×
×
Noi
Citite
Recomandate
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 24 noiembrie 2017, 09:43
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Marele jaf din banul public din guvernarea PDL (II)
Eugen Tomac, protejatul lui Băsescu, a "produs" prejudicii de 1 milion euro

Numai în România regimului Băsescu-Boc se putea întâmpla aşa ceva. Statul român a finanţat prin fonduri nerambursbile un post de radio în străinătate, după care tot statul a cumpărat pe bani frumoşi respectivul post de radio. Curtea de Conturi a descoperit tărăşenia, acum ar trebui să se autosesizeze şi alte „organe ale statului”.

Peste 1 milion de euro alocaţi prin încălcarea legii

Curtea de Conturi a descoperit că în perioada 2009 – 2011, la Departamentul pentru românii de pretutindeni (instituţie aflată în subordinea Cancelariei prim-ministrului – n.a.), s-au constatat erori/abateri de la legalitate, fiind estimate prejudicii create bugetului de stat în sumă totală de 4.326.340,79 lei (43,2 miliarde lei vechi – cca 1,1 milioane de euro). Atenţie, prejudiciile reprezită 20% (un procent foarte mare) din totalul sumelor utilizate de Departamentul pentru românii de pretutindeni pentru proiecte destinare românilor din diaspora! În perioada verificată de Curtea de Conturi, departamentul a fost condus de Eugen Tomac. Acesta a fost iniţial consilier personal al preşedintelui Traian Băsescu – în fapt el a fost numit „copilul de suflet” al lui Băsescu, iar în ianuarie 2009, premierul Emil Boc l-a numit secretar de stat la departament. Tomac face parte şi din anturajul Elenei Băsescu, care în aceste zile îl sprijină în campania electorală, Tomac candidând pentru o funcţie de deputat în diaspora.

Studiu de caz: interese electorale şi incompetenţă

Din raportul Curţii de Conturi sare în ochi o „afacere” total ilegală, dar cu un clar iz electoral la care a mai pus umărul şi postul public de radio. Pe scurt despre ce este vorba.

În perioada 2010-2011, Departamentul condus de Eugen Tomac a alocat 1.645.406 lei (aproape 400.000 de euro) privind o finanţare nerambursabilă a unui post de radio la Chişinău. Curtea de Conturi consideră că acţiunea a fost utilă, dar că „încălca prevederile Legii 321/2006, datorită acoperirii teritoriale pe care o are postul de radio (naţional, nu local sau regional)”. Conform legii respective, nu putea fi finanţat un post de radio cu acoperire naţională. Deci avem o finanţare ilegală.

Postul de radio se numea Arena FM şi a primit cu titlu gratuit şi utilizarea în grila de programe a emisiunilor şi produselor online din grilele Radio România. Dar asta nu este totul. În 2011, Societatea Română de Radiodifuziune (radioul public – n.a.) a achiziţionat contra cost 51% din acţiunile SC Pajura Albă SRL Chişinău (proprietarul postului Arena FM). Iată cum sună concluziile Curţii de Conturi: „S-a reuşit «performanţa» ca statul român, prin intermediul SRR, să «recupereze» contra cost o parte din finanţările nerambursabile acordate în perioada 2010-2011 din fondurile publice ale statului Român unor beneficiari din Republica Moldova”. Mai pe româneşte, statul, adică Eugen Tomac (cu binecuvântarea lui Emil Boc), plăteşte din bani publici înfiinţarea şi întreţinerea unui post de radio la Chişinău, iar ulterior, tot statul, prin SRR, cumpără pachetul majoritar al respectivului post de radio. Deci, o dublă plată din bani publici pentru acelaşi lucru.

Miza Arena FM – voturi pentru PDL din Moldova

Se impune o întrebare: de ce era necesar să fie finanţat un post de radio care să utilizeze în special programe de la Radio România, din moment ce în Republica Moldova Radio România se prinde în condiţii destul de bune, pe internet poate fi accesată pagina de web a SRR. Răspunsul este unul simplu: miza înfiinţării acestui post de radio o reprezintă voturile pe care PDL vrea să le colecteze din Republica Moldova. Să nu uităm că, în perioada alocării banilor, a apărut intenţia ministrului de Externe de atunci, Teodor Baconschi, de a elabora votul prin corespondenţă în diaspora, care ar fi trebuit să aducă PDL un milion de voturi. Şi, repetăm, nu este deloc o coincidenţă, Eugen Tomac a fost în 2008 şi este şi acum în 2012 candidat PDL pentru Diaspora, Colegiul 2 Deputaţi, care include şi Republica Moldova, un rezervor serios de voturi.

Tupeu de Tomac

Marţi, Eugen Tomac a reacţionat cu tupeu în legătură cu concluzile Curţii de Conturi.

„Nu mă surprinde faptul că în plină campanie electorală a reapărut discuţia despre raportul Curţii de Conturi la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni”, a declarat Tomac, citat de Mediafax. Aici Tomac îi prosteşte pe faţă pe români. El susţine că a reapărut discuţia privind raportul Curţii de Conturi. Este regretabil că nimeni nu l-a întrebat pe Tomac când s-a mai discutat acest raport. Pentru că raportul a fost finalizat pe 8 noiembrie 2012, a ajuns pe biroul preşedintelui Senatului pe 12 noiembrie şi la Biroul Permanent al Senatului pe 16 noiembrie. Deci nu putea fi discutat ceva ce nu exista. Tomac a mai anunţat că va ataca în justiţie raportul Curţii de Conturi.

P.S. Fosta conducere a SRR din 2011 nu a avut până în prezent nicio reacţie, deşi achiziţionarea pachetului de acţiuni de la Chişinău are un clar iz penal. De cel politic nu mai are rost să amintim.

