâncând pământul cu primul bărbat care-ţi iese în cale”.

După cum se vede, fetele nu sunt doar nişte vampe de Paris, cum s-ar putea crede, ci ditamai doamnele cu pedigree, cu bibliografie la biografie!

De ce se tem unii de scriitorul Alexandru Dobrescu?

Noul director al ICR Paris este scriitorul ieşean Alexandru Dobrescu, iar numirea sa a generat deja valuri în rândul unor intelectuali. Motivul este simplu. Dobrescu a scris două cărţi importante care-i vizează pe mulţi dintre clienţii de până acum ai ICR.

Una este „Detractorii lui Eminescu”, din care au apărut deja primele două volume. Sunt cunoscute atitudinile publice ostile lui Eminescu, publicate de H.-R. Patapievici, Mircea Cărtărescu sau Nicolae Manolescu în „Dilema veche” de acum câţiva ani şi este de presupus că teama acestor autori de a se vedea în paginile unei astfel de cărţi naşte emoţii explicabile.

Cea de-a doua carte este „Corsarii minţii. Istoria ilustrată a plagiatului la români”, din care n-au cum să lipsească Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu sau H.-R. Patapievici, autorii unor plagiate care au făcut deliciul publicului în ultimii ani.

Cum aceşti intelectuali au fost pînă acum clienţii preferaţi ai ICR, cărţile lor fiind traduse deşănţat în cele mai exotice limbi, se subînţelege că de acum vor trebui să intre şi ei „în rândul lumii”, ceea ce nu le poate conferi nicidecum un sentiment de linişte.

Ca să preîntâmpine proliferarea (adică înmulţirea, doamnă Katia Vandenbrent) a unor astfel de atitudini ostile, precum şi proferarea (adică rostirea, doamnă Katia Vandenbrent) a unor injurii la adresa sa şi a ICR, Andrei Marga, noul director al ICR, trebuie să radicalizeze măsurile, altfel, cît de curînd, prin intermediul adjunctului său, Horia Gârbea, se va trezi prizonier în braţele vastei reţele de tip caracatiţă pe care a creat-o Horia Roman Patapievici.

Ion SpânuPublicat Marţi, 06 noiembrie 2012
8163
 | 79
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
@Mihai
-6
"Eleganta" limbajului dumitale ma face sa cred ca ai urmat aceeasi scoala pe care a urmat-o madam katia danila....
Publicat Vineri, 09 noiembrie 2012
+Răspunde
@academician 44
-11
Eram sigur ca se va gasi un destept care va forta limba romana si va spune: domne, la figurat se poate spune ca a inmulti inseamna si a raspindi, ca si cum raspindirea spermatozoizilor ar putea fi inteleasa ca proferarea lor!!! In felul asta, o sa batjocorim limba romana pina cind vom zice ca "succesuri" ar putea fi inteles ca fiind un cuvant corect. N-ar fi mai bine sa fortam vorbirea corecta, in loc sa gasim explicatii pentru analfabeti?
Publicat Vineri, 09 noiembrie 2012
+Răspunde
mihai
-8
De ce domnule Spanu nu investigati cazul Dobrescu (persoana de sprijin a securitatiisi tepar ) cazul Ramona jmanglitoare de laptop ,cazul Marga fals in declaratii la universitatea Constantin Brancusi Tirgu jiu ? Nu aveti curaj ? Sau sinteti un mare obsedat sexual si va plac doamnele dotate ? De ce nu proliferati adevarul oriunde ar fi el ? Good by America
Publicat Joi, 08 noiembrie 2012
+Răspunde
avocat
-3
De ce nu se respecta temenii si conditiile din josul paginii ? Cine este in spatele acestui fals moderator ? Conducerea Cotidianului are cunostinta de ce se intimpla pe acest site ? Exista metode legale pentru a va reaminti ce faceti ! Comentatorii ce nu respecta conditile mai sus mentionate vor fi tratati ca atare.
Publicat Joi, 08 noiembrie 2012
+Răspunde
comentator cotidianul
-8
Cred ca comentatorii de aici sunt unul si acelasi dupa spurcaciunile scrise succes domnule SPANU !
Publicat Miercuri, 07 noiembrie 2012
+Răspunde
Marius
+6
daca vine din MAE are taticu spate..ati inteles sau sunteti grei de cap???nu va demite pe nimeni care vine de la MAE si e acum la icr....in rest, disperare mare pe toate pupezele astea parvenite si numite de Patapievici, ca de, erau mai docile si facea ce spune sefu...
Publicat Miercuri, 07 noiembrie 2012
+Răspunde
academician
-7
Buna ziua , PROFERÁ, proferez, vb. I. Tranz. (Livr.) A rosti, a pronunța (cu voce ridicată) blesteme, amenințări (nu este cazul si nu la acesta se refera scrisoarea cred eu ) Se referea la modul proliferarea figurativa a unor neadevaruri PROLIFERÁ vb3. (fig.) a se înmulți exagerat de rapid. (< fr. proliférer) . Poate fi folosit in mod figurativ si la exprimarea in alte situatii decit cel biologic. Contextul in care este asezat cuvintul a prolifera, la modul figurativ(a inmulti si raspindi , nedevarurile rapid si exagerat ) este valabil in acest context Multumesc !
Publicat Miercuri, 07 noiembrie 2012
+Răspunde
O opinie
-1
Erata: al patrulea cuvant de la coada spre cap (la nr.42) este "meseriile". Sau o fi: sunt "meseriile" ? Scuzati.
Publicat Miercuri, 07 noiembrie 2012
+Răspunde
O opinie
+11
Dupa ce ca "intelectualii" astia au proliferat in ICR si au profanat acest loc sacru, acum profereaza in stanga si in dreapta, in loc sa se duca sa-si profeseze meserille lor de baza.
Publicat Miercuri, 07 noiembrie 2012
+Răspunde
vasy
+7
horvath aia, alta putoare
Publicat Miercuri, 07 noiembrie 2012
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017