×
×
Noi
Citite
Recomandate
Data
Luni, 23 octombrie 2017, 19:55
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Eurodeputata vrea să ''fericească'' și Croația cu un MCV
Unde presa este vitală în demascarea corupției pentru Monica Macovei

Croația va trebui supusă unui mecanism de monitorizare în ce privește conflictele de interese, corupția și crima organizata, la fel și implementarea reformelor în justiție, susține europarlamentarul Monica Luisa Macovei. Ea este cea care a propus cele mai multe amendamente (datate pe 29 ianuarie 2013 si valabile aici) la proiectul de rezoluție al Parlamentului European pe marginea raportului Comisiei Europeneprivind pregătirea Croației pentru aderarea la UE. Aderarea urmează să aibă loc pe 1 iulie anul acesta, iar raportul Comisiei, așteptat la Zagreb cu aceeași înfrigurare ca și rapoartele MCV la București, a fost publicat în octombrie 2012.

După ce s-a remarcat în ochii celor de la Bruxelles pentru așa-numita reforma a justitie din România și dupa ce a consiliat în același domeniu autoritățile macedonene, Macovei s-a decis să încerce să fericeasca un alt stat balcanic cu un mecaniosm de monitorizare post-aderare. Ea propus un paragraf cu totul nou în proiectul de rezoluție al raportorului socialist din Cehia care se ocupă de monitorizarea progresului Croației.

Monica Macovei, susținătoarea jurnalismului de investigație

Cele mai multe dintre amendamentele lui Macovei se referă la justiția din Croatia. Ea cere nuanțarea raportului care notează ’’cu satisfacție’’ progresele Croației prin adăugarea unui paragraf care cere îmbunătățirea procedurilor de confiscare a activelor. Macovei mai cere încurajarea ’’jurnalismului independent de investigație, pentru că el este vital pentru demascarea corupției și a crimei organizate’’. Macovei mai pare nemulțumită de reglementarea activităților de lobby în Croația și de finanțarea partidelor politice.

Trebuie notat că în timpul procesului de aderare a fost vehiculată foarte rar ideea unui mecanism de monitorizare post-aderare pentru Croația. Acesta a fost creat special pentru problemele Bulgariei și României, în 2006. Până cum, nimeni nu a cerut oficial impunerea unui eventual MCV pentru Croația, iar Macovei pare a fi cea care dă tonul.

Cot la cot cu eurodeputații din Germania si Olanda

În spatele initiațivei sale pare a se situa însă o mare forță și un mare sprijinitor al regimului Băsescu: Germania. Europarlamentarul ecologist din Germania, Franziska Katharina Brantner, alături de olandeza Marije Cornelissen, cere măsuri suplimentare pentru reforma justiției în Croatia și sugerează că aceasta nu este independentă și profesionistă. Și, sună foarte cunoscut, eurodeputatele din Germania și Olanda, mai cer ca Zagrebul să îndeplinească grabnic cele zece obiective specifice impuse de Comisia Europeană în raportul din octombrie 2012.

Iată, pe scurt, și cele zece porunci ale Comisiei, în vederea aderării în 2013.
1. Privatizarea. Potrivit CE, procesul de deznaționalizare a întreprinderilor merge tot mai greu, iar Croația trebuie să privatizeze cât mai repde șantierul naval Brodosplit și să decidă repede soarta a altor două șantiere: Brodotrogir și 3 Mai.
2. Croația trebuie să reducă numărul cazurilor nejudecate și să asigure o finanțare corectă pentru Academia Judiciară, care a avut un buget mai mic cu 28% în 2012 față de 2011.
3. Croația trebuie să adopte o legislație care să permită executarea rapidă a sentințelor.
4. Comisia Conflictelor de Interese trebuie să fie operaționala pe 1 iulie 2013, data stabilită pentru aderare. Este vorba de omoloaga ANI din Croația.
5. O noua legislație pentru accesul la informații.
6. Legi pentru punerea în practică a reformei în poliție.
7. Puncte de trecere a frontierei pe coridorul Neum, o fâșie de pământ care leagă Bosnia și Herțegovina de Adriatica.
8. Atingerea țintelor de recrutare pentru poliția de frontieră.
9. Măsuri pentru integrarea celor mai vulnerabile categorii de imigranți.
10. Sporirea capacității de traducere a acquis-ului comunitar.

Privatizați, privatizați și iar privatizați

Cel mai important obiectiv este privatizarea. După ce fostul premier Ivo Sanader a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru fraudă și coruptie, pentru asigurarea aderării, a sosit și rândul unui vicepremier-Damir Polancec. El a fost acuzat că a încercat să cumpere 75% din acțiunile Podravka, grupul care produce Vegeta. Pentru CE este limpede că Podravka, care vrea să-și extindă activitățile în Rusia și Turcia și are si o fabrică in Polonia, trebuie privatizată. Polancec era foarte familiarizat cu Podravka, unde a lucrat începând din 1992 şi a fost implicat în proectele de extindere ale pieţei de desfacere. În 2005, Polancec devine vicepremier. Scandalul Vegeta a dus, în 2009, la demisia guvernului condus de Jadranka Kosor, executiv format după demisia suprinzătoare a lui Sanader.