În zilele următoare vom continua să redăm aspecte din raportul Curţii de Conturi.

Lucian GheorghiuPublicat Joi, 22 noiembrie 2012
7941
 | 28
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
A N Anticoruptie
+8
O completare: Dungaciu a primit in 2010 cetatenia romana, in toaman, dar nu a renuntat la cetatenia romana, asa ca solicitarea bursei a fost de la inceput pana la sfarsit o ilegalitate, plus lipsa minima de onoare si etica, incompatibila cu un profesor universitar si cu un 'consilier prezidential'....in fapt, el avea motive temeinice sa "seada" vreo doi ani in RM primind bani atat din Romania (profesor la Univ. Bucuresti) cat si din R. Moldona (consilier, gazetar la ziarele finantate tot de DRP-ul portocaliu). Motivele: o logodnica in Moldova, Stela Popa, infipta si ea unde trebuie in presa portocalie pentru a transmite mesaje de partid, dar si o misiune PDL-ista de indeplinit. Contra cost (bani de la Tomac-Basescu). URAT SI CINIC.
Publicat Vineri, 30 noiembrie 2012
+Răspunde
iana
+9
Curata hotie tip basescu. Acest martafoi si piticul lui au ruinat biata tara. Dar le vine lor randul sa si plateasca odata>
Publicat Sâmbătă, 24 noiembrie 2012
+Răspunde
Monica Messi
+8
Spuneti si de bursele uriase acordate de DRP fara concurs, si inafara cadrului legal, propagandistului de partid, analistul Dan Dungaciu, in 2010 si 2011, cetatean roman, nu roman din diaspora cum prevede statutul DRP de alocare de burse. Aceasta pe cand era simultan profesor la Universitatea Bucuresti, consilier al presedintelui Ghimpu, avand celebra iubita "sexi" din R. Moldova Stela Popa, la randul ei angajata la toate posturile posibile finantate de catre DRP....o alta proba de jaf din banii pentru diaspora, clientelism ordinar si interese de clan pe linia Basescu-Tomac...
Publicat Sâmbătă, 24 noiembrie 2012
+Răspunde
anna
+9
Tomac asta cu atitudinea lui de profitor mizer si de lingau politic,dar si de smenar cu experienta,face de rusine pe romanii basarabeni.Dealtfel multi oameni cumsecade de acolo nu au avut loc de astfel de lichele.Ba,mai mult ,astfel de indivizi corupti pana in maduva oaselor vor starni antipatia generala impotriva basarabenilor,in ideea ca avem destui ticalosi locali,nu ne mai trebuie si de afara care sa jecmaneasca pe cei care bat strainatatea sa munceasca sa trimita cativa bani in tara.
Publicat Joi, 22 noiembrie 2012
+Răspunde
Victoria
+7
„Nu mă surprinde faptul că în plină campanie electorală a reapărut discuţia despre raportul Curţii de Conturi la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni”...... Raportul nu a aparut acum , el a existat din tot timpul, doar k acum, adevara si cu buna dreptate i se da mai multa importanta. Toate astea ca sa i se deschida ochii "Basarabiei pt care ar face totul".
Publicat Joi, 22 noiembrie 2012
+Răspunde
Lenutza
+9
A câta oara ne dovedește domnul Eugen Tomac ca este un hoț de rând cu Băsescu. Cât poți să minți și să negi?? Cine îl mai crede după atâtea? De mânuță cu Băsescu. MINCINOȘI și HOȚI. Pare evident că viitorul pentru România este USL. Diaspora Votează cu Cristian David!
Publicat Joi, 22 noiembrie 2012
+Răspunde
Ivan
+6
Nu e pentru nimeni sescret ca sunt niste hoti si mincinosi. Pai va dati seama ce va face daca ajunge in parlament!
Publicat Joi, 22 noiembrie 2012
+Răspunde
sergiu
+8
cam mult tupeu a avut Basist asta, cat au fost la guvernare isi favorizau rudele si pritenii iar la final a iesit cu laude ca a facut atatea minune. Minuni pentru ai tai? Oare nu ii este rusine sa aiba atata tupeu? Ieri intrasem pe pagina lui TOmac sa vad cu ce se mai lauda si am dat comentariu la un post care aparuse recent..in cateva minute era sters comentariu si am fost blocat, sa nu-i mai pot comenta minciunile. Te miri cand intri la el pe pagina, numai laude asupra "minunilor facute"
Publicat Joi, 22 noiembrie 2012
+Răspunde
fsaf
+11
DE CE COMUNISTUL DE BASE SPUNEA CA BOC ESTE CEL MAI BUN PRIN MINISTRU A FOST PUS DE ATATEA ORI ,FAPTU CA NU FURASE TOT CE MAI ERA DE FURAT
Publicat Joi, 22 noiembrie 2012
+Răspunde
ing.Die Nicolae Alexandru
+20
ASOCIATIA "ROMENI DI PADOVA" Am semnalat ,de nenumarate ori ,folosirea de catre "drp" a fondurilor banesti ( BANI PROVENITI DIN TRUDA SI SUDOAREA NOASTRA A SCLAVILOR DIN PRIBEGIE ) MUMAI pentru organizatiile aservite pdl-ului. Suntem sceptici cu privire la recuperarea si tragerea la raspundere a clicii aflata pana de curand la putere ! Pentru ca NERUSINAREA sa fie dusa pana la rang de virtute , d-l tomac se prezita drept candidat pentru alegerile parlamentare ! De la Padova ing. Die Nicolae Alexandru-Presedintele Asociatiei "Romeni di Padova"
Publicat Joi, 22 noiembrie 2012
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017