×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 4 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Marţi, 17 octombrie 2017, 03:12
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Guvernul susţine în continuare aceeaşi poziţie, la unison
MAE: România trebuie să utilizeze dreptul de veto dacă e cazul

Ministerul Afacerilor Externe precizeaz[ sâmbătă, într-un comunicat, că interesele României privind politica de coeziune și politica agricolă comună în cadrul bugetului 2014-2020 trebuie susținute ”ferm și vocal”, iar dacă textul de negociere este ”inacceptabil” este necesară utilizarea dreptului de veto.

În istoria Consiliilor Europene au fost astfel de situaţii. Chiar negocierile cu privire la cadrele financiare multianuale anterioare au cunoscut astfel de momente. Astfel, acordul asupra actualului cadru financiar multianual (2007-2013) a fost obţinut la Consiliul European din decembrie 2005, în condiţiile în care primele negocieri la nivelul Consiliului European din iunie 2005 au eşuat, pe fondul blocajului generat de opoziţia clară a unor state membre, nefiind posibilă obţinerea consensului Statelor Membre asupra pachetului de compromis propus la momentul respectiv de Preşedinţia rotativă . Deci opţiunea există şi a fost folosită de statele membre, la nivelul Consiliului European, când au considerat că interesele lor majore nu sunt reflectate de pachetul de negociere.
Obiectivele României în aceste negocieri sunt cunoscute şi clare, iar interesele sale privind politica de coeziune şi politica agricolă comună trebuie ferm şi vocal protejate şi susţinute în cadrul negocierilor. Dacă textul de negociere este unul inacceptabil, aşa cum este cazul cu propunerea existentă la acest moment, trebuie să spunem acest lucru partenerilor noştri, inclusiv sub aspectul opţiunii pe care o avem, respectiv de a ne opune. Interesele României au fost cel mai bine reflectate până acum de propunerile Comisiei şi ale Parlamentului European.
Poziţia României nu este una izolată, sunt şi alte state membre care ne împărtăşesc punctul de vedere, atât în ceea ce priveşte politica de coeziune, cât şi politica agricolă comună. Acest lucru a fost reflectat şi de ultima reuniune de la Bruxelles a Grupului Prietenii Coeziunii.
Este evident că aşteptările societăţii româneşti faţă de înaltul oficial care va reprezenta România la Consiliul European sunt de a promova fără echivoc şi cât se poate de ferm interesele României, iar acesta înseamnă inclusiv utilizarea dreptului de veto" a subliniat ministrul afacerilor externe Titus Corlăţean, potrivit comunicatului citat.

Totodată, MAE precizează în comunicat că, "potrivit Tratatului privind Funcţionarea Uniunii Europene (art. 312), cadrul financiar multianual al Uniunii este stabilit printr-un regulament adoptat de Consiliul UE în unanimitate, după aprobarea Parlamentului European, care se pronunţă cu majoritatea membrilor care îl compun. Principiile ce vor fi reglementate prin acest act juridic al Consiliului UE trebuie însă agreate, într-o prima faza, la nivelul instituţiei UE care stabileşte liniile de orientare generale ale politicilor UE, respectiv Consiliul European (conform articolului 15 TUE). Modalitatea de adoptare a actelor Consiliului European este consensul. Această modalitate de adoptare presupune obţinerea unui acord politic din partea tuturor membrilor Consiliului European asupra principalelor aspecte ale cadrului financiar multianual, fiecare stat membru dispunând practic de un drept de veto în privinţa adoptării cadrului financiar multianual. În cazul în care interesele politice şi economice majore ale unui Stat Membru nu se regăsesc în forma finală a pachetului de negociere, iar propunerile existente nu sunt acceptabile, exprimarea dezacordului este o opţiune care poate fi luată în calcul de oricare dintre Statele Membre ale Uniunii, ceea ce ar presupune practic neajungerea la consens şi implicit amânarea luării unei decizii pe subiectul respectiv pentru o altă reuniune a Consiliului European.

Victor Ponta a declarat de nenumărate ori în ultimele zile că propunerea de buget a lui Herman Van Rompuy care presupune scăderi atât la politica agricolă comună, cât şi la politica de coeziune, este ,,inacceptabilă” și a susţinut că i-a prezentat lui Traian Băsescu poziţia Guvernului de a manifesta în cadrul Consiliului ,,o opoziţie fermă”, invocând  şi folosirea dreptului de veto al României în cazul în care această propunere ar constitui finalul negocierilor. Ponta a spus, sâmbătă, la Bistriţa, că propunerea preşedintelui Consiliului European privind bugetul UE este cu 8 miliarde mai puţin pentru România, "400 de euro mai puţin pentru fiecare român", iar Traian Băsescu trebuie să voteze împotriva acesteia.

La rândul său, ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a declarat vineri că propunerea de buget a lui Herman Van Rompuy este ”inacceptabilă” pentru România și, ”dacă nu va exista o modificare a ei, partea română poate să meargă până la a se opune acestei propuneri”.

Nu de aceeaşi părere este Traian Băsescu care se face că nu pricepe ce vrea Guvernul să transmită.