Și nu este tot ce Croația trebuie să îndeplinească pentru a se vedea în rândul statelor UE. Slovenia a avertizat că se va opune aderării (ratificată până acum de 22 de state UE), până când nu se va rezolva problema depozitelor bancare pe care zeci de mii de croați le-au avut la Ljubljanska Banka în perioada iugolsvă și pe care le-au pierdut după proclamarea independenței Sloveniei și Croației. Este vorba de câteva sute de milioane de mărci germane la nivelul anului 1993. Cele două țări au avut și o dispută teritorială în Marea Adriatica, rezolvată prin arbitraj, ân timpul procedurilor de aderare a Croației la UE și NATO.
În momentul aderării din 2013, Croația se va situa ca PIB pe cap de locuitor ușor peste nivelul statelor baltice, la egalitate cu Ungaria vecină și la mare distanță de România și Bulgaria.

Călin MarchieviciPublicat Joi, 31 ianuarie 2013
3712
 | 28
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Shark
+1
ce m-as distra sa mearga vita asta cu senile pe la croati si sa emita in continuare tampeniile caracteristice ... aia sint mult mai hotariti ca noi ... o sa-i deschida repede jugulara ...
Publicat Marţi, 05 februarie 2013
+Răspunde
velvet
-3
Ce urati voi MCVul asta si ce mult il iubim noi astia mici, macar cineva poate sa va dea niste flegme in cap si nu faceti chiar ce vreti voi... de ce nu mai vreti MCV, cu ce va deranjeaza?.. eu personal as dori ca acest MCV sa nu dispara niciodata, sa fiti monitorizati in permanenta.
Publicat Vineri, 01 februarie 2013
+Răspunde
Bula
+5
Monica lesbiana a gasit si in Croatia ceva de lins, dar vrea sa negocieze pretul....
Publicat Vineri, 01 februarie 2013
+Răspunde
ioan
+4
- locul acestei femei nu este in parlamentul europeean , ci in alta parte.........in institutii specializate
Publicat Vineri, 01 februarie 2013
+Răspunde
bunelul
+6
O C.U.R.V.A ordinare nu cu 12 fete, ci cu o infinitate de fete. Scapa-ne Doamne de ea
Publicat Vineri, 01 februarie 2013
+Răspunde
X-Factor
+6
Uitati-va la poza si va dati seama cine ne critica,cine ne"ajuta"in Europa;o procuroare comunista,plina de venin si dusmanie,una care s-a rostogolit cu Enstain Kovaci(fostul consilier prezidential)pe unde a apucat,chiar daca nu-i scriu corect numele tipului.Trambitasa basista se rupe-n bastoanele pe care le aplica delinventilor in Gara de Nord ca o putoare gaozara,dar,ptr.ca va fi si un dar pana cand nu va mai fi nimic,ca functii si atunci vine...scadenta si pre.'mneaei...
Publicat Vineri, 01 februarie 2013
+Răspunde
eutraktiv
+6
Bataia de joc la care Romania este supusa de catre Bruxelles (unde dicteaza hoardele barbarilor germanici ) trebuie sa inceteze imediat - Nu mai vrem in U.E. nu mai vrem preturi raportate la euro - fiindca nu suntem platiti in euro ...nu mai vrem tilharii de la omv. apa nova, enel, erste, pireus, otp, mittal, lukoil, gazprom, mechel, rosneft, british petroleum sau altii care sa ne delapideze ...NU mai vrem in UE ...sa se organizeze un referendum cu acest subiect, astfel incit sa putem vota si noi raminerea sau iesirea din UE ....daca raminem in aceasta "uniune" vom ajunge pe drumuri, fara proprietati, pribegi in tari straine si fara loc pe care sa-l numim acasa ...ne vor termina ca popor, ca neam si ca tara barbarii germanici !!! VREM AFARA DIN UE -acum !!!!
Publicat Vineri, 01 februarie 2013
+Răspunde
@17
-10
ba esti ca limbrcul in cur la voiculescu vezi ca Gadea pupatorul si te soabe si ala e cur de securist cu acte tu daca te certi cu el o sa mori de foame dragule asa ca lasa jobul lui Pocaila el nuai el pupa Pocaieste
Publicat Vineri, 01 februarie 2013
+Răspunde
Ponta=tradator jegos
+34
Amintesc domnului Ponta ca ultimatumul adresat domniei sale se apropie de sfarsit. Ca si rabdarea mea, un cetatean oarecare. De ce dracu ranjeste Ponta asa demult? De ce rade, de ce e bine dispus? De ce se duce la miezul noptii la Cotroceni sa coabiteze cu Jupanu chior si sa-l barfeasca pe Crin Antonescu? De ce semneaza Ponta hartii umilitoare prin care se obliga sa-i pupe mana si buricul tortionarului din Cotroceni? De ce nu-l suspenda pe nenorocitul pe care am incercat sa-l suspendam democratic de doua ori ?? De ce nu-i pune un calus la gura Mojicii Macovei, de ce n-o demite pe Kovesi in loc s-o trimita pe diva justitiara la Bruxelles? Amintesc si cititorilor, in special celor care-l detesta sincer pe Matroz - dispretul pentru Ponta nu e sinonima cu basismul. Jigodia ne-a tradat. Alianta USL trebuia sa curete o tara de ciuma bubonica a pdl-ului. Ponta a tradat pe Antonescu, pe votanti, pe membrii PSD... numai pe Matrozul cu care coabiteaza suav nu l-a tradat.
Publicat Vineri, 01 februarie 2013
+Răspunde
hersku
+7
mu-ie cu bocancul otrepei securistoide !!! tzeai dreaku da nenorotchitze. p.i.scha-mas in bloodul vostru !
Publicat Vineri, 01 februarie 2013
+Răspunde
Recomandate
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 16 octombrie 2017