"Trebuie să vă spun că de la anunţul de ieri făcut public legat de dreptul de veto, toate statele contributoare s-au băgat în birouri. Sunt într-o alertă că România pune veto. Observaţi ironia. Nu poţi să mergi în halul ăsta la Bruxelles. Şi eu sunt pregătit să uzez de dreptul de veto dacă se încalcă tratatul. De 8 ani, n-am văzut niciun stat care să uzeze de dreptul de veto dacă nu s-a încălcat tratatul. Nu te poţi duce la Merkel să îi spui: "Doamna Merkel, dacă nu îmi dai atât îţi dau un veto de te doare capul", a declarat Băsescu de la Palatul Cotroceni.

Publicat Sâmbătă, 17 noiembrie 2012
5439
 | 22
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
V.Pontaj
0
Vesti bune ! Vesti Bune ! Desi tara asta nu mai produce nimic, nici ace cu gamalie, ne imprumutam inca 20 de miliarde la FeMeI si-i BeM !!! Asa o sa platim pensiile si salariile bugerare nesimtite, chiar daca acum datoria externa totala a Ro e de peste 100 miliarde euro. La noi, toata lumea bugetara rade, canta si danseaza ! Fiecare pensionar si bugetar stie ca banii cresc in salcami, la marginea orasului, de unde ii culege postarita ca sa-i aduca pensia ori intra direct pe card !
Publicat Duminică, 18 noiembrie 2012
+Răspunde
ozun
-2
lasa bre,indiferent ce ar vota va fi la fel banii se vor fura, noi va trebui sa ii returnam din buget,sigur ca USL-isti sunt speriati nu vor putea fura cat si-au planificat
Publicat Duminică, 18 noiembrie 2012
+Răspunde
asa
-14
si de ce nu se duce plagiatorul acolo sa uzeze de dreptul de veto?de ce il baga la inaintare pe marinel?hai sictir,numai gura e de voi
Publicat Duminică, 18 noiembrie 2012
+Răspunde
Ha
-9
Profesionisti nu milogi ca vă va da UE un veto de nu puteti sa-l duceti.
Publicat Sâmbătă, 17 noiembrie 2012
+Răspunde
jj
-10
sa speram ca propunerea lui rompuy nu va fi adoptata sau nu cu reduceri prea mari de fonduri
Publicat Sâmbătă, 17 noiembrie 2012
+Răspunde
De manual
+13
Asta e o miscare de sah mat. Daca nu uzeaza de dreptul de veto si accepta taierea din banii Romaniei, din punct de vedere electoral PDL /ARD e mort iar orice tactica de atac la Ponta si USL va fi interpretata de electorat ca atac contra celor care doresc binele Romaniei si al romanilor. Daca uzeaza de veto, iar e naspa ca pierde suportul Barroso&Merkel&PPE. Basescu facea mai bine daca tacea. Asa insa, a devenit o problema de interes national. Ponta a mai bifat un sah la Barroso&Reding trimitand pe Kovesi la Bruxelles. Cum ar fi ca MCV care se refera la Justitia atat de draga UE si in care Ponta nu a facut decat schimbari agreate de Reding, ba chiar e si creatia lui Kovesi si Macovei, sa dea MCV negativ, adica sa-si dea singuri picioare in cur ?
Publicat Sâmbătă, 17 noiembrie 2012
+Răspunde
L'etat c'est moi !
+19
Din pacate Romania este reprezentata ,din cauza leprelor de la CCR si a cedarilor Ponta-Antonescu , de catre Qioru . El nu va vota ,,veto'' in vecii vecilor ,ca sa n-o supere pe vaca nemteasca . Asta inseamna daca dai prea multa putere in mainile unui dement !.....[Markus]
Publicat Sâmbătă, 17 noiembrie 2012
+Răspunde
Mutti Merkel,Papa Barrosu
-9
Ba.secul nostru este suspendat de catre CCRul lui! Tot ce promite el sau ce semneaza el este null! De aceea va promite si va va promite multe! Hahaha! Dar ,,antenele lui ,, i-au spus si cine va fi in locul vostru asha ca v-a marcat si voua un gol acolo!Ce plasa veti lua!
Publicat Sâmbătă, 17 noiembrie 2012
+Răspunde
@10
+23
Dispretul il primesti cand stai in genunchi. Cand iti pastrezi verticalitatea si lupti pentru drepturile tale te vor pretui cu totii, mai putin lichelele oportuniste. Asa ca, daca nu ai ceva de spus, mergi pe HotzNews sau Excrementul Zilei si comenteaza tampenii!!
Publicat Sâmbătă, 17 noiembrie 2012
+Răspunde
Cascadorii rasului
-28
Mda,.. zici VETO,.. Si ??... Ce castigi ? Dispret . In cel mai bun caz mila fata de niste inculti prostanaci care mai fac si nazuri. In loc sa zici mersi si pentru putinul care ti se da , PE GRATIS. Cine nu stie sa se bucure si sa utilizeze la maxim putinul, acela nu merita mai mult. Porstia, fudulia, nerusinarea uslasa nu are margini.
Publicat Sâmbătă, 17 noiembrie 2012
+Răspunde
Recomandate
Datoriile la stat, secretizate
Publicat acum 17 ore şi 20 minute
Protestul lui Tăriceanu la adresa lui Iohannis
Publicat acum 11 ore şi 10 minute
Un fost electrician, la șefia ANRE
Publicat acum 10 ore şi 32 minute
Demisie din USR: Adio, dar rămân cu tine
Publicat acum 11 ore şi 54 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 7 ore şi 21 minute